Μπούντβα (Μαυροβούνιο), στέκι ηθοποιών και τζογαδόρων

 

Η Μπούντβα ή αρχαία Βουθόη είναι παραθαλάσσια, τουριστική πόλη του Μαυροβουνίου. Αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αδριατικής ακτής που κατοικείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.. και αναφέρεται ότι ιδρύθηκε από τον Κάδμο το Θηβαίο.


Απέναντι από τη Μπούντβα υπάρχει το νησί του Αγίου Νικολάου. Η αγαπημένη πόλη των τουριστών του Μαυροβουνίου Μπούντβα πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη βους (βόδι). Στις Βάκχες του Ευριπίδη αναφέρεται ότι ο Διόνυσος αποφάσισε να εξορίσει τον ιδρυτή και Βασιλιά της Θήβας, τον Κάδμο, και αυτός, αναζητώντας μία τοποθεσία για εκείνον και τη γυναίκα του Αρμονία, πήγε και ίδρυσε τη Βουθόη στην Ιλλυρία. Κατά την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου έφτασαν και κατοίκησαν φυλές Ιλλυριών. Τον 4ο αιώνα αποικίστηκε από τους Έλληνες και έγινε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, ενώ κατά τον 2ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Τον 1ο αιώνα ο Πλίνιος τη χαρακτηρίζει «περιτειχισμένη πόλη που κατοικείται από ρωμαίους πολίτες». Σε αυτή την περίοδο κτίζονται μνημειακά κτίσματα, στρώνονται δρόμοι και προστατεύεται από συμπαγή τείχη, ενώ πέφτει σε αφάνεια μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Κατά τον καταστρεπτικό σεισμό του 518 η πόλη διοικείται από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες, ενώ σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο, από τον 7ο αιώνα οι Σλάβοι άρχισαν να κατοικούν στην περιοχή. Κατά το 841 η πόλη καταστράφηκε από τους Αραβες που επιτέθηκαν από τη θάλασσα. Ανέκαμψε και πάλι κατά τον 10ο και 11ο αιώνα και έγινε επισκοπή με την καθεδρική εκκλησία του Αγίου Ιβάν του Βαπτιστή. Στη συνέχεια βρέθηκε στην κυριαρχία της δυναστείας Νεμαντζίτς και άλλων δυναστειών, ώσπου το 1403 αναλαμβάνουν οι Βενετοί που την ονομάζουν Μπάλσα 3η. Επειτα από περιπέτειες ξαναβρίσκεται στη βενετική κυριαρχία ως την πτώση της Γαληνοτάτης το 1797. Την σκυτάλη παίρνουν οι Αυστριακοί, ως το 1806, διοικείται για λίγο από ρωσομαυροβουνιακή διοίκηση, ενώ μεταξύ 1807-1813 βρίσκεται κάτω από γαλλική κυριαρχία. Οι Αυστριακοί ανακαταλαμβάνουν την πόλη παραμένοντας ως το 1918, οπότε απελευθερώθηκε από τον σερβικό και μαυροβούνιο στρατό.

Στο αρχαιολογικό μουσείο τα παλαιότερα εκθέματα χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και ανήκουν στην αρχαιοελληνική ιστορία της Μπούντβα, ενώ αξίζουν την προσοχή σας και η συλλογή με τα ρωμαϊκά κοσμήματα, τα κεραμικά και τα γυάλινα αντικείμενα. Ανάμεσα στα εκθέματα θα σας τραβήξει το βλέμμα και το αρχαίο κράνος – τμήμα πανοπλίας.

Στάρι Γκραντ - η Παλαιά Πόλη: Στο νότιο μέρος της Αδριατικής ακτής, με ιστορία 2.500 ετών, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα οικιστικά κέντρα της περιοχής. Είναι κτισμένη στα ελληνικά πρότυπα, με κύρια οδό που οδηγούσε στην κεντρική πλατεία όχι διά μέσου του κέντρου της πόλης αλλά πλάγια.

Τα τείχη της συνδέονται με τον Μεσαίωνα και αναστηλώθηκαν μετά τον σεισμό του 1667. Το μεγαλύτερο κομμάτι της καταστράφηκε στους σεισμούς του 1979 όμως αναστηλώθηκε και ανοικοδομήθηκε. Μια πύλη της Παλαιάς Πόλης χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ επίσης έχουν βρεθεί τα ερείπια της αρχαίας Νεκρόπολης, ρωμαϊκοί ναοί, θέρμες και πρώιμα χριστιανικά μωσαϊκά. Ακόμη μπορείτε να δείτε το ανάγλυφο με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, πάνω από την κύρια πύλη. Περπατώντας στα στενά δρομάκια θα οδηγηθείτε σε μικρές πλατείες που οι περισσότερες διαθέτουν τη μικρή τους εκκλησία.

Μπροστά από την Ακρόπολη στην πλατεία βρίσκονται οι ενδιαφέρουσες εκκλησίες: η Αγία Τριάδα, που λειτουργεί ως ορθόδοξη εκκλησία που κτίστηκε το 1804 με πέτρες σε χρώματα ροζ και μελί, όπου κείτεται θαμμένος ο διάσημος συγγραφέας της πόλης Στεφάν Μίτροφ Λιούμπισα (1824-1878), η καθολική του Αγίου Ιωάννη, η μικρή Σάντα Μαρία της Πούντα, αλλά και η εκκλησία του ηγουμένου Σάββα. Η εκκλησία του ηγουμένου Σάββα κτίστηκε το 1141 πλάι στα παλαιά τείχη της Μπούντβα, νοτιοδυτικά της Παλαιάς Πόλης. Πρόκειται για μικρή εκκλησία με ημικυκλικό ιερό και χωρίς ψηλό καμπαναριό. Ημιτελείς αναστηλώσεις έδειξαν ότι η εκκλησία αγιογραφήθηκε με τοιχογραφίες και πρόκειται για ένα σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο. Κτισμένος τον 12ο αιώνα, στα χρόνια που ακολούθησαν υπέφερε από καταστροφές όπως εκείνη του σεισμού του 1667 και αρκετές φορές επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε και επεκτάθηκε. Είναι κτισμένη με απλό ρυθμό βασιλικής με παρεκκλήσια, ιερό και χορό. Στη νότια πλευρά, η διώροφη Αρχιεπισκοπή κτίστηκε πάνω από τα ισόγεια παρεκκλήσια. Στον βορρά το καμπαναριό, ύψους 36 μέτρων, ανυψώνεται από μια τετράγωνη βάση, σχεδιάστηκε από τον Λουκίνι από το Τιρόλο σε ευθείες γραμμές και δεσπόζει πάνω από το οριζόντιο οικοδόμημα της Παλαιάς Πόλης. Στο εσωτερικό της η εκκλησία είχε κάποτε τοιχογραφίες από τις οποίες έχουν απομείνει ελάχιστα κομμάτια. Στο νότιο τμήμα υπάρχουν δύο ιερά: «Η Κυρία της Υγείας μας» με τον ομώνυμο πίνακα του 17ου αιώνα της σχολής του Τιέπολο και το ιερό της Σταύρωσης με τον πίνακα «Η βάπτιση του Κυρίου μας» βενετσιάνικης σχολής του ζωγράφου Φλοριάνι του 1835. Η πιο πολύτιμη και παλαιότερη εικόνα είναι εκείνη της Παναγίας που είναι γνωστή ως «Η Σάντα Μαρία της Πούντα» και βρίσκεται στο βόρειο παρεκκλήσι πάνω από ένα μαρμάρινο ιερό. Λέγεται ότι ο πίνακας ζωγραφίστηκε στην Ελλάδα ή στη Νότια Ιταλία κατά τον 12ο - 13ο αιώνα και βρισκόταν στην εκκλησία της Σάντα Μαρία της Πούντα ως την έλευση των Γάλλων στον Κόλπο του Κότορ.

Σύμφωνα με την αστική δομή της Βουθόης θεωρείται ότι ήταν μια Πόλη-κράτος, με όλα τα χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής πολεοδομίας.

Η πόλη αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό των ανατολικών ακτών της Αδριατικής και μακράν ο πιο δημοφιλής προορισμός στο Μαυροβούνιο. Κατά τη δεκαετία του 1950 ο τόπος αυτός έγινε αγαπημένος των διασήμων ηθοποιών του Χόλιγουντ, αλλά και των μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης που έρχονταν να χαρούν την ομορφιά του παραθερίζοντας στα πολυτελή ξενοδοχεία. Στη μαρίνα της Μπούντβα είναι αραγμένα πανάκριβα πολυτελή γιοτ με τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία. Αξίζει να την επισκεφθείτε και να κάνετε μπάνιο στα καταγάλανα νερά με τις πανέμορφες αμμουδιές. Σίγουρα ανάμεσα στις 35 αμμώδεις παραλίες της Μπούντβα – οι 8 με μπλε σημαία – θα βρεθεί κάποια που θα σας γοητεύσει. 

Το παίξιμο τυχερών παιχνιδιών είναι δημοφιλής δραστηριότητα στην Μπούντβα, καθώς πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν καζίνο. Περίπου 5 χλμ. έξω από την Μπούντβα βρίσκεται το μικρό νησάκι Σβέτι Στεφάν που ενώνεται με την ξηρά με μια μικρή λωρίδα γης.

Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι το αρνάκι μαγειρεμένο στο γάλα, με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά και πατάτες, και το «κατσαμάκ» που πήρε το όνομά του από το τυρί κατσμάκ. Πρόκειται για έναν χυλό από διάφορα δημητριακά με τυρί και ξινόγαλο, πολύ πλούσιο σε θερμίδες, που αγαπούν περισσότερο οι αγρότες των γύρω χωριών. Οι ντόπιοι ξεκινούν το γεύμα πρώτα με «ρακίγια», τη γνωστή μας ρακή.

Υπάρχουν δύο αεροδρόμια στο Μαυροβούνιο: της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα που απέχει 75 χλμ. από την Μπούντβα και του Τίβατ που απέχει 20 χλμ. από την Μπούντβα.