Λίγα λόγια για τον Χρήστο Μυστιλιάδη

Από το 1991 είναι παραγωγός και παρουσιαστής στην πιο ταξιδιάρικη εκπομπή της Περιφερειακής Τηλεόρασης. Τίτλος της:  «ΕΝ ΛΕΥΚΩ.  Σκοπός της: Ταξιδεύει τους τηλεθεατές χωρίς διαβατήρια, βίζες, βαλίτσες, επιβαρύνσεις και χωρίς κόπο στους τόπους των ακριβότερων αισθημάτων.

 

Και που δεν έφτασε με την κάμερα της εκπομπής του. To πλούσιο τηλεοπτικό υλικό του συνοδεύεται από γλαφυρές περιγραφές, πολλά ιστορικά και άλλα στοιχεία, έτσι που ο τηλεθεατής αποκτά μία όσο το δυνατό πληρέστερη εικόνα  και συνταξιδεύει μαζί του  -ενώ κάθεται στο πιο αναπαυτικό σημείο του δικού του χώρου.

 

Τι βρίσκει στα ταξίδια;  Σε κάνουν να ξεχνάς και να θυμάσαι, σε κάνουν να γελάς και να αφήνεσαι, να πικραίνεσαι και να γλυκαίνεις, σε κάνουν να εξαντλείσαι και να αποθυμάς, να χαλαρώνεις, να σκέφτεσαι, να ξανασκέφτεσαι και να επιθυμείς. Είναι πολύ ωραία τα ταξίδια. Έχουν μια μαγεία, ακόμα και γι αυτούς που τα προτιμούν από την πολυθρόνα τους, γιατί σε  αλλάζουν μόνο και μόνο επειδή σε πάνε σε άλλα μέρη. Πλουταίνουν τις εμπειρίες και ξελασπώνουν τα κίνητρα.

Από τα ταξίδια της εκπομπής  το σπουδαιότερο ήταν στην Κωνσταντινούπολη (το 1991), όπου εκτός από το Πατριαρχείο, μπήκε με κάμερα στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας (σε εποχή που ήταν τρέλα να πεις ότι είσαι δημοσιογράφος από την Ελλάδα). Συγκλονισμένος προσπάθησε να μεταδώσει στους τηλεθεατές, με την συγκίνηση που νοιώθει κάθε χριστιανός, ότι εκεί το 626 κατά την Άλωση ο Πατριάρχης Σέργιος εμψύχωσε τους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας, ψάλλοντας για πρώτη φορά το  “Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια”.

 

Σημειωτέον ότι κατά καιρούς έχουν γίνει κολακευτικά σχόλια  για το «ΕΝ ΛΕΥΚΩ» σε έντυπα των Αθηνών και σε πολλές επαρχιακές εκδόσεις.

 Ο Χρ. Μυστιλιάδης  (δεξιά) με το Νομάρχη Δωδεκανήσου και το Δήμαρχο Ρόδου στο Φανάρι, στο γραφείο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μια μέρα μετά την ενθρόνισή του.

Ο Χρήστος Μυστιλιάδης δημοσιογραφεί, από το 1963 μέχρι το 1978, στις εφημερίδες  "Ελληνικός Βορράς , “Βραδυνή” και “Αθλητική Ηχώ”.   Διετέλεσε ανταποκριτής Ρόδου στη “Μακεδονία”,  την “Ελευθεροτυπία” και το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρόϋτερ”.  Επίσης ήταν τακτικός συνεργάτης  στα εβδομαδιαία περιοδικά “Άλφα” και “Εικόνες” των Αθηνών.

 

Από τις δημοσιογραφικές επιτυχίες του:

 

• Η μετάδοση της είδησης ότι  “ο Μακάριος ζει και δεν είναι νεκρός”, όπως η Ελληνική Ραδιοφωνία ισχυριζόταν  στα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974. Πρώτος μετέδωσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό το ηχογραφημένο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου από τον παράνομο σταθμό της Πάφου.

 

Συζητήθηκαν και αναδημοσιεύτηκαν οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του:

 

• Με το Νίκο Σαμψών, που του αποκάλυψε αυτούς που πρόδωσαν την Κύπρο, και…

 

• Με τον Κενάν Εβρέν, τον Τούρκο στρατηγό που διέταξε την εισβολή στο μαρτυρικό νησί.

 

• Στη Ρόδο εργάσθηκε στις ημερήσιες  εφημερίδες “Ροδιακή” και “Πρόοδος” από το 1967 μέχρι το 1985.

 

• Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στη Δωδεκανησιακή  τηλεόραση, ιδρύοντας το Κανάλι "4".

 

• Από το 2003 συνεργάσθηκε με τον "FM 12" και από το 2006 είναι παραγωγός δίωρης ραδιοφωνικής εκπομπής στον  "TOP FM".

 

• Από τον Ιούλιο του 2002 συνεργάζεται με την  καθημερινή εφημερίδα "ΠΡΟΟΔΟΣ" της Ρόδου, με  το  "Το Βήμα της Κω" , τη  "Νησιωτική Διαδρομή" της Καλύμνου, την «Άποψη» Θράκης και άλλες επαρχιακές εφημερίδες.

 

• Από το Φεβρουάριο του 2008 γράφει το ταξιδιωτικό δισέλιδο στη "ΡΟΔΙΑΚΗ".

 Τιμητικό δίπλωμα από τους διαιτητές ποδοσφαίρου Δωδεκανήσου.

 Η βράβευση από τους LIONS της Τουρκίας και δεξιά από τους LIONS της Ρόδου.

 Η βράβευση από το Δήμο Ρόδου για την πατριωτική προσφορά και συμβολή του στη εθνική προσπάθεια (7-3-1977).

 • Από τους πρωτοπόρους στη Διαδικτυακή δημοσιογραφία  έχει ιστοσελίδες  από τον Δεκέμβριο του 1996 στη διεύθυνση www.enlefkotv.com Τα ταξιδιωτικά του άρθρα φιλοξενούνται σε πολλές ηλεκτρονικές εκδόσεις που συνολικά επισκέπτονται χιλιάδες κυβερνοπολίτες. Ίσως είναι ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας δημοσιογράφος στο Ίντερνετ.

 

• 10λεπτα από τις ταξιδιωτικές εκπομπές του υπάρχουν στο YouTube, το μεγαλύτερο  online web video uploading & sharing στον κόσμο. Η βιντεοπύλη του "ΕΝ ΛΕΥΚΩ" από τον Οκτώβριο του 2006  δέχτηκε 149.087 επισκέψεις!

 

• Οι ιστοσελίδες του διαφημίζονται σε πολλά δημοσιογραφικά portals στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει σοβαρή μηχανή αναζήτησης  που να μην έχει καταχωρημένες στις λέξεις - κλειδιά  πολλές (μα πολλές εγγραφές) για  ολόκληρα  κείμενα του η φράσεις η τίτλους (ακόμη και φωτογραφίες του) που υπάρχουν online στο Διαδίκτυο.

 

Ο Χ.Μ. ζει μόνιμα (με τη γυναίκα του, τις δύο κόρες και τα τέσσερα εγγόνια του) στη Δωδεκανησιακή πρωτεύουσα. Έχει τιμηθεί: από τους LIONS της Ρόδου, τους LIONS της Τουρκίας, από το Δήμο Ρόδου, τη Μητρόπολη Ρόδου, το Σύνδεσμο Διαιτητών Δωδεκανήσου και από τους αθλητικογράφους της Ρόδου.

 

Μηνύματα με κριτικό τόνο όχι μόνο είναι ευπρόσδεκτα, αλλά ενθαρρύνονται (λέει χαρακτηριστικά στις εκπομπές του).