Κοσμάς Αρκαδίας, σημαιοφόρος του λευκού & του πράσινου

 

Ο Κoσμάς είναι ένα "μυστικό χωριό", που κρύβεται στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150μ. Aμόλυντο από τη βοή της πόλης ενθρονίζει τους επισκέπτες του στην κορυφή μιας άλλης Ελλάδας. 

Ανήκει στην Αρκαδία, στο δήμο Νότιας Κυνουρίας με έδρα το γειτονικό του Λεωνίδιο.  Στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Κοσμάς εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

Απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό, 32 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο, 24 χιλιόμετρα από την Σκάλα και 57 χλμ. από την Σπάρτη. Παντού άφθονα νερά, πηγές και ρεματιές, η παρθένα φύση σε όλο της το μεγαλείο, ενώ είναι ένα από τα 41 χωριά της ορεινής Αρκαδίας που έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί, λόγω της αναλλοίωτης εικόνας που έχει διατηρήσει από το παρελθόν αλλά και του τοπικού χαρακτήρα. 

Εδώ ο κόσμος σερφάρει σε πράσινους ωκεανούς η ακολουθεί σκιές σε ξεχασμένα σοκάκια διηγούμενοι ιστορίες από την κρύπτη του χρόνου. Η πλατεία του χωριού, σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών,  είναι σκεπασμένη με 7 θεόρατα πλατάνια (που φυτεύτηκαν το 1883). Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει η ωραία εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από το ιερό της εκκλησίας τρεις όμορφες βρύσες χύνουν αδιάκοπα τα νερά που έρχονται απευθείας από τις άφθονες πηγές που υπάρχουν στην περιοχή. 

Το λαογραφικό μουσείο Κοσμά αποτελεί μία απ΄ τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που περιμένουν τον επισκέπτη. Μέσα στον χώρο αυτό είναι διατηρημένη θαυμάσια η μνήμη των περασμένων. Ο επισκέπτης συναντά τα εργαλεία των Κοσμιτών χτενάδων, έργα ντόπιας ξυλογλυπτικής, κεραμικής, υφαντικής και κεντητικής τέχνης. Οι Κοσμίτες μάλιστα ήταν αυτοί που πρώτοι στην Ελλάδα κατασκεύαζαν τα χτένια του αργαλειού από καλάμι. Το επάγγελμα του χτενοποιού το ασκούσαν για πολλά χρόνια, κατά αποκλειστικότητα οι «Γιωργατζάδες», όπως τους έλεγαν. Ιδιαίτερα φημισμένα ήταν και τα χειροποίητα υφαντά και κεντήματα που σχεδίαζαν και τα έφτιαχναν οι ντόπιοι με τα χέρια τους στον αργαλειό.   

Το χωριό προστατεύεται από ένα δάσος από καστανιές και  πλατάνια. Τα κάστανα της περιοχής είναι φημισμένα και μπορείτε να τα δοκιμάστε  ψημένα στα κάρβουνα, βραστά, αλλά και σε μαρμελάδα μέχρι γλυκό του κουταλιού. Όταν έρθετε στον Κοσμά μη παραλείψετε να πάτε  στην Έλωνα για να επισκεφθείτε το περίφημο Μοναστήρι,  ένα θαύμα της φύσης.