ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Κλικ στη Μάλτα: Στη φωτογραφία το «Sweethaven Village» ή αλλιώς το «χωριό του Ποπάυ» το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Melliena. Αποτελεί το σπίτι του κινηματογραφικού ήρωα και είναι ουσιαστικά ένα θεματικό χωριό που αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Είναι ανοιχτό για το κοινό ως υπαίθριο μουσείο και αποτελεί χώρο ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες.
Κλικ στην Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός χώρος που κόβει την ανάσα: Στη δυτική Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, τον Δία. Η Ολυμπία καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία. Η απαρχή της λατρείας και των μυθικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ολυμπία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι τοπικοί μύθοι σχετικά με τον ισχυρό βασιλιά της περιοχής, τον ξακουστό Πέλοπα, και τον ποτάμιο θεό Αλφειό, φανερώνουν τους ισχυρούς δεσμούς του ιερού τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση. Οι παλαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, ανάγονται στην 4η χιλιετία π.Χ. εξ' αιτίας μεγάλου αριθμού οστράκων που βρέθηκαν στο βόρειο πρανές του Σταδίου. Επιπλέον, στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, έχουν εντοπιστεί ευρήματα που δείχνουν ότι εκεί αναπτύχθηκαν τα πρώτα ιερά και οι προϊστορικές λατρείες. Βγαίνοντας από τον αρχαιολογικό χώρο, μην κάνετε το λάθος να αγνοήσετε το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Ο συγκλονιστικός Ερμής του Πραξιτέλη καταλαμβάνει επάξια μία ολόκληρη αίθουσα του μουσείου. Κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο, το φημισμένο για την πλαστικότητά του άγαλμα απεικονίζει τον Ερμή να κρατά τον Διόνυσο βρέφος στην αγκαλιά του, καθώς τον μεταφέρει στις μούσες για να τον αναθρέψουν. Είναι τόσο αληθοφανείς, που δίνει την εντύπωση ότι αν φυσήξει το ύφασμα θα κουνηθεί.
Ναός Mihr, Γκαρνί: Κλασικός Ελληνιστικός Παγανιστικός Ναός στην Αρμενία. Βρίσκεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Έρεβαν, στην επαρχία Kotayk. Κατασκευάστηκε τη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα τον 1° αιώνα μ.Χ. Ο ναός είναι ιωνικού ρυθμού και αποτελείται από 24 αράβδωτους κίονες με διάταξη 6×8. Ο Αρμένιος θεός Mihr ταυτίζεται με τον Πέρση Μίθρα και το θεό Ήλιο της ελληνικής μυθολογίας. Το ιερό χτίστηκε από το βασιλιά της Αρμενίας Τιριδάτη Α’ με χρηματοδότηση από το ρωμαίο αυτοκράτωρα Νέρωνα. Το 1945 ο ζωγράφος Martiros Saryan ανακάλυψε μια ελληνική επιγραφή, που έχρηζε τον Τιριδάτη τον Ήλιο ως ιδρυτή του ναού. Είναι το μόνο γνωστό ελληνορωμαϊκό περίστυλο κτίριο στην Αρμενία, μοναδικό τέτοιου είδους οικοδόμημα που διασώζεται στην πρώην Σοβιετική Ένωση και αποτελεί σπουδαίο τουριστικό αξιοθέατο.
Γιορτή των Φώτων στην Ινδία! Το Diwali γιορτάζεται σε όλη τη χώρα και συμβολίζει τη νίκη του φωτός πάνω από το σκοτάδι, του καλού εναντίον του κακού. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από σήμερα 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν πέντε μέρες. Diwali στα σανσκριτικά σημαίνει "πύρινη δέσμη" - φεστιβάλ των φώτων. Ένα από τα τελετουργικά του Diwali τιμάει την Lakshmi, την Ινδουιστική θεά του πλούτου και της ευημερίας. Πυροτεχνήματα, μοίρασμα γλυκών και δώρων, σπίτια διακοσμημένα με κεριά, είναι μερικά απ' όσα γίνονται αυτές τις πέντε μέρες. Το Diwali είναι επίσημη αργία στην Ινδία, το Νεπάλ, την Σρι Λάνκα, την Μιανμάρ, τον Μαυρίκιο, την Γουιάνα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Σουρινάμ, την Μαλαισία, την Σιγκαπούρη και τα νησιά Φίτζι.
Κλίκ στην Κρήτη! Ο Φρες είναι ο αγαπημένος τόπος σκηνοθετών και παραγωγών κινηματογράφου - τηλεόρασης σε σημείο που οι ντόπιοι να ονομάσουν το χωριό τους ...Φρέλιγουντ! Ο σκηνοθέτης της πασίγνωστης σειράς «Το Νησί» είχε επιλέξει το Φρε για τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας με τίτλο «Πιλάλα», ενώ από το Φρέ έχουν περάσει οι «Δροσουλίτες», αλλά και η ελληνική ταινία «Πρώτη φορά νονός». Τελευταία φορά που ο Φρες μπήκε στα πλάνα σκηνοθετών ήταν για την τούρκικη ταινία «Οι άνθρωποι του παππού μου» του σκηνοθέτη Τσαγάν Ιρμάκ. Ο Φρες την εποχή των Βυζαντινών λεγόταν Φέγγη, λόγω της θαυμάσιας θέσης που είχε. Γύρω στο 1550 οι Ενετοί ίδρυσαν στο χωριό μια σχολή, όπου δίδασκαν Φραγκοπαπάδες, οι λεγόμενοι Φρέρηδες, από τη Γαλλική λέξη FRERE, που σημαίνει αδελφός-μοναχός. Σιγά-σιγά, η Φέγγη έγινε το χωριό των Φρέρηδων και στο τέλος κατέληξε σε Φρες. Η Ευαγγελίστρια, η μεγάλη εκκλησία στο Φρε, είναι διατηρητέο μνημείο και μέσα θα δείτε την εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο Φρε υπάρχει ακόμα Πινακοθήκη αλλά και Μουσείο του Φρε, στο αρχοντικό του Μανούσακα, όπου θα δείτε τα γενεαλογικά δέντρα 95 οικογενειών του χωριού, από τον 19ο αιώνα ως σήμερα. Ο επισκέπτης, μπορεί να ξεκουραστεί στη μαγευτική τοποθεσία του Λουτρού, που βρίσκεται πάνω στη παλιά εθνική οδό και έχει πηγή με γάργαρο νερό και αιωνόβια πλατάνια. Πως θα πάτε: Απέχει από την πόλη των Χανίων 25 χιλιόμετρα (στο μέσο της διαδρομής Χανίων- Ρεθύμνου) και είναι κτισμένος στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, σε υψόμετρο 220 μέτρων.
Kλικ στην Κένυα! Ο πιο ασφαλής τρόπος να έρθεις σε επαφή με τα άγρια ζώα συμβαίνει να είναι και ο πιο μαγευτικός. Τα λεπτά που διαρκεί η εμπειρία είναι απολύτως προσωπικά. Άλλος νιώθει παντοδύναμος γιατί κατάφερε να κοιτάξει από ψηλά τη φύση κι άλλος νιώθει μικρός σαν κουκκίδα, γεμάτος ευγνωμοσύνη που μπόρεσε να αντικρίσει ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα στη γη.
Bora Bora, αεροφωτογραφία. Συχνά αποκαλείται το “ομορφότερο νησί στον κόσμο”. Βρίσκεται 230 χλμ. βορειοδυτικά της Ταϊτής, με περίμετρο μόλις 29 χλμ. και είναι περικυκλωμένο από ένα προστατευτικό περιδέραιο από κοράλλια. Η ακτογραμμή του είναι δαντελωτή, με γραφικούς κόλπους και αργυρόλευκες παραλίες γεμάτες φοινικιές.Βουνά με πλούσια βλάστηση προσφέρουν ένα συγκλονιστικό σκηνικό για τα απερίγραπτης ομορφιάς νερά της προστατευμένης λιμνοθάλασσας σε χρώματα τυρκουάζ, σμαραγδιού και κυανού. Διασημότητες από όλο τον κόσμο απολαμβάνουν ινκόγκνιτο τις απομονωμένες παραλίες, αγκαλιασμένοι από την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι ιδιωτικοί αυτοί παράδεισοι.
Τύρναβος, απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από τη Λάρισα κι έχει πληθυσμό 27.000 κατοίκων. Με μεγάλη αρχαιολογική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά - μνημεία, αλλά και προστατευόμενες οικολογικές περιοχές από Διεθνείς Συνθήκες, με ποτάμια και λιμναία συστήματα και πλούσιους ορεινούς όγκους, είναι η ιδανική περίοδος να επισκεφτείς τον Τύρναβο. Δες μια ολόκληρη, γεωργική πόλη να συμμετέχει στη διαδικασία του τρύγου και απόλαυσε την εποχή της ζύμωσης που ακολουθεί και δημιουργεί ένα αρωματικό σύννεφο μούστου πάνω από την περιοχή. Aπό τα 24.000 στρέμματα αμπελιού που καλλιεργούνται στον δήμο Τυρνάβου, τα 12.000 βρίσκονται στην περιοχή Δαμασίου, ενός από τους πιό ενιαίους πυκνοκαλλιεργημένους και φροντισμένους αμπελώνες της Ελλάδας. Κύρια ποικιλία το Μαύρο Μοσχάτο και ακολουθεί ο Ροδίτης. Και οι δυο ποικιλίες οινοποιούνται, ενώ χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή του τσίπουρου Τυρνάβου. Επιπλέον, αχλάδια Τυρνάβου (ΠΓΕ), ροδάκινα, βερίκοκα, αμύγδαλα, καλαμπόκια, σιτηρά και τυροκομικά αποτελούν έναν οικονομικό πλούτο για την περιοχή.
Kλικ στο πεδίο της Μάχης των Θερμοπυλών! Για να τιμήσουν τη θυσία τους, οι αρχαίοι Έλληνες έστησαν σε εκείνο το σημείο πέτρινο λέοντα, όπου υπήρχε η επιγραφή του Σιμωνίδη: Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι. Που σημαίνει: «Ξένε, πες στους Λακεδαιμόνιους ότι κειτόμεθα εδώ, πιστοί στους νόμους τους». Σήμερα η ίδια επιγραφή βρίσκεται στην κορυφή του Λόφου του Κολωνού απέναντι από το μνημείο του Λεωνίδα, για να θυμίζει μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές αναμετρήσεις της Ιστορίας που έγινε το 408 π.Χ. Ο Βασιλιάς της Σπάρτης απεικονίζεται να κρατά το δόρυ και την ασπίδα του και πλαισιώνεται από μια μορφή που αναπαριστά τον Ταϋγετο και μια μορφή που αναπαριστά τον ποταμό Ευρώτα. Η επίσκεψη στον τόπο σήμερα ίσως αποδειχθεί απογοητευτική. Εκτός και αν διακατέχεται κανείς από επική διάθεση και διαθέτει πολλή φαντασία γιατί το μέρος έχει αλλάξει σε εκπληκτικό βαθμό από την αρχαιότητα. Το σημερινό πλάτωμα που έγινε η μάχη διασχίζει η Εθνική οδός, ενώ στην αρχαιότητα υπήρχε θάλασσα. Στη φωτογραφία: Το στενό των Θερμοπυλών όπως είναι σήμερα.
Κλικ στα Νησιά Φερόες! Βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στην Σκωτία, την Νορβηγία και την Ισλανδία με συνολική έκταση 1.399 km2 και πληθυσμό 49.483 κατοίκους. Αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία, που ανήκει στο βασίλειο της Δανίας. Νησιά Φερόες σημαίνει Νησιά των Προβάτων και είναι ένα σύμπλεγμα 18 νησιών. Πρωτεύουσα είναι το Τόρσχαβν, με 19.000 κατοίκους το οποίο βρίσκεται το νησί Στρέιμοϊ. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το Κλάκσβικ,με 5.000 κατοίκους, στο νησί Μπόρντοϊ. Οι κάτοικοι μιλούν την τοπική διάλεκτο, αλλά μιλιούνται και τα Δανέζικα και, λιγότερο, τα Ισλανδικά. Στο θρήσκευμα είναι προτεστάντες.
Ατέλειωτη γοητεία στη λίμνη Lungern! Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στη χώρα και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό τόσο για τους Ελβετούς όσο και για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Ολόγυρα από τη λίμνη υπάρχουν ξενοδοχεία και καθημερινά πλοιάρια διοργανώνουν μίνι κρουαζιέρες. Στο ιλιγγιώδες ύψος των 750 μ. πάνω από την στάθμη της θάλασσας, αυτή η υδάτινη τοποθεσία αποτελεί θεαματικό ορεινό τοπίο.
Στην Κύθνο υπάρχουν συνολικά 359 εκκλησίες - 3,62 εκκλησίες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο! Μπαίνοντας στο νησί, σε καλωσορίζει η Αγία Βαρβάρα. Η θαυματουργή Παναγιά η Κανάλα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες. Χτίστηκε το 1867. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγιάς, βρέθηκε από τους ψαράδες στο κανάλι ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο. Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι με την περιφορά της εικόνας και την αναπαράσταση της εύρεσής της. Άλλες εκκλησίες της Κύθνου, είναι η Παναγιά του Νίκους που χρονολογικά ανήκει στις μεταβυζαντινές εκκλησίες. Χρωστάει την ονομασία της στην βυζαντινή Παναγία Νικοποιό και είναι χτισμένη πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, όπως και άλλες εκκλησίες του νησιού. Ένας θρύλος λέει ότι εδώ μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια της Άλωσης, η περίφημη εικόνα της Παναγίας Νικοποιού και από εδώ την πήραν οι Ενετοί κατακτητές και την πήγαν στον ναό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Άλλες εκκλησίες στο νησί: Η Παναγία η Φλαμπουριανή, η Παναγία η Στρατηλάτισσα, ο Άγιος Σάββας, ο Άγιος Μηνάς, ο Σωτήρας στη Χώρα με ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, όπου δεσπόζει η εικόνα του Χριστού, έργο του γνωστού αγιογράφου Σκορδίλη. Μοναστήρι του Πρόδρομου στο Χορδάκι: Μοναστήρι γυναικών που σταμάτησε να λειτουργεί το 1833. Θεωρούνταν το πιο ενεργό σε λειτουργία καθώς κατείχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό μοναχών από όλα τα μοναστήρια της Κύθνου. Το σωζόμενο καθολικό του ναού του Προδρόμου διαθέτει ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα ανυπολόγιστης αξίας και σημαντικές αγιογραφίες.
Στην καρδιά της ηπειρωτικής Μεσσηνίας, περί τα 35 χλμ. βόρεια της Καλαμάτας και 45 χλμ. από την αρκαδική Μεγαλόπολη, βρίσκεται η Αρχαία Μεσσήνη. Πρόκειται για μία από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις της αρχαιότητας, όχι μόνο ως προς τα διασωθέντα κτίρια, τους δημόσιους και τους λατρευτικούς χώρους της, αλλά και ως προς τις μεταγενέστερες επεμβάσεις που έγιναν σε αυτά. Η Αρχαία Μεσσήνη εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το μέγεθός της, το ιδιαίτερο κάλλος της περιβάλλουσας έκτασης, αλλά και με τη μοναδική ιστορία της, την οποία διέσωσε σε μεγάλο βαθμό ο ιστορικός Παυσανίας. Η πόλη ιδρύθηκε το 370-369 π.Χ. όχι από κάποιον ηγήτορα ή οικιστή της περιοχής, αλλά από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων. Πρώτο μέλημά του ήταν η ασφαλής οχύρωσή της, μια και απώτερος στόχος της νέας πόλης ήταν ο περιορισμός των Σπαρτιατών και της επιρροής τους μόνο στην περιοχή της Λακωνίας. Για τον λόγο αυτόν ο Επαμεινώνδας επιδίωξε την επιστροφή των ντόπιων από την Ιταλία, τη Σικελία, τη Λιβύη και όπου αλλού είχαν διαφύγει, προκειμένου να κατοικήσουν και να ενισχύσουν τη νέα τους πόλη – πράγμα που τελικά πέτυχε. Η ονομασία Μεσσήνη προέρχεται από μια μυθική βασίλισσα, την ομώνυμη κόρη του βασιλιά του Άργους Τριόπα. Η πόλη είχε μια αδιάλειπτη λαμπρή πορεία και εξέλιξη, τουλάχιστον μέχρι το 395 μ.Χ., οπότε καταστράφηκε και ερημώθηκε από επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου. Ο αρχαιολογικός χώρος προσφέρει απλόχερα τα ευρήματα της σκαπάνης των αρχαιολόγων. Περιβάλλεται από ένα εξαιρετικά οχυρωμένο τείχος μήκους 9 χιλιομέτρων, λίθινης κατασκευής, με πυργίσκους σε τακτά διαστήματα, που σώζεται σε ένα σημαντικό τμήμα του. Μέσα στον αστικό χώρο της πόλης απόλυτα ευδιάκριτη είναι η πολεοδομία της, η οποία ακολουθεί το ιπποδάμειο πρότυπο με τους οριζόντιους και κάθετους δρόμους που σχηματίζουν οικοδομικά τετράγωνα. Ξεχωριστή θέση έχουν τα δημόσια κτίρια και χώροι όπως το Ασκληπιείο, το εξαιρετικό Θέατρο (το οποίο αναστηλώθηκε και επαναλειτούργησε το 2013 για πρώτη φορά μετά από 1.700 χρόνια), η Κρήνη της Αρσινόης, τα ιερά της Ίσιδος και του Σαράπιδος, του Διός Σωτήρος και ενός ήρωα –μάλλον του Αριστομένη–, το Γυμνάσιο, τμήμα της Αγοράς, αλλά και η παλαιοχριστιανική Βασιλική και η Ρωμαϊκή έπαυλη, κτίσματα σαφώς μεταγενέστερα. Η Αρχαία Μεσσήνη, είναι μια από τις καλύτερα σωζόμενες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, κάτω από το βουνό της Ιθώμης και λίγο έξω από το χωριό Μαυρομμάτι. Σε μια περίμετρο 9,5 χιλιομέτρων, προστατευόμενη από κραταιά τείχη, εκτεινόταν η αρχαία πολιτεία. Ναοί, οικίες, τείχη και δημόσια κτήρια σώζονται σήμερα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.
Τι σόϊ ταξιδιάρηδες είμαστε, να μην πάμε στην Κολοπετινίτσα; Λεγόταν Κολοπετινίτσα μέχρι το 1927, για ένα χρόνο μετονομάστηκε Μονοδένδρι και στη συνέχεια έγινε η σημερινή Τριταία. Μένουν μόνιμα 5 οικογένειες και κάποτε λεγόταν Καλοπετινίτσα (με άλφα), επειδή είχε καλούς πετεινούς. Πως θα πάτε: Απέχει 217 χλμ. από την Αθήνα. Βγαίνεις στην Αθηνών-Λαμίας με κατεύθυνση προς Λιβαδειά και συνεχίζεις για Ιτέα. Βρίσκεται κοντά στην Αγία Ευθυμία, 9 χλμ. βορειοδυτικά του κόλπου της Ιτέας, χτισμένη σε υψόμετρο 380 μ. στην ενδοχώρα, στο μέσο περίπου της διαδρομής από την Ιτέα στο Γαλαξίδι.
Γιάννενα: Σπήλαιο Περάματος! Μόλις 4 χιλιόμετρα θα διανύσετε από την πόλη των Ιωαννίνων για να βρεθείτε στο σπήλαιο Περάματος που βρίσκεται πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη στην παλιά εθνική Ιωαννίνων- Μετσόβου στο ομώνυμο χωριό. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα. Μέσα σε 19, μικρές και μεγάλες αίθουσες που άλλοτε προκαλούν δέος με τη μεγαλοπρέπεια τους και άλλοτε φόβο με τις απόκοσμες σκιές τους απλώνεται ένας υπόγειος λαμπερός πλούτος. Θα δείτε επίσης απολιθωμένα οστά και δόντια από ένα σπάνιο είδος αρκούδας, της σπηλαίας άρκτου, που βρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα. Δέντρα, άνθη των σπηλαίων, νούφαρα, σιντριβάνια, κηροπήγια, η αιγυπτιακή Σφίγγα, ο Άι-Βασίλης, αναστάσιμες λαμπάδες, ο Πύργος της Πίζας, η Φάτνη του Χριστού και οι Τρεις Μάγοι, το Άγαλμα της Ελευθερίας και πολλά ακόμη στοιχεία αντιπροσωπεύονται στο Σπήλαιο του Περάματος, φόρος τιμής και αποτέλεσμα της γόνιμης φαντασίας του ζεύγους των σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου, που εξερεύνησαν το σπήλαιο το 1956.
Rovinj, Κροατία: Μια από τις ωραίες "κρυφές γωνιές" της Ευρώπης! Σε λίστα του Αμερικανικού δικτύου CNN, το Rovinj (Ρόβινι) περιλαμβάνεται μεταξύ των δεκατριών (13) "κρυφών γωνιών" της Ευρώπης, όπου ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ικαρία. Σύμφωνα με τους συντάκτες είναι τοποθεσίες εξαιρετικού τουριστικού ενδιαφέροντος, που όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στους περισσότερους ταξιδιώτες. Η πόλη σήμερα βρίσκεται σε μια χερσόνησο η οποία δημιουργήθηκε το 1763, όταν το νησί στο οποίο βρίσκεται η παλαιά πόλη ενώθηκε με τη στεριά. Η πρώτη αναφορά στην πόλη γίνεται τον 8ο αιώνα μ.Χ. Τον 10ο και τον 11ο αιώνα ανήκε σε διάφορους φεουδάρχες. Κοντά στην αποβάθρα φαίνεται μία από τις πύλες, η Καμάρα του Μπάλντι, που χρονολογείται από το 1680, και ένας πύργος ρολογιού της ύστερης αναγέννησης. Το 1677 ολοκληρώθηκε το καμπαναριό της Αγίας Ευθυμίας στα πρότυπα του καμπαναριού του Αγίου Μάρκου. Στην πόλη επίσης βρίσκεται ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών. Ο κύριος ναός είναι μπαρόκ αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκε την περίοδο 1702-1710. Στο μοναστήρι υπάρχει βιβλιοθήκη με 12.000 βιβλία. Η μικρή κροατική πόλη των 13.000 κατοίκων, είναι γεμάτη στενά πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά καταστήματα, αυλές και παλιά αρχοντικά που αξίζει να δείτε. Δικαιολογημένα κάποιοι θεωρούν το Ρόβινι "Τοσκάνη των Βαλκανίων". Πως θα πάτε: Αν επιλέξετε το αεροπλάνο τα τρία πλησιέστερα αεροδρόμια είναι της Πούλα, της Ριέκα και της Τεργέστης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχει άμεση ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Βενετίας, Ραβένα και Casenatico με το Ρόβινι. Η απόσταση από το Ζάγκρεμπ είναι 250 χλμ. και από Βενετία 270 χλμ.
Kλικ στην Ίο! Πέρα από τη φήμη της ως το νησί με την πλούσια νυχτερινή ζωή, η κρυφή και χαρισματική της προσωπικότητα ξετυλίγει μερικά από τα πιο ψαγμένα μυστικά των Κυκλάδων. Ανέβα ψηλά στην Παναγία Γκρεμιώτισσα, την πιο εντυπωσιακή από τις 365 λευκές εκκλησιές του νησιού. Η θέα είναι μοναδική. Θαυμάζοντας τον οικισμό της Χώρας και το υπέροχο, φυσικό της λιμάνι σίγουρα θα γαληνέψεις.
Στην Κρήτη, μια παραλία διαφορετική από τις άλλες! Η παραλία «Του Στεφάνου» που βρίσκεται 22 χλμ. βορειοανατολικά των Χανίων, είναι δίπλα στην περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια (στα τουρκικά Διαβολολίμανα), σε απόσταση 2 χλμ. ανατολικά από το χωριό Χορδάκι. Λωρίδες θάλασσας εισχωρούν ανάμεσα στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές του Ακρωτηρίου δημιουργώντας μικρούς όρμους. Σε έναν από αυτούς βρίσκεται η καλά κρυμμένη παραλία που μέχρι πρόσφατα ήταν "μυστική". Τώρα έπαψε, αφού εκατοντάδες τουρίστες με καπέλα και παρεό, γεμίζουν τους θερινούς μήνες τη μικρή αυτή ακτή με τις πετσέτες τους και τα παρεό.
H Μαρίνα της Ρόδου είναι μία μικρή καλόγουστη πολιτεία δίπλα στη μεσαιωνική πόλη, ένα από τα ωραιότερα σημεία όλο το χρόνο. Το καινοτόμο τεχνολογικά περιβάλλον ελλιμενισμού για σκάφη, συνυπάρχει με τους χώρους αναψυχής και περιπάτου, που προσφέρουν στιγμές απόδρασης για τον Ροδίτη και τον τουρίστα. Ήδη κατά την δεύτερη χρονιά λειτουργίας της γίνεται πόλος έλξης, σημείο συγκέντρωσης και αναφοράς φιλοξενώντας σημαντικά αθλητικά γεγονότα καθώς επίσης και σημείο συνάντησης των πολιτών και επισκεπτών του νησιού. Στις εγκαταστήσεις της υπάρχουν διαθέσιμες 400 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη από 12 έως και 100 μέτρα, ενώ παρέχεται στον επισκέπτη ασφαλή και λειτουργική βάση για όσο διάστημα επιλέξει. Από εκεί μπορεί να ταξιδεύει σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Όραμά είναι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και η παροχή σύγχρονων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ασφάλειας και προστασίας στα σκάφη αναψυχής δημιουργώντας έτσι τον απόλυτο προορισμό της Μεσογείου.
Kλικ στη Μασσαλία, μία από τις γραφικότερες και ιστορικότερες πόλεις της Γαλλίας. Στο Παλιό Λιμάνι με τα ιστιοφόρα και τις ψαρόβαρκες, οραματιστείτε τους αρχαίους Φωκαείς να ξεκινούν το 600 π.Χ. από την Ιωνία της Μικράς Ασίας για να ιδρύσουν άλλη μια ελληνική αποικία στη Μεσόγειο. Σήμερα, το πανάρχαιο λιμάνι ζει μια δεύτερη νεότητα, χάρη στα μεγαλεπήβολα έργα ανάπλασης διάσημων αρχιτεκτόνων που μεταμορφώνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας σε δυναμική, open air μητρόπολη του 21ου αιώνα, χωρίς να χάνει στιγμή το μεσογειακό ταπεραμέντο της. Κάντε τώρα κράτηση στο site www.aegeanair.com και προσγειωθείτε στην πρωτεύουσα της Προβηγκίας, πολυσυλλεκτικό σταυροδρόμι ναυτικών, μεταναστών, θαλασσοπόρων και ταξιδιωτών, όπου «δίνουν ραντεβού όλοι οι λαοί της γης», όπως έγραψε κάποτε ο Αλέξανδρος Δουμάς.
Τα Λιχαδονήσια θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις Σεϊχέλες! Βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, απέναντι από τον οικισμό Κάβο. Αποτελούνται από τη Μονολιά, τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους που λέγονται Ποντικονήσια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή, νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα έναν φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματός του, σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Μάλιστα η Μεγάλη Στρογγυλή, λόγω του σχήματός της, λέγεται ότι είναι το κεφάλι του. Στην πραγματικότητα οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ. Αυτά τα νησάκια αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις και είναι σχεδόν πάντα γεμάτα με κόσμο που απολαμβάνει τα πεντακάθαρα νερά και το απίστευτης ομορφιάς τοπίο. Πως θα πάτε; Οδικώς, μέσω Χαλκίδας, θα διανύσετε σε περίπου 3 ώρες 240 χλμ. Εναλλακτικά, ακολουθείτε την Εθνική Αθηνών - Λαμίας μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο και από εκεί περνάτε με ferry boat στον Άη Γιώργη. Η πρόσβαση γίνεται και με τα καραβάκια " καθημερινά από τα Καμένα Βούρλα. Όσοι έχουν δικό τους σκάφος μπορούν να προσεγγίσουν το νησί και από την απέναντι πλευρά του Μαλιακού, όπου βρίσκονται τα παραθαλάσσια χωριά Ράχες, Αχλάδι και Καραβόμυλος.
Αντίπαρος, πόση ομορφιά χωράει σε 45,2 τ. χλμ.; Ωλίαρος, είναι η αρχαία ονομασία της και βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων. Έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στις φυσικές ομορφιές της, τη γραφικότητα, οικισμούς και στο σπήλαιο με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Μη ξεχνάτε, στην Αντίπαρο θα βαδίσετε στα ίδια σοκάκια με την κυρία Μαριάννα Λάτση, την κόρη της Εριέττα και τον καλό της φίλο Ηλία Ψινάκη. Πως θα πάτε: Από Παροικία, που είναι και το κυρίως λιμάνι της Πάρου, την καλοκαιρινή σεζόν θα βρείτε καθημερινά δρομολόγια, που ξεκινούν (το καλοκαίρι) από νωρίς το πρωί και σταματούν πριν τα μεσάνυχτα. Το ταξίδι διαρκεί 30 λεπτά και 6 λεπτά με το ferry - boat από την Πούντα, που είναι το δεύτερο λιμάνι- 10 χλμ από την Παροικία.
Kλικ στην Σαντορίνη: Η Βλυχάδα μέσα στις 30 εξωτικές παραλίες της Ελλάδας! Το μέρος μοιάζει με σεληνιακό τοπίο, με τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς να κερδίζουν τον θαυμασμό του επισκέπτη. Ψιλή μαύρη άμμος και μικρά βοτσαλάκια, «παιδιά» του ηφαιστείου, κάνουν το σκηνικό ακόμα πιο ιδιαίτερο. Είναι από τις μεγαλύτερες σε μήκος παραλίες του νησιού. Στην περιοχή έχουν βρεθεί λαξευτοί τάφοι στο ασβεστολιθικό πέτρωμα που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους. Η πρόσβαση στην παραλία της Βλυχάδας είναι εύκολη και γρήγορη. Φθάνοντας εκεί θα εντυπωσιαστείτε από τα ψηλά φουγάρα του εργοστασίου τοματοποιίας Νομικού. Οι μικρές αυτές βιομηχανίες, μαζί με άλλες (πλεκτήρια, οινοποιεία κ.α.) αναπτύχθηκαν στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις πρώτες του 20ου.
Θάσος, Γκιόλα! Ένα γεωλογικό φαινόμενο, όπου το νερό της θάλασσας εγκλωβίζεται σε μια φυσική «πισίνα» που δημιουργείται από ένα κυκλικό βράχο. Μόλις λίγα εκατοστά τη χωρίζουν από τη θάλασσα, με το νερό της να ανανεώνεται από τα κύματα της θάλασσας. Στους ντόπιους είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Σύμφωνα με ένα θρύλο η βραχώδης πισίνα της Θάσου δημιουργήθηκε από τον Δία για να κολυμπά η Αφροδίτη, ενώ ένας άλλος θρύλος λέει ότι ήταν το μάτι του Δία, με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο, να κάνετε βουτιές από τα «σκαλοπάτια» που σχηματίζουν τα βράχια και ηλιοθεραπεία. Η Γκιόλα βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία Αστρίς. Για να φθάσετε σε αυτό, θα πρέπει να οδηγείτε χωματόδρομο για 3-4 χιλιόμετρα και στη συνέχεια να κάνετε μια μικρή απόσταση με τα πόδια.
Παραλίες στη Χίο! Σίγουρα η πιο ονομαστή παραλία του νησιού είναι εκείνη του Εμπορειού ή αλλιώς Μαύρα Βόλια. Απέχει 6 χλμ. από το Πυργί και είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή, με μαύρη θάλασσα που θυμίζει άβυσσο. Λέγεται ότι τα βότσαλα πήραν το μαύρο χρώμα τους από λάβα που κάλυψε τα πάντα από έκρηξη ηφαιστείου. Από τα βαθιά νερά του Εμπορειού με το αλλοτινό λιμάνι έφευγαν τα πλοιάρια φορτωμένα με την πολύτιμη μαστίχα. Σήμερα που η περιοχή έχει διαμορφωθεί πολύ ωραία με χώρο περιπάτου, πινακίδες παρακαλούν τους λουομένους να μην παίρνουν τα βότσαλα από την παραλία, αρκετά όμως είναι τα μαύρα βότσαλα που μαζί με λευκά στόλισαν τα περίφημα βοτσαλωτά δάπεδα στις αυλές των σπιτιών, των αρχοντικών ή των εκκλησιών όπως εκείνο της Παναγιάς Ερυθιανής του Βροντάδου. Η πιο κοντινή παραλία νότια της Χώρας είναι ο Καρφάς με ψιλή άμμο. Μετά τον Καρφά βρίσκονται οι παραλίες της Αγίας Ερμιόνης και του Μεγάλου Λιμνιώνα με βοτσαλάκι, που απέχει 3 χλμ. από τα Θυμιανά, και κοντά στο Νεοχώρι η Αγιά Φωτιά με βοτσαλάκι. Τέσσερα χλμ. από την Καλαμωτή απέχει η παραλία της Κώμης. Από τη Βολισσό η παραλία της Αγίας Μαρκέλλας απέχει 7 χλμ. Αγαπημένη παραλία, για πολλούς, το εξωτικό Λιθί. Πεντακάθαρα, ρηχά νερά με ψιλή άμμο, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Βόρεια της Χώρας θα συναντήσετε τις παραλίες της Δασκαλόπετρας με βοτσαλάκι, του Βροντάδου και του Ορμου Λω. Δίπλα από την παραλία της Δασκαλόπετρας βρίσκεται η ομώνυμη πέτρα ή αλλιώς Πέτρα του Ομήρου. Η παράδοση και ο μύθος θέλουν να ήταν εκεί το διδασκαλείο του μεγάλου ποιητή, για τους αρχαιολόγους όμως, σε συνδυασμό με την ιερή πηγή, πρόκειται για το ιερό της Κυβέλης του 6ου αιώνα π.Χ.
Κλικ στις Αζόρες! Το Πίκο είναι νησί στον Ατλαντικό ωκεανό που ανήκει στην Πορτογαλία. Έχει έκταση 447,7 τ.χλμ. και 14.144 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων είναι Πορτογάλοι, απόγονοι των αποίκων του 15ου αιώνα από το Αλγκάρβε και το Μίνο, με μικρό ποσοστό προσμίξεων από την Ολλανδία και τη Φλάνδρα. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη Μαδαλένα. Το Πίκο ήταν γνωστό από τον 14ο αιώνα και αναφέρεται, μαζί με τις υπόλοιπες Αζόρες, στον Καταλανικό Άτλαντα (Atlas Catalan) της εποχής. Το 1427, ένας κυβερνήτης των αποστολών του Ερρίκου του Εξερευνητή της Πορτογαλίας, πιθανότατα ο Γκονζάλο Βέλιο (Gonçalo Velho) ή ο Ντιάγο Σεβίλα (Diago Sevila), ανακάλυψε ξανά τις Αζόρες. Άλλοι ερευνητές αποδίδουν την ανακάλυψη των νησιών από τον Φλαμανδό Ζοσουά Βάντερ Μπεργκ (Joshua Vander Berg), ο οποίος φέρεται να αποβιβάστηκε εκεί μετά από μία καταιγίδα που αποπροσανατόλισε το ταξίδι του για τη Λισαβόνα. Στη συνέχεια, με βάση αυτή την εκδοχή, οι Πορτογάλοι εξερεύνησαν και αποίκησαν τα νησιά. Αν και το Πίκο φαίνεται να έχει αρκετά ανεπτυγμένη χλωρίδα, η βλάστηση έχει μεταβληθεί σημαντικά. Τα περισσότερα δάση έχουν υλοτομηθεί για να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Κλικ στη Λευκάδα! Ακριβώς απέναντι από το Νυδρί τα Πριγκιποννήσια σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις και να βουτήξεις στις απάνεμες και ερημικές παραλίες τους που λίγοι έχουν επισκεφτεί. Η Μαδουρή (το νησί του εθνικού μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη), η Χελώνη, το Σκορπίδι και η Σπάρτη θα σε μαγέψουν και θα σου χαρίσουν μια εμπειρία που θα αφηγείσαι για χρόνια. Δεν νοείται να φτάσεις ως εδώ και να μην πλησιάσεις στον Σκορπιό, το θρυλικό νησί που αγόρασε ο Αριστοτέλης Ωνάσης και πλέον βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεβ. Διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες από την πόλη της Λευκάδας και κυρίως από το λιμάνι του Νυδριού. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τα νησιά Καστός και Κάλαμος κάνοντας κρουαζιέρα με το "The M/S Christina", ενώ κάθε μέρα φεύγει ferry από το λιμάνι για το Μεγανήσι και την Κεφαλλονιά. Βούτα στο Πόρτο Κατσίκι, κορυφαία παραλία της Ελλάδας και μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Τα καταγάλανα νερά σε συνδυασμό με τη λευκή άμμο σε αφήνουν να κοιτάς μαγεμένος. Φεύγοντας επισκεφτείτε το χωριό Αθάνι και τον οικισμό Δράγανο. Στην ορεινή Λευκάδα η αρχιτεκτονική και τα καταπράσινα τοπία θα σε ενθουσιάσουν. Πέρα από τις πανέμορφες ακρογιαλιές και τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, η Λευκάδα φημίζεται και για την ενδοχώρα της. Παραδοσιακά χωριά, διάσπαρτα μέσα στα καταπράσινα βουνά ,ιστορικές εκκλησίες και τρεχούμενα νερά, συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά αντιθέσεων. Πήγαινε εκδρομή στην Καρυά και τα άλλα ορεινά χωριά και εξερεύνησε τα βλέποντας τα πανέμορφα πετρόκτιστα σπίτια και τις αγροικίες. Φτάσε στο κατάφυτο υψίπεδο της Καρυάς και βρες το ομώνυμο κεφαλοχώρι με την πλατανοσκέπαστη πλατεία και το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο Κεντήματος. Στον απόκρημνο όγκο του όρους Σταυρωτά (1167 υψομ.) βρίσκονται τα χωριά Εγκλουβή και Αι Λιάς και το υψίπεδο του Αγίου Δονάτου. Κοντά στο χωριό Κολλυβάτα αξίζει να δεις το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου (1611) και στο χωριό Πλατύστομα το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησίας (1478).
Κλικ στο Μόναχο! Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας έχει ιστορία που χάνεται πίσω στο 12ο αιώνα. Το ιστορικό κέντρο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στον Β΄ Παγκόσμιο, αλλά ανοικοδομήθηκε με εκπληκτική πιστότητα: χαρακτηριστικά παραδείγματα ο καθεδρικός Frauenkirche και το δημαρχείο με το φημισμένο Glockenspiel, το ρολόι με τα αγάλματα που ζωντανεύουν σημαίνοντας τις ώρες. Το πιο τουριστικό ραντεβού είναι τον Οκτώβριο για το Oktoberfest, η πόλη όμως αξίζει όλο το χρόνο μια επίσκεψη – ιδίως τα Χριστούγεννα, ακόμη και το καλοκαίρι.
Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει! Η Χαλκιδική αποτελεί μία θαυμάσια βάση για να γυρίσει κανείς τα αξιοθέατα τόσο της γειτονικής περιοχής, όσο και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Όποιος έχει τη δυνατότητα, δε θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Άγιον Όρος. Αν και η πιο δημοφιλής πρόσβαση είναι με καΐκι από την Ουρανούπολη, επίσης υπάρχουν μικρά πλοία από την Ιερισσό και τον Όρμο της Παναγίας στη Σιθωνία. Οι τουριστικοί πράκτορες της περιοχής επίσης προσφέρουν κρουαζιέρες κατά μήκος των παραλίων του Αγίου Όρους, έτσι ώστε άντρες και γυναίκες να μπορέσουν να ρίξουν μία ματιά σ’ αυτά τα αιωνόβια Μοναστήρια. Άλλο ένα δημοφιλές αξιοθέατο στην Ανατολική ακτή της Χαλκιδικής είναι η επίσκεψη στα αρχαία Στάγιρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Η αρχαία πόλη βρίσκεται στην ακρογιαλιά, κοντά στο χωριό Ολυμπιάδα, όπου πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως μέρος των επιβλητικών τειχών της. Ένα άγαλμα του μεγάλου φιλοσόφου υψώνεται στο πάρκο των Νέων Σταγίρων, περίπου 10 χλμ. μακριά από την παραλία. Μία βόλτα στην Κασσάνδρα, είναι αναπόφευκτα γεμάτη από ήχους του παρελθόντος. Η Ποτίδαια, με τα μεσαιωνικά τείχη της, χρονολογείται από το 600 π.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους, η Νέα Φώκαια έχει ένα βυζαντινό πύργο στον αφρό της θάλασσας, κοντά στην Καλλιθέα υπάρχουν τα ερείπια του Ναού του Άμμωνα Δία, της Αιγυπτιακής-Λιβυκής έκδοσης του Έλληνα Θεού, που λέγεται ότι ενέπνευσε το Μέγα Αλέξανδρο να κινήσει για τη χώρα του Νείλου. Στη φωτογραφία: H παραλία Σίβιρι, στην Κασσάνδρα.
Ελαφόνησος, μόνος μέσα στο γαλάζιο! Μία άλλη Ατλαντίδα, σαν εκείνη του Πλάτωνα! Μια βυθισμένη αρχαία πολιτεία, σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο, σας περιμένει στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Ο λόγος για το «Παύλο Πέτρι», που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και της νησίδας Παυλοπέτρι. Στο βυθό της υπάρχει μια σπάνια προϊστορική καλοσχεδιασμένη πόλη, 5.000 ετών, με οικιστικό σχέδιο, άριστη ρυμοτομία που περιλαμβάνει πλατείες, οδικό δίκτυο και κτίσματα μέχρι δυο ορόφων. Ακόμη, υπάρχει ένα νεκροταφείο με 60 τάφους στα βορειοανατολικά της. Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, ώστε να φέρουν στο προσκήνιο όλη τη χαμένη θαλάσσια πολιτεία της εποχής του χαλκού. Ο τόπος αυτός έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια, θα το καταλάβετε τις νύχτες.
« προηγούμενες 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 επόμενες »