Ορεινός τουρισμός στη Λάρισα

 

Δύσκολα ορίζεις με λίγες λέξεις το τουριστικό προφίλ της Θεσσαλίας. Εν αρχή ην το Πήλιο. Το μαγευτικό βουνό των Κενταύρων υπήρξε λόγω της ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς του το πρώτο άνοιγμα της περιοχής στον τουρισμό, και διατηρεί ως σήμερα αμείωτο το ενδιαφέρον όλες τις εποχές του χρόνου.
Ο συνδυασμός βουνό-θάλασσα βρίσκει εδώ την απόλυτη έκφρασή του. Η Λάρισα, το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Θεσσαλίας είναι σήμερα μια πόλη σύγχρονη, με δικό της παλμό, που, μολονότι δεν αποτελεί κατεξοχήν ταξιδιωτικό προορισμό, προσφέρεται αν μη τι άλλο για ένα ενδιαφέρον city break. Πλήν της Λάρισας τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται τα ορεινά και ημιορεινά χωριά της περιοχής, όπως η Σκήτη, η Καρίτσα, τα Αμπελάκια ακόμη και το Λιβάδι Ολύμπου.
Στην Σκήτη της Αγιάς, όλες τις εποχές του χρόνου καταφθάνουν τα τελευταία χρόνια ταξιδιώτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο και συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες, ανάλογα με την εποχή. Η Σκήτη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 345m. και προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο, το Μαυροβούνι και το Πολυδένδρι. Σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την Σκήτη βρίσκονται οι απέραντες παραλίες του Αιγαίου, στις περιοχές του Αγιόκαμπου και της Βελίκας. Το Αισθητικό Δάσος της Όσσας, το δάσος του Μαυροβουνίου και το Δάσος Πολυδενδρίου προσφέρονται για υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές ή εναλλακτικές δραστηριότητες. Μάλιστα, το Δάσος Πολυδενδρίου (στο πρώην βασιλικό κτήμα) είναι ένα από τα καλύτερα οργανωμένα δάση της χώρας μας, με σηματοδοτημένα μονοπάτια, ποδηλατοδρόμους και χώρους για πικνίκ, καθώς και τις εκκλησίες της Παναγίας και της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν, επίσης, η γραφική λίμνη της Σκήτης, το γεφύρι του Αλαμάνου και τα ερείπια βυζαντινού κάστρου. Σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής διοργανώνονται χερσαίες αλλά και θαλάσσιες εξορμήσεις, στις σπηλιές του Βένετου, στο Δέλτα του Πηνειού, στο φαράγγι της Καλυψώς και σε πολλά άλλα από τα δεκάδες πανέμορφα σημεία που έχει να προσφέρει ο Κίσσαβος. 
Η Καρίτσα με την σειρά της προσελκύει στην περιοχή Άγγλους και Γάλλους τουρίστες, που επιθυμούν να χαλαρώσουν στη σκιά του Κίσσαβου, να απολαύσουν ήρεμες διακοπές στη φύση και να εκδράμουν σε κοντινές περιοχές όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι του Ολύμπου, τα Μετέωρα και φυσικά οι κοντινές παραλίες. Η Καρίτσα, είναι χτισμένη πάνω σε πλαγιά του Κίσσαβου σε υψόμετρο 250 μ. και χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση και την απέραντη θέα προς της θάλασσα. Πολύ πλούσια είναι η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει, κάνοντας περιπάτους στις κορυφές «Αγ. Τριάδα»,«Προφ. Ηλίας» και «Δραγάστα» και στα μονοπάτια προς τις μικρές και έρημες παραλίες (Πλατιά Άμμος, Παναγίτσα, Καλύβι, Ψαρόλακας). Το «Αγριόπρινο», σε απόσταση 4 χλμ. από το χωριό, είναι ιδανικός χώρος αναψυχής και η πρόσβαση γίνεται από τον επαρχιακό δρόμο Καρίτσας- Σπηλιάς. Τα πλούσια νερά δικαιολογούν την ύπαρξη του νερόμυλου και τα πολλά γεφύρια.
Ένας άλλος προορισμός είναι το Λιβάδι, μια κωμόπολη 2.000 κατοίκων σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Δεν είναι αυτό που θα λέγαμε τουριστικός προορισμός, όμως πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το χωριό ως ορμητήριο για εκδρομές στον Τίταρο, στον Όλυμπο και για να διασχίζουν το περιπατητικό μονοπάτι Ε4. Είναι κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους και με θέα που νότια και δυτικά εκτείνεται μέχρι την Πίνδο, έχοντας βορειοανατολικά τα Πιέρια Όρη και την Πιερία, ανατολικά τον Όλυμπο και νοτιοδυτικά την Ελασσόνα, τα Χάσια, το Σαραντάπορο, το όρος Σάπκα και τα Σέρβια Κοζάνης. Διατηρεί την γραφικότητα του και τις παραδόσεις του που τις έλκει από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του.
Τέλος, τα Αμπελάκια Λάρισας (φωτογραφία) είναι ένα ιστορικό χωριό, χτισμένο σε πλαγιά της Όσσας (Κίσσαβου), εκεί όπου αυτή συναντιέται με τον Όλυμπο, στα στενά των Tεμπών. Τα λαμπρά αρχοντικά - εξαίρετα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής - αλλά και τα απλά σπίτια, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια, οι κρήνες και τα γεφύρια συνθέτουν ένα αρμονικό οικιστικό σύνολο, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Aπέχουν 34 χλμ. BA από τη Λάρισα. Ο Κίσσαβος είναι βουνό της Θεσσαλίας, γνωστό επίσης με το όνομα Όσσα. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια των Τεμπών και του Πηνειού απέναντι από τον Όλυμπο, του οποίου αποτελεί συνέχεια γεωλογικά και από τον οποίο χωρίζεται από την κοιλάδα των Τεμπών. Έχει μέγιστο υψόμετρο 1.978 m. (Προφήτης Ηλίας). Στις περισσότερες πλευρές της και κυρίως στις ανατολικές, υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς με ένα τοπίο που συμπληρώνεται από καταρράκτες, λίμνες και απότομα βράχια. Η προς τη θάλασσα πλαγιά είναι δασώδης ένεκα περισσοτέρων βροχοπτώσεων αλλά και απότομη που καταλήγει στο ακρωτήριο του Κισσάβου , λεγόμενο και ακρωτήριο Δερματάς. Στην ελληνική λαογραφία, ο Κίσσαβος εμφανίζεται σαν το αντίπαλο δέος του Ολύμπου. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το κλέφτικο τραγούδι που αναφέρεται σε μια φανταστική πλην όμως μεγαλοπρεπή έριδα μεταξύ των δύο αυτών βουνών με την οποία εξυμνείται η κλεφτουριά κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τίτλο: Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος:
Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν,
το ποιό να ρίξει τη βροχή, το ποιό να ρίξει χιόνι...