Αντίπαρος, ήρεμη και γραφική

 

Βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, μόλις 0,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάρου. Παλαιότερα η Αντίπαρος ήταν ενωμένη με την Πάρο, ενώ πλέον χωρίζεται απ' αυτή με το Στενό της Αντιπάρου, γνωστό ως Αμφίγειο. Το μέγιστο μήκος του νησιού είναι 7 μίλια, ενώ το μέγιστο πλάτος της φθάνει τα 2,8 μίλια και το μήκος των ακτών της τα 57 χλμ.


Μη παραλείψετε να κατεβείτε τα 411 σκαλοπάτια του σπηλαίου για να χαζέψετε τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, Θα σας κάνει εντύπωση ένας τεράστιος σταλαγμίτης, βαπτισμένος "Αγία Τράπεζα". Χαραγμένη πάνω του είναι μια επιγραφή στα λατινικά: HIC IPSE CHRISTUS ADFUIT RJUS NATALI DIE MEDIA NOCTE CELEBRATO MDCLXXIII (Εδώ ο ίδιος ο Χριστός γιόρτασε, τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων του 1673), εξ' ου και το όνομα Αγία Τράπεζα. Ο τεράστιος σταλαγμίτης που βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης, με ηλικία γύρω στα 45 εκατομμύρια χρόνια. Ένας από τους αρχαιότερους επισκέπτες του σπηλαίου ήταν ο Αρχίλοχος, ο λυρικός ποιητής της Πάρου. Μεταξύ των διασήμων επισκεπτών του σπηλαίου και ο Όθωνας, βασιλιάς των Ελλήνων, το 1840.

Φυσικά και αξίζει να πάτε στο περίφημο Κάστρο του νησιού. Στην καρδιά του οικισμού, που δεν είναι χτισμένος σε λόφο όπως στις περισσότερες Κυκλάδες, στέκει το ενετικό Κάστρο του 1440. Αντί για τείχη, το τετράγωνο φρούριο έχει μια σειρά από αλλεπάλληλα διώροφα σπίτια (μερικά εκ των οποίων κατοικούνται ακόμα) χτισμένα έτσι ώστε να δημιουργούν μια αμυντική ασπίδα. Περνώντας την είσοδο του κάστρου νιώθεις σαν να γυρίζεις πίσω στο χρόνο, τότε που το νησί περιήλθε στην κυριότητα της Μαρίας Σομμαρίπα που παντρεύτηκε τον άρχοντα Λορεντάνο, ο οποίος έχτισε το κάστρο.  Μπαίνοντας σε αυτή την ιδιότυπη κατασκευή θα δούμε τα οικόσημα της οικογενείας Λορεντάνο στη βάση του κεντρικού πύργου.

Για να βουτήξετε θα βρείτε ερημικές παραλίες όπως ο Άγιος Σώστης ή η Φανερωμένη, ο Μικρός Σωρός και ο Άγιος Γεώργιος. Πιο κοντά στο κέντρο του νησιού, θα βρείτε τις αδαμάντινες παραλίες της Ψαραλικής, καθώς και την παραλία του κάμπινγκ, αλλά και τον Σιφνέικο Γιαλό με το παραμυθένιο του ηλιοβασίλεμα. Άλλες παραλίες, πιο απομονωμένες, είναι τα Μοναστήρια, στη δυτική πλευρά του νησιού και στα βορειοδυτικά οι παραλίες Λιβάδια και του Επιτάφιου. Από τον Άγιο Γεώργιο μπορείτε να πάτε με καγιάκ στο Δεσποτικό  (η αρχαία Πρεπέσινθος) και να βουτήξετε στα τιρκουάζ νερά της παραλίας Λιβάδι.   

Μη φύγετε χωρίς να κάνετε μια βόλτα με καϊκι που κάνει το γύρο του νησιού, σταματά σε παρθένες παραλίες ή ακόμα προσεγγίζει τα γύρω νησάκια με πιο σημαντικό, τον Σάλιαγκο όπου βρέθηκαν υπολείμματα νεολιθικού οικισμού. Η Αντίπαρος περιβάλλεται από πληθώρα μικρών ακατοίκητων νησιών με μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως το Κοιμητήρι, το Στρογγυλό, το Διπλό, τον Κάβουρα, το Ρευματονήσι, τον Κόκκινο και Μαύρο Τούρλο. Ιδιαίτερα γνωστό στη διεθνή κοινότητα είναι το Δεσποτικό, ένα ακατοίκητο νησί νοτιοδυτικά της Αντιπάρου στο οποίο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές.

Oι ανασκαφικές έρευνες της ΚΑ' Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Αντίπαρο, τα τελευταία δύο χρόνια, αποκάλυψαν σημαντικά στοιχεία για την ανθρώπινη παρουσία στο νησί ανά τους αιώνες. Οι έρευνες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η Αντίπαρος «αποτελεί ένα από τα λιγότερο ερευνημένα αρχαιολογικά νησιά των Κυκλάδων». Η μόνη αρχαιολογική ανασκαφή που είχε πραγματοποιηθεί στο νησί οφειλόταν στον Χρ. Τσούντα, ο οποίος, στα τέλη του 19ου αι. π.Χ., ανέσκαψε πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο στη θέση Κρασάδες, στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου.

Οι σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι σε ακρωτήρι στα βόρεια του Σιφνέικου Γιαλού, στο ΒΔ άκρο του νησιού, απέναντι από τη νησίδα Κάτω Φυρό, εκτείνονται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης του Αγριόκαστρου, που, όπως δείχνει η κεραμική, άκμασε στο τέλος του πρώτου μισού της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.  Το Αγριόκαστρο ήταν εξέχουσα προϊστορική πόλη των Κυκλάδων, αντίστοιχη με το Ακρωτήρι της Θήρας, τη Φυλακωπή της Μήλου και την Αγία Ειρήνη της Κέας.   

Στα ανασκαφικά ευρήματα, που συντηρήθηκαν πρόσφατα, περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά αγγεία κυκλαδικής παράδοσης και εγχώρια αγγεία που μιμούνται μινωικούς τύπους.  Επίσης, στα ευρήματα περιλαμβάνονται χάλκινο εγχειρίδιο και μαρμάρινο τμήμα ξίφους.

Μια δεύτερη, ολοκληρωμένη, ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγίας Κυριακής στην ανατολική πλευρά της Αντιπάρου, αποκάλυψε κτιριακά κατάλοιπα (πιθανόν κεραμικά εργαστήρια των ελληνιστικών χρόνων), αμφορείς κρασιού, υφαντικά βάρη και πυραμιδοειδή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στους κεραμικούς κλιβάνους για τη στήριξη των αμφορέων. Τέλος, οι σφραγίδες με το εθνικό "ΠΑΡΙΩΝ" αποδεικνύουν την οικονομική -πιθανότατα και πολιτική-   εξάρτηση της Αντιπάρου από την Πάρο.  

Η διαδρομή με σκάφος σας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τοποθεσίες προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα και παραλίες με πεντακάθαρα ήρεμα νερά. Η αναχώρηση του σκάφους από την Αντίπαρο γίνεται στις 10:00 και από την Πούντα (Πάρος) στις 10:05.

Η Αντίπαρος τόσο κοντά στην Πάρο, αλλά και τόσο διαφορετική. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες οι ρυθμοί της είναι αλλιώτικοι. Το νησί αποκτά όλο και φανατικότερους υποστηρικτές αφού συνδυάζει ανέγγιχτη φύση, γραφικό οικισμό και φιλόξενο οικογενειακό περιβάλλον.