Κλικ στην Άγκυρα

 

Δεν έχει την ατμόσφαιρα της Κωνσταντινούπολης, αλλά δεν παύει να είναι μια πόλη σύγχρονη, γεμάτη μνημεία που θυμίζουν σε όλους την ιστορία της νεότερης Τουρκίας. Σύμφωνα με την παράδοση των Φρυγών, ο βασιλιάς Μίδας ήταν ο ιδρυτής της πόλης.

Για την πρωτεύουσα της Τουρκίας (πληθυσμός πάνω από 5.000.000) όλα ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου 1923, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα. Χτισμένη στις όχθες του Ενγκούρι Σου διαθέτει εντυπωσιακά κρατικά κτίρια, μεγάλα πανεπιστήμια, στρατιωτικές βάσεις, προξενεία και έντονη νυχτερινή ζωή.
Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα για τον τουρίστα στην Άγκυρα είναι:

1. Η Ακρόπολη και το παλιό κάστρο. Το παλιό φρούριο στην Άγκυρα είναι μία από τις καλύτερες τοποθεσίες στην πόλη και είναι ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.

2. Το Anitkabir. Γνωστό και ως Μαυσωλείο του Ατατούρκ, θεωρείται ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα μνημειακής αρχιτεκτονικής στο κόσμο.

3. Το Μουσείο ανατολικών πολιτισμών. Φιλοξενεί εκθέματα από ανασκαφικά ευρήματα από όλα τα σημαντικά στάδια της ανθρώπινης εγκατάστασης στην Ανατολία και την ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ευρήματα 40.000 χρόνων από το σπήλαιο Karain στην Αττάλεια, και από το Gobekli Tepe - τον παλαιότερο ναό της ανθρώπινης ιστορίας, από την παρουσία των Χετταίων, των Eλλήνων, των Ρωμαίων και των Φρυγών.

4. Το Τζαμί Χατσί Μπαϊράμ. Είναι 600 ετών και βρίσκεται στο κέντρο της Άγκυρας. Θεωρείται από τα παλαιότερα κτίρια της πρώιμης οθωμανικής περιόδου.  Ακριβώς δίπλα στο τζαμί υπάρχουν τα καλά διατηρημένα ερείπια ενός ιερού του Ρωμαίου Αυγούστου, που αργότερα μετατράπηκαν σε βυζαντινή εκκλησία. Κατά τα τέλη του 3ου αιώνα καταγράφονται στην πόλη και τη γύρω περιοχή κάποιοι πρώτοι χριστιανοί μάρτυρες. Στα μέσα του 3ου αιώνα η πόλη έχει μετατραπεί σε Χριστιανική. Το 314 έγινε στην πόλη η Σύνοδος της Άγκυρας. Τον 4ο αιώνα στην πόλη αναπτύχθηκε διαμάχη μεταξύ των οπαδών του Αρειανισμού και των υπόλοιπων Χριστιανών. Κατά τη βυζαντινή εποχή η πόλη κατακτάται το 1073 από τους Σελτζούκους Τούρκους. Το 1354 καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Το 1402 γίνεται η μάχη της Άγκυρας και η πόλη περνά στα χέρια του Ταμερλάνου, αλλά οι Οθωμανοί θα την επανακτήσουν την επόμενη χρονιά. Στην περιοχή Haci Bayram, θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον τα μικρά καταστήματα και τα εστιατόρια της περιοχής.

5. Τα Σπα του Καρακάλλα. Από τα μεγαλύτερα ρωμαϊκά λουτρά της Ανατολίας βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο της Ανγκόρα, που είναι το όνομα της αρχαίας Άγκυρας. Στα λουτρά μπορείτε επίσης να δείτε ρωμαϊκές στήλες και κάποιες πολύ παλιές επιτύμβιες στήλες από την εποχή των Οθωμανών. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρωμαϊκό θέατρο της Angora, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σταθμό λεωφορείων Dolmus στο κέντρο της πόλης. 

6. Η Παλιά Πόλη. Βορειοδυτικά της πλατείας Ulus ξεκινούν τα όρια της παλιάς πόλης. Η περιοχή χτίστηκε το 1923, μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τη μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας στην Άγκυρα. Η πόλη το 1930 μετονομάστηκε σε Ankara, ενώ μέχρι τότε συνηθιζόταν το Engürije.


7. Το Γόρδιο και ο τύμβος του Μίδα. Το Γόρδιο είναι η πόλη στην οποία λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε το γόρδιο δεσμό με το σπαθί του. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο του αρχαιολογικού χώρου είναι η ταφική τοιχοποιία Midas, ύψους 55 μ. και 2.700 ετών, στην οποία μπορείτε να μπείτε. Τα ερείπια βρίσκονται 50 χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα, κοντά στο Polatli. Εδώ τελείωσε στις 29 Αυγούστου 1921 το όνειρο που άρχισε την αυγή της 2 Μαίου 1919, όταν ο Ελληνικός στρατός αποβιβάσθηκε στην Σμύρνη και ο Αρχιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας υπέγραψε τη διαταγή οπισθοχώρησης των ελληνικών στρατευμάτων από το Πολατλί. 


8. Το Δημοτικό Μουσείο. Το πρώτο κοινοβούλιο της Τουρκίας είναι πλέον μουσείο. Παρουσιάζει την πρώιμη ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε αυτό βλέπετε την πρώτη αίθουσα της Ολομέλειας της Τουρκικής Δημοκρατίας και τα αντικείμενα σημαντικών προσώπων, πρωτίστως βέβαια τα υπάρχοντα του Ατατούρκ.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Esenboga απέχει 28 χλμ. από την πόλη.