Λανθαρότε, ο μυθικός κήπος των Εσπερίδων

 

Κάποιοι υποστηρίζουν πως το Λανθαρότε, ένα από τα Κανάρια νησιά, είναι μέρος της χαμένης Ατλαντίδας. Άλλοι πάλι λένε πως εδώ βρισκόταν ο μυθικός κήπος των Εσπερίδων.


Ανήκει στην Ισπανία και είναι το τέταρτο σε μέγεθος από τα 13 νησιά της αυτόνομης κοινότητας των Καναρίων νήσων (Canary Islands: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este, Roque del Oeste). Απέχει μόνο 125 χιλιόμετρα μακρύτερα απ’ τις ακτές της Αφρικής και κάπου 1000 απ’ την Ιβηρική χερσόνησο. 

Το Lanzarote διαθέτει μια εξαιρετικά ασυνήθιστη θέα. Με πρωτεύουσα το Arecife το νησί διαθέτει πολλά φυσικά πάρκα υπό προστασία και ανενεργά ηφαίστεια. Τα κύρια τουριστικά θέρετρα όπου θα βρει κανείς τις πιο καλές παραλίες του νησιού βρίσκονται στο Puerto del Carmen, στη Playa Blanca και στο Costa Teguise. Η άγνωστη για πολλά χρόνια, των Καναρίων, έχει αποκτήσει την τελευταία εικοσαετία πολλούς λάτρεις κυρίως για την αγνότητα που κατάφερε να κρατήσει το νησί παρά τις όλο και αυξανόμενες αφίξεις τουριστών τα τελευταία χρόνια , φτάνοντας μέχρι και 5 εκατομμύρια το χρόνο. 

Ανάμεσα στα πολλά εντυπωσιακά ηφαιστειακά χαρακτηριστικά της Lanzarote είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή σήραγγα στον κόσμο, η σήραγγα της Ατλαντίδας, η οποία έχει μήκος πάνω από 7 χιλιόμετρα και ενώνει το La Cueva de los Verdes με το Jameos del Agua. Το Εθνικό Πάρκο Timanfaya είναι ίσως το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του νησιού.

Η Λανθαρότε είναι προορισμός για όλο το χρόνο, με θερμοκρασίες από 18-25 βαθμούς ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα! Οι πιο καλές παραλίες στο νησί είναι η Playa Blanca και η Papagayo με λευκή άμμο, η Puerto Del Carmen με ηφαιστειακή άμμο, στο νότο του νησιού στο θέρετρο Playa Blanca βρίσκεται η παραλία Papagaya, επίσης στα βόρεια του νησιού, κοντά στην πόλη της Orsola, υπάρχουν μερικές πολύ ελκυστικές παραλίες, η χρυσή παραλία του El Reducto που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Arrecife, ενώ οι παραλίες Famara και La Santa είναι παγκοσμίως γνωστές στον κόσμο του surf. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν γιατί το νησί του Λανθαρότε προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Χάρη στην ηφαιστειακή ιστορία του, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει ξερά, σεληνιακά τοπία, με διαφορετικού χρώματος εδάφη, κρατήρες, παράξενα πετρώματα και ήπια κλίση των βουνών. Το πράσινο που θα περίμενε κανείς να βρει σε αυτό το τροπικό γεωγραφικό πλάτος απουσιάζει εντελώς σχεδόν από την περισσότερη έκταση του νησιού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της ενδοχώρας, ξεπροβάλλουν κάποια αμπέλια από το γκρι-μαύρο ηφαιστειακό έδαφος. Το 18ο αιώνα, το Lanzarote ήταν ένα καταπράσινο νησί με μια ακμάζουσα βιομηχανία γεωργίας. Ωστόσο, οι ηφαιστειακές κορυφές που δέσποζαν πάνω από τα χωράφια εξερράγησαν το 1730. Μια σειρά από βίαιες εκρήξεις, άφησαν παχιά στρώματα τέφρας και ηφαιστειογενή βότσαλα στο έδαφος. Οι αγροτικές κοινότητες του Lanzarote το θεώρησαν αυτό, στην αρχή, ως μια απόλυτη καταστροφή. Σύντομα όμως, διαπίστωσαν ότι η νέα στρώση ηφαιστειακού εδάφους, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ήταν ιδανική για την καλλιέργεια ορισμένων τύπων σοδειών. Στο μεγαλύτερο μέρος του, μετά την έκρηξη το Lanzarote έχει γίνει μια ιδανική αμπελουργική περιοχή. Η κύρια αμπελουργική περιοχή του Lanzarote ονομάζεται La Geria. Οι ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται είναι η λευκή Μαλβάζια, η Μπρεβάλ, η Μοσχατέλα, το Πέδρο Χιμένεθ, το λευκό Λιστάν και η Ντιέγο, ενώ από κόκκινες κυριαρχούν, η ερυθρή Λιστάν και η Νεγραμόλ. Το El Grifo, που χρονολογείται στο 1775, είναι το αρχαιότερο οινοποιείο στο νησί, το οποίο όχι μόνο σερβίρει ποιοτικά κόκκινα και λευκά κρασιά, αλλά έχει επίσης ένα μουσείο που αφηγείται την ιστορία για το πώς το Lanzarote κατέληξε να είναι μια τόσο ισχυρή, αναπτυσσόμενη μονάδα παραγωγής σταφυλιών.