Χίος: Παραλίες στο νησί της μαστίχας

 

Ταξίδι στο νησί της μαστίχας: Στη Χίο, θα χορτάσεις φυσική ομορφιά και βουτιές σε καθαρά νερά. 
Σίγουρα η πιο ονομαστή παραλία του νησιού είναι εκείνη του Εμπορειού ή αλλιώς Μαύρα Βόλια. Απέχει 6 χλμ. από το Πυργί και είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή, με μαύρη θάλασσα που θυμίζει άβυσσο. Λέγεται ότι τα βότσαλα πήραν το μαύρο χρώμα τους από λάβα που κάλυψε τα πάντα από έκρηξη ηφαιστείου. Από τα βαθιά νερά του Εμπορειού με το αλλοτινό λιμάνι έφευγαν τα πλοιάρια φορτωμένα με την πολύτιμη μαστίχα. Σήμερα που ο χώρος έχει διαμορφωθεί πολύ ωραία με χώρο περιπάτου, πινακίδες παρακαλούν τους λουομένους να μην παίρνουν τα βότσαλα από την παραλία, αρκετά όμως είναι τα μαύρα βότσαλα που μαζί με λευκά στόλισαν τα περίφημα βοτσαλωτά δάπεδα στις αυλές των σπιτιών, των αρχοντικών ή των εκκλησιών όπως εκείνο της Παναγιάς Ερυθιανής του Βροντάδου. 

Η πιο κοντινή παραλία νότια της Χώρας είναι ο Καρφάς με ψιλή άμμο. Μετά τον Καρφά βρίσκονται οι παραλίες της Αγίας Ερμιόνης και του Μεγάλου Λιμνιώνα με βοτσαλάκι, που απέχει 3 χλμ. από τα Θυμιανά, και κοντά στο Νεοχώρι η Αγιά Φωτιά με βοτσαλάκι. 

Η παραλία της Κώμης βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και απέχει 6 χιλιόμετρα από τον παραδοσιακό οικισμό της Καλαμωτής και τριάντα λεπτά από την πόλη της Χίου. Η ατέλειωτη αμμουδιά της είναι μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. 
Από τη Βολισσό η παραλία της Αγίας Μαρκέλλας απέχει 7 χλμ. Αγαπημένη παραλία το εξωτικό Λιθί. Πεντακάθαρα νερά με ψιλή άμμο στη ρηχή παραλία, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. 

Στη δυτική πλευρά του νησιού, μόλις 5 χλμ. από το χωριό Λίθι, βρίσκεται η παραλία Τραχεί που συνδυάζει άμμο και μικρά βότσαλα. Βόρεια της Χώρας θα συναντήσετε τις παραλίες της Δασκαλόπετρας με βοτσαλάκι, του Βροντάδου και του Όρμου Λω. Δίπλα από την παραλία της Δασκαλόπετρας βρίσκεται η ομώνυμη πέτρα ή αλλιώς Πέτρα του Ομήρου. Η παράδοση και ο μύθος θέλουν να ήταν εκεί το διδασκαλείο του μεγάλου ποιητή, για τους αρχαιολόγους όμως, σε συνδυασμό με την ιερή πηγή, πρόκειται για το ιερό της Κυβέλης του 6ου αιώνα π.Χ.

Στα νοτιοδυτικά σε απόσταση 4-6 χιλιομέτρων από τα Μεστά θα βρείτε την Μερικούντα με την παχιά μαύρη αμμουδιά, την Αυλωνιά με μικρό βοτσαλάκι και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία της Αποθήκας έχει χρώμα προς το κόκκινο, λόγω ενός ορυχείου που είναι δίπλα, όμως τα νερά είναι πεντακάθαρα και στην περιοχή υπάρχουν δύο σπηλιές καταφύγιο για ερωτευμένους.

Ένας χωματόδρομος λίγο μετά το χωριό της Σιδηρούντας καταλήγει στην απόμερη παραλία Τηγάνι. Όσοι επιθυμούν να κάνουν πιο ήσυχες βουτιές, δεν έχουν παρά να περπατήσουν λίγα μέτρα παρακάτω για να να βρουν την ερημική Μακριά Άμμο, μια παραλία με άμμο και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να γράφαμε ότι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει μία διαφορετική παραλία για κάθε μία από τις μέρες του καλοκαιριού.