Κλικ στη Δυτική Μακεδονία

 

Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει κοινά φυσικά και αρχιτεκτονικά πλεονεκτήματα, αλλά το καθένα έχει τη μοναδικότητά του. Η περιφέρεια δεν διαθέτει θάλασσα, φιλοξενεί όμως το 65% των επιφανειακών υδάτων της Ελλάδας!


Δύο εθνικοί δρυμοί, 11 προστατευμένες περιοχές Natura, 3 χιονοδρομικά κέντρα, 8 λίμνες, φαράγγια και ποταμοί είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η περιοχή.


Πρόσφατα η Περιφέρεια φιλοξένησε για ένα μίνι οδοιπορικό τρία γκρουπ από το εξωτερικό και την Ελλάδα με τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους, επιχειρώντας να αποδείξει πως η Δυτική Μακεδονία διαθέτει όλες τις προοπτικές για να γίνει πρότυπος προορισμός εναλλακτικού τουρισμού. Η περιφέρεια έχει θέσει στο στόχαστρό της μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο χιονοδρομικός, ο πολιτιστικός-θρησκευτικός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο αγροτουρισμός, ο περιηγητικός-ορεινός, ο συνεδριακός-εκπαιδευτικός και ο βιομηχανικός, φιλοδοξώντας να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε μια άλλη… Λουκέρνη.


Πατριδογνωσία
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και συνορεύει με την Αλβανία και την FYROM. Αποτελείται από τους Νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας και έχει έδρα την Κοζάνη, η οποία αποτελεί την Πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού.


Η Δυτική Μακεδονία έχει έκταση 9.451 χλμ2 και καταλαμβάνει το 7,2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Είναι περιοχή κατ’ εξοχήν ορεινή με το 82% του εδάφους της να καλύπτεται από ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις.


Η περιοχή προσδιορίζεται κυρίως από μεγάλους ορεινούς όγκους: την οροσειρά της Πίνδου που κατέχει δεσπόζουσα θέση στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας με επιβλητικές, ψηλές κορυφές, όπως του Σμόλικα (με 2637μ., είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας), του Γράμμου (2520μ.), του Βοίου (1805μ), της Βασιλίτσας (2249μ) και του Αυγού (2177μ), κορυφή της οροσειράς Λύγκος. Βορειοδυτικά βρίσκονται το Τρικλάριο με υψηλότερη κορυφή το Μπούτσι (1776μ.) και ο Βαρναούντας με υψηλότερη κορυφή την Όριζα (2334μ.). Στο βορρά στα σύνορα με την FYROM ξεπροβάλλει ο γιγάντιος όγκος του Βορρά ή Καιμακτσαλάν, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2524μ. Το Βέρμιο με υψηλότερη κορυφή του Χαμίτη (2065μ) βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα της περιφέρειας και χωρίζει την Δυτική Μακεδονίας από την Κεντρική. Τα Πιέρια βρίσκονται στα ανατολικά με υψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο (2190 μ.). Η οροσειρά των Καμβουνίων με υψηλότερη κορυφή την Βουνάσα (1615 μ.) και τα δύσβατα Χάσια με υψηλότερη κορυφή Κράτσοβο (1564 μ.) κλείνουν το νότιο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας και την χωρίζουν από την Θεσσαλία. 


Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιμήκης οροσειρά, που κόβει στη μέση τη Δυτική Μακεδονία με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ, αρχίζει από τον Βαρνούντα με το μεγάλο ορεινό συγκρότημα του Βέρνου ή Βίτσι (2128μ) και συνεχίζει με το Μουρίκι, το οποίο ενώνεται με τον τραχύ όγκο του Ασκίου η Σινιάτσικου (2111μ). Ένα από τα σπουδαιότερα βουνά, το οποίο αποτελεί το τελευταίο τμήμα αυτής της οροσειράς, είναι ο Βούρινος ή Μπούρινος με υψηλότερη κορυφή τον Ντρισινίκο (1866μ.) και χωρίζεται από τα Καμβούνια με την βαθιά χαράδρα που σχηματίζει ο ποταμός Αλιάκμων.


Η Περιφέρεια έχει σημαντικούς φυσικούς πόρους όπως ενεργειακά ορυκτά, μεταλλεύματα, δάση (50% της συνολικής της έκτασης), βοσκότοπους και το 65% των επιφανειακών υδάτινων πόρων της χώρας.


Επτά οι φυσικές λίμνες που απλώνονται στο λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας: η Βεγορίτιδα, των Πετρών, η Ζάζαρη, η Χειμαδίτιδα, της Καστοριάς (φωτογραφία), η Μικρή Πρέσπα, ένα μέρος της οποίας ανήκει στη Αλβανία, και η Μεγάλη Πρέσπα που το μεγαλύτερο τμήμα της ανήκει στη FYROM και στην Αλβανία. Μνημεία της φύσης είναι και οι μικρές ορεινές λίμνες που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα όπως η Γκιστόβα (2300μ) στον Γράμμο, οι λίμνες Μουτσάλια (1800μ) στην Επάνω Αρένα του Γράμμου και οι λίμνες της Φλέγγας (1950μ) στη Βάλια Κάλντα. Ενώ στον Νομό Κοζάνης, στη λεκάνη των Σερβίων από τα νερά του Αλιάκμονα σχηματίζεται η τεχνητή λίμνη του υδροηλεκτρικού φράγματος Πολυφύτου.


Οποιοδήποτε είδος τουρισμού και να κάνετε το σίγουρο είναι ότι δε θα μετανιώσετε για τη Δυτική Μακεδονία ως τόπο προορισμού. Απ' το πιο απομονωμένο χωριουδάκι μέχρι και μέσα στα αστικά κέντρα κάθε νομός σας παρέχει πληθώρα καταλυμάτων, αγροτουριστικών ή μη. Βρείτε εύκολα, σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις και ανάγκες, ποιός χώρος διαμονής σας ταιριάζει και καλά να περάσετε.