Ευρυτανία, η "Ελβετία της Ελλάδας"

 

Τo Καρπενήσι δεν είναι μόνο προορισμός χειμερινών αποδράσεων. Η καθαρή ατμόσφαιρα, το ξηρό και υγιεινό κλίμα, τα πλατάνια, οι καστανιές και τα έλατα που περιτριγυρίζουν την πόλη και τα γύρω χωριά, κάνουν τον τόπο ιδανικό για χειμερινές αλλά και θερινές διακοπές. Όχι άδικα ονομάζεται "Η Ελβετία της Ελλάδας". 

Η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας κείτεται κρυμμένη στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, περιστοιχιζόμενη από κατάφυτα πυκνά δάση.

Τα ποτάμια και τα φαράγγια της περιοχής προσφέρονται για ορειβατικές διαδρομές και άλλου είδους δραστηριότητες, όπως rafting, kayak, mountain bike, trekking. Στον επισκέπτη που φτάνει για πρώτη φορά το τοπίο φαίνεται σαν ζωγραφικό καλλιτέχνημα βγαλμένο από το ταλέντο κάποιου περισπούδαστου αναγεννησιακού ζωγράφου.

Σήμα κατατεθέν του Καρπενησίου είναι η μαρμαρόστρωτη κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη και ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας. 

Ο Άγιος Νικόλας, απέχει μόλις 6 χλμ. από το Καρπενήσι, είναι ένα μικρό ορεινό χωριό κατάφυτο από καστανιές και έλατα. 

Κοντά στο Καρπενήσι βρίσκεται το περίφημο Κεφαλόβρυσο. Οι πηγές και ένα υπέροχο πλατανοδάσος δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Επισκεφθείτε τη Μονή Προυσού, σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι. Το τοπίο είναι επιβλητικό, με τα γύρω βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα να ενώνονται σ’ αυτό το σημείο. Το μοναστήρι ιδρύθηκε κατά την παράδοση τον 9ο αιώνα, ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή τον 12ο αιώνα, όταν αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο γνωστός εικονομάχος Θεόφιλος. Η ίδια παράδοση θέλει να έφερε την εικόνα της Παναγίας (που εικάζεται ότι είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά) από την Προύσα, ένας νεαρός μαζί με τον υπηρέτη του, προκειμένου να τη γλιτώσουν από την μανία των εικονομάχων. Η Μονή Προυσού, κατά την επανάσταση του 1821, χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο και καταφύγιο από τους αγωνιστές. Η Μονή γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Στο δρόμο από το Καρπενήσι προς τον Προυσό, λίγο μετά τη διασταύρωση για Καρίτσα, 7 σημάδια από λευκό μάρμαρο πάνω στον σκούρο βράχο έχουν το σχήμα ανθρώπινης πατημασιάς. Οι πιστοί λένε πως είναι τα ίχνη που άφησε η Παναγία, όταν μετέφερε την εικόνα της στο σπήλαιο του Προυσού.

Οι Κορυσχάδες, είναι ένα από τα ομορφότερα και ιστορικότερα χωριά της Ευρυτανίας, μόλις 5 χλμ. από το Καρπενήσι. Χτισμένο στα 950 μέτρα, ανάμεσα στις κορυφές ‘’Παλαιόκαστρο’’, ‘’Λεκογιάννη’’ και ‘’Ψηλό Κοτρόνι’’, εντυπωσιάζει με τα πέτρινα αρχοντικά, την πανέμορφη πλακόστρωτη πλατεία και το αναπαλαιωμένο κτίριο του Δημοτικού σχολείου, στο οποίο έλαβε χώρα, το Μάιο του 1944, η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Κυβέρνησης του Βουνού. Το πετρόχτιστο κάστρο των Κορυσχάδων ξεκινάει από τις τελευταίες γειτονιές του χωριού και μοιάζει να κουβαλάει στις ρίζες του τα μυστικά του Άρη Βελουχιώτη και της ομάδας του.

Σε μικρή απόσταση από το Καρπενήσι, βρίσκεται το στενό πέρασμα του Κρικελλοπόταμου: ανάμεσα σε δύο βουνά, μοιάζει με φαράγγι. Είναι ένας τόπος μαγικός με λίμνες, καταρράκτες, σπηλιές, πυκνή βλάστηση, απότομα βράχια. 
Εξαιρετική θέα της περιοχής μπορείτε να απολαύσετε από τον καταπράσινο λόφο του Αγίου Δημητρίου με το εκκλησάκι που κτίστηκε το 1886. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Καρπενήσι.

Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το φημισμένο προσούτο, τα σαλάμια αέρος και το καπνιστό μπέικον από την Αλλαντοποιία Στρεμμένου, τυρόπιτα και πεντανόστιμη πρασόπιτα, γλυκό του κουταλιού αγριοβατόμουρο και μαρμελάδα από κράνα από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό "Η Ευρυτανία”, χειροποίητες χυλοπίτες με βασιλικό και πολλά ακόμα παραδοσιακά ζυμαρικά.

Το Καρπενήσι απέχει 290 χλμ. από την Αθήνα και 370 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η απόσταση από τη Λαμία, όπου εγκαταλείπεται η εθνική οδός, δεν ξεπερνά τα 75 χλμ., ωστόσο το τελευταίο κομμάτι που περιλαμβάνει και τη σήραγγα του Τυμφρηστού είναι γεμάτο στροφές και το χειμώνα πάγο.