Βηρυτός, η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο

 

Η πρωτεύουσα του Λιβάνου στέκει στην περιοχή εδώ και 5.000 χρόνια, καθώς, σύμφωνα με τους ιστορικούς ξεκίνησε το 3.000 π.Χ. και αποτελούσε ανέκαθεν εμπορικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. 

Με επιρροές από διάφορους πολιτισμούς όπως τον Φοινικικό, τον Ελληνικό, τον Ρωμαϊκό, τον Αραβικό και Οθωμανικό, η Βηρυτός είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις του κόσμου - αναφέρεται σε επιστολές ενός Αιγύπτιου Φαραώ το 14ο αιώνα π.Χ. Στις μέρες μας η Βηρυτός αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς, αφού ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με μοναδικής ομορφιάς μείγματα διάφορων πολιτισμών.

Kάποτε η Βηρυτός ήταν γνωστή ως το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής», προσελκύοντας το διεθνές jet set. Σήμερα, η πόλη επουλώνει τις πληγές της σε ένα εξόχως δύσκολο περιβάλλον, αφού η πολύπαθη Συρία απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα. Ο Λίβανος είναι μια χώρα που μοιάζει σχεδόν σουρεαλιστική. 17 επίσημες θρησκευτικές κοινότητες συνυπάρχουν σ’ ένα καθεστώς «πολυκοινοτικής ομοσπονδίας».

Tα αξιοθέατα στη Βηρυτό, εν ριπή οφθαλμού:
- Η πεζοδρομημένη Beirut Corniche, παραθαλάσσια λεωφόρος της Βηρυτού αποτελεί αγαπημένο σημείο για περίπατο, ιδίως το απόγευμα και το σαββατοκύριακο. Κατά μήκος της διαδρομής της θα συναντήσετε όλες τις φυλές της πόλης, από οικογένειες και νεαρούς hipsters με πατίνια έως πλανόδιους μικροπωλητές και ερασιτέχνες ψαράδες. 

- Το πιο διάσημο φυσικό αξιοθέατο της Βηρυτού είναι οι Βράχοι των Περιστεριών, σημείο που αποτελεί αγαπημένο ρομαντικό στέκι για ντόπιους και τουρίστες αλλά και για οικογενειακά πικνίκ. 

- Στο Εθνικό Μουσείο θα θαυμάσετε μία από τις καλύτερες συλλογές φοινικικής τέχνης στον κόσμο. Στα πιο σημαντικά του ευρήματα συγκαταλέγονται η περίτεχνα σκαλισμένη μαρμάρινη σαρκοφάγος από την Τύρο και τα λεπτά χάλκινα αγαλματίδια από τις ανασκαφές της Βύβλου. 

- Στα Ρωμαϊκά λουτρά θα δείτε το άθικτο υπόκαυστο σύστημα θέρμανσης με τους μυριάδες τούβλινους θόλους, δείγμα εξαιρετικής ρωμαϊκής μηχανικής της εποχής. 

- Το Grand Serail, είναι ένα εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές κτίριο της Οθωμανικής εποχής που ανακαινίσθηκε και σήμερα στεγάζει το κυβερνητικό παλάτι. Μαζί με άλλα δύο οθωμανικά κτίρια, αποτελούν τον Λόφο του Σεράι, την έδρα της Λιβανέζικης κυβέρνησης. 

Τέμενος Al-Omari: Xτίστηκε το 12ο αιώνα ως Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και Προστάτη των Σταυροφόρων και μετατράπηκε σε τζαμί το 1291 από τους Μαμελούκους εισβολείς. Εδώ θα θαυμάσετε τις περίτεχνες επιγραφές στους τοίχους, καθώς και το χρυσό κλουβί που περιβάλλει το βωμό που είναι αφιερωμένος στο Άγιο Ιωάννη. Η εξωτερική του όψη εντυπωσιάζει ειδικά το σούρουπο με την κεχριμπαρένια λάμψη του.

Στην κυρίως χριστιανική Ανατολική Βηρυτό βρίσκονται οι πιο γνωστές περιοχές νυχτερινής ζωής. Η μία απ΄αυτές είναι η εύπορη συνοικία Ασραφιέ. Επίσης, ενδιαφέρουσα είναι η συνοικία Τζεμάιζε, ακριβώς νότια από το λιμάνι και ανατολικά από την Πλατεία Μαρτύρων. Η οδός Rue Gouraud με τα πολλά μπαράκια και φαγάδικα, είναι γεμάτη κόσμο ακόμα και αργά μετά τα μεσάνυχτα. Στα νότια προάστια της Βηρυτού είναι οι πιο φτωχές συνοικίες, κατοικούμενες κυρίως από Σιίτες και γεμάτες από σύμβολα της Χεζμπολάχ και της Αμάλ.

Ημερήσιες εκδρομές μακριά από τη Βηρυτό:  
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μερικά από τα ιστορικά αξιοθέατα του Λιβάνου, όπως η Byblos , που ήταν κάποτε ο κύριος τόπος εξαγωγής του πάπυρου. Εδώ, βρίσκονται τα εντυπωσιακά σπήλαια της Ζάιτα, ενώ έχει ανακηρυχθεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και ο Baalbek (Αρχαία Ηλιούπολη, με τα ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής μνημεία, και όπου και κάθε καλοκαίρι εδώ και 60 χρόνια, διοργανώνεται το ομώνυμο διεθνές μουσικό φεστιβάλ). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η Σιδώνα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, όπου θα δείτε τον ναό του Εσμούν και η Τύρος, που έμεινε στην ιστορία για τη γενναία αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοί της στην πολιορκία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πριν από την άλωσή της. 

Μια καλή ιδέα είναι να εξερευνήσετε τα θαύματα της φύσης, όπως το δάσος Jeita Grotto ή το δάσος Cedars of God στο βουνό Bsharri, αλλά και η κοιλάδα Καντίσα με όσους από τους περίφημους κέδρους γλίτωσαν το πριόνι. Εκεί φτιάχτηκε το 1953 και το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.
Με απευθείας πτήση, μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, είναι πιο εύκολο να αποφασίσετε να ταξιδέψετε στην Βηρυτό παρά κάπου στην Ευρώπη. Κάντε τώρα κράτηση για τη Βηρυτό στο site της aegeanair και πάτε στην πόλη που ζει και αναπνέει σαν μην υπάρχει αύριο.