Μικρές Κυκλάδες, η ατέλειωτη γαλήνη

 

"Η ατελείωτη γαλήνη που ψάχνει ο καθένας μας. Κλείνω τα μάτια, η αναπνοή γίνεται πιο αργή. Για μένα ο χρόνος σταμάτησε...". Κάπως έτσι περιγράφει το αμερικάνικο Traveller τις Mικρές Κυκλάδες. Τα σημαντικότερα νησιά είναι η Δονούσα, τα Κουφονήσια (Άνω Κουφονήσι και Κάτω Κουφονήσι), η Κέρος, η Σχοινούσα και η Ηρακλειά. Όλα κατοικούνται, εκτός της Κέρου. Αυτά τα νησάκια διαθέτουν φυσικές καλλονές που ξεχωρίζουν στο Αιγαίο.

Εκεί θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξεκουραστούμε στις δεκάδες απάνεμες αμμουδιές, να κολυμπήσουμε στα πεντακάθαρα, διαυγή νερά, να μαγευτούμε από το τιρκουάζ και το γαλάζιο σε όλους του τους τόνους. Να γευτούμε αγνά προϊόντα, νοστιμιές της τοπικής κουζίνας, λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στη θάλασσα ή σε χωριά της ενδοχώρας πλάι στα κάτασπρα σπίτια.

Σχεδόν όλα τα νησιά του συμπλέγματος των Ανατολικών Κυκλάδων ήταν κατοικημένα την Προϊστορική Εποχή και τα περισσότερα αποτελούσαν κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού, με σημαντικότερο κέντρο, τη νήσο Κέρο. Από εκεί προέρχονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως ειδώλια. Κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή η Δονούσα, όπως και άλλα νησιά, αποτελούσε χώρο εξορίας, ενώ το Μεσαίωνα, νησιά όπως η Ηρακλειά, η Δονούσα και τα Κουφονήσια, αποτέλεσαν καταφύγια για τους πειρατές.

Ηρακλειά
Μικρό νησάκι (18 τ. χλμ.), το δυτικότερο των Μικρών Κυκλάδων, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές. Γαλαζοπράσινα νερά και ναυάγια στο βυθό (Αλιμιά), μεγαλειώδη σπήλαια (του Αϊ-Γιάννη) και ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο συνθέτουν το λιλιπούτειο παράδεισο της Ηρακλειάς. Εδώ μας περιμένουν πεντακάθαρες παραλίες με άμμο όπως αυτή του Αγ. Γεωργίου, βοτσαλωτές όπως το Τουρκοπήγαδο και ο Καρβουνόλακκος και βραχώδεις, όπως ο Ξυλομπάτης. Εκπληκτική η θέα στα γύρω νησιά, μπορούμε να τη θαυμάσουμε από το Κάστρο στο Λιβάδι.Ένας ανέγγιχτος κόσμος, μακριά από τους έντονους ρυθμούς της γνώριμης καθημερινότητας, θα σας σαγηνεύσει με την απέριττη ομορφιά του και την απλότητα των απολαύσεων που προσφέρει.

Σχοινούσα
Με έκταση μόλις 9 τ. χλμ., η Σχοινούσα βρίσκεται περίπου στο κέντρο του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων, Νότια της Νάξου και ΒΑ της Ηρακλειάς. Χρωστά το όνομά της στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Το λιμάνι του νησιού, θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο. Μέσα σε δύο ώρες θα έχετε κάνει το γύρο του νησιού, εντυπωσιασμένοι από τις καταπληκτικές παραλίες που κρύβει κάθε όρμος του. Στη Σχοινούσα, αξίζουν την επίσκεψή μας, το μεσαιωνικό κάστρο και η εκκλησιά της Παναγιάς της Ακαθής. Δεκαπέντε παραλίες περιστοιχίζουν το νησί, με πιο κοντινή στη Χώρα, τη Μερσίνη. Ακολουθούν η Τσιγκούρα και το Λιβάδι, ενώ λίγο πιο μακριά, μας περιμένουν ο Λιώλιος και η Ψιλή Άμμος.

Κουφονήσια
Τα Κουφονήσια είναι ένα μικρό σύμπλεγμα, που περιλαμβάνει δύο νησιά, το Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι, τα οποία χωρίζει ένας στενός πορθμός 200 μ. Βρίσκονται ΝΑ της Νάξου και Δ της Αμοργού. Το όνομά τους οφείλεται στις πελώριες σπηλιές, που έβλεπαν από μακριά οι κουρσάροι, θεωρώντας ότι τα νησιά είναι κούφια.

Δονούσα
Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Έχει έκταση 13,5 τ. χλμ. και το έδαφός της σχηματίζει πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εξαιρετικές αμμουδιές. Η Δονούσα, που λικνίζεται στο πέλαγος με τα κάτασπρα σπιτάκια, τα γραφικά δρομάκια με τα γεράνια και τις μπουκαμβίλιες, τους ήρεμους λόφους σκεπασμένους με σχίνα και κέδρους, τα λιμανάκια με την ψιλή άμμο, έχει τέσσερις οικισμούς: Τη Δονούσα ή Σταυρό, που είναι το λιμάνι, τη Μερσίνη, τη Μεσαριά ή Χαραυγή, και την Καλοταρίτισσα. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ανάμεσα στον Ασπρο Κάβο και τον Ξυλομπάτη, υπάρχει σπήλαιο με σταλακτίτες, γνωστό ως η «σπηλιά του τοίχου». Ένα πολύ νόστιμο τυρί, την «αξιαλομυζήθρα», παρασκευάζουν οι ντόπιοι από γιαούρτι. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για λάτρεις των ήσυχων διακοπών.

Πώς θα πάτε: Η Ηρακλειά και η Σχοινούσα, απέχουν μόλις μια ώρα από την Νάξο. Επειδή το χειμώνα, σίγουρα αλλάζουν τα δρομολόγια, πριν πάτε πάρτε ένα τηλέφωνο το λιμεναρχείο Πειραιά και το λιμεναρχείο Νάξου, για να ενημερωθείτε.

Σχετικά θέματα:

Δονούσα, το απόλυτο ησυχαστήριο

Κέρος, καταφύγιο στις Κυκλάδες

Σχοινούσα, το θεωρείο της μοναξιάς