Ιορδανία, το σωστό ταξίδι στο χρόνο

 

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας είναι μια χώρα αντιθέσεων που ταιριάζει σε κάθε τύπο ταξιδιώτη. Το Βασίλειο, το οποίο κάποτε μάγευε τους αρχαίους ταξιδιώτες, συνεχίζει να ενθουσιάζει μια ολόκληρη νέα γενιά ως ένα σύγχρονο, ζωντανό έθνος.

Από την απόλυτη, πρωτόγονη ομορφιά του Wadi Rum, στο πολυσύχναστο κέντρο του Αμμάν, από τα μεγαλοπρεπή ερείπια των παλαιών πολιτισμών μέχρι τη διαχρονική λαμπρότητα της Νεκράς Θάλασσας, η Ιορδανία αποκαλύπτεται ως μοναδικός προορισμός που προσφέρει εκπληκτικά και μυστηριώδη αξιοθέατα, εξαιρετική κουζίνα και αμέτρητες δραστηριότητες που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες έμπνευση, κίνητρα και αναζωογόνηση. 

Αδιαμφισβήτητα η Ιορδανία είναι ένα βασίλειο με ιστορία και πολιτισμό. Από τη στιγμή που θα φτάσετε, θα έχετε την αίσθηση της πλούσιας κληρονομιάς της. Σημάδια από αρχαίους πολιτισμούς που από καιρό πέρασαν, εξακολουθούν να παραμένουν, να σφραγίζονται στο ίδιο το ύφασμα αυτού του καταπληκτικού τόπου και να χαράσσονται στην ψυχή των ανθρώπων που ζουν εδώ. Μνημεία που δεν πρέπει να χάσουν οι λάτρεις των ταξιδιών μέσα στο χρόνο, περιλαμβάνουν τη διαχρονική πόλη της Πέτρας, την απέραντα διατηρημένη ρωμαϊκή πόλη Τζεράς και το Αμμάν- μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο.

Η γη έχει διαμορφώσει εδώ και αιώνες τη φύση των κατοίκων της, έχει εμπνεύσει μέσα τους τη φιλοξενία και έχει διαμορφώσει την ποικιλία της τοπικής κουζίνας. Αν δεν σας είναι αρκετά, η ποικιλομορφία του τόπου επιτρέπει εξορμήσεις σαφάρι, bird-watching κατά τις εποχιακές τους μετακινήσεις, εκδρομές για αναζήτησης σπάνιων λουλουδιών, καθώς και ιππασία στις κοιλάδες και τους λόφους της Ιορδανίας.

Τι να δείτε: Την πόλη Μάταμπα με τα ωραία μωσαϊκά της, εκεί που βρίσκεται και ο αρχαιότερος χάρτης για την έξοδο προς την Ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ στο δάπεδο της μονής του Αγίου Γεωργίου. 
Το όρος Νέμπο όπου κατά την παράδοση βρίσκεται ο τάφος του Μωυσή και από εκεί θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα του τοπίου με φόντο τον Ιορδάνη ποταμό και την Νεκρά Θάλασσα. 
Στην Πέτρα αξίζει να περπατήσετε στα ηλικίας 800 ετών ερείπια της βιβλικής δομής της και να εξερευνήσετε τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε κανείς άλλος τόπος ενδιαφέρων στην Ιορδανία, θα άξιζε με το παραπάνω να ταξιδέψετε στη χώρα αυτή, χάρη στην Πέτρα την κρυμμένη καλά μέσα στους θεόρατους βράχους λαξεμένη πολιτεία. Στη θέα της μένεις έκθαμβος καθώς μοιάζει εξωπραγματική, λες και είναι βγαλμένη από όνειρο. Στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τα ερείπια με τους εκατό ναούς, το Θησαυροφυλάκιο, τα βασιλικά ανάκτορα, τα Ρωμαϊκά θέατρα και σπίτια, το Μνημείο της Υδρίας, ο Κορινθιακός τάφος. 

Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί το σαφάρι με τζιπ 4χ4 στην έρημο Ουάντι Ράμ, τη χώρα του Λώρενς της Αραβίας, όπου θα σας μαγέψουν τα εντυπωσιακά τοπία, με τις απέραντες ερήμους και τους τεράστιους βραχώδεις όγκους της Πετραίας Αραβίας που ξεπροβάλλουν μέσα από την άμμο και παρουσιάζουν ένα θέαμα εξαιρετικά επιβλητικό. 

Στο Αμμάν αξίζει η επίσκεψη στο Μουσείο, την Ακρόπολη και το Αμφιθέατρο. Στη Γέρασα, στην καλύτερα διατηρημένη Ελληνορωμαϊκή πόλη στον κόσμο, θα εντυπωσιαστείτε και θα δικαιολογήσετε τους ιστορικούς που την ονόμασαν Πομπηία της Ανατολής. Στην αρχαία Αντιόχεια θα θαυμάσετε την θριαμβευτική Αψίδα, τον Ιππόδρομο, την Πύλη και την Αγορά, την αψίδα του Αδριανού, τον ναό του Δία, το Νυμφαίο, τον ναό της Αρτέμιδος και το θέατρο. Επόμενος σταθμός το κάστρο Αζλούν, όπου παρουσιάζεται μπροστά σας σε όλο της το μεγαλείο η Αραβοϊσλαμική αρχιτεκτονική του 12ου αιώνα. 

Νεκρά Θάλασσα: Σε αυτό το ταξίδι θα δείτε από κοντά την Ερυθρά Θάλασσα και το χαμηλότερο σημείο της γης (400 μ. υπό την επιφάνεια της θάλασσας), κοντά στις ακτές της οποίας βρέθηκαν τα περίφημα χειρόγραφα της Παλαιάς Διαθήκης. Η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά θάλασσα, όπως την αναφέρει και ο Παυσανίας, οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής και στα «βαριά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται. Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών όπως χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός στο βυθό της. 

Πότε να πάτε: Οι ιδανικές εποχές για να την επισκεφτείτε είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, που οι θερμοκρασίες κάνουν πιο άνετη την περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους. Η Ιορδανία είναι μια ειρηνική χώρα και όσα συμβαίνουν σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Συρία, μάλλον δεν πρέπει να σας επηρεάσουν. "Είμαστε το ήσυχο σπίτι που βρίσκεται ανάμεσα σε θορυβώδεις γείτονες", δηλώνει ο Dr. Abed Al Razzaq, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας.