Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, ένα θαύμα της φύσης

 

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας εξυμνεί ο αρθρογράφος της βρετανικής Telegraph, John Wilmott, σε άρθρο του, στο οποίο παρουσιάζει τα επτά κορυφαία μέρη στην Πελοπόννησο που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να επισκεφθεί.
 
«Οι επισκέπτες στη χερσόνησο της Πελοποννήσου μπορούν να απολαύσουν πληθώρα από φυσικούς και ιστορικούς θησαυρούς: θαυμάσιες παραλίες, απόκρημνα ακρωτήρια, δασώδη βουνά, άγρια λιβάδια και βαθιά φαράγγια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο John Wilmott, ο οποίος σημειώνει ότι η εντυπωσιακή διαδρομή με το αυτοκίνητο από τον Κοσμά στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας «κρύβει» μια ευχάριστη έκπληξη: Tο Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, το οποίο κρέμεται στην κόγχη ενός απόκρημνου βράχου. H θέα από τη μονή κόβει την ανάσα. Όχι πολύ μακριά, σε μια δύσβατη και βραχώδη περιοχή, δυτικά της πεδιάδας του Λεωνιδίου, βρίσκεται ένα άλλο μοναστήρι, η μονή Αγ. Νικολάου Σίντζας, φωλιασμένη στην κοιλότητα μιας σπηλιάς.
 
 
Έχει δίκιο ο βρετανός δημοσιογράφος. Οσες φορές και αν έχει κάνει κάποιος τη διαδρομή προς το μοναστήρι της Έλωνας τον πλημμυρίζουν τα ίδια συναισθήματα:Έκπληξη, εντυπωσιασμός, δέος.
Από την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς και σε απόσταση 14 χιλιομέτρων (107 χλμ. από την Τρίπολη) εντοπίζουμε τη μονή στο φαράγγι του Δαφνώνα. Τη διαδρομή ορίζει με γραφικό τρόπο το ποτάμι Δαφνιάς, ο αρχαίος Σεληνούντας, που δημιουργεί απότομες και άγριες χαράδρες. Ο επισκέπτης στη συνέχεια έρχεται σε επαφή με ένα εκπληκτικό θέαμα που προκαλεί ο πελώριος βράχος του Πάρνωνα, ενώ η θέα από έναν κρεμαστό εξώστη στα ριζά του μοναστηριού δημιουργεί συναισθήματα φόβου και δέους.
 
 
Σύμφωνα με την παράδοση, βοσκοί που είχαν το ποίμνιό τους στις απέναντι πλαγιές, έβλεπαν τη νύχτα κάποιο φως στον απότομο βράχο του Πάρνωνα. Ανέφεραν το γεγονός αυτό στον επίσκοπο Ρέοντος και Πραστού και εκείνος με τον κλήρο της περιοχής, τους τοπικούς προεστούς και πολλούς χριστιανούς πλησίασαν στο σημείο, όπου με θαυμασμό διαπίστωσαν ότι στο μέσον του πανύψηλου βράχου ήταν τοποθετημένη η αγία εικόνα της Θεοτόκου, την οποία φώτιζε ένα αναμμένο καντήλι.
 
 
Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία Έλωνα αποδίδεται στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ή ιδρύθηκε το μοναστήρι.
Σύμφωνα πάλι με μια άλλη εκδοχή, η μονή οφείλει την ονομασία της σε μια παλαιά εικόνα που, κατά την παράδοση, μεταφέρθηκε στην Τσακωνιά από το Έλος Λακωνίας (Έλωνα από το Έλος), όταν οι κάτοικοι του χωριού αυτού αναγκάστηκαν να καταφύγουν εδώ εξαιτίας της εισβολής Σλάβων στα εδάφη τους, τον 6ο αιώνα.
 
 
Tο καθολικό της μονής, χτισμένο το 1809, είναι αφιερωμένο στην Kοίμηση της Θεοτόκου και διαθέτει περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Η μονή της Έλωνας γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο, στις 23 Αυγούστου και στις 21 Νοεμβρίου.