Ιρλανδία, Galway: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020

 

Η ιρλανδική πόλη Galway έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το έτος 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η πόλη Ριέκα, στην Κροατία.

Με την ευκαιρία αυτή, το Γκάλγουεϊ έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που τονίζει τον πλούτο της κληρονομιάς του και τη ζωτικότητα του πολιτισμού του. Ήρθε η ώρα να το ανακαλύψετε:
Το πρόγραμμα Γκάλγουεϊ 2020 βασίζεται σε τέσσερις κέλτικες γιορτές: το Ίμπολκ, το Μπελτέιν, τη Λούνασα και το Σόουιν. Σε μια πόλη όπου ένας στους τέσσερις κατοίκους γεννήθηκε εκτός Ιρλανδίας, η μετανάστευση, το τοπίο και η γλώσσα αποτελούν τα τρία κεντρικά θέματα του προγράμματος Γκάλγουεϊ 2020. Η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρέιντ Μακγκίνες, της οποίας η εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει το Γκάλγουεϊ, χαρακτηρίζει την πόλη ως συνώνυμη του πολιτισμού: 

-"Το Γκάλγουεϊ έχει πλούσια παράδοση στη λογοτεχνία, την τέχνη και τη μουσική, και είναι η πατρίδα της ιρλανδικής γλώσσας. Tαυτόχρονα, πρόκειται για μια πλήρως εκσυγχρονισμένη και πολυπολιτισμική πόλη, ενώ αποτελεί σημαντικό κέντρο για τις ιατρικές τεχνολογίες. Χαίρομαι που η ζωντανή και δυναμική αυτή ευρωπαϊκή πόλη θα έχει την ευκαιρία να προβληθεί σε ολόκληρη την ήπειρο".

Η ημερομηνία της έναρξης της Galway 2020, η 1η Φεβρουαρίου επιλέχθηκε με βάση την συμβολική της αξία. Είναι τόσο η κελτική παγανιστική θρησκευτική γιορτή όσο και η ημέρα η αφιερωμένης στον άγιο Brigitte, ένας από τους πρώτους χριστιανούς στην Ιρλανδία.
Όλες οι πληροφορίες και το πρόγραμμα για το Galway, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020 υπάρχουν στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://galway2020.ie/en/

Η πόλη του Γκόλγουεϊ βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, έχει περίπου 76.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει ως την τέταρτη πολυπληθέστερη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και έκτη στο νησί. Είναι κτισμένη στον ποταμό Κόριμπ, ανάμεσα στη Λοχ Κόριμπ και τον κόλπο Γκόλγουεϊ.

Όταν οι Βίκινγκς επέδραμαν στην περιοχή το 927, δεν υπήρχε οικισμός. Το 1124 κατασκευάστηκε ένα ξύλινο οχυρό στις εκβολές του ποταμού, αλλά καταστράφηκε από μια αντίπαλη φυλή, για να κατασκευαστεί ξανά λίγα χρόνια αργότερα. Στις αρχές του 15ου αιώνα, στην ανώτερη τάξη της πόλης ανήλθαν δεκατέσσερις οικογένειες εμπόρων, γνωστές ως «οι 14 φυλές», οι οποίες ήταν αγγλονορμανδικής καταγωγής. Η πόλη άκμασε από το εμπόριο με την ηπειρωτική Ευρώπη. Μετά από δύο πυρκαγιές, η πόλη ξαναχτίστηκε με πέτρινα κτίσματα. Στους αιώνες που ακολούθησαν, η πόλη άκμασε από το εμπόριο ψαριού, δέρματος και μαλλιού. Παρά την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Γκόλγουεϊ συνέχισε να παρακμάζει και το 1911 είχε 13.000 κατοίκους. Στον 20ό αιώνα η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται ξανά, ως παραθεριστικός προορισμός και ως πανεπιστημιούπολη (το 1849 ιδρύθηκε βασιλικό κολέγιο στην πόλη).

Πλακόστρωτα δαιδαλώδη δρομάκια, παμπ όλο ζωντάνια, γεμάτα φοιτητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς και εντυπωσιακό καταπράσινο τοπίο συνθέτουν την πόλη Γκόλγουεϊ. Μέσα σε αυτό το αυθεντικά παραδοσιακό ιρλανδικό σκηνικό υπάρχουν σημεία στα οποία έχεις την αίσθηση πως όλα όσα βλέπεις είναι ψεύτικα, τοποθετημένα επίτηδες εκεί για να εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη.

Το 2014 ανακηρύχθηκε από την UNESCO «Πόλη του Κινηματογράφου», ενώ η τουριστική της ανάπτυξη την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ως προορισμό. Οι κάτοικοι διατηρούν τις ιρλανδικές παραδόσεις και την κελτική γλώσσα.

Αξιοθέατα που πρέπει να δει ο επισκέπτης:
-Η αγγλικανική κολεγιακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη το 1320. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο πολιούχος της πόλης.
-Ο ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός της Ανάληψης της Θεοτόκου,  συνδυάζοντας ρομανικά και αναγεννησιακά στοιχεία.
-Το αρχικό κτίριο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας, κτισμένο το 1849. Εκεί φυλάσσονται τα αρχεία της UNESCO για τις κελτικές γλώσσες.
-Το κάστρο των Λυντς, ένα μεσαιωνικό αρχοντικό, το οποίο ανήκε σε μια από τις 14 οικογένειες του Γκόλγουεϊ.
-Το μουσείο της πόλης του Γκόλγουεϊ.

Κάθε χρόνο από το 1978 διοργανώνεται το Galway Arts Festival, με συμμετοχή Ιρλανδών και ξένων καλλιτεχνών, που πραγματοποιείται τον Νοέμβριο.

Κοντινή εκδρομή: Δυτικά του Galway ξεκινά μια παραθαλάσσια διαδρομή από το Lar Connaught, που φτάνει μέχρι το δυτικότερο σημείο, τη χερσόνησο της Connemara. Είναι η R336, μία από τις ομορφότερες οδικές διαδρομές του νησιού. Μια συγκινητική εναλλαγή χρωμάτων, λόφων, κολπίσκων, καιρικών συνθηκών, χωριών και του Ατλαντικού ωκεανού.

Πως θα πάτε στο Galway: Η απευθείας πτήση διαρκεί 4 ώρες και 40 λεπτά από την Αθήνα για το Δουβλίνο μέσω Άμστερνταμ. Από εκεί φτάνει κανείς στο Γκόλγουεϊ σε 2 ώρες και 20 λεπτά με τρένο. Το Galway απέχει 1 ώρα βόρεια από το αεροδρόμιο Shannon, το οποίο θα συνδεθεί με το αεροδρόμιο Paris-CDG με απευθείας πτήση από την Aer Lingus από τα τέλη Μαρτίου 2020. 

Αν πάτε χειμώνα, μια βόλτα κατά μήκος της παραλίας με μόνη παρέα τα θαλασσοπούλια και τις μυρωδιές του ωκεανού, μοιάζει με σκηνή από την ταινία «Ryan’s Daughter», που γυρίστηκε εδώ το 1970.