Ελαφόνησος, μόνος μέσα στο γαλάζιο

 

Ελαφόνησος, μία άλλη Ατλαντίδα, σαν εκείνη του Πλάτωνα! Μια βυθισμένη αρχαία πολιτεία, σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο, σας περιμένει στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.

Ο λόγος για το  «Παύλο Πέτρι», που  βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και της νησίδας Παυλοπέτρι. Στο βυθό της υπάρχει  μια σπάνια προϊστορική καλοσχεδιασμένη πόλη, 5.000 ετών, με οικιστικό σχέδιο, άριστη ρυμοτομία που περιλαμβάνει πλατείες, οδικό δίκτυο και κτίσματα μέχρι δυο ορόφων. Ακόμη, υπάρχει ένα νεκροταφείο με 60 τάφους στα βορειοανατολικά της. Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, ώστε να φέρουν στο προσκήνιο όλη τη χαμένη θαλάσσια πολιτεία της εποχής του χαλκού. Ο τόπος αυτός έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια, θα το καταλάβετε τις νύχτες.

Η Ελαφόνησος ανήκει στον Νομό Λακωνίας, στα 3,7 ναυτικά μίλια ανατολικά της βρίσκεται η Νεάπολη, που μαζί με τα υπόλοιπα χωριά στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, την Ακρα Μαλέα, αποτελούν τα Βάτικα. Μικρά φερι μπότ, που εκτελούν πυκνά δρομολόγια, σάς μεταφέρουν από την Πούντα Βοιών, κοντά στον οικισμό Βιγκλάφια Νεάπολης, στο λιμάνι της Ελαφονήσου.

Για κολύμπι σας προτείνουμε τις παραλίες Kοντογώνι, Παναγία (Kάτω Nησί) και Λεύκη. Eπίσης, με σκάφος μπορείτε να επισκεφθείτε τα νησάκια Kασέλλα, Γαϊδουρονήσι και Λεπτονήσι, απέναντι από τον οικισμό της Παναγίας (Kάτω Nησί). Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου τα νησιά ονομάζονται "Κυκλόπετρες" κι αντικριστά βρίσκεται η σπηλιά του Πολύφημου, ενώ το Κάτω νησί ήταν η Γη των Κυκλώπων.
Όμως, την παράσταση κλέβει αναμφίβολα το μαγευτικό τοπίο στο Σαρακίνικο και το Σίμο, όπου θα ανακαλύψετε μια χερσόνησο αγκαλιασμένη από αμμόλοφους, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και εξωτικές παραλίες. Δυο χρυσαφένιοι κόλποι που μέσα τους χτυπάει η καρδιά του καλοκαιριού.

H Eλαφόνησος ήταν στην αρχαιότητα ενωμένη με την απέναντι πελοποννησιακή ακτή, αποτελώντας χερσόνησο με την ονομασία Όνου Γνάθος (λόγω του σχήματός της).
Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το οφείλει, στο πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα καθώς όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία πολλά ήταν τα αρχαία ιερά της Θεάς Άρτεμης, και πιο συγκεκριμένα λόγω της ύπαρξης πλήθους ελαφιών κόκκινου χρώματος (CERVI). Σύμφωνα και με Βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα η Ελαφόνησος αποτυπώνετε ως CERVI "τσέρβι" και τα Κύθηρα ως CERIGO "τσερίγκο" (όνομα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ως και σήμερα για τα Κύθηρα (Τσιρίγο). Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά παρατηρώντας το άγαλμα της Άρτεμης στο μουσείο του Λούβρου (προερχόμενο από την Λακωνία), όπου η θεά κρατά στο ένα χέρι τα βέλη της και στο άλλο ένα μικρόσωμο τέτοιο ελάφι.