ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Κλικ στα Νησιά Φερόες! Βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στην Σκωτία, την Νορβηγία και την Ισλανδία με συνολική έκταση 1.399 km2 και πληθυσμό 49.483 κατοίκους. Αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία, που ανήκει στο βασίλειο της Δανίας. Νησιά Φερόες σημαίνει Νησιά των Προβάτων και είναι ένα σύμπλεγμα 18 νησιών. Πρωτεύουσα είναι το Τόρσχαβν, με 19.000 κατοίκους το οποίο βρίσκεται το νησί Στρέιμοϊ. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το Κλάκσβικ,με 5.000 κατοίκους, στο νησί Μπόρντοϊ. Οι κάτοικοι μιλούν την τοπική διάλεκτο, αλλά μιλιούνται και τα Δανέζικα και, λιγότερο, τα Ισλανδικά. Στο θρήσκευμα είναι προτεστάντες.
Ατέλειωτη γοητεία στη λίμνη Lungern! Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στη χώρα και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό τόσο για τους Ελβετούς όσο και για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Ολόγυρα από τη λίμνη υπάρχουν ξενοδοχεία και καθημερινά πλοιάρια διοργανώνουν μίνι κρουαζιέρες. Στο ιλιγγιώδες ύψος των 750 μ. πάνω από την στάθμη της θάλασσας, αυτή η υδάτινη τοποθεσία αποτελεί θεαματικό ορεινό τοπίο.
Στην Κύθνο υπάρχουν συνολικά 359 εκκλησίες - 3,62 εκκλησίες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο! Μπαίνοντας στο νησί, σε καλωσορίζει η Αγία Βαρβάρα. Η θαυματουργή Παναγιά η Κανάλα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες. Χτίστηκε το 1867. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγιάς, βρέθηκε από τους ψαράδες στο κανάλι ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο. Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι με την περιφορά της εικόνας και την αναπαράσταση της εύρεσής της. Άλλες εκκλησίες της Κύθνου, είναι η Παναγιά του Νίκους που χρονολογικά ανήκει στις μεταβυζαντινές εκκλησίες. Χρωστάει την ονομασία της στην βυζαντινή Παναγία Νικοποιό και είναι χτισμένη πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, όπως και άλλες εκκλησίες του νησιού. Ένας θρύλος λέει ότι εδώ μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια της Άλωσης, η περίφημη εικόνα της Παναγίας Νικοποιού και από εδώ την πήραν οι Ενετοί κατακτητές και την πήγαν στον ναό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Άλλες εκκλησίες στο νησί: Η Παναγία η Φλαμπουριανή, η Παναγία η Στρατηλάτισσα, ο Άγιος Σάββας, ο Άγιος Μηνάς, ο Σωτήρας στη Χώρα με ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, όπου δεσπόζει η εικόνα του Χριστού, έργο του γνωστού αγιογράφου Σκορδίλη. Μοναστήρι του Πρόδρομου στο Χορδάκι: Μοναστήρι γυναικών που σταμάτησε να λειτουργεί το 1833. Θεωρούνταν το πιο ενεργό σε λειτουργία καθώς κατείχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό μοναχών από όλα τα μοναστήρια της Κύθνου. Το σωζόμενο καθολικό του ναού του Προδρόμου διαθέτει ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα ανυπολόγιστης αξίας και σημαντικές αγιογραφίες.
Στην καρδιά της ηπειρωτικής Μεσσηνίας, περί τα 35 χλμ. βόρεια της Καλαμάτας και 45 χλμ. από την αρκαδική Μεγαλόπολη, βρίσκεται η Αρχαία Μεσσήνη. Πρόκειται για μία από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις της αρχαιότητας, όχι μόνο ως προς τα διασωθέντα κτίρια, τους δημόσιους και τους λατρευτικούς χώρους της, αλλά και ως προς τις μεταγενέστερες επεμβάσεις που έγιναν σε αυτά. Η Αρχαία Μεσσήνη εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το μέγεθός της, το ιδιαίτερο κάλλος της περιβάλλουσας έκτασης, αλλά και με τη μοναδική ιστορία της, την οποία διέσωσε σε μεγάλο βαθμό ο ιστορικός Παυσανίας. Η πόλη ιδρύθηκε το 370-369 π.Χ. όχι από κάποιον ηγήτορα ή οικιστή της περιοχής, αλλά από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων. Πρώτο μέλημά του ήταν η ασφαλής οχύρωσή της, μια και απώτερος στόχος της νέας πόλης ήταν ο περιορισμός των Σπαρτιατών και της επιρροής τους μόνο στην περιοχή της Λακωνίας. Για τον λόγο αυτόν ο Επαμεινώνδας επιδίωξε την επιστροφή των ντόπιων από την Ιταλία, τη Σικελία, τη Λιβύη και όπου αλλού είχαν διαφύγει, προκειμένου να κατοικήσουν και να ενισχύσουν τη νέα τους πόλη – πράγμα που τελικά πέτυχε. Η ονομασία Μεσσήνη προέρχεται από μια μυθική βασίλισσα, την ομώνυμη κόρη του βασιλιά του Άργους Τριόπα. Η πόλη είχε μια αδιάλειπτη λαμπρή πορεία και εξέλιξη, τουλάχιστον μέχρι το 395 μ.Χ., οπότε καταστράφηκε και ερημώθηκε από επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου. Ο αρχαιολογικός χώρος προσφέρει απλόχερα τα ευρήματα της σκαπάνης των αρχαιολόγων. Περιβάλλεται από ένα εξαιρετικά οχυρωμένο τείχος μήκους 9 χιλιομέτρων, λίθινης κατασκευής, με πυργίσκους σε τακτά διαστήματα, που σώζεται σε ένα σημαντικό τμήμα του. Μέσα στον αστικό χώρο της πόλης απόλυτα ευδιάκριτη είναι η πολεοδομία της, η οποία ακολουθεί το ιπποδάμειο πρότυπο με τους οριζόντιους και κάθετους δρόμους που σχηματίζουν οικοδομικά τετράγωνα. Ξεχωριστή θέση έχουν τα δημόσια κτίρια και χώροι όπως το Ασκληπιείο, το εξαιρετικό Θέατρο (το οποίο αναστηλώθηκε και επαναλειτούργησε το 2013 για πρώτη φορά μετά από 1.700 χρόνια), η Κρήνη της Αρσινόης, τα ιερά της Ίσιδος και του Σαράπιδος, του Διός Σωτήρος και ενός ήρωα –μάλλον του Αριστομένη–, το Γυμνάσιο, τμήμα της Αγοράς, αλλά και η παλαιοχριστιανική Βασιλική και η Ρωμαϊκή έπαυλη, κτίσματα σαφώς μεταγενέστερα. Η Αρχαία Μεσσήνη, είναι μια από τις καλύτερα σωζόμενες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, κάτω από το βουνό της Ιθώμης και λίγο έξω από το χωριό Μαυρομμάτι. Σε μια περίμετρο 9,5 χιλιομέτρων, προστατευόμενη από κραταιά τείχη, εκτεινόταν η αρχαία πολιτεία. Ναοί, οικίες, τείχη και δημόσια κτήρια σώζονται σήμερα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.
Τι σόϊ ταξιδιάρηδες είμαστε, να μην πάμε στην Κολοπετινίτσα; Λεγόταν Κολοπετινίτσα μέχρι το 1927, για ένα χρόνο μετονομάστηκε Μονοδένδρι και στη συνέχεια έγινε η σημερινή Τριταία. Μένουν μόνιμα 5 οικογένειες και κάποτε λεγόταν Καλοπετινίτσα (με άλφα), επειδή είχε καλούς πετεινούς. Πως θα πάτε: Απέχει 217 χλμ. από την Αθήνα. Βγαίνεις στην Αθηνών-Λαμίας με κατεύθυνση προς Λιβαδειά και συνεχίζεις για Ιτέα. Βρίσκεται κοντά στην Αγία Ευθυμία, 9 χλμ. βορειοδυτικά του κόλπου της Ιτέας, χτισμένη σε υψόμετρο 380 μ. στην ενδοχώρα, στο μέσο περίπου της διαδρομής από την Ιτέα στο Γαλαξίδι.
Γιάννενα: Σπήλαιο Περάματος! Μόλις 4 χιλιόμετρα θα διανύσετε από την πόλη των Ιωαννίνων για να βρεθείτε στο σπήλαιο Περάματος που βρίσκεται πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη στην παλιά εθνική Ιωαννίνων- Μετσόβου στο ομώνυμο χωριό. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα. Μέσα σε 19, μικρές και μεγάλες αίθουσες που άλλοτε προκαλούν δέος με τη μεγαλοπρέπεια τους και άλλοτε φόβο με τις απόκοσμες σκιές τους απλώνεται ένας υπόγειος λαμπερός πλούτος. Θα δείτε επίσης απολιθωμένα οστά και δόντια από ένα σπάνιο είδος αρκούδας, της σπηλαίας άρκτου, που βρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα. Δέντρα, άνθη των σπηλαίων, νούφαρα, σιντριβάνια, κηροπήγια, η αιγυπτιακή Σφίγγα, ο Άι-Βασίλης, αναστάσιμες λαμπάδες, ο Πύργος της Πίζας, η Φάτνη του Χριστού και οι Τρεις Μάγοι, το Άγαλμα της Ελευθερίας και πολλά ακόμη στοιχεία αντιπροσωπεύονται στο Σπήλαιο του Περάματος, φόρος τιμής και αποτέλεσμα της γόνιμης φαντασίας του ζεύγους των σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου, που εξερεύνησαν το σπήλαιο το 1956.
Rovinj, Κροατία: Μια από τις ωραίες "κρυφές γωνιές" της Ευρώπης! Σε λίστα του Αμερικανικού δικτύου CNN, το Rovinj (Ρόβινι) περιλαμβάνεται μεταξύ των δεκατριών (13) "κρυφών γωνιών" της Ευρώπης, όπου ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ικαρία. Σύμφωνα με τους συντάκτες είναι τοποθεσίες εξαιρετικού τουριστικού ενδιαφέροντος, που όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στους περισσότερους ταξιδιώτες. Η πόλη σήμερα βρίσκεται σε μια χερσόνησο η οποία δημιουργήθηκε το 1763, όταν το νησί στο οποίο βρίσκεται η παλαιά πόλη ενώθηκε με τη στεριά. Η πρώτη αναφορά στην πόλη γίνεται τον 8ο αιώνα μ.Χ. Τον 10ο και τον 11ο αιώνα ανήκε σε διάφορους φεουδάρχες. Κοντά στην αποβάθρα φαίνεται μία από τις πύλες, η Καμάρα του Μπάλντι, που χρονολογείται από το 1680, και ένας πύργος ρολογιού της ύστερης αναγέννησης. Το 1677 ολοκληρώθηκε το καμπαναριό της Αγίας Ευθυμίας στα πρότυπα του καμπαναριού του Αγίου Μάρκου. Στην πόλη επίσης βρίσκεται ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών. Ο κύριος ναός είναι μπαρόκ αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκε την περίοδο 1702-1710. Στο μοναστήρι υπάρχει βιβλιοθήκη με 12.000 βιβλία. Η μικρή κροατική πόλη των 13.000 κατοίκων, είναι γεμάτη στενά πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά καταστήματα, αυλές και παλιά αρχοντικά που αξίζει να δείτε. Δικαιολογημένα κάποιοι θεωρούν το Ρόβινι "Τοσκάνη των Βαλκανίων". Πως θα πάτε: Αν επιλέξετε το αεροπλάνο τα τρία πλησιέστερα αεροδρόμια είναι της Πούλα, της Ριέκα και της Τεργέστης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχει άμεση ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Βενετίας, Ραβένα και Casenatico με το Ρόβινι. Η απόσταση από το Ζάγκρεμπ είναι 250 χλμ. και από Βενετία 270 χλμ.
Kλικ στην Ίο! Πέρα από τη φήμη της ως το νησί με την πλούσια νυχτερινή ζωή, η κρυφή και χαρισματική της προσωπικότητα ξετυλίγει μερικά από τα πιο ψαγμένα μυστικά των Κυκλάδων. Ανέβα ψηλά στην Παναγία Γκρεμιώτισσα, την πιο εντυπωσιακή από τις 365 λευκές εκκλησιές του νησιού. Η θέα είναι μοναδική. Θαυμάζοντας τον οικισμό της Χώρας και το υπέροχο, φυσικό της λιμάνι σίγουρα θα γαληνέψεις.
Στην Κρήτη, μια παραλία διαφορετική από τις άλλες! Η παραλία «Του Στεφάνου» που βρίσκεται 22 χλμ. βορειοανατολικά των Χανίων, είναι δίπλα στην περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια (στα τουρκικά Διαβολολίμανα), σε απόσταση 2 χλμ. ανατολικά από το χωριό Χορδάκι. Λωρίδες θάλασσας εισχωρούν ανάμεσα στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές του Ακρωτηρίου δημιουργώντας μικρούς όρμους. Σε έναν από αυτούς βρίσκεται η καλά κρυμμένη παραλία που μέχρι πρόσφατα ήταν "μυστική". Τώρα έπαψε, αφού εκατοντάδες τουρίστες με καπέλα και παρεό, γεμίζουν τους θερινούς μήνες τη μικρή αυτή ακτή με τις πετσέτες τους και τα παρεό.
H Μαρίνα της Ρόδου είναι μία μικρή καλόγουστη πολιτεία δίπλα στη μεσαιωνική πόλη, ένα από τα ωραιότερα σημεία όλο το χρόνο. Το καινοτόμο τεχνολογικά περιβάλλον ελλιμενισμού για σκάφη, συνυπάρχει με τους χώρους αναψυχής και περιπάτου, που προσφέρουν στιγμές απόδρασης για τον Ροδίτη και τον τουρίστα. Ήδη κατά την δεύτερη χρονιά λειτουργίας της γίνεται πόλος έλξης, σημείο συγκέντρωσης και αναφοράς φιλοξενώντας σημαντικά αθλητικά γεγονότα καθώς επίσης και σημείο συνάντησης των πολιτών και επισκεπτών του νησιού. Στις εγκαταστήσεις της υπάρχουν διαθέσιμες 400 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη από 12 έως και 100 μέτρα, ενώ παρέχεται στον επισκέπτη ασφαλή και λειτουργική βάση για όσο διάστημα επιλέξει. Από εκεί μπορεί να ταξιδεύει σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Όραμά είναι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και η παροχή σύγχρονων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ασφάλειας και προστασίας στα σκάφη αναψυχής δημιουργώντας έτσι τον απόλυτο προορισμό της Μεσογείου.
Kλικ στη Μασσαλία, μία από τις γραφικότερες και ιστορικότερες πόλεις της Γαλλίας. Στο Παλιό Λιμάνι με τα ιστιοφόρα και τις ψαρόβαρκες, οραματιστείτε τους αρχαίους Φωκαείς να ξεκινούν το 600 π.Χ. από την Ιωνία της Μικράς Ασίας για να ιδρύσουν άλλη μια ελληνική αποικία στη Μεσόγειο. Σήμερα, το πανάρχαιο λιμάνι ζει μια δεύτερη νεότητα, χάρη στα μεγαλεπήβολα έργα ανάπλασης διάσημων αρχιτεκτόνων που μεταμορφώνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας σε δυναμική, open air μητρόπολη του 21ου αιώνα, χωρίς να χάνει στιγμή το μεσογειακό ταπεραμέντο της. Κάντε τώρα κράτηση στο site www.aegeanair.com και προσγειωθείτε στην πρωτεύουσα της Προβηγκίας, πολυσυλλεκτικό σταυροδρόμι ναυτικών, μεταναστών, θαλασσοπόρων και ταξιδιωτών, όπου «δίνουν ραντεβού όλοι οι λαοί της γης», όπως έγραψε κάποτε ο Αλέξανδρος Δουμάς.
Τα Λιχαδονήσια θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις Σεϊχέλες! Βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, απέναντι από τον οικισμό Κάβο. Αποτελούνται από τη Μονολιά, τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους που λέγονται Ποντικονήσια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή, νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα έναν φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματός του, σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Μάλιστα η Μεγάλη Στρογγυλή, λόγω του σχήματός της, λέγεται ότι είναι το κεφάλι του. Στην πραγματικότητα οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ. Αυτά τα νησάκια αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις και είναι σχεδόν πάντα γεμάτα με κόσμο που απολαμβάνει τα πεντακάθαρα νερά και το απίστευτης ομορφιάς τοπίο. Πως θα πάτε; Οδικώς, μέσω Χαλκίδας, θα διανύσετε σε περίπου 3 ώρες 240 χλμ. Εναλλακτικά, ακολουθείτε την Εθνική Αθηνών - Λαμίας μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο και από εκεί περνάτε με ferry boat στον Άη Γιώργη. Η πρόσβαση γίνεται και με τα καραβάκια " καθημερινά από τα Καμένα Βούρλα. Όσοι έχουν δικό τους σκάφος μπορούν να προσεγγίσουν το νησί και από την απέναντι πλευρά του Μαλιακού, όπου βρίσκονται τα παραθαλάσσια χωριά Ράχες, Αχλάδι και Καραβόμυλος.
Αντίπαρος, πόση ομορφιά χωράει σε 45,2 τ. χλμ.; Ωλίαρος, είναι η αρχαία ονομασία της και βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων. Έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στις φυσικές ομορφιές της, τη γραφικότητα, οικισμούς και στο σπήλαιο με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Μη ξεχνάτε, στην Αντίπαρο θα βαδίσετε στα ίδια σοκάκια με την κυρία Μαριάννα Λάτση, την κόρη της Εριέττα και τον καλό της φίλο Ηλία Ψινάκη. Πως θα πάτε: Από Παροικία, που είναι και το κυρίως λιμάνι της Πάρου, την καλοκαιρινή σεζόν θα βρείτε καθημερινά δρομολόγια, που ξεκινούν (το καλοκαίρι) από νωρίς το πρωί και σταματούν πριν τα μεσάνυχτα. Το ταξίδι διαρκεί 30 λεπτά και 6 λεπτά με το ferry - boat από την Πούντα, που είναι το δεύτερο λιμάνι- 10 χλμ από την Παροικία.
Kλικ στην Σαντορίνη: Η Βλυχάδα μέσα στις 30 εξωτικές παραλίες της Ελλάδας! Το μέρος μοιάζει με σεληνιακό τοπίο, με τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς να κερδίζουν τον θαυμασμό του επισκέπτη. Ψιλή μαύρη άμμος και μικρά βοτσαλάκια, «παιδιά» του ηφαιστείου, κάνουν το σκηνικό ακόμα πιο ιδιαίτερο. Είναι από τις μεγαλύτερες σε μήκος παραλίες του νησιού. Στην περιοχή έχουν βρεθεί λαξευτοί τάφοι στο ασβεστολιθικό πέτρωμα που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους. Η πρόσβαση στην παραλία της Βλυχάδας είναι εύκολη και γρήγορη. Φθάνοντας εκεί θα εντυπωσιαστείτε από τα ψηλά φουγάρα του εργοστασίου τοματοποιίας Νομικού. Οι μικρές αυτές βιομηχανίες, μαζί με άλλες (πλεκτήρια, οινοποιεία κ.α.) αναπτύχθηκαν στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις πρώτες του 20ου.
Θάσος, Γκιόλα! Ένα γεωλογικό φαινόμενο, όπου το νερό της θάλασσας εγκλωβίζεται σε μια φυσική «πισίνα» που δημιουργείται από ένα κυκλικό βράχο. Μόλις λίγα εκατοστά τη χωρίζουν από τη θάλασσα, με το νερό της να ανανεώνεται από τα κύματα της θάλασσας. Στους ντόπιους είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Σύμφωνα με ένα θρύλο η βραχώδης πισίνα της Θάσου δημιουργήθηκε από τον Δία για να κολυμπά η Αφροδίτη, ενώ ένας άλλος θρύλος λέει ότι ήταν το μάτι του Δία, με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο, να κάνετε βουτιές από τα «σκαλοπάτια» που σχηματίζουν τα βράχια και ηλιοθεραπεία. Η Γκιόλα βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία Αστρίς. Για να φθάσετε σε αυτό, θα πρέπει να οδηγείτε χωματόδρομο για 3-4 χιλιόμετρα και στη συνέχεια να κάνετε μια μικρή απόσταση με τα πόδια.
Παραλίες στη Χίο! Σίγουρα η πιο ονομαστή παραλία του νησιού είναι εκείνη του Εμπορειού ή αλλιώς Μαύρα Βόλια. Απέχει 6 χλμ. από το Πυργί και είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή, με μαύρη θάλασσα που θυμίζει άβυσσο. Λέγεται ότι τα βότσαλα πήραν το μαύρο χρώμα τους από λάβα που κάλυψε τα πάντα από έκρηξη ηφαιστείου. Από τα βαθιά νερά του Εμπορειού με το αλλοτινό λιμάνι έφευγαν τα πλοιάρια φορτωμένα με την πολύτιμη μαστίχα. Σήμερα που η περιοχή έχει διαμορφωθεί πολύ ωραία με χώρο περιπάτου, πινακίδες παρακαλούν τους λουομένους να μην παίρνουν τα βότσαλα από την παραλία, αρκετά όμως είναι τα μαύρα βότσαλα που μαζί με λευκά στόλισαν τα περίφημα βοτσαλωτά δάπεδα στις αυλές των σπιτιών, των αρχοντικών ή των εκκλησιών όπως εκείνο της Παναγιάς Ερυθιανής του Βροντάδου. Η πιο κοντινή παραλία νότια της Χώρας είναι ο Καρφάς με ψιλή άμμο. Μετά τον Καρφά βρίσκονται οι παραλίες της Αγίας Ερμιόνης και του Μεγάλου Λιμνιώνα με βοτσαλάκι, που απέχει 3 χλμ. από τα Θυμιανά, και κοντά στο Νεοχώρι η Αγιά Φωτιά με βοτσαλάκι. Τέσσερα χλμ. από την Καλαμωτή απέχει η παραλία της Κώμης. Από τη Βολισσό η παραλία της Αγίας Μαρκέλλας απέχει 7 χλμ. Αγαπημένη παραλία, για πολλούς, το εξωτικό Λιθί. Πεντακάθαρα, ρηχά νερά με ψιλή άμμο, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Βόρεια της Χώρας θα συναντήσετε τις παραλίες της Δασκαλόπετρας με βοτσαλάκι, του Βροντάδου και του Ορμου Λω. Δίπλα από την παραλία της Δασκαλόπετρας βρίσκεται η ομώνυμη πέτρα ή αλλιώς Πέτρα του Ομήρου. Η παράδοση και ο μύθος θέλουν να ήταν εκεί το διδασκαλείο του μεγάλου ποιητή, για τους αρχαιολόγους όμως, σε συνδυασμό με την ιερή πηγή, πρόκειται για το ιερό της Κυβέλης του 6ου αιώνα π.Χ.
Κλικ στις Αζόρες! Το Πίκο είναι νησί στον Ατλαντικό ωκεανό που ανήκει στην Πορτογαλία. Έχει έκταση 447,7 τ.χλμ. και 14.144 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων είναι Πορτογάλοι, απόγονοι των αποίκων του 15ου αιώνα από το Αλγκάρβε και το Μίνο, με μικρό ποσοστό προσμίξεων από την Ολλανδία και τη Φλάνδρα. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη Μαδαλένα. Το Πίκο ήταν γνωστό από τον 14ο αιώνα και αναφέρεται, μαζί με τις υπόλοιπες Αζόρες, στον Καταλανικό Άτλαντα (Atlas Catalan) της εποχής. Το 1427, ένας κυβερνήτης των αποστολών του Ερρίκου του Εξερευνητή της Πορτογαλίας, πιθανότατα ο Γκονζάλο Βέλιο (Gonçalo Velho) ή ο Ντιάγο Σεβίλα (Diago Sevila), ανακάλυψε ξανά τις Αζόρες. Άλλοι ερευνητές αποδίδουν την ανακάλυψη των νησιών από τον Φλαμανδό Ζοσουά Βάντερ Μπεργκ (Joshua Vander Berg), ο οποίος φέρεται να αποβιβάστηκε εκεί μετά από μία καταιγίδα που αποπροσανατόλισε το ταξίδι του για τη Λισαβόνα. Στη συνέχεια, με βάση αυτή την εκδοχή, οι Πορτογάλοι εξερεύνησαν και αποίκησαν τα νησιά. Αν και το Πίκο φαίνεται να έχει αρκετά ανεπτυγμένη χλωρίδα, η βλάστηση έχει μεταβληθεί σημαντικά. Τα περισσότερα δάση έχουν υλοτομηθεί για να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Κλικ στη Λευκάδα! Ακριβώς απέναντι από το Νυδρί τα Πριγκιποννήσια σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις και να βουτήξεις στις απάνεμες και ερημικές παραλίες τους που λίγοι έχουν επισκεφτεί. Η Μαδουρή (το νησί του εθνικού μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη), η Χελώνη, το Σκορπίδι και η Σπάρτη θα σε μαγέψουν και θα σου χαρίσουν μια εμπειρία που θα αφηγείσαι για χρόνια. Δεν νοείται να φτάσεις ως εδώ και να μην πλησιάσεις στον Σκορπιό, το θρυλικό νησί που αγόρασε ο Αριστοτέλης Ωνάσης και πλέον βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεβ. Διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες από την πόλη της Λευκάδας και κυρίως από το λιμάνι του Νυδριού. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τα νησιά Καστός και Κάλαμος κάνοντας κρουαζιέρα με το "The M/S Christina", ενώ κάθε μέρα φεύγει ferry από το λιμάνι για το Μεγανήσι και την Κεφαλλονιά. Βούτα στο Πόρτο Κατσίκι, κορυφαία παραλία της Ελλάδας και μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Τα καταγάλανα νερά σε συνδυασμό με τη λευκή άμμο σε αφήνουν να κοιτάς μαγεμένος. Φεύγοντας επισκεφτείτε το χωριό Αθάνι και τον οικισμό Δράγανο. Στην ορεινή Λευκάδα η αρχιτεκτονική και τα καταπράσινα τοπία θα σε ενθουσιάσουν. Πέρα από τις πανέμορφες ακρογιαλιές και τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, η Λευκάδα φημίζεται και για την ενδοχώρα της. Παραδοσιακά χωριά, διάσπαρτα μέσα στα καταπράσινα βουνά ,ιστορικές εκκλησίες και τρεχούμενα νερά, συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά αντιθέσεων. Πήγαινε εκδρομή στην Καρυά και τα άλλα ορεινά χωριά και εξερεύνησε τα βλέποντας τα πανέμορφα πετρόκτιστα σπίτια και τις αγροικίες. Φτάσε στο κατάφυτο υψίπεδο της Καρυάς και βρες το ομώνυμο κεφαλοχώρι με την πλατανοσκέπαστη πλατεία και το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο Κεντήματος. Στον απόκρημνο όγκο του όρους Σταυρωτά (1167 υψομ.) βρίσκονται τα χωριά Εγκλουβή και Αι Λιάς και το υψίπεδο του Αγίου Δονάτου. Κοντά στο χωριό Κολλυβάτα αξίζει να δεις το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου (1611) και στο χωριό Πλατύστομα το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησίας (1478).
Κλικ στο Μόναχο! Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας έχει ιστορία που χάνεται πίσω στο 12ο αιώνα. Το ιστορικό κέντρο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στον Β΄ Παγκόσμιο, αλλά ανοικοδομήθηκε με εκπληκτική πιστότητα: χαρακτηριστικά παραδείγματα ο καθεδρικός Frauenkirche και το δημαρχείο με το φημισμένο Glockenspiel, το ρολόι με τα αγάλματα που ζωντανεύουν σημαίνοντας τις ώρες. Το πιο τουριστικό ραντεβού είναι τον Οκτώβριο για το Oktoberfest, η πόλη όμως αξίζει όλο το χρόνο μια επίσκεψη – ιδίως τα Χριστούγεννα, ακόμη και το καλοκαίρι.
Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει! Η Χαλκιδική αποτελεί μία θαυμάσια βάση για να γυρίσει κανείς τα αξιοθέατα τόσο της γειτονικής περιοχής, όσο και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Όποιος έχει τη δυνατότητα, δε θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Άγιον Όρος. Αν και η πιο δημοφιλής πρόσβαση είναι με καΐκι από την Ουρανούπολη, επίσης υπάρχουν μικρά πλοία από την Ιερισσό και τον Όρμο της Παναγίας στη Σιθωνία. Οι τουριστικοί πράκτορες της περιοχής επίσης προσφέρουν κρουαζιέρες κατά μήκος των παραλίων του Αγίου Όρους, έτσι ώστε άντρες και γυναίκες να μπορέσουν να ρίξουν μία ματιά σ’ αυτά τα αιωνόβια Μοναστήρια. Άλλο ένα δημοφιλές αξιοθέατο στην Ανατολική ακτή της Χαλκιδικής είναι η επίσκεψη στα αρχαία Στάγιρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Η αρχαία πόλη βρίσκεται στην ακρογιαλιά, κοντά στο χωριό Ολυμπιάδα, όπου πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως μέρος των επιβλητικών τειχών της. Ένα άγαλμα του μεγάλου φιλοσόφου υψώνεται στο πάρκο των Νέων Σταγίρων, περίπου 10 χλμ. μακριά από την παραλία. Μία βόλτα στην Κασσάνδρα, είναι αναπόφευκτα γεμάτη από ήχους του παρελθόντος. Η Ποτίδαια, με τα μεσαιωνικά τείχη της, χρονολογείται από το 600 π.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους, η Νέα Φώκαια έχει ένα βυζαντινό πύργο στον αφρό της θάλασσας, κοντά στην Καλλιθέα υπάρχουν τα ερείπια του Ναού του Άμμωνα Δία, της Αιγυπτιακής-Λιβυκής έκδοσης του Έλληνα Θεού, που λέγεται ότι ενέπνευσε το Μέγα Αλέξανδρο να κινήσει για τη χώρα του Νείλου. Στη φωτογραφία: H παραλία Σίβιρι, στην Κασσάνδρα.
Ελαφόνησος, μόνος μέσα στο γαλάζιο! Μία άλλη Ατλαντίδα, σαν εκείνη του Πλάτωνα! Μια βυθισμένη αρχαία πολιτεία, σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο, σας περιμένει στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Ο λόγος για το «Παύλο Πέτρι», που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και της νησίδας Παυλοπέτρι. Στο βυθό της υπάρχει μια σπάνια προϊστορική καλοσχεδιασμένη πόλη, 5.000 ετών, με οικιστικό σχέδιο, άριστη ρυμοτομία που περιλαμβάνει πλατείες, οδικό δίκτυο και κτίσματα μέχρι δυο ορόφων. Ακόμη, υπάρχει ένα νεκροταφείο με 60 τάφους στα βορειοανατολικά της. Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, ώστε να φέρουν στο προσκήνιο όλη τη χαμένη θαλάσσια πολιτεία της εποχής του χαλκού. Ο τόπος αυτός έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια, θα το καταλάβετε τις νύχτες.
Πιο γαλάζιο δεν γίνεται! H παραλία της Λευκάδας Εγκρεμνοί φιγουράρει ανάμεσα στα μέρη τα οποία ξεχωρίζουν παγκοσμίως για το γαλάζιο χρώμα των νερών τους, σύμφωνα με το ταξιδιωτικό περιοδικό Travel and Leisure (T+L). Η παραλία με την απαράμιλλη ομορφιά απέχει περίπου 40 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, στα νοτιοδυτικά του νησιού, σε μια περιοχή με απόκρημνες ορθοπλαγιές. Η πλατιά αμμουδερή παραλία με την παχιά άμμο, η μοναδική θέα, οι μυρωδιές της φύσης, τα καταγάλανα νερά του ανοιχτού πελάγους συνθέτουν ένα υπέροχο περιβάλλον, ιδανικό για χαλάρωση και πολλές φωτογραφίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα η παραλία Εγκρεμνοί στη Λευκάδα βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, όπως ψηφίστηκαν από τους χρήστες του TripAdvisor, ενώ το 2015 οι Εγκρεμνοί κατέκτησαν τη δεύτερη καλύτερη θέση στον κόσμο, σύμφωνα με το CNN.
Kλικ στην Νίσυρο! Έχει ηφαίστειο και παραλίες με μαύρα βότσαλα. Υπάρχει και χωριό σκαρφαλωμένο στο χείλος του ηφαιστείου. Τη μυστηριακή ομορφιά την απόκτησε πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια όταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις του ηφαιστείου που «γέννησαν» την τωρινή καλντέρα. Μία εμπειρία υπερβατικού χαρακτήρα αποτελεί η κάθοδος στο γιγαντιαίο κρατήρα όπου θα σας συναρπάσουν η εκρηκτική ομορφια, τα κίτρινα και λευκά χρώματα, οι τρύπες που κοχλάζουν, ενώ θα νιώθετε τη μυρωδιά από το θιάφι και τους βρυχηθμούς που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Τα τελευταία 130 χρόνια το ηφαίστειο λαγοκοιμάται, αλλά οι επιστήμονες αφουγκράζονται προσεκτικά τον καθημερινό του «βήχα». Στην κορυφή ηφαιστειακού λόφου διακρίνεται η ακρόπολη της αρχαίας πολιτείας στην τοποθεσία που είναι σήμερα γνωστή σαν Παλιόκαστρο.
Bόλτα στα καντούνια της Κέρκυρας! Αριστοκρατικός αέρας, πράσινοι κήποι, βενετσιάνικα αρχοντικά, φημισμένες παραλίες για κολύμπι και θαλάσσια σπορ, νόστιμα πιάτα με τσιγαρέλι και ψαρονέφρι, ποδαρόδρομος σε Καμπιέλο, Σπιανάδα, Λιστόν, η ντίβα του Ιονίου σας περιμένει. Το enlefkotv.com σε μια ρομαντική ξενάγηση με το παραδοσιακό ιππήλατο αμαξάκι, όπως στις ασπρόμαυρες ταινίες. https://www.enlefkotv.com/article.php?id_art=83
Κλικ στο Μαυροβούνιο! Η πόλη Μπούντβα αν και διαθέτει λίγα αξιοθέατα και ακόμη λιγότερες παραλίες αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ανάμεσα στους πρώτους συγγραφείς που αναφέρουν την Μπούντβα τον 5ο αι. π.Χ. είναι ο τραγικός Σοφοκλής ο οποίος την ονομάζει «Πόλη Ιλλυριών». Τον 4ο αιώνα αποικίστηκε από τους Ελληνες και έγινε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, ενώ κατά τον 2ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Τον 1ο αιώνα ο Πλίνιος τη χαρακτηρίζει «περιτειχισμένη πόλη που κατοικείται από ρωμαίους πολίτες».
Κλικ στη Βαλένθια! Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, σίγουρη επιλογή για ένα αξέχαστο ταξίδι. Πλατείες και πάρκα, εκτεταμένοι πεζόδρομοι, μεσαιωνικές γειτονιές, trendy cafes, εστιατόρια και γραφικά tapas-bars συνθέτουν έναν αρκετά ελκυστικό και ενδιαφέροντα προορισμό, όπου η αρχιτεκτονική και το σύγχρονο ντιζάιν, η μουσική, το φαγητό και η διασκέδαση προσφέρονται σε υπερθετικό βαθμό.
Ψάχνεις για καλοκαιρινές διακοπές εκτός Ελλάδος; Προτείνουμε Μάλτα. Δείτε τη Βαλέτα κάνοντας το NORTH/BLUE TOUR με τα τουριστικά λεωφορεία της “Malta Sightseeing”, τα μόνα που έχουν περιγραφή και στην ελληνική γλώσσα. Υπάρχει δυνατότητα να σταματήσετε σε όποια στάση επιθυμείτε και κατόπιν να συνεχίσετε την περιήγηση καθώς το εισιτήριο του λεωφορείου ισχύει για ολόκληρη την ημέρα. Η εκκίνηση είναι κάθε μισή ώρα από το σημείο “Sliema Ferries”, καθημερινά από τις 09.00 έως 15.00, (Κυριακή έως 14.00) και η διαδρομή περιλαμβάνει τις περιοχές Msida Yacht Marina, Valletta, San Anton Gardens, Ta' Qali Crafts Village, Aviation Museum, Mosta, Mdina & Rabat, Mgarr, Golden Bay, Bugibba, St. Julian's και επιστροφή πάλι στην Sliema.
Το δικό σας ταξίδι σε αυτό το νησί του Ιονίου θα είναι το ίδιο «μυθικό» και αξέχαστο! Πολλοί ξεχωρίζουν τη Βόρεια Ιθάκη, αλλά και η Νότια είναι το ίδιο πανέμορφη. Όπου κι αν τη βρεις αξίζει να δεις: Από τις παραλίες ενδεικτικά αναφέρουμε τα Δεξ[ι]ά, τον Αετό και τον Πίσω Αετό, το Σαρακήνικο, τα Μνήματα, τον Σκίνο, τον Άη-Γιάννη, τις Αφάλες, τα Κουρβούλια, τις Φρίκες, το Κιόνι, το Φιλιατρό και το Γιδάκι. Απ’ όλα ωστόσο ξεχωρίζουν το Φιλιατρό και το Γιδάκι. Ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγιάς της Καθαριώτισσας, πολιούχου της Ιθάκης, που στέκει στο Ομηρικό όρος Νήριτος, από το 1696, στο ομορφότερο σημείο του νησιού. Αξίζει να έρθετε στο πανηγύρι που γίνεται στη μονή στις 7 Σεπτεμβρίου. Η καταπράσινη Ιθάκη με τις πανέμορφες παραλίες και τους καταπράσινους φυσικούς όρμους που λατρεύουν οι ιστιοπλόοι, τους κατοίκους της που έχουν το χωρατό στο αίμα τους, τους παραδοσιακούς οικισμούς, το μαγευτικό Κιόνι, τη μεσαιωνική Ανωγή με τα «μενίρ» και την Εξωγή με τις «πυραμίδες» της είναι ένα νησί για όσους λατρεύουν το στοχασμό, αναζητούν τη γαλήνη, ενθουσιάζονται με τις ανακαλύψεις, μα πάνω από όλα αναζητούν τη δική τους «Ιθάκη».
Το νησί με την υπερφυσική και πάντα διαχρονική δύναμη! Το Καστελόριζο, το ανατολικότερο σημείο της Ευρώπης, διαθέτει το ομορφότερο γαλάζιο σπήλαιο στην Μεσόγειο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της οσκαρικής ταινίας «Mediterraneo». Το Καστελλόριζο, λέγεται και Μεγίστη, ονομασία η οποία το ακολούθησε μέχρι τον Μεσαίωνα, όταν οι Ιωαννίτες ιππότες έχτισαν το Castello Rosso, το κάστρο που υποδέχεται τους επισκέπτες από την κορυφή του κοκκινόχρωμου βράχου πάνω από το λιμάνι. Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, το όνομα του νησιού προκύπτει από τον ίδιο τον οικισμό του, ο οποίος απλώνεται «στην ρίζα του Καστέλλου» μέχρι το νερό. Όλος ο οικισμός είναι διατηρητέος και τα μικρά, χρωματιστά νεοκλασικά που στεφανώνουν το φυσικό λιμάνι μοιάζουν με σκηνικό, καθώς αντανακλούν πάνω στα διάφανα πράσινα νερά. Το Καστελόριζο απέχει από τις Τουρκικές ακτές μόλις 2 ναυτικά μίλια. Αξίζεις να επισκεφτείς το Παλαιόκαστρο με τα Κυκλώπεια τείχη από τον 3ο αιώνα π.Χ. και την εκκλησία του Αϊ Γιώργη του βουνού. Μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού, ο οποίος περιλαμβάνει μπάνιο στη νησίδα Ρω κι επίσκεψη με βουτιές στο Γαλάζιο Σπήλαιο. Το ταξίδι στο καστελόριζο είναι μια καλή ευκαιρία να πάτε με καΐκι στο Κας (Αντίφελος) της Τουρκίας για να επισκεφτείτε τη βυθισμένη πολιτεία της Κέκοβα, τον Άγιο Νικόλαο και τους Λυκιακούς Τάφους. Τόπος γαλήνης και ηρεμίας, το ακριτικό Καστελόριζο είναι βέβαιο ότι θα σε παρασύρει στους χαλαρούς του ρυθμούς με μια «απομονωμένη» γοητεία που σαγηνεύει.
Κλικ στην Κρήτη! Η Ντία έχει 5 χλμ. μήκος, 3 χλμ. πλάτος και έκταση 12 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βόρεια από την Ντία υπάρχουν δύο μικρά γλαρονήσια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι. Στην νότια μεριά του νησιού υπάρχουν 4 απάνεμοι κόλποι: ο κόλπος του Αγ .Γεωργίου, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμανάκι και η πλαζ του νησιού, ο κόλπος της Κάπαρης, ο κόλπος της Παναγιάς και ο κόλπος της Αγριελιάς. Στα ανατολικά υπάρχει ο κόλπος της Αγκινάρας. Κατά την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στους μινωϊκούς χρόνους και τους μεσαιωνικούς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ναυσιπλοΐα. Σύμφωνα με τον Κουστώ ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Κνωσού. Ο μύθος αναφέρει πως το νησί δημιουργήθηκε από τον Δία: Κάποτε που ο Δίας εξουσίαζε τον κόσμο από το θρόνο του στον Όλυμπο, κοίταξε προς την γενέτειρα του την Κρήτη, και τότε είδε έκπληκτος τους πατριώτες του Κρητικούς να κυνηγούν με τόξα και ακόντια, αφανίζοντας τους αγαπημένους του αίγαγρους (κρι - κρι), τα παιδιά της Αμάλθειας που τον έθρεψε με το γάλα της όταν κρύβονταν από τον πατέρα του τον Κρόνο στο σπήλαιο Δικταίον Άντρον. Θύμωσε λοιπόν τόσο πολύ που αποφάσισε να σκοτώσει όλους τους Κρητικούς. Αμέσως έριξε στο πέλαγος ένα κεραυνό και ένα τεράστιο τέρας αναδύθηκε με σκοπό να καταστρέψει τους Κρητικούς. Ωστόσο, οι υπόλοιποι θεοί προσπάθησαν να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, αλλά μάταια. Τότε ο Ποσειδώνας, που από το βασίλειο του, τη θάλασσα, βγήκε το θηρίο, είπε στο Δία: «Πατέρα και βασιλιά μου πως μπορείς να αφανίσεις τους Κουρήτες, έτσι θα τους ξεπληρώσεις ότι καλό σου έκαμαν;». Οι Κουρήτες ήταν Κρητικοί που χτυπούσαν δυνατά της ασπίδες τους για να μην ακούσει ο πατέρας του ο Κρόνος το κλάμα του και τον φάει. Ο Δίας αμέσως άλλαξε γνώμη. Τότε πήρε δύο κομμάτια παξιμάδι και τα πέταξε ανοικτά της Κρήτης. Όταν, λοιπόν, πήγε το τέρας να τα φάει, αυτός με ένα κεραυνό το πέτρωσε μαζί με τα παξιμάδια. Έτσι, γεννήθηκε η Ντία και τα δύο νησάκια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι. Επίσης, σύμφωνα με μια παραλαγγή του Μύθου, ο Θησέας, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο, διέφυγε στην Ντία μαζί με την Αριάδνη. Η Ντία είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση (Natura) 2000 και είναι ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή. Στην Ντία υπάρχουν πολλά προστατευόμενα ενδημικά είδη ζώων, όπως το σαλιγκάρι Albinaria retusa, η σαύρα Podarcis erhardii schiebeli, το αγριοκούνελο Oryctolagus cuniculus cnossius, αλλά και φυτών, όπως το χασμόφυτο Carlina diae. Στο νησί φωλιάζει και ο μαυροπετρίτης, είδος γερακιού, όπου ο πληθυσμός του παρακολουθείται από ορνιθολόγους. Η Ντία απέχει 6 ναυτικά μίλια από το Ηράκλειο και το 2004 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να την αγοράσει ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ, που έκανε τις διακοπές του στην Κρήτη.
« προηγούμενες 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 επόμενες »