Νταμούχαρη, η γενναιοδωρία της φύσης

 

Ποιός δεν θα ήθελε να κάνει μπάνιο στην ίδια παραλία που βούτηξε η Μέριλ Στριπ στα γυρίσματα σκηνών του Mama mia; Μιλάμε για τη Νταμούχαρη, στο Ανατολικό Πήλιο, όπου μένεις "άγαλμα" από τη γενναιοδωρία της φύσης καθώς νομίζεις ότι παραδίδει τη θάλασσα στα χέρια του Πηλίου.


Πρόκειται για έναν παραδοσιακό, γραφικό οικισμό, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αφού σε μόλις πέντε λεπτά οδήγησης, το υψόμετρο ξεπερνά τα 420μ. Εδώ οι λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας θα νοιώσουν την απόλυτη ευχαρίστηση αφού θα περιηγηθούν στα μονοπάτια για το Μούρεσι, την Τσαγκαράδα , τη Φακίστρα, προς τις Πλάκες, αλλά και άλλους κοντινούς ή πιο μακρινούς προορισμούς.

Λίγα λόγια για την ιστορία του τόπου: Ιδρύθηκε από Ενετούς ναυτικούς κατά την περίοδο της βενετσιάνικης κυριαρχίας στη Μεσόγειο. Αυτοί, χτίζοντας κάστρο για προστασία από τους πειρατές, τη χρησιμοποιούσαν ως σταθμό ανεφοδιασμού και ξεκούρασης στα μακρινά τους ταξίδια. Η Νταμούχαρη ήταν παλιά το μοναδικό λιμάνι του Ανατολικού Πηλίου, με μεγάλη εμπορική κίνηση. Αδιάψευστος μάρτυρας το πέτρινο τελωνείο που παραμένει, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Λέγεται ότι το όνομά της προέρχεται από τους ξένους ναυτικούς, που κυνηγημένοι από τους πειρατές στην περιοχή εκείνη του Αιγαίου παρακαλούσαν και προσεύχονταν στην Παναγιά να τους "δώσει χάρη" (dammi χάρη), ή κατα μία άλλη άποψη, προέρχεται από το d'amour - για χάρη της αγάπης. 

Η Νταμούχαρη απέχει 65 χλμ. από το Βόλο. Μπορεί κανείς να πάει είτε μέσω Χανίων - Αι Γιάννη, είτε μέσω Μηλεών - Τσαγκαράδας. Η διάνοιξη του δρόμου από Χάνια-Κισσό έχει συντομεύσει και απλοποιήσει περισσότερο την διαδρομή (47.2 Km). Στη βόρεια πλευρά της Νταμούχαρης βρίσκεται το μονοπάτι που οδηγεί στην όμορφη παραλία Παπά Νερό, πέρα από την οποία βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης.

Σχετικά θέματα: