Zυρίχη, η πόλη - μαγνήτης

 

Στην καρδιά της Ευρώπης, το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία, στα βόρεια της λίμνης Zurichsee, εκεί όπου ο ποταμός Limmat συνεχίζει το ταξίδι του βόρεια, κοιτάζοντας προς τις χιονισμένες Άλπεις.
 
Σύμφωνα με τους δείκτες ποιότητας ζωής, βρίσκεται στην πρώτη θέση, εξ άλλου έχει τους πλουσιότερους κατοίκους του πλανήτη.
 
 
Εκτός από τις πολλές τράπεζες και βιομηχανίες, διαθέτει μια γοητευτική μεσαιωνική πόλη, επιβλητικούς καθεδρικούς ναούς, μουσεία, γκαλερί κ.λ.π. που την καθιστούν επιφανή τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι για να βουτήξετε στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης και να ζήσετε στους ρυθμούς των φεστιβάλ της, το χειμώνα για να τον συνδυάσετε με σκι και άλλα χειμερινά αθλήματα στα κοντινά χιονοδρομικά, όπως και όλο τον υπόλοιπο χρόνο για να γνωρίσετε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ευρώπης.
 
 
Η Ζυρίχη δεν είναι πλούσια μόνο σε χρυσό, αλλά και σε αξιοθέατα. Αξίζει να δείτε:
* Τη μητρόπολη Grossmunster, κοντά στη λίμνη της Ζυρίχης, χτισμένη το 820 μ.Χ. και την Fraum­nster, χτισμένη το 874 μ.Χ. (πλήρως ανακαινισμένη από το 2004).
* Το ναό του St. Peter, στην Παλιά Πόλη με τον μεγαλύτερο δίσκο ρολογιού στην Ευρώπη.
* Τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ελβετίας Wasserkirche (15ος αιώνας).
* Τον καθεδρικό ναό του St. Pierre, ένα μείγμα πολλών αρχιτεκτονικών τεχνοτροπιών.
* Το μουσείο Barengasse, με ιστορικά εκθέματα από το 18ο αιώνα.
* Το Kunsthaus Zurich, από τις μεγαλύτερες εκθέσεις κλασικής μοντέρνας τέχνης στον κόσμο (Μουνκ, Πικάσο, Μπρακ, Τζακομέτι κ.λ.π.).
* Το μουσείο Rietberg (αρχαία ασιατική τέχνη).
* Το μουσείο Bellerive (μόδα, αρχιτεκτονική, ντιζάιν), το οποίο στεγάζεται σε μια βίλα, δίπλα στη λίμνη.
* Το Migros Museum (διεθνής μοντέρνα και avant-garde τέχνη).
* Το Ελβετικό Εθνικό Μουσείο (Landesmuseum), στο πάρκο Platzspitz.
* Το Μουσείο Johann Jacobs, για την ιστορία του αποικιακού φαγητού και καφέ.
* Το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής.
* Το Lindenhof, στην αριστερή όχθη του ποταμού. Πρόκειται για ιστορική τοποθεσία του ρωμαϊκού και μεσαιωνικού κάστρου. Εκεί βρέθηκε ο περίφημος τάφος, όπου αναγράφεται η λέξη Turicum, που λέγεται ότι μετεξελίχθηκε σε Zurich.
* Την Παλιά Πόλη (Altstadt) κατά μήκος και των δύο οχθών του Limmat.
* Την Βahnhofstrasse, όπου βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός τρένου της πόλης, αλλά και η αγορά.
* Την Parade-Platz, ή διαφορετικά το κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας. Βρίσκεται στο μέσο περίπου της Βahnhofstrasse και είναι έδρα των περίφημων ελβετικών τραπεζών USB και Credit Suisse.
 
 
Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την τοπική σπεσιαλιτέ Zürcher Geschnetzeltes, αλλά και τα γκουρμέ πιάτα «αστεράτων» σεφ. Πιο χαρακτηριστικό πιάτο είναι το Φοντί τυριού, (τυρί με κομάτια ψωμιού, μαζί με σκόρδο, λευκό κρασί, λίγο καλαμποκάλευρο και λικέρ τσέρι, που σερβίρεται μέσα στο παραδοσιακό σκεύος caquelon, κάτω από το οποίο υπάρχει μια μικρή εστία, έτσι ώστε το φοντί να παραμένει στην κατάλληλη θερμοκρασία και υφή καθ’ όσο διαρκεί το γεύμα).
Μια ξεχωριστή πρόταση αποτελεί το Eisenhof, Gasometerstrasse 20, όπου θα κληθείτε να δοκιμάσετε μπριζόλα μοσχάρι η άλογο σερβιρισμένη σε καυτές πέτρες.
 
 
Απαραίτητη σημείωση: Η Ζυρίχη είναι δεύτερη πιο ακριβή πόλη στον κόσμο.
Πως θα πάτε: Με την Aegean