Αμπού Ντάμπι, η πόλη της υπερβολής

 

Είναι η οικονομική, τραπεζική και πετρελαϊκή πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής και συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία στα δυτικά και στα νότια, το Κατάρ στα βορειοδυτικά και το Ομάν στα ανατολικά.

Η πόλη προσφέρει εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας για συνέδρια σε χώρους που βρίσκονται σε μια ώρα πτήσης από οπουδήποτε στον Περσικό Κόλπο, καθιστώντας τη το τέλειο περιφερειακό εμπορικό κέντρο.

Είναι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το 1793, ενώ η πόλη ιδρύθηκε το 1761. Την εποχή εκείνη ο εμίρης έχτισε ένα κάστρο γύρω από ένα πηγάδι, γνωστό στις μέρες μας ως παλάτι του Αλ Χουάν η Λευκό Κάστρο.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση λέγεται και «Γη της γαζέλας», γιατί οι πρώτοι κάτοικοι έχτισαν τα σπίτια τους κοντά στην πηγή που έπιναν νερό οι γαζέλες, οι οποίες στην περιοχή ονομάζονται "ντάμπι" (dhabi) στα αραβικά. Επίσης, μπορεί να αναφέρεται ως ο "πατέρας των ελαφιών" ή η "μητέρα των ελαφιών", από την αντίστοιχη αραβική έκφραση "αμπού" (πατέρας) ή "ουμ" (μητέρα).

Πιθανότερο όμως είναι το όνομα της πόλης να ήταν αρχικά Ντου Ντάμπι (Dhu Dhabi), με τη σημασία του "κατέχω ελάφια", ενώ στην πορεία των χρόνων το πρόθεμα "ντου" αφαιρέθηκε. Στην αρχαιότητα, η περιοχή ονομαζόταν "μιχλ" (αραβική λέξη για το αλάτι), ίσως λόγω του αλμυρού νερού. Σήμερα αυτό το όνομα διατηρείται μόνο σε ένα νησί, δίπλα στην πόλη του Αμπού Ντάμπι.

Επειδή η πόλη δεχόταν συχνά επιδρομές από πειρατές ο εμίρης του Αμπού Ντάμπι συμμάχησε με τα σουλτανάτα της Μουσκάτης και του Ομάν. Η συμμαχία αυτή δεν διήρκεσε πολύ και στις αρχές του 19ου αιώνα συμμάχησαν με τους Βρετανούς, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί το λιμάνι και να γίνει το ισχυρότερο της περιοχής.

Με την ανακοίνωση των Βρετανών το 1968 ότι θα αποσυρθούν από τον Περσικό κόλπο μέχρι το 1971, ο σεΐχης Ζαέντ ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Με την πλήρη ανεξαρτησία των εμιράτων το Αμπού Ντάμπι έγινε η πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Τα πρωτεία κράτησε ως τις αρχές του 20ου αι. που αναπτύχθηκε ραγδαία το Ντουμπάι.

Ο πληθυσμός ξεπερνά τις 600.000 και το εμιράτο έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο.

Στην πόλη έχουν επίσης την έδρα τους το τοπικό χρηματιστήριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ, καθώς και πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα η οικονομία του είναι πολυδιάστατη με παράλληλη ανάπτυξη των οικονομικών υπηρεσιών και του τουρισμού. Θεωρείται η τρίτη πιο ακριβή πόλη στην ευρύτερη περιοχή, και η 26η στον κόσμο.

Το Αμπού Ντάμπι διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν αρχές της δεκαετίας του ’50.  Παράγει 2,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ έχει αποθέματα 98 δισ. βαρελιών, αποταμίευμα ικανό για τα επόμενα 150 χρόνια.

Το αεροδρόμιο είναι διεθνές και από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως, όμως οι περισσότεροι τουρίστες προσγειώνονται στο Ντουμπάϊ, που απέχει 110 χιλιόμετρα. Από την Αθήνα μπορείτε να ταξιδέψετε αεροπορικώς απευθείας με την Etihad Airways

Το Αμπου Ντάμπι είναι προικισμένο με πολύ πράσινο, είναι μια πόλη όπου, παρά τον αριθμό και το μέγεθος των ουρανοξυστών, «αναπνέεις» και αισθάνεσαι χαλαρός. Η Corniche είναι ένας μεγάλος δρόμος που εκτείνεται σχεδόν 6 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο Sheraton μέχρι το ξενοδοχείο Hilton και είναι το καμάρι της πόλης, Σε όλη την έκταση του δρόμου, δεξιά και αριστερά του υπάρχουν εκτάσεις με πάρκα και συντριβάνια. Σε αντίθεση με το γιγαντιαίο Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι έχει περατζάδα και αυτό κάνει τη διαφορά. Μεγάλος ποδηλατόδρομος, πελούζες με πράσινο, ευρύχωρη αλέα για βόλτες και κάπου κάπου μια χάιμα (η τέντα των Βεδουίνων) για σκιά, δημιουργούν ένα κόσμημα παραλιακής οδού.

Το αρχιτεκτονικό όραμα του εμιράτου τα θέλει όλα μεγαλύτερα, ψηλότερα, καλύτερα, πρώτα. Το εμιράτο είναι ένα τεράστιο έργο σε εξέλιξη με την έμφαση να δίνεται στην αραβική αρχιτεκτονική και διαρρύθμιση.
Οι ντόπιοι –«εθνικοί» όπως αποκαλούνται- έχουν να αντιμετωπίσουν αυστηρότατους νόμους για τα ποτά, τις κλοπές και τα ναρκωτικά, αλλά επειδή το εμιράτο έχει μπόλικο χρήμα απολαμβάνουν ένα τέλεια οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας - μέχρι και ειδικά μπόνους γάμου και αγοράς πρώτης κατοικίας.

Οι γυναίκες φορούν τη φαρδιά μαύρη ενδυμασία και μια σκούρα μπλε μάσκα, αλλά δεν ζουν στο Μεσαίωνα. Κάτω από τα μαύρα φορούν εσώρουχα που ανήκουν στην τελευταία λέξη της μόδας.

Δεν μπορώ όμως να παραλείψω να αναφέρω ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αμπού Ντάμπι (όπως και στο Ντουμπάϊ) είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Τα διαβατήρια των μεταναστών κατακρατούνται από τους  εργοδότες, με αποτέλεσμα οι εργάτες να μην μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους αν δεν ξεχρεώσουν τα χρέη που δημιούργησε η λήψη βίζας και η μεταφορά τους, ενώ τα ημερομίσθια είναι χαμηλά και συνθήκες εργασίας σκληρές. Ο νόμος προβλέπει ότι οι εργάτες καταθέτουν τα εργαλεία όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 50 βαθμούς Κελσίου, όμως σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων αυτή κολλάει πάντα στους 49°! 

Ο σείχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν είναι ο κληρονομικός ηγεμόνας ή εμίρης του Αμπού Ντάμπι. Είναι γιος του σεΐχη Ζαγέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν και πρώτου πρόεδρου των ΗΑΕ. Ο ετεροθαλής αδελφός του, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν είναι ο διάδοχος πρίγκηπας του Αμπού Ντάμπι, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή επιρροή ως πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του εμιράτου και υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του εμιράτου, ανώτατο πολιτικό όργανο με συμβουλευτικό χαρακτήρα στον εμίρη, έχει πλέον 12 μέλη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη βασιλική οικογένεια του Αμπού Ντάμπι, Αλ Ναγιάν, καθώς και ορισμένους πολιτικούς.

Πολλές ιστορίες κυκλοφορούν για τα πλούτη των σείχηδων. Ο Μωχάμεντ έχει 18 παιδιά και λέγεται ένα το απέκτησε με ελληνίδα. Κάποιο από αυτά έχει στο γκαράζ του 22 πανάκριβα αυτοκίνητα, ένα άλλο 4 γυαλιστερές Harley Davidson, ενώ ο πατέρας τους διατηρεί μπάνιο φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι.
Το πιο δημοφιλές σπορ στο Αμπού Ντάμπι είναι το κυνήγι των βασιλικών γερακιών. Ένα γεράκι με τις κατάλληλες περγαμηνές μπορεί να στοιχίσει έως και 250.000 ευρώ.

Όλο το έτος ο ουρανός είναι ανέφελος. Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός και υγρός με μέσες μέγιστες θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 42 °C. Το διάστημα αυτό είναι επίσης συχνές και οι αμμοθύελλες με ιδιαίτερα σημαντικό περιορισμό της ορατότητας. Ο καιρός είναι πιο δροσερός από τον Νοέμβριο ως και τον Μάρτιο, με περιστασιακή παρουσία ομίχλης. Θερμοκρασίες: Νοέμβριος - Μάρτιος 15°C - 28°C, Απρίλιος - Οκτώβριος: 25°C - 40°C. Ακραίες τιμές:  3°C και 48°C .

Γλώσσα: αραβικά (επίσημη), περσικά, αγγλικά, ινδικά.

Θρησκεία: μουσουλμάνοι (96%), άλλοι (4%)

Νόμισμα: ντιράμ

Διαφορά ώρας με Αθήνα: Χειμερινή +2, θερινή +1.

Πρεσβεία Ελλάδας στα ΗΑΕ: Al Muroor, Ρ.Ο. Box 5483, τηλ.: +97124492550

Πρεσβεία ΗΑΕ στην Ελλάδα: Κηφισίας 290 & Παρίτση 2, Ν. Ψυχικό 154 51, Αθήνα, τηλ.: 2106770220

Εάν επιδιώκετε τον ήλιο, τη θάλασσα και τις αμμώδεις παραλίες, το Αμπού Ντάμπι προσφέρει μίλια καθαρών παραλιών και καταγάλανες θάλασσες. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε ένα από τα 200 εγκαταλειμμένα νησιά έξω ακριβώς από την ακτογραμμή του όπου θα περάσετε τις μέρες σας εξερευνώντας τα.

Τι να δείτε:

Το Τζαμί του Σεΐχη Ζάιντ είναι το μεγαλύτερο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο. Μπορεί να  φιλοξενήσει 40.000 προσκυνητές, 9.000 εκ των οποίων στην κεντρική αίθουσα προσευχής. Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους σε σχηματισμούς λουλουδιών, ολόχρυσους πολυελαίους με τόνους κρύσταλλα Swarovski και ένα εκπληκτικό χαλί απ' άκρη σ' άκρη, το μεγαλύτερο στον κόσμο (5.627 τ.μ., ζυγίζει 47 τόνους και αποτελείται από 2.268.000.000 κόμπους). Μαγεία οι 1.096 μαρμάρινες κολόνες τού περιστυλίου, καθώς λούζονται στο φως του δειλινού. Τα κιονόκρανα απεικονίζουν χουρμαδιές από χρυσάφι, ενώ λουλούδια και καρποί έχουν εντεθεί στο μάρμαρο, με πολύτιμους λίθους: λάπις λάζουλι, κόκκινο αχάτη, αμέθυστο, σεντέφι... Δύο δωμάτια δίπλα στην κύρια αίθουσα προσευχής, χωρητικότητας 1500 ατόμων η κάθε μία, έχουν διαμορφωθεί για αποκλειστική χρήση των γυναικών. Υπάρχουν 4 μιναρέδες στις 4 γωνίες του τζαμιού, οι οποίοι φτάνουν τα 115 μέτρα ύψος και συνολικά 57 τρούλοι που καλύπτουν τους χώρους της εξωτερικής αυλής και του κεντρικού κτιρίου, φτιαγμένοι από ολόλευκο ελληνικό μάρμαρο, από την Πεντέλη. 

Το Χωριό Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ουσιαστικά μία ζωντανή έκθεση που αφορά τη ζωή των ανθρώπων πριν από την εποχή του πετρελαίου. Ο επισκέπτης θα δει πλίνθινα σπίτια, ένα  μουσουλμανικό τέμενος και την παραδοσιακή αγορά. Εδώ μπορείτε να κάνετε βόλτα με μία καμήλα ή να παρακολουθήσετε μία επίδειξη του κυνηγιού με γεράκι. Στο ίδιο χώρο υπάρχουν και παραδοσιακά εργαστήρια μετάλλων και αγγειοπλαστικής κι ένα μαγαζάκι με τα καρυκεύματα και βότανα «δια πάσαν νόσον». Η επίσκεψη στο Χωριό Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε την υπέροχη θέα του Περσικού Κόλπου.

Το Παλάτι Qasr Al-Hosn υπήρξε για περισσότερο από δυο αιώνες η κατοικία της βασιλικής οικογένειας Al Nahyan και ταυτόχρονα αποτελεί το παλιότερο κτίριο στην πόλη. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση των παραδοσιακών αντικειμένων και η έκθεση φωτογραφίας που περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες. Στο τμήμα της φυσικής ιστορίας, υπάρχει ένας τομέας αφιερωμένος στην επιβίωση στην έρημο.

Το νησί Yas Island είναι κυριολεκτικά ένα τεράστιο λούνα παρκ για ενήλικες και ο παράδεισος για τους λάτρεις της Formula1. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Άμπου Ντάμπι, η έκταση του καλύπτει 25.000 στρέμματα. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται πολύ αξιόλογα αξιοθέατα όπως ένα θεματικό πάρκο κινηματογράφου της Warner Bros και ένα θαλάσσιο πάρκο, ενώ την παράσταση κλέβει το Ferrari Wold, ένα τεράστιο πάρκο με μία πρωτοποριακή στέγη στο κόκκινο χρώμα της Ferrari. Εντός του Ferrari World θα μάθετε τα πάντα για τα αυτοκίνητα της δημοφιλούς εταιρίας, τους οδηγούς και τους μηχανικούς της, θα κάνετε μία εικονική περιήγηση στο εσωτερικό του εργοστασίου, ακόμη και ένα εναέριο ταξίδι πάνω από την Ιταλία, ενώ υπάρχει και το Ferrari store, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε σουβενίρ. Στις εγκαταστάσεις του Yas Island βρίσκεται και η πίστα Yas Marina Circuit, όπου διεξάγεται κάθε χρόνο η Φόρμουλα 1.

Για ψώνια

Al Wadha Mall, Mina Mall και Khalidiyah Mall.

Το εμπορικό κέντρο Marina Mall είναι το μεγαλύτερο στο Άμπου Ντάμπι και το πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας. Βρίσκεται στη λεωφόρο Corniche και προσφέρει μία υπέροχη θέα στον Περσικό Κόλπο. Έχει τα πάντα: από μικρές μπουτίκ μέχρι καταστήματα επώνυμων σχεδιαστών, όπως Versace, Burbery, Armani, Lacoste κ.ά. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εστιατόρια, καφέ, αίθουσα μπόουλινγκ και μπιλιάρδου και ένα πολυσινεμά με 9 αίθουσες.

Το θα φάτε

Η κουζίνα στο Αμπου Ντάμπι, όπως και σε όλα τα Εμιράτα, μοιάζει πάρα πολύ με τη λιβανέζικη. Εδώ ο καφές  που προσφέρουν φτιάχνεται από πράσινους κόκκους, περιέχει μπαχαρικά και καθόλου ζάχαρη, γι' αυτό και είναι τόσο ξεχωριστός. Το συνηθέστερο μπαχαρικό είναι το κάρδαμο που τις περισσότερες φορές υπερισχύει σε ποσότητα του καφέ και του δίνει ένα δυνατό, υπέροχο άρωμα.

Εστιατόρια

Al Dhafra: Παραδοσιακές αραβικές γεύσεις των Εμιράτων, επάνω στην παραλία.

Al Mina : Παραδοσιακής αραβικής αισθητικής και περσικής κουζίνας.

BiCE: Διάσημο εστιατόριο ιταλικής κουζίνας στο Hilton International.

Bord Eau: Γαλλική αισθητική και κουζίνα στο ξενοδοχείο Shangri La.

Cafe Firenze: Όμορφη βεράντα για τις πιο δροσερές ημέρες, καλός καφές και ενδιαφέρουσες επιλογές για πρωινό.

Finz: Εστιατόριο σε εξέδρα, ουσιαστικά μέσα στη θάλασσα, καλή επιλογή τόσο για το περιβάλλον και τη θέα όσο και για τα θαλασσινά του. Στο ξενοδοχείο Beach Rotana.

Idiom: Ενδιαφέρουσες προτάσεις για πιάτα ημέρας.

Pars Palace: Περσικό εστιατόριο.

Sayad: Ιδανικό για θαλασσινά και ψάρια, στο ξενοδοχείο Emirates Palace.

Μπαρ

Η νυχτερινή διασκέδαση στην πόλη συγκεντρώνεται κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχεία, με λίγες επιλογές εκτός αυτών. Όπως το Cristal, το Jazz Bar στο Hilton International και το Zenith στο ξενοδοχείο Sheraton.

Διαμονή

Το Emirates Palace Hotel, 5* είναι το πιο φημισμένο για την πολυτέλειά του, το Qasr Al Sarab, 5*  βρίσκεται σχεδόν μέσα στην έρημο, το Beach Rotana, 4*  διαθέτει ιδιωτική παραλία εκτός από τις πισίνες του, ενώ χωρίς υπερβολές και λογικές τιμές υπάρχουν το Al Diar Mina Hotel, 3* , το κεντρικό Grand Continental Flamingo Hotel, 3* και το City Seasons Alhamra, 2*

Περισσότερα για τα ξενοδοχεία ΕΔΩ!

Παρακάτω, το Αμπού Ντάμπι στο διαδίκτυο:

ΕΔΩ, το επίσημο site της πόλης.

ΕΔΩ, οι ιστοσελίδες του Οργανισμού Τουρισμού.

ΕΔΩ, ενημέρωση για τις εκδηλώσεις στο Αμπου Ντάμπι

Παρακάτω, στο Αμπού Ντάμπι με την κάμερα του enlefkotv: