Κλικ στην Άρτα

 

Κλικ στην Άρτα: Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας. Απεικονίζει τον Ερωτιδέα να απομακρύνει με το ραβδί του έναν κύκνο.


Η Άρτα είναι μια πόλη που κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ο Αριστοτέλης στο έργο του «Αμβρακιωτών Πολιτεία» ανέλυε τη μορφή του δημοκρατικού πολιτεύματος που είχε καθιερωθεί στην Αμβρακία, πριν ακόμα τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη που εγκαινίασαν την αθηναϊκή δημοκρατία. Από την Αμβρακία κατάγονται, ζούνε στην πόλη, αλλά και ταξιδεύουν σε όλο τον ελληνικό κόσμο φημισμένοι καλλιτέχνες, γλύπτες κυρίως, ενώ πολίτες της στέφονται Ολυμπιονίκες. Και οι Αμβρακιώτες συμμετέχουν στρατιωτικά στον πανελλήνιο αγώνα εναντίον των Περσών- στέλνουν 7 τριήρεις στη Σαλαμίνα και 500 οπλίτες τους πολεμούν στις Πλαταιές. 

Η αρχαία Αμβρακία, σημερινή Άρτα, πήρε το όνομά της από τον Άμβρακα, γιό του Θεσπρωτού, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή Αμβρακία ήταν η κόρη του Μελανέα, που ήταν γιός του Απόλλωνα, περίφημου τοξότη. Επί βασιλέως Πύρρου Α΄, η Αμβρακία γνώρισε μεγαλείο. Κτίστηκε η αρχική μορφή του γεφυριού του Αράχθου, το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας (κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο), το Μεγάλο Θέατρο (κοντά στον Ναό του Απόλλωνος), και το Πρυτανείο (δίπλα στο Ναό του Απόλλωνος). Δυστυχώς πολλοί καλλιτεχνικοί θησαυροί της Αμβρακίας μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, το έτος 168 π.Χ., με διαταγή του υπάτου Marcus Fulvious Noviliorus, μετά την πολιορκία της πόλης.

Αν πάτε στην Άρτα είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη θέση Τρίγωνο, κοντά στο ιστορικό γεφύρι. Η μόνιμη έκθεσή του αναφέρεται κυρίως στην αρχαία πόλη Αμβρακία: η πλειονότητα των ευρημάτων ανήκει στην Ελληνιστική περίοδο, τότε που η Αμβρακία άκμαζε. 

Όσο για το Γεφύρι της Άρτας; Είναι το πιο γνωστό πολύτοξο γεφύρι της Ηπείρου με πολλές αναφορές σε τραγούδια και θρύλους. Πήρε την τελική του μορφή το 1612 και αποτελεί στολίδι της πόλης. Μνημείο αρχιτεκτονικής κι αισθητικής, «τιθασεύει» τον ποταμό Άραχθο. Πιστεύεται ότι θεμελιώθηκε κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα, επί βασιλέως Πύρρου.

Η περιοχή είναι πλούσια σε αυθεντικής ομορφιάς τοπία, με άγριες και γυμνές κορυφές, τουριστικές υποδομές και πολλές δυνατότητες για δραστηριότητα στη φύση.  Η επίσκεψη στην Άρτα και τα πέριξ θα σας δώσει την ευκαιρία: 

- Να γνωρίσετε τα όμορφα Τζουμερκοχώρια όπως τη Ροδαυγή, τον Καταρράκτη, που πήρε το όνομά του από τους θεαματικούς καταρράκτες που πέφτουν ορμητικοί από την κορυφή του βουνού, την Άγναντα, τους Μελισσουργούς, το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο και άλλα. 
- Να απολαύσετε την παρθένα φύση στα Ραδοβύζια και την άγρια ομορφιά της κοιλάδας του Αχελώου.
- Να κάνετε μια βόλτα με ψαροκάικο στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού, με τους αργυροπελεκάνους και τους νεροβούβαλους στους βαλτότοπους.
- Να δοκιμάσετε τη τοπική κουζίνα με τα παραδοσιακά προϊόντα. 
- Να επισκεφθείτε το γραφικό ψαροχώρι της Κορωνησίας όπου θα απολαύσετε θαυμάσιους ψαραμεζέδες, αλλά και το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Αράχθου στην Κόπραινα.

Ένα κομμάτι ηπειρωτικής γης που σε περιμένει να το ανακαλύψεις. Η Άρτα του Σκουφά και του Καραϊσκάκη. Το Γεφύρι, το Κάστρο, η Παρηγορήτισσα, η Κόκκινη Εκκλησιά, η Παναγία των Βλαχερνών, η μονή Σέλτσου. Η Άρτα χωμένη βαθιά στην παράδοση, ταξιδεύει στο χρόνο και αντιστέκεται. 

Απέχει 348 χλμ. από την Αθήνα, 323 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 153 χλμ. από την Πάτρα, 77 χλμ. από τα Ιωάννινα, 50 χλμ. από την Πρέβεζα και 108 χλμ. από την Ηγουμενίτσα.