Λονδίνο, τα καλύτερα μουσεία

 

Η βρετανική πρωτεύουσα είναι γεμάτη μουσεία όπου εκτίθενται μερικά από τα πιο διάσημα έργα από ολόκληρο τον κόσμο.

Μουσείο Madame Tussauds: Ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους λάτρεις, τόσο της ποπ κουλτούρας, όσο και προσωπικοτήτων της ιστορίας. Αν θέλετε να δείτε τα είδωλά σας σε κέρινο ομοίωμα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Εκεί λοιπόν μπορείτε να ...συναντήσετε τον Brad Pitt, τον Leonardo Dicaprio, πρόσωπα από τη βρετανική βασιλική οικογένεια όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και την Marilyn Mοnroe, την Audrey Hepburn και πολλούς ακόμη.

Βρετανικό Μουσείο: Οι συλλογές του, οι οποίες αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του έως και σήμερα.

Εθνική Πινακοθήκη: Οι 2.300 πίνακες που διαθέτει καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1900. Στην πτέρυγα Sainsbury Wing εκτίθενται τα πρώτα έργα της γκαλερί: όπως τα ιταλικά έργα ζωγραφικής του Giotto και του Piero della Francesca. Βρίσκεται στην Πλατεία Τραφάλγκαρ και τα έργα που εκθέτει θεωρείται ότι ανήκουν στο Βρετανικό λαό γι' αυτό η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν.

Το Μουσείο Επιστημών, εκθέτει περισσότερα από 300.000 αντικείμενα που αφορούν τις επιστήμες, την ιατρική, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και χρονολογούνται από το 1700. Είναι τέλειο ακόμη και για τα παιδιά. Στην πτέρυγα Wellcome Wing εκτίθενται οι εξελίξεις στην σύγχρονη επιστήμη, την ιατρική και την τεχνολογία. Στη σοφίτα του μουσείου είναι η Medical History Gallery, που περιέχει μια σημαντική συλλογή από τους ιατρικούς θησαυρούς της ιστορίας.

Γκαλερί Tate modern: Είναι η πιο δημοφιλής πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης και ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Λονδίνου. Στεγάζεται σε έναν πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσιάζει εκθέσεις διεθνούς μοντέρνας τέχνης από το 1900 έως σήμερα. Εκεί θα δείτε έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, όπως ο Picasso, ο Warhol και ο Dali. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών όπως των Matisse, Rothko, Bacon, Twombly και Beuys.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (φωτογραφία) υπάρχουν πολλά άλλα εκθέματα και πληροφορίες για πολλά ζώα ώστε να περάσετε με ενδιαφέρον την ώρα σας. Είναι το τέταρτο πιο δημοφιλές μουσείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Βρετανικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη και τη γκαλερί Tate modern και δέχεται πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Στεγάζει μια συλλογή από 70 εκατομμύρια είδη φυτών, ζώων, απολιθωμάτων, πετρωμάτων και ορυκτών, μεταξύ των οποίων και κάποια είδη που συνέλεξε ο ίδιος ο Δαρβίνος. Η γκαλερί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου δίνει πληροφορίες για την ζωή των ζώων, τόσο για τα μικρά ερπετά όσο και για το γύψινο εκμαγείο ενός δεινοσαύρου, του Diplodocus, που δεσπόζει πάνω από την κεντρική αίθουσα.

Το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο, ιδρύθηκε το 1917, με στόχο να καταγράψει την πολιτική και στρατιωτική πολεμική προσπάθεια και τις θυσίες της Βρετανίας και της Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αποστολή του μουσείου έχει έκτοτε επεκταθεί για να συμπεριλάβει όλες τις συγκρούσεις κατά τις οποίες οι Βρετανοί έχουν εμπλακεί από το 1914.

Μουσείο Victoria & Albert: Βιβλία, έργα τέχνης, γυάλινα, κεραμικά, μόδα, έπιπλα: όλος ο 19ος αιώνας είναι εδώ.

Μουσείο του Λονδίνου: Είναι αυτό που θα σας μυήσει να ανακαλύψετε τη μακρά ιστορία της πόλης, από τότε που οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν Londinium, μέχρι σήμερα.

Στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Λονδίνου, μπορείτε να μάθετε όσα σχετίζονται με τη θάλασσα. Βρίσκεται στο πάρκο του Greenwich, κοντά στο αστεροσκοπείο και το νέο Πλανητάριο.

Τέλος, υπάρχει και ο Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου, στο πάρκο Regent’s, όπου από τα 600 είδη που βρίσκονται εκεί τα 112 είναι απειλούμενα!

Αν και το Λονδίνο θεωρείται ακριβή πόλη, πολλά από τα καλύτερα μουσεία και γκαλερί έχουν ελεύθερη είσοδο συμπεριλαμβανομένων:
Του Βρετανικού Μουσείου
Της Εθνικής Πινακοθήκης
Της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων
Του Μουσείου Victoria and Albert
Του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Του Tate Modern
Του Tate Britain
καθώς και τα περισσότερα μουσεία στο Greenwich.