Πίλσεν, για τους λάτρεις της μπίρας και όχι μόνο

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η τσέχικη πόλη Plzeň, φιλοξένησε το 2015 τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.


Το Πλζεν ή Πίλζεν, πρωτεύουσα της περιοχής, βρίσκεται στη δυτική Βοημία της Τσεχίας, 94 χλμ. δυτικά της Πράγας και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην χώρα με 165.000 κατοίκους.
Είναι γνωστή τόσο για την μπύρα Pilsener, με δύο εργοστάσια, της Pilsner Urquell, από το 1842 και της Gambrinus, από το 1869, όσο και για την παραγωγή της γνωστής μάρκας αυτοκινήτων Skoda, από το 1859.
Η Πίλζεν, διαθέτει σημαντικά ιστορικά κτίρια όπως είναι ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Αγίου Βαρθολομαίου, που χτίστηκε προς το τέλος του 13ου αιώνα - ο πύργος του (102,26 μ) αποτελεί το υψηλότερο κτίριο στην Τσεχία - το Δημαρχείο, με αναγεννησιακό ρυθμό και η τρίτη μεγαλύτερη συναγωγή στον κόσμο (μετά της Ιερουσαλήμ και της Βουδαπέστης). Υπάρχει επίσης ένα ιστορικό υπόγειο δίκτυο σηράγγων, ανοικτό στο κοινό, που φτάνει μέχρι και σε βάθος τριών επιπέδων κάτω από το έδαφος και βρίσκεται κάτω από την Παλιά Πόλη.
Άλλα αξιοθέατα: Το Μουσείο Μαριονέτας στην κεντρική πλατεία, ο ζωολογικός κήπος και το κέντρο επιστημών Techmania που άνοιξε το 2014.
Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο Πίλσεν από την Πράγα είναι με τις απευθείας πτήσεις της Aegean στην Πράγα και από εκεί με τα λεωφορεία της Student Agency, που αναχωρούν κάθε μισή ή μια ώρα από το σταθμό του μετρό Zlicin. Η διαδρομή διαρκεί μόλις μια ώρα και κοστίζει €3,60.