Φαράγγι Αράδαινας, περιβαλλοντική αξία

 

Η Αράδαινα είναι το πιο βαθύ και ένα από τα πιο απότομα φαράγγια του Νομού Χανίων. Απέχει 19 χλμ. από τη Χώρα Σφακίων, 84 από τα Χανιά και βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Σφακιά -Ανώπολη - Άγιος Ιωάννης.


Είναι μικρότερο από αυτό της Σαμαριάς, με συνολικό μήκος 15 χλμ., αλλά εξίσου εντυπωσιακό με ψηλά κατακόρυφα τοιχώματα, πλούσια βλάστηση και άγρια ζωή. Ξεκινάει από τα Λευκά Όρη και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος, στην παραλία Μάρμαρα.

Το φαράγγι είναι εύκολα προσβάσιμο και είναι επισκέψιμο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός. Στον πυθμένα του φαραγγιού διακρίνεται η κοίτη του ποταμού που καθίσταται επικίνδυνη σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης.

Με ύψος 138m είναι ιδανικό, όχι μόνο για πεζοπορία αλλά και για bunjee jumping. Στην έξοδο του φαραγγιού, το «Διαλισκάρι», συναντάμε μια μικρή απομονωμένη, πεντακάθαρη χαλικοπαραλία γνωστή στους επισκέπτες ως «Μάρμαρα». 

Η Αράδαινα απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από την είσοδο της θάλασσας και η πορεία στο φαράγγι χαρακτηρίζεται από βαθμό μέτριας δυσκολίας. Στη διαδρομή σας στο φαράγγι θα συναντήσετε ένα κατακόρυφο πέρασμα βάθους εννέα μέτρων, όπου έχει τοποθετηθεί μεταλλική σκάλα για διευκόλυνση. 

Για να φθάσετε στο φαράγγι κατευθύνεστε οδικά από τη Χώρα Σφακίων, προς τον ορεινό οικισμό Ανώπολης, ανεβαίνοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (μήκους 12 χλμ.) στις νότιες ρίζες των Λευκών Ορέων. Μετά 3,5 χλμ. φθάνετε στο ερειπωμένο χωριό Αράδαινα, χτισμένο στο χείλος του φαραγγιού. Ο οικισμός της Αράδαινας, αποτελεί ένα αληθινό εθνολογικό μουσείο της Σφακιανής αρχιτεκτονικής.