ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Η λίμνη Τουζ, με έκταση 1.665 χλμ² είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στην Τουρκία! Aυτό που την ξεχωρίζει από τις γνωστές λίμνες είναι το περιεχόμενό της, αφού είναι μια από τις μεγαλύτερες υπεραλμυρές λίμνες στο κόσμο. Επίσης, είναι πολύ ρηχή, με μέγιστο βάθος 1,5 μέτρο και αλατότητα 32,4% με αποτέλεσμα τα φύκια να έχουν μια περίεργη απόχρωση του ροζ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η λίμνη ξεραίνεται και αφήνει πίσω ένα στρώμα αλατιού πάχους μέχρι 30 εκατοστά. Αυτό το στρώμα αλατιού εξορύσσεται από αλατωρυχεία. Όταν το νερό της λίμνης εξατμίζεται με τη ζέστη του καλοκαιριού η λίμνη ξεραίνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώνεται μεγάλο τμήμα του πλαγκτόν που τρέφεται από τα κόκκινα φύκια. Αυτός είναι ο λόγος που η λίμνη αποκτά το έντονο κόκκινο χρώμα. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 905 μέτρων, στην περιοχή της Καππαδοκίας, στη σημερινή επαρχία του Ακσαράι, 105 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ικονίου και 150 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Άγκυρας.
Το ήξερες; «Μία ανάμνηση από το Σολφερίνο», οδήγησε στην ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού. To Σολφερίνο είναι μια μικρή πόλη της επαρχίας της Μάντοβα, στη Λομβαρδία. Έγινε γνωστό από την ομώνυμη μάχη, στο πλαίσιο του Δεύτερου Πολέμου της Ιταλικής Ανεξαρτησίας. Η μάχη έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου 1859 κοντά στην μικρή αυτή κωμόπολη, μεταξύ του αυστριακού στρατού υπό τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο - Ιωσήφ Α΄ και των συνασπισμένων δυνάμεων Γαλλίας και Πεδεμοντίου, υπό τους βασιλείς των δύο χωρών Ναπολέοντα Γ' και Βίκτωρα Εμμανουήλ Β΄. Η βαρβαρότητα και ο βαρύς φόρος αίματος ευαισθητοποίησε τον Ελβετό έμπορο Ερρίκο Ντυνάν που παρατηρούσε όσα διαδραματίζονταν ζωντανά και ο οποίος ανεξαρτήτως εθνικότητας περιέθαλψε με την βοήθεια των κατοίκων τους τραυματίες των αντιπάλων πλευρών. Ο Ντυνάν μετέφερε με την πένα του τη φρίκη της μάχης στο βιβλίο του «Μία ανάμνηση από το Σολφερίνο», το οποίο κινητοποίησε την κοινή γνώμη της εποχής και οδήγησε τελικά στην ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού.
Ο Βαρδάρης, που ως βορειοδυτικός άνεμος, έγινε σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων (μετά τον Έβρο), με μήκος 380 km, από τα οποία μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα Σερβοαλβανικά σύνορα. Αποτέλεσε θέατρο σημαντικών μαχών κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, με σημαντικότερη τη Μάχη του Αξιού (Μάιος του 1917). Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Βαρδάρη να διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων. Στη συνέχεια μπαίνει στο Ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο. Η λέξη Αξιός έχει μακεδονική ρίζα από το αξός,που σημαίνει δάσος ή ύλη και πραγματικά οι όχθες του Αξιού είναι δασώδεις. Το όνομα Βαρδάρης είναι μεσαιωνικό και προέρχεται από τη μογγολική φυλή των Βαρδάρων, που μετά από επιδρομές, κατά τον 7ο αιώνα, συνθηκολόγησε με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και έτσι εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του Αξιού καλλιεργώντας εδάφη που της παραχωρήθηκαν. Οι όχθες του ποταμού Βαρδάρη περιβάλλονται από δάση με λεύκες, οξιές και πλατάνια, ενώ όσο πλησιάζουμε στις εκβολές κυριαρχούν τα αλμυρίκια και οι θάμνοι. Στο Δέλτα του Αξιού εκτρέφονται νεροβούβαλοι, ενώ τα γύρω δάση φιλοξενούν λύκους, τσακάλια, αγριόγατες, βίδρες κ.α.
Βιέννη, η πατρίδα του σνίτσελ... Wiener Schnitzel το λένε και είναι από μοσχάρι. Το σερβίρουν σκέτο, ή με πατατοσαλάτα. Μπορείς να βρεις βέβαια σνίτσελ και από χοιρινό ή γαλοπούλα, αλλά δεν είναι τα ορίτζιναλ. Το παναρισμένο μοσχαρίσιο σνίτσελ του «Plachuttas» είναι άψογα τηγανισμένο, χωρίς ίχνος λαδιού, ενώ το εστιατόριο Figlmueller, είναι διάσημο παγκοσμίως για το μέγεθος των σνίτσελ που προσφέρει γιατί βγαίνουν έξω από το πιάτο!
Borough Market, η πιο ωραία λαϊκή του Λονδίνου! Είναι κάτι παραπάνω από λαϊκή, αφού εκεί θα βρεις όλα τα καλούδια: Fish & chips, μπύρες και το περίφημο σάντουιτς με κονφί πάπιας από το Le Marche du Quartier. Βρίσκεται κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου, στον Τάμεση, από τον 11ο αιώνα.
Χαϊδελβέργη, μια πόλη όνειρο με παγκόσμια φήμη και ιδιαίτερη λάμψη. Με περίπου τρία εκατομμύρια καθημερινούς επισκέπτες ετησίως, η Χαϊδελβέργη βρίσκεται στην κορυφή των στατιστικών σχετικά με την τουριστική της δύναμη. Ακουμπά στις όχθες του ποταμού Νέκαρ και οι κάτοικοί της είναι περήφανοι για το πανεπιστήμιό της, το πρώτο που ιδρύθηκε στη Γερμανία. Πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους, φιλoσόφους και συγγραφείς, υπήρξε από τα σημαντικότερα κέντρα του γερμανικού ρομαντισμού τον 18ο αιώνα. Η μεσαιωνική γοητεία της, η εξαιρετική αρχιτεκτονική, τα παλάτια, τα μπαρόκ κτίρια, οι γέφυρες και το κάστρο της ενθουσιάζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Nορβηγία, οι καταρράκτες Seven sisters! Βρίσκονται κατά μήκος του Geiranger φιορδ και είναι επτά ξεχωριστές ροές, η ψηλότερη εκ των οποίων έχει ελεύθερη πτώση από ύψος 250 μέτρων. Ο θρύλος των επτά αδελφών λέει ότι χορεύουν παιχνιδιάρικα κάτω από το βουνό, ενώ ένας μοναχικός καταρράκτης απέναντι από τις επτά αδελφές, γνωστός ως Courter, ή Suitor, που σημαίνει μνηστήρας, φλερτάρει παιχνιδιάρικα από την άλλη πλευρά του φιόρδ.
Aυτός είναι ο φθηνότερος παραλιακός προορισμός της Ευρώπης! Στη φωτογραφία, η Velika Plaza, στην πόλη Ulcinj στα νότια του Μαυροβουνίου. Σ αυτή τη γωνία της Αδριατικής, συχνάζουν Σέρβοι, Ρώσοι και άλλοι ντόπιοι, καθώς συνδυάζει αμμώδεις παραλίες και φτηνό φαγητό - διαμονή. Το ήξερες ότι το Μαυροβούνιο (Μοντενέγκρο) συγκαταλέγεται στους 11 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως! «Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων», το χαρακτηρίζουν κάποιοι-, αλλά δεν μπορεί ακόμα να στηριχθεί αποφασιστικά στον τουρισμό, αφού επηρεάζεται από πολιτική και οικονομική αστάθεια.
Κωνσταντινούπολη, αναμνηστική φωτογραφία νεόνυμφων μπροστά στον πύργο «Kız Kulesi». Το όνομα του πύργου συνδέεται με δύο θρύλους. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή ένας σουλτάνος έκλεισε εκεί τη νεαρή κόρη του μετά από χρησμό που έλαβε «ότι θα πεθάνει από τσίμπημα φιδιού ως τα 18 της χρόνια», προκειμένου να την προστατέψει. Ο μόνος που την επισκεπτόταν ήταν ο πατέρας της, ο οποίος στα 18α γενέθλιά της, της πήγε ένα καλάθι φρέσκα φρούτα, μέσα στο οποίο όμως κρυβόταν ένα δηλητηριώδες φίδι που δάγκωσε την πριγκίπησσα και έτσι επιβεβαιώθηκε η προφητεία. Σύμφωνα με την άλλη, την αρχαιοελληνική εκδοχή ο πύργος οφείλει την ονομασία του στο μύθο της Ηρούς και του Λέανδρου. Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης η οποία κατοικούσε σε ένα πύργο στην πόλη της Σηστού, στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου. Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Άβυδο, στην απέναντι όχθη του στενού, την ερωτεύθηκε, και κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της. Η Ηρώ, άναβε μία λάμπα κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, για να τον οδηγεί, και όταν έφθανε ασθμαίνων η ίδια τον υποδεχόταν στην ακτή. Μια χειμωνιάτικη νύχτα όμως η λάμπα έσβησε, ο Λέανδρος έχασε το προσανατολισμό του και πνίγηκε. Η Ηρώ όταν κατάλαβε τι συνέβει αυτοκτόνησε πηδώντας από τον πύργο. Μια άλλη λεπτομέρεια: Στο ίδιο σημείο ο Αθηναίος στρατηγό Αλκιβιάδης το 408 π.Χ. είχε χτίσει παρατηρητήριο για να ελέγχει τις μετακινήσεις των περσικών σκαφών στα στενά. Ο πύργος χτίστηκε αργότερα και επανοικοδομήθηκε ως φρούριο από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο τον Κομνηνό το 1110.
Ένας εξωτικός παράδεισος με φυσικές πισίνες και καταρράκτες, στην καρδιά της Πελοποννήσου! Σε μια διαδρομή συνολικά τριών χιλιομέτρων στο Πολυλίμνιο υπάρχουν 15 διαδοχικές λίμνες, με παράξενα ομολογουμένως ονόματα (Kαδούλα, Μαυρολίμνα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας και άλλα), αλλά και ένας καταρράκτης, της Κάδης, που ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων. Ο επίγειος παράδεισος του Πολυλιμνίου βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαραυγή και απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας.
Kλικ στην Αυστρία! Το Χάλστατ είναι χωριό στην περιοχή Salzkammergut στο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, χτισμένο στην όχθη της ομώνυμης λίμνης Hallstättersee - σε υψόμετρο 508 μέτρων. Θεωρείται πολιτιστικό αξιοθέατο διότι εδώ αναπτύχθηκε στην πρώιμη εποχή του σιδήρου ο «πολιτισμός του Χάλστατ». Με επίκεντρο την κοινότητα εξόρυξης άλατος από το 1846 έως το 1899 ανασκάφτηκε νεκρόπολη με πάνω από 2.000 τάφους. Μαζί με τα αξιοθέατα του Νταχστάιν αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει μια Ευαγγελική εκκλησία νεο-γοτθικού ρυθμού που χτίστηκε το 1861. Ως το τέλος του 19ου αιώνα το Χάλστατ ήταν προσβάσιμο μόνο με πλοίο από την αντίπερα όχθη της λίμνης, κάτι που συμβαίνει και σήμερα αν μεταφορικό μέσο είναι το τρένο.
Στο Πεκίνο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο ! Ο τερματικός σταθμός 3 του αεροδρομίου, (όπως και το νέο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ), δεν έχει καμία σχέση με το παλιό, μικρό και άχαρο αεροδρόμιο του παρελθόντος. Μοιάζει να βγήκε από φουτουριστική γιαπωνέζικη σάγκα, «είναι το πιο μεγάλο και προηγμένο κτίριο αεροδρομίου στον κόσμο», κατά δήλωση του βρετανού Norman Foster που το σχεδίασε. Μιμείται το σχήμα του δράκοντα και οι «πινελιές» του αποτυπώνουν εικόνες -σύμβολα της κινεζικής παράδοσης προσδίδοντας στους ταξιδιώτες ευχάριστες μνήμες, όπως ο «δράκος» σήμα κατατεθέν των Kινέζων, που σχηματίζεται από ψιλά κοιτώντας αφαιρετικά το αεροδρόμιο με τα φώτα του. Στο κτήριο του τερματικού σταθμού ενσωματώνονται μια σειρά από φιλικά προς το περιβάλλον τεχνάσματα όπως φεγγίτες, παγίδες ηλιακής ενέργειας καθώς και ένα ολόκληρο σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας. Το νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου σε αριθμούς: 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα έκταση, 50 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, περίπου 1 χιλιόμετρο πλάτος, 173 ανελκυστήρες και μόνο 4 χρόνια κατασκευής.
Ξεχάστε το Σινικό Τείχος της Κίνας, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία ή το Κολοσσαίο στη Ρώμη. Ανακαλύψαμε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά είναι εξόχως συναρπαστικό. Βρίσκεται στο Πακιστάν, πρόκειται για το κάστρο Derawar και κάλλιστα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα Θαύματα του Κόσμου. Πρόκειται για ένα φρούριο μνημειακών διαστάσεων και οι 40 εκπληκτικοί προμαχώνες του μοιάζουν να αναδύονται από την έρημο σε έναν εντυπωσιακό τετράγωνο σχηματισμό. Οι τοίχοι του κάστρου καλύπτουν μία περιφέρεια περίπου 1.500 μέτρων και στέκονται σε ύψος 30 μέτρων. Για να φτάσουν ως εκεί οι επισκέπτες πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια ενός οδηγού με ένα τετράτροχο όχημα για να τους μεταφέρει από την πόλη Μπαχαβαλπούρ του Πακιστάν μέσω της Ερήμου Κολιστάν, όπου για να περάσουν χρειάζεται ειδική άδεια είτε από τον εμίρη είτε από τον τοπικό άρχοντα.
Το ...μετρό της φύσης! Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Zion της Γιούτα στις ΗΠΑ . Το παραμυθένιο σκηνικό του ανάμεσα σε πολύχρωμα χρώματα, πετρώματα και τις λίμνες που υπάρχουν εκεί αφήνει εκστατικούς τους πεζοπόρους. Η διαδρομή με τα πόδια μπορεί να διαρκέσει πάνω από 9 ώρες κι εκτός από την πεζοπορία στο φαράγγι περιλαμβάνει κολύμπι σε παγωμένα νερά και αναρρίχηση σε βράχους.
Στις όχθες του ποταµού Μολδάβα, το λιλιπούτειο Cesky Krumlov ανήκει στην Τσεχία και βρίσκεται 160 χλµ. νότια της Πράγας. Ξεχωρίζει για το απαράµιλλης οµορφιάς φυσικό περιβάλλον, τη µεσαιωνική αρχιτεκτονική και τα σχετικά άθικτα ιστορικά κτίριά του. Η πόλη αποκαλείται Μαργαριτάρι της Βοημίας και από το 1992 ανήκει στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ. Πάνω από την πόλη υψώνεται το επιβλητικό σύμπλεγμα του κάστρου και του πύργου, έδρα κάποτε της πιο δυνατής οικογένειας, του Οίκου των Rosenberg. Το θέατρο του κάστρου είναι το παλαιότερο κτίσμα του είδους του στον κόσμο και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση μαζί με τα Μπαρόκ κοστούμια, την σκηνή και την σχετική τεχνολογία. Το κομψό δημαρχείο Αναγεννησιακού ρυθμού, η εκκλησία του Αγ. Βίττου και οι Μπαρόκ κήποι του είναι πραγματικά στολίδια υψηλής αρχιτεκτονικής. Η γοητεία τους βρίσκεται στην αυθεντική εμφάνισή τους που διατηρείται ανεπηρέαστη στο διάβα των αιώνων.
Καθώς το πλοίο πλησιάζει τον Αδάμαντα, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια του Αιγαίου, θα προσέξετε τα πολύχρωμα βράχια που υψώνονται γύρω σας και κρύβουν σπηλιές παραμυθένιες. Η Μήλος είναι ένα νησί που θα μπορούσες να επιστρέφεις κάθε καλοκαίρι και να ανακαλύπτεις κάθε φορά και κάτι καινούριο για να την αγαπήσεις. Είναι νησί με μία ομορφιά που χαρακτηρίζεται επιεικώς "άγρια", χάρη στις ανεμοδαρμένες πλαγιές και τις παραλίες στις οποίες μπορείς να χαρτογραφήσεις όλα τα γεωλογικά φαινόμενα της Μεσογείου. Κάθε γωνιά της έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, τη δική της αισθαντική παρουσία. Η Μήλος είναι ηφαιστιογενές νησί και θα σας χαρίσει απρόβλεπτες εικόνες με έντονες εναλλαγές.
Κλικ στις παραλίες της Κεφαλονιάς, που συνδυάζει τα δροσερά καταπράσινα τοπία με ακρογιαλιές που είναι διάσημες για τα τιρκουάζ νερά τους. Ο Μύρτος είναι από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, η Αντίσαμος είναι εξαιρετική και το Ξι φημίζεται για την κόκκινη αμμουδιά του. Κοντά στο Φισκάρδο θα κολυμπήσετε στην Έμπλυσι, έναν κολπίσκο που περιβάλλεται από λευκά βράχια, ενώ στο νότιο τμήμα θα ανακαλύψετε τον Μακρύ και τον Πλατύ Γυαλό, τη Σκάλα, τη Μούντζα και τα Καμίνια. Καλές αμμουδιές για θαλάσσια σπορ και ψάρεμα είναι ο Καραβόμυλος, η Αγία Ευφημία, ο Πόρος και η Άσος.
Η περιοχή Blue Lagoon στον Ακάμα είναι μια απο τις ομορφότερες και πιο φυσικές θάλασσες της Κύπρου. Ο συγκεκριμένος κολπίσκος αποτελεί μια ανοικτού τύπου μαγευτική φυσική πισίνα, η οποία έχει το εκπληκτικό τιρκουάζ χρώμα των εξωτικών ονειρεμένων προορισμών που θαυμάζουμε στις καλύτερες τουριστικές φωτογραφίες του πλανήτη.
Το Βασιλικό Παλάτι του Μονάχου... Στην άκρη της παλιάς πόλης του Μονάχου βρίσκεται η κατοικία και το πρώην βασιλικό παλάτι των μοναρχών της Βαυαρίας (Munich Residenz). Σήμερα, η κατοικία στεγάζει ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά μουσεία διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Το παλάτι ήταν από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν το 1385 και αποτελείται από δέκα αυλές και από έναν όμορφο ιστορικό κήπο. Το ίδιο το μουσείο εμφανίζει 130 δωμάτια με έπιπλα αντίκες, έργα τέχνης, πορσελάνη και ταπετσαρίες, τα οποία καλύπτουν την Αναγέννηση, μπαρόκ, ροκοκό και νεοκλασικά της εποχής.
Το νησί Hamilton, είναι το δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο νησί του συμπλέγματος Whitsunday Islands, στα ανατολικά του Queensland, της Αυστραλίας και είναι φημισμένο τουριστικό θέρετρο. Διαθέτει ένα τεράστιο αεροδρόμιο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει εμπορικά αεροσκάφη κάθε μεγέθους, καθώς και ένα πλήρως οργανωμένο λιμάνι για την εξυπηρέτηση των εμπορικών πλοίων.
Φωτογραφία από τη Βενετία στο ξενοδοχείο Ca' Maria Adele . Στεγάζεται σε ένα παλάτι του 16ου αιώνα και το πρωινό σερβίρεται στη βεράντα που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο. Τα δωμάτια στο Ca' Maria's είναι μοναδικά διακοσμημένα και διαθέτουν king-size κρεβάτι, LCD τηλεόραση με δορυφορικά κανάλια και δωρεάν Wi-Fi. Κάθε ιδιωτικό μπάνιο προσφέρει μπανιέρα-υδρομασάζ ή ντους με εφέ καταρράκτη. Το εσωτερικό ντιζάιν του Maria Adele συνδυάζει αραβικά και αφρικανικά έπιπλα με παραδοσιακή βενετσιάνικη διακόσμηση. Η εκκλησία Santa Maria della Salute και το Μεγάλο Κανάλι βρίσκονται απέναντι από το Ca 'Maria Adele, ενώ το ξενοδοχείο απέχει 200 μ. από το μουσείο Peggy Guggenheim.
Το Έσλιγκεν αμ Νέκαρ είναι μια πόλη στη νοτιοδυτική Γερμανία. Ανήκει στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης Βυρττεμβέργης και βρίσκεται 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Στουτγκάρδης. Αξιοθέατα εδώ είναι ένα κάστρο, οι αμπελώνες και τρεις πρωτότυποι πύργοι . Επίσης, υπάρχουν τρεις εκκλησίες - η πιο παλιά του 13ου αιώνα. Η αγορά στους λιθόστρωτους δρόμους στολίζεται ιδιαίτερα πριν από τα Χριστούγεννα κι έχει ενδιαφέρον να δείτε τα καζάνια όπου βράζουν οι σούπες, τις σούβλες όπου ψήνονται οι χοίροι, δίπλα στους παραδοσιακούς χαράκτες και ζογκλέρ που προσπαθούν να διασκεδάζουν το κοινό. Φωτογραφία: Ralf König
Ξεχωριστή εμπειρία με μοναδική αύρα! Το Piano Nobile είναι ένα restaurant στην Πράγα που βρίσκεται στην πλαγια του λόφου St. Wenceslas, από τον 10ο αιώνα. Προσφέρει εκτός από την υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης παραδοσιακή τσέχικη και διεθνή κουζίνα και μια μεγάλη ποικιλία από διεθνή φημισμένα κρασιά. Ο θρύλος λέει ότι στους αμπελώνες της Wenceslas καλλιεργούνται αμπέλια που τα έφερε από τη Βουργουνδία τον 14ο αιώνα ο δεύτερος βασιλιάς της Βοημίας, Charles IV (ο οποίος αργότερα έγινε Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ). Η ετικέτα Pinot Noir είναι από εκείνη την εποχή. Το γεύμα του εστιατορίου είναι υπέροχο από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τον κατάλογό του ξεχωρίζει το καπνιστό στήθος πάπιας με cranberry και σάλτσα βερίκοκο με σπιτικά τσιπς πατάτας. Μια άλλη τσέχικη σπεσιαλιτε είναι η σούπα με κρύο αγγούρι, το "spickova" με Carlsbad ζυμαρικά και ζεστό στρούντελ μήλου με σάλτσα καραμέλας.
Τη σεβάστηκε ακόμα και η φύση! Στη φωτογραφία η Άσσος. Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια, είναι από τα ομορφότερα τοπία της Κεφαλλονιάς. Ένα από τα αξιοθέατα του χωριού είναι το κάστρο του, το οποίο μαζί με αυτό του Αγίου Γεωργίου είναι από τα σπουδαιότερα του νησιού. Κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα με σκοπό να προστατεύσει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Εδώ έγιναν σπουδαίες μάχες για την υπεράσπιση της Κεφαλλονιάς και μετά για μερικές δεκαετίες το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος ως φυλακή. Ντίβα πραγματική η Κεφαλλονιά περπατά με σίγουρα βήματα, ντυμένη στις χιλιάδες αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου.
Το 5 αστέρων Atlantis βρίσκεται στο Ντουμπάι, στο νησί Palm Jumeirah, και προσφέρει ιδιωτική αμμώδη παραλία και εκπληκτική θέα στον Περσικό Κόλπο. Διαθέτει υποβρύχιο ενυδρείο και μεγάλο υδάτινο πάρκο, ενώ έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε με δελφίνια.
Σας καλωσορίζουν με σαμπάνια... Ανάμεσα στην μαγευτική περιοχή του Ακρωτηρίου, το Avant Garde Suites ξενοδοχείο προσφέρει εκπληκτική θέα στην Καλντέρα και το μαγευτικό νησί της Σαντορίνης. Αψηφεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ανατρέπει το σκηνικό του νησιού με χαρούμενα funky χρώματα, design έπιπλα με φημισμένες υπογραφές (Philippe Starck, Karim Rashid, Fabio Novembre), που δημιουργούν ένα κομψό και ανεπανάληπτο περιβάλλον διαμονής στο Κυκλαδίτικο νησί. Στο χώρο της πισίνας, όπου υπάρχουν αναπαυτικοί καναπέδες και καρέκλες Alain Gilles Light, θα κάνετε βουτιές απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα της Σαντορίνης. Χαλαρώστε στις ξαπλώστρες, πίνοντας το αγαπημένο σας δροσιστικό κοκτέιλ από το "Cool Booz" μπαρ της πισίνας.
Έπειτα από 7.849 χιλιόμετρα πτήσης από την Ευρώπη και με την κούραση των 13 ωρών ταξιδιού, φτάνεις στο διεθνές αεροδρόμιο Σούκρε του Κίτο. Στο Κίτο, την παλιά πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, σωζονται παλιά ισπανικά κτίρια μεταξύ των οποίων και 86 αναστηλωμένες εκκλησίες. Στο Εκουαδόρ, οι άνθρωποι, τα χρώματα, ο ήλιος είναι ό,τι καλύτερο για φωτογράφηση, έστω και αν κανένας από τους Ινδιάνους δεν θέλει τη φωτογραφία. Η χώρα διασχίζεται από το βορρά ως το νότο από δύο παράλληλες οροσειρές των Άνδεων: τις Δυτικές και τις Ανατολικές Κορδιλιέρες, όπου δεσπόζουν τα ηφαίστεια (ψηλότερο το Τσιμποράσσο 6.267 μ.), πολλά από τα οποία είναι ενεργά. Δυτικά των Δ. Κορδιλιέρων μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό εκτείνεται μια επίπεδη περιοχή, χαμηλή και βαλτώδης στην παραλιακή ζώνη και ελαφρά ανώμαλη στο πιο εσωτερικό μέρος. Στο Εκουαδόρ ανήκει και το αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος, με απόσταση πάνω από 1.000 χλμ. από την ακτή. Προσοχή όμως, τα Γκαλαπάγκος δεν είναι Χαβάη. Αντιθέτως, το κάπως σεληνιακό τοπίο τους θυμίζει περισσότερο επίσκεψη σε άλλον πλανήτη παρά κοσμοπολίτικη βόλτα. Εδώ είναι το σπίτι 2.500 ειδών εντόμων, 800 πουλιών και περισσότερων από 450 σπάνιων ειδών χλωρίδας. Περίπατοι στο δάσος, επίσκεψη σε καταρράκτες και rafting διοργανώνονται από έμπειρους ξεναγούς, ενώ οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να μείνουν στη ζούγκλα, αφού υπάρχουν πλέον και καταλύματα. Το κλίμα στην παραλιακή ζώνη είναι υγρό και ζεστό, δροσερό στις ορεινές περιοχές και ήπιο στις πεδινές. Ο πληθυσμός αποτελείται από Ινδιάνους (39%), μιγάδες (41%) και κρεολούς (10%), ενώ η πιο μεγάλη πυκνότητα συναντάται στα οροπέδια. Η οικονομία βασίζεται στις καλλιέργειες κακάου, καφέ και μπανανών. Μικρός ο ορυκτός του πλούτος (πετρέλαιο, χρυσός, ορυχεία σιδήρου), καθώς και η βιομηχανία έχει μικρή ανάπτυξη και περιορίζεται στους τομείς της υφαντουργίας, των τροφίμων, των χημικών και του τσιμέντου. Κατοικημένο αρχικά, σύμφωνα με το μύθο, από τους Κίτο, που καταδιώχτηκαν από τους Σκύριους ή Καράς (800 π.Χ.), κατακτήθηκε αργότερα από τους Ίνκα (15ος αι.).
Η πιο λευκή και εξωτική παραλία του κόσμου! Η Hyams Beach της Αυστραλίας έχει αναγνωριστεί από τα ρεκόρ Γκίνες ως η πιο λευκή, αμμώδης παραλία που υπάρχει στον κόσμο. Η άμμος μοιάζει με πούδρα και η περιοχή περιβάλλεται από τρία Εθνικά Πάρκα με καγκουρό και άλλα άγρια ζώα. Δικαιολογημένα συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών που απολαμβάνουν κολύμπι, θαλάσσια σπορ και άλλες δραστηριότητες σε ένα από τα ωραιότερα καλοκαιρινά σκηνικά που υπάρχουν στη γη.
Απόδραση στη Βόρεια Ιταλία... Η μικροσκοπική λίμνη Όρτα, που τις πρωινές ώρες συνήθως είναι καλυμμένη από παχιά ομίχλη, προσθέτει μία μυστηριακή νότα στο ειδυλλιακό τοπίο. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται και οι τουρίστες περπατάνε στα λιθόστρωτα καλντερίμια, ανάμεσα στα ψηλά, εκρού σπιτάκια με τα γκρίζα κεραμίδια για να φτάσουν στη Μαντόνα ντελ Σάσο που στέκεται αγέρωχη επάνω σε βραχώδη λόφο στη δυτική πλευρά. Οι επισκέπτες θα μαγευτούν από την πιο όμορφη πόλη της λίμνης, την Όρτα Σαν Γκουίλιο. Στην κεντρική πλατεία, την Πιάτσα Μότα, βρίσκεται το Παλατσότο, το πανέμορφο κτίριο του 16ου αιώνα με μαγευτική θέα στο ομώνυμο νησί. Δε φεύγει κανείς αν δεν κάνει βαρκάδα στο νησί της λίμνης, το κουκλίστικο Isola San Giulio, όπου κυριαρχεί απόλυτη ηρεμία.
Όπου κι αν βρεθώ, η Ελλάδα μπροστά μου! Τουρίστας στην Ιταλία έφτασα στο λιμάνι Lacco Ameno, στη νήσο Ίσκια, στον κόλπο της Νεάπολης. Πρόκειται για τις αρχαίες Πιθηκούσσες, των οποίων ο απαράμιλλος πολιτισμός που σφράγισε ανεξίτηλα τον δυτικό κόσμο, είχε δημιουργούς Έλληνες από την Εύβοια, οι οποίοι ήδη πριν από την ίδρυση της Ρώμης είχαν οργανώσει μια σταθερή βάση εδώ. Οι ανασκαφές που πραγματοποίησε από το 1952 στις Πιθηκούσσες ο Τζιόρτζιο Μπούχνερ, ανασκαφές σε διάφορες περιοχές, φαίνεται καθαρά πόσο η πρώτη αυτή ελληνική εγκατάσταση στην Ιταλία ξεχωρίζει από τον μεταγενέστερο αποικιακό κόσμο της Μεγάλης Ελλάδας για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους- και όχι ο πιο ασήμαντος- είναι η παρουσία και άλλων κατοίκων, μεταναστών από την Εγγύς Ανατολή. Ακόμα και στο θέμα της επίδρασης του ελληνικού αποικισμού στους αυτόχθονες λαούς της ιταλικής χερσονήσου, οι Πιθηκούσσες ρίχνουν νέο φως: στον εξελληνισμό του ετρουσκοϊταλικού κόσμου οφείλεται, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση της ιδέας της πόλης-κράτους, της γραφής, της καλλιτεχνικής αναπαράστασης της ανθρώπινης μορφής. Τα υπέροχα αυτά δώρα τα έφεραν στην Ιταλία του 8ου π.Χ. αιώνα οι πρωτοπόροι Ευβοείς και οι Ετρούσκοι τα φύλαξαν και τα μετέφεραν στη Ρώμη, για να φτάσουν έτσι ως τους σύγχρονους Ευρωπαίους.
« προηγούμενες 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 επόμενες »