Σρι Λάνκα, ο τουρίστας ζει σαν βασιλιάς

 

Η Σρι Λάνκα είναι ένα πραγματικά μαγευτικό νησί.
Μία φτωχή φαινομενικά χώρα, νοτιοανατολικά των Ινδιών, με άγρια και υπέροχη βλάστηση, φιλικότατους ανθρώπους και δεκάδες μικρές γωνιές για εξερεύνηση. 


Παλιότερα γνωστή ως Κεϋλάνη, έχει έκταση 65.610 km² και πληθυσμό 21.324.791.

Ένα τροπικό τοπίο με ποτάμια που τρέχουν ελεύθερα στις πόλεις και τα βουνά, λίμνες άσπιλες από πολιτισμό και απέραντες εκτάσεις με φοινικιές και μπανανιές.
Διοικητική πρωτεύουσα είναι τo Κόττε, όμως μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα είναι το Κολόμπο. 


Το 543 μ.Χ. εγκαταστάθηκαν εδώ οι Σιγγαλέζοι από την Ινδία. Κατά το 1505, έφτασαν οι πρώτοι Πορτογάλοι και ίδρυσαν αποικία. Οι Πορτογάλοι φέρθηκαν σκληρά στους ιθαγενείς. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν στις ακτές του νησιού οι Ολλανδοί, οι ιθαγενείς ηγεμόνες έκαναν συμμαχία μαζί τους. Μετά από σκληρούς αγώνες οι Ολλανδοί επικράτησαν και έδιωξαν τους Πορτογάλους.
Αργότερα, μετά τον πόλεμο μεταξύ Αγγλίας και Ολλανδίας, η Κεϋλάνη πέρασε στην αγγλική κυριαρχία. Το 1802 αναγνωρίστηκε επίσημα η βρετανική κυριαρχία και το νησί έγινε "αποικία του στέμματος". 


Η Σρι Λάνκα έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 4 Φεβρουαρίου 1948, παρέμεινε όμως μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Η επίσημη γλώσσα είναι η σιναλεζική, ενώ ομιλούνται επίσης η ταμίλ και η αγγλική.
Οι περισσότεροι τουρίστες που την επισκέπτονται για τις διακοπές τους κάθε χρόνο είναι οι Κινέζοι.
Σε έναν λόφο απέναντι από την πόλη δεσπόζει ένα πελώριο άγαλμα του Βούδα, ως άλλος Χριστός στο Ρίο.
Βασική τροφή είναι το ρύζι που συνοδεύεται από διάφορα πικάντικα καυτερά μπαχαρικά ντόπιας παραγωγή,ς όπως το κάρι ή το τσίλι.
Φυσικά τα φλιτζάνια αυθεντικού τσαγιού είναι το πιο συνηθισμένο ρόφημα. Οι ντόπιοι το πίνουν πολύ γλυκό με γάλα. 


Η Σρι Λάνκα είναι μια πολύ φθηνή χώρα, στην οποία ο τουρίστας μπορεί να ζήσει σαν βασιλιάς.
Το Colombo έχει καλή αγορά για και αντικείμενα, είδη για το σπίτι, ρούχα και, φυσικά, κοσμήματα, (η χώρα φημίζεται για τα ζαφείρια και τις ημιπολύτιμες πέτρες).
Επειδή βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό (μεταξύ 5ου και 10ου παράλληλου βόρεια του Ισημερινού), η Κεϋλάνη έχει κλίμα θερμό και υγρό. Οι κλιματολογικές αντιθέσεις είναι εμφανείς και επηρεάζουν τη βλάστηση.

Έτσι, ενώ η μεσημβρινή (πυκνοκατοικημένη) περιοχή είναι σκεπασμένη με ωραία δάση, το κεντρικό τμήμα είναι μια φτωχή ζούγκλα, που το τοπίο της χαρακτηρίζεται από την οργιώδη βλάστηση.
Το κεντρικό τμήμα αντίθετα είναι εγκαταλειμμένο και μαστίζεται από την ελονοσία.


Περίπου 58 χλμ. από το Κάντι, στην κατεύθυνση προς Νουβάρα Ελίγια, βρίσκεται η πανέμορφη τοποθεσία όπου συναντώνται τέσσερις καταρράκτες: Ραμπόντα, Γουενταμούλα, Ντεβατούρα και Πουνάγουα.
Η δεύτερη μεγάλη πόλη της Σρι Λάνκα, το Κάντι, βρίσκεται μόλις 115 χλμ. από την πρωτεύουσα Κολόμπο, σε υψόμετρο 500 μ.
Το Κάντι είναι διάσημο για την περίφημη γιορτή Περαχέρα, που γίνεται τον μήνα Εσάλα (Ιούλιος - Αύγουστος). Η γιορτή αυτή, που είναι μια πολύ εντυπωσιακή παρέλαση προς τιμήν του Ιερού Δοντιού, διαρκεί 10 ημέρες και κορυφώνεται στην πανσέληνο. 


Στη Σρι Λάνκα θα μετακινηθείτε με τρένο ή με αυτοκίνητο με οδηγό, που κοστίζει σχετικά φθηνά.
EΔΩ, το επίσημο site του νησιού.