Μονοδένδρι, το φημισμένο Ζαγοροχώρι

 

Το Μονοδένδρι βρίσκεται στην Ηπειρο, σε μια περιοχή με όμορφα χωριά, εξαίσια τοπία και σε μία ωρα περίπου απόσταση βόρεια απο την πόλη των Ιωαννίνων (39 χλμ).

Παίρνεις τον δρόμο προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βόρεια και στρίβεις δεξιά στις πινακίδες που γράφουν ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ.

O δρόμος ειναι καλός και οι πινακίδες σε καθοδηγούν εύκολα στον προορισμό σου, η διαδρομή ειναι όμορφη, χαλαρωτική.Φτάνουμε στο πρώτο χωριό πριν το Μονοδένδρι, την Βίτσα, ενα όμορφο χωριό όλο χτισμένο με πέτρα, όπως άλλωστε ολα τα Ζαγοροχώρια - ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά.

Λίγα λεπτά δρόμος και φτάνουμε στο Μονοδένδρι που ειναι εντυπωσιακό, όπως ξεπροβάλλει στο τοπίο όλο πέτρινο ανάμεσα σε πολλά δένδρα.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ενας χώρος για πάρκινγκ, αφού μέσα στο χωριό δεν υπάρχουν χώροι για καλή κίνηση και στάθμευση τροχοφόρων. Αφήνουμε εκεί το αυτοκίνητο και με τα πόδια πάμε να εξερευνήσουμε το Μονοδένδρι.

Αραγε ονομάστηκε έτσι απο το ένα μεγάλο δένδρο στην πλατεία ; Λένε πως το όνομά του, πιθανότατα, οφείλει σε ένα μεγάλο έλατο που υπήρχε στο χωριό έως το 1840.

Μέχρι το 1753 ήταν μια κοινότητα με τρεις συνοικίες (Βίτσα, Άνω Μαχαλάς, Αγ.
Γεώργιος), οι οποίοι αργότερα σχημάτισαν το σημερινό χωριό.

Το Μονοδένδρι γνώρισε μεγάλη οικονομική και εμπορική ακμή τον 18ο και 19ο αιώνα και ανεγέρθηκαν πολλές εκκλησίες, σχολεία και αρχοντικά από τους ευεργέτες του. Το χωριό είναι και γενέτειρα των εθνικών ευεργετών της χώρας μας Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη.

Οι αδελφοί Ριζάρη ήταν μεγαλέμποροι με έδρα την Ρωσία και έδωσαν πολλά χρήματα στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μας και διέθεσαν την περιουσία τους για την ίδρυση και λειτουργία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

Με χρήματα από το κληροδότημα των αδελφών Ριζάρη λειτουργεί σήμερα η χειροτεχνική σχολή, όπου μπορείτε να δείτε ή και να αγοράσετε όμορφα υφαντά και κεντήματα.


Σήμερα στο σπίτι των αδελφών Ριζάρη στεγάζεται το Δημοτικό σχολείο με τις προτομές των ευεργετών να ατενίζουν τις κορυφογραμμές της Τύμφης.


Στο Μονοδένδρι υπάρχει και το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο που φιλοξενεί αξιόλογες διεθνείς καλλιτεχνικές εκθέσεις όπως των Μάνου, Bresson, Boissonas και άλλων.

Από το χωριό του Μονοδενδρίου κατάγεται και ο μεγάλος δάσκαλος του Έθνους Αθανάσιος Ψαλίδας (1767 – 1829).


Αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή της Αγίας Παρασκευής, ένα μοναστήρι 700 μ. περίπου από την κεντρική πλατεία του Μονοδενδρίου, που μοιάζει γαντζωμένο στην άκρη του γκρεμού. Πρόκειται για  ένα ιστορικά διατηρητέο μνημείο, που ιδρύθηκε το 1412 από τον άρχοντα της περιοχής Μιχαήλ Βοεβόδα τον Θεριανό.

Στο Μονοδένδρι πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπως θέατρο και συναυλίες. Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

Οχι μακριά απο το Μονοδένδρι βρίσκεται το "πέτρινο δάσος", ναι, υπάρχει ενα πέτρινο δάσος στην περιοχή, μοναδικό και εντυπωσιακό.

Στο Μονοδένδρι όπως και σε όλα τα Ζαγοροχώρια θα βρείτε πλούσια και νοστιμότατα εδέσματα, παραδοσιακές γεύσεις όπως η πίτα της Κυρά Κικίτσας. Οι φημισμένες Ζαγορίσιες πίτες είναι όλες φτιαγμένες με αγνά τοπικά υλικά.
Γευθείτε: Πίτες όπως η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα, χορτόπιτα, μπατσαριά, σπανακόπιτα Ηπειρώτικη, γαλατόπιτα, τσουκνιδόπιτα, γκιζόπιτα, κολοκυθόπιτα, τραχανόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα καθώς και αμυγδαλόπιτα, μπακλαβά, τηγανίτες Γιαννιώτικες και μήλο στο φούρνο.

Οι παραδοσιακές γεύσεις των Ζαγορίων θα αφήσουν ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Δοκιμάστε τα ντόπια κρέατα μαγειρεμένα στην γάστρα, αρνί στη γάστρα, πομπάρι, τρίμμα πασχαλιάτικο, τηγανητό χοιρινό, κοντοσούβλι, προβατίνα στα κάρβουνα, γίγαντες φούρνου, μπριάμι, μπουμπουριά.

Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με κρασί ντόπιας παραγωγής, εκλεκτό τσίπουρο ή ούζο.

Από το Μονοδένδρι και τα άλλα Ζαγαροχώρια μπορείτε να προμηθευτείτε γαλακτοκομικά προϊόντα, κάστανα, μήλα, καρύδια, μέλι, μανιτάρια, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τουρσιά, ντόπια κρέατα και είδη λαϊκής τέχνης.