ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Λίμνη Κρεμαστών, η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας! Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος, το 1965, από την συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής και έχει χωρητικότητα 4.750.000.000 κυβικά νερού. Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται, αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια που στέκουν διάσπαρτα θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη κάνοντας τον να νομίζει ότι βρίσκετε σε κάποιο εξωτικό προορισμό. Οι λάτρεις των σπορ αλλά και της δράσης γενικότερα δε θα μείνουν ανικανοποίητοι καθώς στην περιοχή μπορεί να δοκιμάσει κανείς canoe kayak και rafting. Η θέση «Τσαγκαράλωνα», κοντά στα Φιδάκια Ευρυτανίας, προσφέρει μαγευτική θέα στη λίμνη Κρεμαστών και τη γέφυρα Επισκοπής. Εξ ίσου όμορφη είναι η θέα στη λίμνη Κρεμαστών τόσο από την Επισκοπή Ευρυτανίας (σύγχρονος γραφικός οικισμός, χτισμένος σε λόφο), όσο και από το Τριπόταμο Ευρυτανίας (κοντά στο χωριό βρίσκεται η ιστορική μονή της Τατάρνας, που ιδρύθηκε το 1555/1556 και ήταν άλλοτε γνωστή ως μονή της Παναγίας της Φανερωμένης). Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στη "Γέφυρα του Μανώλη", ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο της λίμνης Κρεμαστών, που χρονολογείται από το 1654 και καλύπτεται εν μέρει, κατά περιόδους, ανάλογα με τη στάθμη των νερών της λίμνης. Σύμφωνα με την παράδοση, η γέφυρα οφείλει την ονομασία της στον πρωτομάστορα Μανώλη, ο οποίος καταγόταν από τη Δάφνη Ευρυτανίας.
Θαύμα της φύσης με Guinness! Το Φαράγγι του Βίκου είναι ένα απο τα πιο ξακουστά στη χώρα μας. Κάποιοι το παρομοιάζουν με το "Γκράντ Κάνιον της Ελλάδας". Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και εκτείνεται ανάμεσα στα χωριά Τσεπέλοβο και Κλειδωνιά, από το κεντρικό Ζαγόρι μέχρι λίγο πριν την Κόνιτσα. Επίσης, κοντά στο φαράγγι βρίσκονται τα χωριά: Καπέσοβο, Κουκούλι, Κήποι, Βραδέτο, Μονοδένδρι, Αρίστη, κ.α. Είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει σπάνια βότανα, αρκετά από αυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες. Στην περιοχή επίσης ενδημούν 5 είδη φυτών τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Η πανίδα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη (π.χ. νεροκότσυφας, χιονότσιχλα, μαυροτσικλητάρα, χρυσαετός, σταυραετός, κ.α.). Επίσης, η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για είδη όπως το αγριογούρουνο, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, τον αγριόγατο, την αρκούδα, κ.α. Για το λόγο αυτό, από το 1973 έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται. Το φαράγγι έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Στο στενότερο σημείο του το φαράγγι έχει πλάτος (άνοιγμα) μόλις 2 μέτρα. Ο παραπόταμος του Αώου, Βοϊδομάτης, που το διατρέχει, έχει νερό μόνο εποχικά.
Κλικ στη Βουδαπέστη! Το συγκρότημα των λουτρών Gellert χτίστηκε το 1912-13 σε στους πρόποδες του ομώνυμου λόφου. Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη ιαματικών νερών χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Κατά τον Μεσαίωνα στο σημείο αυτό υπήρχε νοσοκομείο. Τα λουτρά που χτίστηκαν εδώ από τους Οθωμανούς αναφέρονται από τον περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπί. Το 1945, το ξενοδοχείο καταστράφηκε, αλλά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξαναχτίστηκε και εκσυγχρονίστηκε. Στα λουτρά υπάρχει και ινστιτούτο υδροθεραπείας. Σίγουρα πρόκειται για εντυπωσιακά λουτρά, αλλά είναι πολύ τουριστικά και στην τιμή "τσιμπιμένα". Εναλλακτικά, υπάρχουν τα λουτρά Széchenyi, που αποτελούν το μεγαλύτερο spa της Ευρώπης, με νερά που φτάνουν τους 77 βαθμούς Κελσίου. Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα τουρκικά λουτρά Rudas που βρίσκονται στη βάση του λόφου Gellert.
Φουτζι-γιάμα, ο κοιμισμένος γίγαντας! Είναι το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, με υψόμετρο της κορυφής του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας 3.776 μέτρα και κοιμάται από το 1707 όπου είχε και την τελευταία του έκρηξη. Αν και οι γεωλόγοι ανησυχούν για την δραστηριότητα του και φοβούνται με μια νέα έκρηξη, το όρος Φούτζι γοητεύει μοναδικά μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, από όπου είναι ορατό τις καθαρές ημέρες. Από το 2013 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η κορυφή θεωρείται ιερή από την αρχαιότητα και ήταν απαγορευμένος τόπος για τις γυναίκες μέχρι τη μεταρρυθμιστική Περίοδο Μέιτζι. Ο πρώτος Ευρωπαίος που ανέβηκε στο βουνό ήταν ο Sir Rutherford Alcock το 1860. Η δημοφιλέστερη εποχή για οδοιπορία και ορειβασία στο βουνό είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε τα καταφύγια και οι άλλες εγκαταστάσεις λειτουργούν, όπως και η γραμμή λεωφορείων μέχρι τον «πέμπτο σταθμό». Το Όρος Φούτζι απετέλεσε ιστορικά συχνό θέμα στην ιαπωνική τέχνη. Το γνωστότερο έργο είναι το αριστούργημα του χαράκτη Χοκουσάι, «36 όψεις του Όρους Φούτζι».
Η εκκλησία με τα 17 δέντρα στη στέγη της! Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί ένα αξιόλογο προορισμό, ως παράκαμψη στο δρόμο για Καλαμάτα, κοντά στα δημοφιλή χωριά όπως η Καρύταινα, η Δημητσάνα και η Ανδρίτσαινα. Παρότι μικρό σε μέγεθος το ναϊδριο εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη με τα 17 πανύψηλα δέντρα στη σκεπή του χωρίς ίχνος ρίζας στο κάτω μέρος της στέγης ή το εσωτερικό του. Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και αξιόλογο αξιοθέατο της Αρκαδίας. Η εκκλησία κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές. Η οδική πρόσβαση γίνεται από το Ίσαρι, μετά από μια πανέμορφη κατηφορική διαδρομή.
Τα υπέροχα συντριβάνια του Πέτερχοφ! To Πέτερχοφ, το οποίο στα γερμανικά σημαίνει «Η αυλή του Πέτρου», απέχει 47 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη. Είναι ένας δήμος στην περιοχή Πετροντβόρτσοβι, που βρίσκεται στη νότια ακτή του κόλπου της Φινλανδίας. Το παλάτι είχε καταληφθεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπέστη σοβαρές ζημιές. Μετά την επίπονη ανακαίνισή του έγινε το καμάρι της περιοχής. Αναμφισβήτητα είναι η καλύτερη πρόταση για ημερήσια εκδρομή από την Αγία Πετρούπολη. Το Πέτερχοφ δελεάζει τους επισκέπτες με τις Ρωσικές Βερσαλλίες του, ένα υπέροχο παλάτι στη Βαλτική Θάλασσα. Η ομορφιά του τοπίου φτάνει στο απόγειό της από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, όταν ο Μεγάλος Καταρράκτης ρέει και το πάρκο είναι ανθισμένο. Η επίσκεψη στο θερινό ανάκτορο του Μεγάλου Πέτρου με πλοίο ή ιπτάμενο δελφίνι είναι μια μοναδική εμπειρία, δίνοντάς σας την αίσθηση των θαλάσσιων φιλοδοξιών του Πέτρου και του ρόλου της περιοχής ως δυτικό σύνορο της Ρωσίας. Το πάρκο περιλαμβάνει 150 συντριβάνια, ένα λαβύρινθο μονοπατιών και περίτεχνων σιδερένιων γεφυριών, καθώς και πολλά μικρά περίπτερα και κιόσκια. Το παλάτι καθώς και το κέντρο της πόλης έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Mόλις μια ώρα με το αυτοκίνητο απέχει ο παράδεισος από το Παλέρμο. Η μεσαιωνική πόλη Cefalù είναι τόσο καρτ ποσταλική που πολλές ταινίες έχουν γυριστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένου του Cinema Paradiso. Η Κεφαλού, στο μέσον της βόρειας ακτής της Σικελίας, έχει ως βασικά αξιοθέατά τη γραφική Πιάτσα Ντουόμο και τον ναό του Ρογήρου με βυζαντινά ψηφιδωτά.
Κλικ στην Κορνουάλη, την αγγλική κομητεία που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας. Σε μέγεθος είναι περίπου όσο η Αττική, αλλά έχει μόνο μισό εκατομμύριο κατοίκους. Κύρια πηγή εισοδήματος είναι ο τουρισμός. Υπολογίζεται ότι 6 εκατ. τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ο ιδανικός τρόπος για να περιπλανηθείτε στην Κορνουάλη είναι να φτάσετε με τρένο από το Λονδίνο μέχρι το πανέμορφο λιμάνι του Πένζανς - ορμητήριο άλλοτε θερμόαιμων πειρατών. Στη φωτογραφία: Η καταπράσινη νησίδα του Σεν Μάικλ με το επιβλητικό κάστρο του 12ου αι., το εντυπωσιακό μοναστήρι και τους υποτροπικούς κήπους – ανάλογα με την παλίρροια, θα φτάσετε ως εκεί είτε οδοιπορικώς, είτε με φεριμπότ.
Τι ξέρετε για τη Ντόχα; Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Κατάρ. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 400.051 περίπου κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Η Ντόχα είναι η έδρα της κυβέρνησης του Καταρ και του Εμίρη του. Η πόλη της Ντόχα ιδρύθηκε με την ονομασία Αλ-Μπίντα το 1825. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χερσονήσου του Κατάρ και του Περσικού Κόλπου. Το όνομα "Ντόχα" προέρχονται από την αραβική λέξη "ad-dawha" που σημαίνει "το μεγάλο δέντρο", προφανώς από ένα σπουδαίο δέντρο που πρέπει να βρισκόταν στο χώρο, όπου αρχικά ήταν το μικρό ψαροχώρι που εξελίχθηκε και έγινε η σημερινή πόλη της Ντόχα. Η πόλη έγινε πρωτεύουσα του βρετανικού προτεκτοράτου του Κατάρ το 1916, και όταν το έθνος απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1971, η Ντόχα παρέμεινε πρωτεύουσα του Κατάρ.
Riquewihr, μεθυστικό οδοιπορικό στην κοιλάδα του Άνω Ρήνου! Μόλις 12 χλμ. από την πόλη Colmar απέχει το «Μαργαριτάρι του Δρόμου του Κρασιού», όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά οι Γάλλοι. Έχοντας διατηρήσει αρκετό από το μεσαιωνικό ύφος και χρώμα του, το Riquewihr είναι ένα χωριό που θαρρείς βγήκε απευθείας από ένα παραμύθι του 16ου αιώνα. Ανέγγιχτοι πύργοι, αναγεννησιακά μέγαρα και σιντριβάνια, καλοδιατηρημένα τείχη με επιβλητικές πύλες και πλακόστρωτα καλντερίμια αποτελούν τις απτές αποδείξεις της οικονομικής ευημερίας που γνώρισε κάποτε το Riquewihr, χάρη στην παραγωγή και στο εμπόριο κρασιού - με κορυφαίο το αρωματικό Riesling.Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από αμπελώνες που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, ενώ μια επίσκεψη στα κελάρια ντόπιων αμπελουργών είναι επιβεβλημένη. Οι εμπειρίες που μπορεί να αποκτήσει κανείς ακολουθώντας τον φημισμένο «Δρόμο του Κρασιού» στη γαλλική περιφέρεια της Αλσατίας δεν απευθύνονται μόνο στους μυημένους στα μυστικά του καλού κρασιού. Πρόκειται για μια εναλλακτική τουριστική πρόταση που έλκει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το Riquewihr, θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Γαλλίας, καθώς περιλαμβάνεται και στο σχετικό κατάλογο (Les Plus Beaux Villages de France), επιπλέον όμως συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα «30 Ομορφότερα Χωριά της Ευρώπης», που συνέταξε ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ιαπωνίας (JATA). Ο πύργος Ντολντέρ (Dolder), που σχηματίζει τη δυτική πύλη, χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Παλαιότερα όλα τα σπίτια είχαν κελάρι στο ισόγειο και τα δωμάτια στον όροφο, ενώ σήμερα, με την ανάπτυξη του τουρισμού, πολλά σπίτια μετέτρεψαν τα κελάρια σε μαγαζιά. Κύριο χαρακτηριστικό είναι τα πολλά λουλούδια που στολίζουν τα περισσότερα παράθυρα. Το χωριό έχει αρκετά καταστήματα, μπουτίκ, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάμπινγκ και επιπλωμένα διαμερίσματα.
Κλικ στην Τασμανία! Το Maria Island, είναι διάσημο για τα μαγευτικά χρώματα που έχουν τα θαλάσσια βράχια του. Επίσης, πολλοί το επισκέπτονται για το φυσικό καταφύγιο άγριας ζωής. Το νησί αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για σύντομους περιπάτους και ποδηλασία για να εξερευνήσετε τα κτίρια και τα ερείπια της Ντάρλινγκτον - μια πόλη φάντασμα με πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν. Το Maria Island, είναι παράδεισος για μερικά σπάνια πουλιά, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να δει από φώκιες και φάλαινες μέχρι και τον περίφημο διάβολο της Τασμανίας. Το νησί απέχει μισή ώρα με το φέρι από το Triabunna και περίπου μιάμιση ώρα από το Χόμπαρτ.
Ταξίδι στην πόλη του μπακλαβά! Με τα 490 μπακλαβατζίδικα στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ευλόγως θα αναρωτηθείς που καταναλώνεται τόση ποσότητα του μεγαλειώδους σιροπιαστού γλυκού. Ο ορίτζιναλ Μπακλαβατζίογλου δεν είναι άλλος από τον Bayran Saribas, που θεωρείται μεγάλος μάστορας του είδους. Στη ζύμη που ανοίγεται το φύλλο περιέχεται αυγό και το φύλλο ανοίγεται μέχρι να γίνει πραγματικά διαφανές. Το βούτυρο που χρησιμοποιείται είναι πρόβειο κλαριφιέ (έχει υποστεί δηλαδή διαύγεια), το σιρόπι μπόλικο και μπαίνει καυτό στον επίσης καυτό μπακλαβά, ο οποίος περιέχει και ποσότητα μιάς κρέμας που αποκαλείται καϊμάκ και παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα, νισεστέ και σιμιγδάλι. Για να έχει ο μπακλάβας την ακαταμάχητη γεύση χρησιμοποιούνται φιστίκια από το Γκαζιαντέπ, αμύγδαλα Αιγαίου και καρύδια ή φουντούκια από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας! Μόλις 30 λεπτά από την πρωτεύουσα των Σκοπίων, βρίσκεται το φαράγγι Μάτκα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η λέξη Μάτκα σημαίνει μήτρα, δηλαδή συμβολίζει τη δημιουργία της ζωής. Η ύπαρξη του ποταμού Τρέσκα στο φαράγγι, δημιουργεί ένα εκπληκτικό θέαμα, στο οποίο αν προσθέσουμε και την περίφημη σπηλιά Βρέλο είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι Σκοπιανοί θεωρούν το τοπίο ένα αληθινό κόσμημα για τη χώρα.
Κλικ στην Τουρκία! Φωτογραφία στο Μαναβγάτ, μια περιοχή στην οποία υπάρχουν πολλοί ποταμοί και καταρράκτες που πηγάζουν από τα βουνά του Ολύμπου. Η ομώνυμη πόλη απέχει 72 χλμ. από την Αττάλεια, βρίσκεται στην πεδιάδα της Παμφυλίας και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αμμώδεις παραλίες, ιστορικά μνημεία και σπηλιές.
Bath, ένα άγνωστο βρετανικό στολίδι! Ανήκει στην κομητεία του Somerset στη Νοτιοδυτική Αγγλία, κοντά στο Bristol, βορειοδυτικά του Λονδίνου, περίπου 1,5 ώρα με το τρένο από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Paddington. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 18ο και 19ο αιώνα, κατά τη Γεωργιανή περίοδο, κάνοντας το Bath σήμερα να μοιάζει με ένα ζωντανό μουσείο Γεωργιανής αρχιτεκτονικής, στο οποίο περπατάς και νομίζεις πως είσαι σε άλλη εποχή. Οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν εκεί φυσικά μεταλλικά ζεστά νερά πριν από 2000 χρόνια. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το Μπαθ διαθέτει τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά λουτρά στον κόσμο - καλύτερα και από την ίδια τη Ρώμη. Δίπλα στα λουτρά υπάρχει η Ιερή Πηγή, στην οποία αναβλύζει νερό από βάθος 3.000 μέτρων και δεν επιτρεπότανε το λούσιμο παρά μόνο ήτανε εστία λατρείας στην οποία οι πιστοί ρίχνανε τις προσφορές τους στη θεά αλλά και τροφοδοτούσε τα Λουτρά με ζεστό νερό. Ολόκληρη η πόλη έχει χαρακτηριστεί ως πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Κλικ στα Μετέωρα! Είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο από όλα τα μοναστήρια ιδρύθηκε το 1343-44 από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Εξαιτίας του τεράστιου βράχου πάνω στον οποίο ήταν χτισμένη, ο όσιος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «Μετέωρο» δίνοντας το όνομα σε ολόκληρη την περιοχή. Εχτισε αρχικά τον ναό Παναγιάς Μετεωρίτισσας Πέτρας και λίγο αργότερα τον σημερινό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Κλικ στην Πορτογαλία, οινικός τουρισμός! Η Κοιλάδα του Ντούρο πρωτίστως φημίζεται για το κρασί πόρτο, το πιο διάσημο προϊόν της. Ήδη από τον Μεσαίωνα, όπου οι μοναχοί ξεκίνησαν να φυτεύουν στις πλαγιές, η αμπελοκαλλιέργεια φαίνεται να ανθεί στην περιοχή. Η ώθηση για τη μεταμόρφωσή της δόθηκε μετά το 1703, με την υπογραφή συνθήκης με τους Αγγλους σχετικά με την εμπορική διακίνηση υφασμάτων και κρασιών υπό ευνοϊκό καθεστώς δασμών, αλλά και την ταξινόμησή της – από τις πρώτες στον κόσμο (1756) – ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Οίνου και Αμπέλου, υπάρχουν 341 ποικιλίες σταφυλιού, αλλά οι επικρατούσες στην κοιλάδα του Ντούρο είναι πολύ λιγότερες. Από τις ερυθρές ξεχωρίζουν οι Touriga Nacional, Tinta Roriz and Touriga Francesa, όπως επίσης και οι Mourisco Tinto, Bastardo, Tinta Amarela, Tinta Barroca και Tinta Cão. Οι λευκές Donzelinho Branco, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato και Viosinho είναι οι πλέον διαδεδομένες. Το «Χρυσό Ποτάμι», που κατηφορίζει σε μια διαδρομή 200 χλμ. στα σύνορα Ισπανίας-Πορτογαλίας ως τον Ατλαντικό, δίπλα στα παραδοσιακά αγροτουριστικά καταλύματα φιλοξενεί όλο και συχνότερα πεντάστερα spa hotels, καλύπτοντας και τα πιο απαιτητικά γούστα. Η περιοχή είναι ιδανική για βόλτες σε δάση, μικρές γκουρμέ ανακαλύψεις και ατελείωτες οινογνωσίες σε παραδοσιακά quintas (οινοποιεία), κάποια από τα οποία διαθέτουν και ρομαντικούς ξενώνες.
Βγαλμένη από όνειρο, η λιμνοθάλασσα του Μπάλου, ένα στολίδι των παραλιών της Κρήτης, είναι ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού. 56 χλμ. από τα Χανιά και 17 χλμ. βορειοδυτικά της Κισσάμου, σχηματίζεται ανάμεσα στο Ακρωτήριο της Γραμβούσας και το μικρότερο ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον ορεινό όγκο του Πλατύσκινου. Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός για μικρά παιδιά. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από εκατομμύρια σπασμένα κοχυλάκια. Πιο πέρα από τα βράχια τα νερά είναι πιο βαθειά και πιο κρύα, ιδανικά για μάσκα. Στους γύρω λόφους από την παραλία θα βρείτε σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και όλη η γύρω περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα προστασίας Natura. Στις σπηλιές φωλιάζουν μαυροπετρίτες , θαλασσοκόρακες και κορμοράνοι. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή βρίσκει καταφύγιο η προστατευόμενη μεσογειακή φώκια και η χελώνα caretta caretta.
Kλικ στη Διώρυγα της Κορίνθου! Η ιστορία της κατασκευής της έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ουσιαστικά ξεκινά πριν από 2.300 χρόνια. Από τον Τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο που κατασκεύασε τον περίφημο δίολκο, ένα πλακόστρωτο διάδρομο, «ντυμένο» με ξύλα, πάνω στον οποίο γλιστρούσαν τα πλοία της εποχής αλειμμένα με λίπος για να περάσουν τον Ισθμό από τη μια ακτή στην άλλη. Ο Περίανδρος ήταν ο πρώτος που σκέφθηκε και τη διάνοιξη του Ισθμού, γύρω στο 602 π.Χ. Ο φόβος της θεϊκής οργής μα περισσότερο οι τεράστιες τεχνικές δυσκολίες εκτέλεσης του έργου και τα οικονομικά συμφέροντα της Κορίνθου των εμπόδισαν να ξεκινήσει οποιαδήποτε ενέργεια για το τεράστιο αυτό εγχείρημα. Σχέδια για τη διώρυγα της Κορίνθου ξεκίνησαν το 307 π.Χ. από τον Δημήτριο Πολιορκητή, το 44 π.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρ, το 37 π.Χ. από τον Καλιγούλα, αλλά την προσπάθεια την ξεκίνησε το 66 μ.χ. ο Νέρωνας όμως το εγχείρημα διακόπηκε όταν ο Νέρωνας αναγκάστηκε να γυρίσει στη Ρώμη. Αργότερα προσπάθησαν ο Ηρώδης ο Αττικός, οι Βυζαντινοι και αιώνες μετά οι Ενετοί και στο τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Με τη Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα, η τεχνολογική εξέλιξη επέτρεψε την υλοποίηση της πανάρχαιας ιδέας της διόρυξης του Ισθμού. Η πραγματοποίηση του έργου κρίθηκε αναγκαία κι έτσι άρχισε η προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων από τη διεθνή χρηματαγορά. Η δια του Ισθμού οδός παρείχε δυο σημαντικά πλεονεκτήματα στη διεθνή ναυτιλία και κατ” επέκταση στο διεθνές εμπόριο: Ασφάλεια και Οικονομία. Οι εργασίες διάνοιξης ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου 1882. Μετά από 8 χρόνια, η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο διέκοψε τις εργασίες της λόγω εξάντλησης όλων των κεφαλαίων της και τελικά διαλύθηκε. Τη συνέχιση του έργου ανέλαβε ελληνική εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου», η οποία και αποπεράτωσε το έργο μετά από 11 χρόνια. Τα εγκαίνια έγιναν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στις 25 Ιουλίου 1893, από το πρωθυπουργό Σωτήριο Σωτηρόπουλο. Μεγάλη διακοπή της λειτουργίας της έγινε και το 1944, όταν οι Γερμανοί, κατά την αποχώρησή τους, ανατίναξαν τα πρανή, προκαλώντας την κατάπτωση 60.000 κυβικών μέτρων χωμάτων. Σήμερα, η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών και εξυπηρετεί περί τα 12.000 πλοία όλων των εθνικοτήτων, ετησίως.
Ritz, το πλέον εμβληματικό ξενοδοχείο του Παρισιού! Συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών ξενοδοχείων του κόσμου και αποτελεί πολυτελή προορισμό από το 1898, όταν ο Ελβετός ξενοδόχος Σεζάρ Ριτζ υποδέχθηκε τους πρώτους επισκέπτες. Με μια εξαιρετική διασταύρωση πλούτου και ευθυμίας στη χρυσή εποχή της τζαζ και με μια φήμη για απαράμιλλη εξυπηρέτηση, το ξενοδοχείο και τα μπαρ έχουν φιλοξενήσει λογοτέχνες, όπως τον Μαρσέλ Προυστ, τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Στους βελούδινους καναπέδες του ο Όσκαρ Ουάιλντ αποδοκίμασε τις ηλεκτρικές απλίκες και η Μπάρμπαρα Χάτον διαμαρτυρόταν για την καθίζηση του στρώματος της. Στο Μπαρ Χέμινγουεϊ η αίσθηση του συγγραφέα διατηρείται μέσα από το διάκοσμο με τις προσωπικές του φωτογραφίες. Ένας γοητευτικός ένστολος Χέμινγουεϊ ανάμεσα σε τολύπια καπνού. Στη διάρκεια της τριετούς γερμανικής κατοχής το μισό ξενοδοχείο επιτάχθηκε από τους Ναζί . Εγκαταστάθηκαν στα άνετα δωμάτια, παράγγελναν φουα-γκρα και άδειασαν τα κελάρια με το Chateau Lafite. Παρά την έλλειψη τροφίμων οι εργαζόμενοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες διατηρώντας τον επαγγελματισμό τους, προκειμένου να κρατήσουν σε όσο πιο υψηλά επίπεδα το ξακουστό εστιατόριο L’ Espadon. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία που συνεχίστηκε να γράφεται με φιλοξενούμενους από τον Σάχη του Ιράν και τον Τζορτζ Μπους, τους όμορφους και διάσημους του Χόλιγουντ μέχρι την αδικοχαμένη Νταϊάνα και τον σύντροφο της Ντόντι αλ Φαγέντ.
Γκιόλα, η πανέμορφη λιμνοθάλασσα με τα σμαραγδένια νερά της Θάσου που κάθε χρόνο υμνούν τα ξένα Μέσα. Μάλιστα ο Guardian τη χαρακτηρίζει στο δημοσίευμά του ως την "ομορφότερη όλων". Η Γκιόλα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση λίμνης, αποτελεί κάτι σαν λιμνοθάλασσα, μια φυσική πισίνα με πράσινα νερά στο πλάι της θάλασσας. Σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν. Τα καταπράσινα νερά της, τα οποία είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Οι δυο της πλευρές χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν στο άλλο της άκρο, που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας. Η Γκιόλα είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Ο θρύλος λέει ότι την πισίνα αυτή τη δημιούργησε ο Δίας για να κολυμπά η Αφροδίτη. Ένας άλλος θρύλος θέλει η λίμνη να ήταν το μάτι του Δία με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του. Αυτό το θαύμα της φύσης υπάγεται στον οικισμό της Αστρίδας που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Θάσου και βρίσκεται 16 χλμ. από τον Ποτό και 6 χλμ. από την Ψιλή Άμμο. Απέναντί της βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, ακατοίκητο και άγονο, που το λένε Αστιριώτικο, αλλά και Παναγία. Ο μύθος λέει ότι πρόκειται για το νησάκι των Σειρήνων, που μάγευαν με τη φωνή τους τους ταξιδιώτες κατά τον Όμηρο.
Κλικ στην Τουρκία! Στη φωτογραφία, η λίμνη Σάραχο, στο ελληνόφωνο χωριό Ουζούν Γκιόλ, που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα Σούρμενα και 99 από την Τραπεζούντα. Eίναι το στολίδι της περιοχής, το καμάρι των Ποντιακών Άλπεων, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πολυδιαφημισμένα ορεινά τοπία της Κεντρικής Ευρώπης. Η λίμνη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1090 μέτρων, μαζί με άλλες δέκα περίπου λιμνούλες διάσπαρτες, με την πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με το υγρό κλίμα και τα ξύλινα σπιτάκια, συνθέτουν ένα σύνολο εκπληκτικής ομορφιάς. Η τουριστική έκρηξη των τελευταίων ετών έχει προσελκύσει επενδυτές, που λειτουργούν μια σειρά από ξενοδοχεία , εστιατόρια και καταστήματα με σουβενίρ στο χωριό.
Το κρατίδιο του Μονακό είναι γνωστό και ως Μόντε Κάρλο, όνομα που ανήκει σε μια γειτονιά του Μονακό - εκεί όπου βρίσκεται και το περίφημο καζίνο. Πρόκειται για ένα κράτος το οποίο μπορείτε να το περπατήσετε όλο με τα πόδια! Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, πίσω και πάνω από έναν κόλπο που σχηματίζει και το φυσικό του λιμάνι. Ένα λιμάνι που φιλοξενεί τα ομορφότερα και πιο elegant πλοία αναψυχής του κόσμου. Με έχει εντυπωσιάσει η καθαριότητα και απόλυτη ασφάλεια. Παντού υπάρχουν τα -διακριτικά ωστόσο- μάτια της αστυνομίας. Ας μην ξεχνάμε ποιοί κυκλοφορούν εκεί. Το Μονακό είναι μια κοινή στάση για εκατομμύρια τουριστών που συρρέουν σε αυτή τη μικρή χώρα των περίπου 40.000 μόνιμων κατοίκων. Αρχίστε τις βόλτες σας από τα πάρκα και τους κήπους. Η παλιά πόλη εκπέμπει μία μοναδική μεγαλοπρέπεια και εκεί μπορείς να δεις το παλάτι. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Ωκεανογραφικό Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1910 και για 30 χρόνια το διηύθυνε ο Κουστό. Το κτίριο σε μαγεύει με την κλασσική του αρχιτεκτονική. Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε -έστω και ως αξιοθέατο- το καζίνο, ένα εντυπωσιακό κτίριο του 1863. Μέσα υπάρχει ένα παλιό αυτοκρατορικό εστιατόριο και μία μικρή όπερα, αντίγραφο της Όπερας του Παρισιού. Υπάρχουν βεβαίως αίθουσες για τα κλασικά χαρτοπαίγνια, τις ρουλέτες και τους κουλοχέρηδες, καθώς και ειδικοί χώροι όπου παίζονται μεγαλύτερα ποσά. Ένας μικρός χώρος που συνήθως μένει κλειστός αποτελούσε το καταφύγιο του Τσόρτσιλ, ο οποίος έπαιζε μανιωδώς μέχρι τα τελευταία του.
Eπίγειος παράδεισος σε σχήμα καρδιάς! Στη φωτογραφία κοραλλιογενής ύφαλος που δεν είναι προσβάσιμος στον κόσμο και μπορεί να εκτιμηθεί μόνο από ψηλά. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές πτήσεις πάνω από αυτό το νησάκι έχουν γίνει προτάσεις γάμου. (Παρόμοια νησάκια σε σχήμα καρδιάς υπάρχουν και αλλού στον κόσμο, όπως στην Κροατία, στην Κορέα, στα Φιτζι, στη Βενεζουέλα, στον Καναδά, στην Αργεντινή, στη Γερμανία, στην Τουρκία κι ένα στην Ελλάδα, στο Μεσσηνιακό κόλπο).
Κλικ στη Χαϊδελβέργη! Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Νέκαρ, θυμίζει παραμύθι με κάστρα, ιππότες και μάγισσες. Χάρη στη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, τον ρομαντισμό και τα ιστορικά της αξιοθέατα, η Χαϊδελβέργη είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς της Γερμανίας. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το Παλάτι Schloss, χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Königstuhl, η οδός των φιλοσόφων, από την οποία έχει κανείς την πιο ωραία θέα της πόλης, η παλιά πόλη (Altstadt) με τον πεζόδρομο, που θεωρείται ο μεγαλύτερος της Γερμανίας και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, με μήκος 1,6 χλμ. - με πολλά εμπορικά καταστήματα, όμορφα δρομάκια με εστιατόρια και καφετέριες. Στην πόλη κυριαρχούν πολλές μεσαιωνικές και νεώτερης περιόδου εκκλησίες, όπως η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, και η εκκλησία των Ιησουϊτών. Επίσης υπάρχουν τα παλιά κτίρια του ιστορικού πανεπιστημίου, η λεγόμενη «φυλακή των φοιτητών», ο «πύργος των μαγισσών», που είναι τμήμα του μεσαιωνικού οχυρωματικού τείχους, το ξενοδοχείο Zum Ritter, το οποίο χρονολογείται από το 1592 και είναι το μόνο που δεν καταστράφηκε και η παλιά γέφυρα (Alte Brücke) που ενώνει την πόλη με την απέναντι όχθη.
Η μικρή γοργόνα της Κοπεγχάγης! Ο μύθος της είναι πανάρχαιος, σύμβολο του φόβου των ναυτικών για την γυναίκα που ξελογιάζει, αλλά δεν ικανοποιεί, και είναι πάντα επικίνδυνη, όπως η θάλασσα. Το χάλκινο άγαλμα της Κοπεγχάγης, φόρος τιμής στον Δανό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κάθεται σκαρφαλωμένο επάνω σε ένα βράχο, στο λιμάνι. Κοιτάζει με θλίψη προς την θάλασσα και τον χαμένο της έρωτα, και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες. Η Μικρή Γοργόνα βασίζεται σε έναν χαρακτήρα παραμυθιού, που δημιουργήθηκε το 1837 από τον Άντερσεν. Στην ιστορία, η κόρη ενός βασιλιά της θάλασσας ερωτεύεται έναν πρίγκηπα, αλλά πρέπει να περιμένει 300 χρόνια για να μεταμορφωθεί από γοργόνα σε άνθρωπο, για να ζήσει μαζί του. Το άγαλμα κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Εντβαρντ Έρικσεν, και πήρε την θέση του στο λιμάνι της Κοπεγχάγης το 1913.
Κλικ στην Τουρκία! Το γραφικό χωριό της φωτογραφίας είναι το Ödemiş, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Σμύρνη. Πρόκειται για το Οδεμήσιον, το οποίο αριθμούσε 3.000 Έλληνες στην πρωτεύουσα και 4.000 στα 146 χωριά στον καζά - επαρχία Οδεμησίου. Οι ντόπιοι το ανέφεραν ως "Τεμίσι" και πιθανώς το όνομά του συνδέεται με την τουρκομανική φυλή Otemis. Το Οδεμήσιο ενωνόταν με τη Σμύρνη με σιδηροδρομική γραμμή 137 χλμ., που εγκαινιάστηκε το 1884. Η περιοχή του Οδεμησίου ήταν γνωστή- εκτός των άλλων- και για τα μεταλλεία: αντιμονίου στο Τσινλί-Κάϊ και στο Εμιρλί, υδραργύρου στο όρος Παληάμπολι (νοτιοανατολικά του Οδεμησίου), μαγγανίου στο Γενιτζέ Κίοϊ (δυτικά του Οδεμησίου), χρυσού βόρεια του όρους Μεσωγίς, αρσενικού (τέσσερα μεταλλεία), κ.λ.π. Τέλος, η περιοχή Οδεμησίου δοκιμάστηκε από τους διωγμούς από Τσέτες το 1914, όπως αναφέρεται σε επιστολές του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου.
Στην Ανατολία, δηλαδή στο Κουρδιστάν της Τουρκίας , βρίσκεται η αλμυρή λίμνη Βαν, η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας. Έχει μήκος 119 χιλιόμετρα και εμβαδόν 3.755 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μέγιστο βάθος που έχει καταγραφεί είναι 451 μέτρα, ενώ το μέσο βάθος της είναι 171 μέτρα. Η λίμνη πλούσια σε ορυκτά και αλκαλικά στοιχεία ώστε οι Κούρδοι να πλένουν τα ρούχα τους, χωρίς την ανάγκη του σαπουνιού. Το μόνο είδος ψαριού που μπορεί να ζει στα νερά της λίμνης είναι το είδος Alburnus tarichi. Στην λίμνη υπάρχει το νησί Akdamar με μία αρμένικη εκκλησία, του Τιμίου Σταυρού, επαναλειτούργησε το 2010, καθώς για πολλά χρόνια παρέμενε κλειστή. Χίλια χρόνια πριν, αιώνες πριν από τους Οθωμανούς Τούρκους που κυβέρνησαν αυτή τη γη, η λίμνη Βαν ανήκε σε αρμενικό έδαφος και το νησί Akdamar ήταν το πνευματικό κέντρο τους .
Κάστρο βγαλμένο από παραμύθι! Το κάστρο Neuschwanstein στις βαυαρικές Άλπεις της Γερμανίας, όντως μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Αυτό σκέφτηκε και ο Walt Disney όταν επιχειρούσε να σχεδιάσει στο χαρτί ένα ξεχωριστό παλάτι για τη Σταχτοπούτα. Το βασιλικό ανάκτορο χτίστηκε το 1869 για τον Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας, αποτελώντας μια φανταστική απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου, αλλά και μια πραγματική «ενσάρκωση» του ρομαντισμού σε κάθε του σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε και το «καταφύγιο» του Λουδοβίκου για 172 ημέρες μέχρι το θάνατό του, αλλά επιπλέον ενέπνευσε συγγραφείς, καλλιτέχνες, ποιητές, ζωγράφους και μουσικούς.
Μόλις 30 λεπτά από την πρωτεύουσα των Σκοπίων, βρίσκεται το φαράγγι Μάτκα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η λέξη Μάτκα σημαίνει μήτρα, δηλαδή συμβολίζει τη δημιουργία της ζωής. Η ύπαρξη του ποταμού Τρέσκα στο φαράγγι, δημιουργεί ένα εκπληκτικό θέαμα, στο οποίο αν προσθέσουμε και την περίφημη σπηλιά Βρέλο, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι Σκοπιανοί θεωρούν το τοπίο ένα αληθινό κόσμημα για την ΠΓΔΜ.
« προηγούμενες 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 επόμενες »