Αντίπαρος, ο κρυφός παράδεισος των Κυκλάδων

 

Το μικροσκοπικό νησί-δορυφόρος της Πάρου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μοδάτο προορισμό για διακοπές. Πριν ακόμη κατεβείτε από το φέρι ή το καραβάκι που σας φέρνει στην Αντίπαρο, έχετε μπροστά σας το γραφικό λιμανάκι. Σας καλωσορίζουν η Αγία Μαρίνα, ο ανεμόμυλος και τα κάτασπρα σπίτια του οικισμού. Από την πρώτη στιγμή νιώθετε μια μαγευτική αύρα. 
Παραλίες στην Αντίπαρο: Μην περιμένετε μεγάλες παραλίες στο νησί, συνήθως είναι μικρές, με άμμο ή ψιλό βοτσαλάκι. Πολύ κοντά στον οικισμό βρίσκονται οι οργανωμένες Ψαραλυκές με κρυστάλλινα νερά και φυσική σκιά από αλμυρίκια και θαλασσόδεντρα. 

Η παραλία της Καλαργυρούς στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού και είναι η πιο ήσυχη παραλία της Αντιπάρου, με αμμώδη και βραχώδη βυθό. 
Ανατολικά, σε απόσταση 3,5 χλμ από το λιμάνι, βρίσκονται τα Γλυφά, μία από τις πιο αγαπημένες οργανωμένες παραλίες των επισκεπτών με πεντακάθαρα νερά και άμμο. 
Αμέσως μετά τη διασταύρωση για το Σπήλαιο, το Απάντημα, προφυλαγμένη από ανέμους, έχει μικρή και ωραία αμμουδιά, ελεύθερο χώρο και οργανωμένο beach club - εστιατόριο

Στα 8 χλμ. από το λιμάνι φτάνετε στην πολυσύχναστη παραλία Σωρός, τη μεγαλύτερη παραλία της Αντιπάρου. Καθαρή, πλατιά αμμουδιά με ψιλό βότσαλο και βαθιά νερά. 
Στα νότια, σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από το Σωρό, το κολύμπι και οι βουτιές στο Σώστη μένουν αξέχαστες. Μικρή παραλία, με άμμο και τιρκουάζ νερά. 
Συνεχίζοντας, κάτω από το ξωκλήσι της Φανερωμένης, θεόρατοι βράχοι έχουν φτιάξει ένα απάνεμο καταφύγιο για ηρεμία και ανεπανάληπτες βουτιές. 
Τα Λιβάδια, μετά τον Κάμπο, είναι μία απομακρυσμένη παραλία με άμμο και χωρίς σκιά, ιδανική για φυσιολάτρεις. 

Τα Μοναστήρια είναι δυο παραλίες ανάμεσα σε δύο λόφους, στο δυτικό τμήμα του νησιού, με άμμο και πανέμορφο βυθό. 
Από τον οικισμό του Άι Γιώργη ξεκινά το καραβάκι που πραγματοποιεί εκδρομές στο Δεσποτικό και στις πιο εξωτικές παραλίες του νησιού και των κοντινών βραχονησίδων, όπως ο Επιτάφιος - με τα λευκά κατακόρυφα βράχια, τα γαλαζοπράσινα νερά και τις θαλάσσιες σπηλιές. Κοντά είναι και η Σπηλιά της φώκιας. 

Μία βόλτα στο νησί λίγο πριν δύσει ο ήλιος, επιβάλλεται. Το ηλιοβασίλεμα, θα το δεις στο Σιφνέικο. Βαδίστε λίγο στα γραφικά στενάκια και πάτε προς το Σπήλαιο. Μαγευτικό και επιβλητικό, το Σπήλαιο της Αντιπάρου είναι γνωστό από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της λίθινης εποχής και τα χαράγματα/επιγραφές στο εσωτερικό του. Βρίσκεται στο λόφο του Αϊ-Γιάννη σε ύψος 177 μ. από τη θάλασσα. Βαραθρώδες, μεγάλο και με ελεύθερη ορατότητα παρουσιάζει διεθνές ενδιαφέρον. Κατεβαίνοντας τα 411 σκαλιά του, θα νιώσετε δέος αντικρίζοντας τα έργα γλυπτικής της φύσης. Κολώνες από σταλακτίτες που μοιάζουν με καταρράκτες, πέτρινοι «πολυέλαιοι» που κρέμονται, σταλαγμίτες που θυμίζουν αγάλματα προσφέρουν ένα θέαμα όντως εντυπωσιακό.

Χαρείτε περιηγήσεις και εκδρομές σε μέρη εξαιρετικής ομορφιάς, βαρκάδες και βουτιές στην πλατιά θάλασσα.  Η Πάρος είναι 10 λεπτά δρόμος με το φέρυ που φεύγει κάθε τέταρτο περίπου από το λιμάνι. Μια κοντινή εκδρομή με καϊκι είναι το Δεσποτικό. Πρόκειται για σύμπλεγμα τριών ακατοίκητων νησιών όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές που έφεραν στο φως ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Δίπλα στο Δεσποτικό βρίσκονται το Τσιμιντήρι και το Στρογγυλό, ενώ στη νησίδα Σάλιαγκος, βόρεια του ισθμού μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, ανακαλύφθηκε ο πρώτος οικισμός των Κυκλάδων.

Λαμπερή, με λιτή φυσική ομορφιά η Αντίπαρος συνθέτει ετερόκλιτα στοιχεία που δικαιώνουν τη φήμη της ως ο κρυφός παράδεισος των διακοπών των Κυκλάδων γι αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει το δικό της «λόμπι» φανατικών επισκεπτών.