Κλικ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

 

Γιατί οι τουρίστες παραβλέπουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη προτιμώντας τη γειτονική Κροατία, η οποία συγκεντρώνει περισσότερους από 13 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως;  

Όταν η πρώην Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε, η Κροατία πήρε σχεδόν όλες τις παραλίες, αφήνοντας τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη με τη δεύτερη μικρότερη ακτογραμμή στον κόσμο: το διάδρομο Neum. Κι όμως, υπάρχουν πολλά περισσότερα για τη χώρα εκτός από τα (πολύ ωραία) 12 μίλια ακτογραμμής που διαθέτει. 

Επί του παρόντος, θεωρούνται τυχεροί οι 777.000 ξένοι τουρίστες που φθάνουν στη χώρα γιατί στο ταξίδι τους αποζημιώνονται με το παραπάνω.  Ένα «must» για τον ταξιδιώτη είναι η διαδρομή στην κοιλάδα του Νερέτβα και φυσικά η επίσκεψη στην πόλη Μόσταρ που χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό, αλλά ενώνεται από την ανακατασκευασμένη οθωμανική γέφυρα Στάρι Μοστ.  

Στην ύπαιθρο θα σας  ανταμείψουν τα παρθένα βουνά όπου μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση και πεζοπορία, τα καταπληκτικά ποτάμια για ράφτινγκ ή καγιάκ και οι καταρράκτες της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης.  Συνολικά δεν θα ήταν άδικο να χαρακτηρίσουμε όλη τη χώρα με το κατά κύριο λόγο ορεινό και απολύτως παρθένο τοπίο ως ένα απέραντο «πάρκο περιπέτειας».

Η ιστορική πρωτεύουσα του Σεράγεβο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου τη δεκαετία του 1990, αλλά αυτή η ζωντανή πόλη έχει ήδη επιστρέψει στην ομαλότητα. Στην πρωτεύουσα ο επισκέπτης βιώνει τον ορισμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας, σε έναν τόπο όπου κάποτε συνυπήρχαν αρμονικά Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι και Καθολικοί. Οι ήχοι από τις καμπάνες των καθεδρικών ανακατεύονται στον αέρα με το κάλεσμα των ιμάμηδων για την ώρα της προσευχής, πάνω από τους μιναρέδες, τους τρούλους και τα κωδωνοστάσια, ανακαλώντας εικόνες από προηγούμενους αιώνες.  Αξίζει να εξερευνήσει κανείς τόσο τη μουσουλμανική συνοικία Μπασάρτσια, όσο και την αυστριακή, να περπατήσει τις όχθες του μικρού ποταμού Μιλιάτσκα και φυσικά να καθίσει στα πολύβουα καφέ. 

Οι τιμές στην αγορά είναι ελκυστικές,  όμως η παρατεταμένη φήμη του πολέμου συνεχίζει να είναι η κύρια αιτία  που ο τουρισμός είναι μειωμένος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ενώ η χώρα είναι πλέον αρκετά ασφαλής.