Χριστούγεννα στη Μόσχα

 

Όλες οι πόλεις τα Χριστούγεννα μεταμορφώνονται σε εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από σελίδες παραμυθιών, όμως η Μόσχα φαίνεται πως κλέβει τις εντυπώσεις.

Αν θελήσετε να πάρετε γεύση από την παραδοσιακή Ρωσία, την παραμονή των Χριστουγέννων μετά τη λειτουργία της Γέννησης, θα δείτε ομάδες ντόπιων να μεταφέρουν το μήνυμα της γιορτής κρατώντας κεριά και χειροποίητα φαναράκια στους δρόμους. Όπως έκαναν πολλά χρόνια πριν οι παππούδες και οι προπαππούδες τους.

Γίνετε ένα με το πλήθος κόσμου που κοντοστέκεται μπροστά στους χριστουγεννιάτικους πάγκους για να ψωνίσει δώρα, παραδοσιακά ρωσικά αναμνηστικά, δηλαδή ζωγραφισμένους δίσκους σερβιρίσματος, μελόψωμα Τούλας, μοναδικά πουπουλένια μαντήλια από το Οριενμπούργκ, μπιμπελό, ακόμα και γλυκίσματα.

Το περιοδικό Seasons of Life πραγματοποιεί το αγαπημένο πλέον στους Μοσχοβίτες φεστιβάλ Seasons, στον κήπο Ερμιτάζ, αυτή τη φορά σε παραδοσιακό ρωσικό στυλ. Το πρόγραμμα του διήμερου φεστιβάλ περιλαμβάνει αληθινά κάλαντα (κάτι πολύ σπάνιο για τη ρωσική πρωτεύουσα), παζάρι με έλατα, χριστουγεννιάτικη φάτνη, εδέσματα με χαβιάρι και αγορά.

Για να δείτε το χριστουγεννιάτικο πανόραμα της πόλης από ψηλά, ανεβείτε στο 12ο όροφο του Ritz Carlton. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, στη Μόσχα λειτουργούν περισσότερα από 50 υπαίθρια παγοδρόμια, με συνολική έκταση πάνω από 100.000 τ.μ. - μια επιφάνεια που όμοιά της δεν υπάρχει αλλού στον πλανήτη. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά locations που λαμβάνουν χώρα χριστουγεννιάτικα δρώμενα, που ζεσταίνουν κάπως την ατμόσφαιρα από τους -10ºC (θερμοκρασία που συνήθως υπάρχει αυτή την εποχή).

Αν βρεθείτε Χριστούγεννα στη Μόσχα, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια παράσταση στο θρυλικό θέατρο Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα του κόσμου, όπου ως γνωστόν δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι το 1877.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι αντίθετα με τη Δύση, τα Χριστούγεννα εορτάζονται όχι στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά στις 7 Ιανουαρίου. Οι Ρώσοι ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (εισήχθη από τον Ιούλιο Καίσαρα το 45 π.Χ. και αποτελούσε μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου), το οποίο είναι 13 ημέρες πίσω από το Γρηγοριανό, που ακολουθείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.