Ευ-Πορος πολλών αστέρων

 

Πλησιάζοντας τον Πόρο με το καράβι, από μακριά δεσπόζει στην ψηλότερη κορυφή του λόφου το ιστορικό Ρολόι του, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα. Από εδώ η θέα στο λιμάνι και τις απέναντι ακτές είναι εξαιρετική. Κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης.

Ο Πόρος αποτελείται από δυο νησιά τη Σφαιρία και την Καλαυρία.

«Πόρος» σημαίνει στενό θαλάσσιο πέρασμα και εδώ πρόκειται για τη θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει τα δυο νησιά από το Γαλατά. Κάποτε αυτό το πέρασμα ήταν τόσο ρηχό που το 200 μ.Χ. ο Παυσανίας το πέρασε περπατώντας στο βυθό.


Σε αντίθεση με την πευκόφυτη Καλαυρία που κατοικούνταν από την αρχαιότητα, η Σφαιρία κατοικήθηκε τον 15ο αιώνα από Αρβανίτες που έφτασαν στον πόρο κυνηγημένοι από τους Τούρκους.

Τα σπίτια στην παραλία είναι μεγάλα νεοκλασικού ρυθμού, ενώ είναι απλά διώροφα στη Μπρίνια, στο Μύλο, στην Πούντα και στο Καστέλι. Οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι.

Στο κέντρο βρίσκονται το Δημαρχείο το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη και η Αίθουσα Εκθέσεων - Πολιτιστικών εκδηλώσεων.

H είσοδος στο λιμάνι αποκαλύπτει μια δραστήρια προκυμαία που είναι γεμάτη με τα καφέ και τα εστιατόρια και ένα πλήθος μικρών σκαφών που λιμενίζονται, καθώς και τα επιβατηγά πλοία αλλά και το πορθμείο, που μεταφέρει απέναντι στο Γαλατά όπου βρίσκεται το Λεμονοδάσος. Απο εκεί κανείς μπορεί να πάει στο Μοναστήρι και στις παραλίες Ασκέλι ή και το Νεώριο.

Από το Γαλατά κάποιος μπορεί να πάει στην κωμόπολη της Τροιζίνας κοντά στην οποίο βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας Τροιζίνας, θρυλικού τόπου γεννήσεως του Θησέα.

Επίσης από τον Γαλατά πολύ καλοί οδικοί άξονες  οδηγούν στην  Επίδαυρο και το Ναύπλιο.

Ο Πόρος από το αεροδρόμιο της Αθήνας απέχει με ταξί ή αυτοκίνητο, ακολουθώντας την υπέροχη διαδρομή μέσω Κορίνθου, Νέας Επιδαύρου, Γαλατά  2.30' ώρες περίπου. Πριν τον Ισθμό της Κορίνθου παίρνετε κατεύθυνση προς Επίδαυρο, μετά από την πόλη της Νέας Επιδαύρου στρίβετε δεξιά προς Γαλατά και  όταν θα φθάσετε στο Γαλατά μέσω του τοπικού πορθμείου (σε πέντε λεπτά)  βρίσκεστε στον Πόρο.

«Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους...», έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης.

Βέβαια πολλά πράγματα άλλαξαν από τότε, αλλά και στις μέρες μας είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντσάδας και της ξενοιασιάς.

Ο Πόρος είναι κατάφυτος με πεύκα που φτάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του.

Στην αποβάθρα των καραβιών, βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων και των ταξί. Από 'κει ξεκινούν και οι βάρκες για τις γύρω ακτές.


Αξίζει να δείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, από τον οποίο σώζονται δομικοί λίθοι της βάσης του,  που αποκαλύφθηκαν το 1854. Ο ναός είχε κτισθεί πριν από 2.600 χρόνια και ήταν το κέντρο της Αμφικτιονίας της Καλαυρίας. Επίσης ήταν ένα παραδοσιακό άσυλο για τους ναυαγούς ναυτικούς και τους πρόσφυγες, στο οποίο ο αρχαίος ρήτορας των Αθηνών Δημοσθένης βρήκε καταφύγιο και  στη συνέχεια αυτοκτόνησε πίνοντας  δηλητήριο, το έτος 322 π.X.