Ταξίδι - αστραπή στο Κάντιθ (Ισπανία)

 

Το Cadiz, η αρχαία και αστραφτερή πόλη που περιβάλλεται από θάλασσα είναι πλέον ένα δημοφιλές λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια και θεωρείται ένα από τα αξιοσημείωτα θαύματα της Ευρώπης, με το λαβύρινθο στενών δρόμων και τα μεγάλα κτίρια που χρονολογούνται από τις ημέρες που ήταν εμπορική δύναμη. 

Στέκει στη μέση του Ατλαντικού σαν πλοίο ασάλευτο εδώ και 3.000 χρόνια. Σχεδόν όλα τα τραγούδια των alegrias – φλαμένκο ρυθμός, τραγούδι και χορός- στους στίχους τους μιλάνε για το Κάντιθ. Η πόλη είναι η μητέρα των alegrias, λέξη που στα ισπανικά σημαίνει χαρά.

Πρόκειται για την αρχαία πόλη Γάδειρα, κοντά στο Στενό του Γιβραλτάρ (Ηράκλειες στήλες), το οποίο στην αρχαιότητα ήταν γνωστό και ως Γαδειρίδαι Πύλαι. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πόλη συνδέεται με τον Ηρακλή, ο οποίος έφτασε ως εκεί για την ολοκλήρωση του δέκατου άθλου του, την απαγωγή των Βοδιών του Γηρυόνη. Τύμβος που ανακαλύφθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. κοντά στο Κάντιθ θεωρήθηκε ως η "τελευταία κατοικία" του Γηρυόνη.

Το Cadiz, ιδρύθηκε από τους Φοίνικες πριν από 3.000 χρόνια. Η πόλη, πλούτισε ως κέντρο εμπορίου της Ισπανίας με την Αμερική. Κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., αποτελούσε πλούσιο εμπορικό κέντρο κεχριμπαριού και κασσίτερου. Από εδώ ξεκίνησε ο Γαλλοϊσπανικός στόλος που νικήθηκε στο Τραφάλγκαρ από τον Νέλσωνα, το 1805.

Η είσοδος στην παλιά πόλη γίνεται από τις Puertas de Tierra (Πύλες της Γης). Η ιστορία για τα τείχη που παρέμειναν απόρθητα στην προέλαση των δυνάμεων του Ναπολέοντα, έχει και αυτή τη δική της θέση στα τραγούδια της πόλης. Ο περίπατος στο λαβύρινθο των στενών δρόμων της πόλης κυριολεκτικά θα σας ενθουσιάσει. Είναι γεμάτοι με μικρά μαγαζιά, καφετέριες και εστιατόρια, που σερβίρουν νόστιμα τάπας, σκυλόψαρα και γαρίδες, δίπλα στην παλιά ρωμαϊκή αγορά. 

Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κάποιος για το Κάντιθ είναι ότι βρίσκεται σε μια πόλη που έχει λατρευτεί από τους κατοίκους της. Δεν το ακούς μόνο στα τραγούδια τους, το βλέπεις στα μάτια τους κάθε φορά που ρωτάς κάτι γι’ αυτήν. Το δεύτερο είναι η αδυναμία τους στη θάλασσα και η στενή σχέση μαζί της. Με την παραμικρή υπέρβαση του θερμόμετρου οι ντόπιοι, αλλά και από τις γύρω περιοχές, εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους για περιπάτους πλάϊ στο κύμα, δίνοντας στην πόλη μια νέα ταυτότητα. 

Το Κάντιθ είναι μια ακμάζουσα οικονομική πόλη του ισπανικού Νότου, με 135.000 κατοίκους και πολύ μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών. Η τοπική οικονομία όμως δεν έχει υπνωτισθεί από το εύκολο κέρδος των τουριστικών υπηρεσιών και της υποσχέσεις της τουριστικής μονοκαλλιέργειας. Έτσι το Κάντιθ εξακολουθεί να διαθέτει κραταιά οικονομική ζωή σε τομείς παραγωγής και υπηρεσιών, που σχετίζονται με τη μακρά και στερεή σχέση της πόλης με τη ζωή της θάλασσας.

Ναυτιλία, αλιεία και ναυπηγική είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες της θαλάσσιας οικονομίας της, οι οποίοι συμπληρώνονται από το ευρισκόμενο σε προνομιακή θέση λιμάνι του Κάντιθ – στο ξεκίνημα του Ατλαντικού ωκεανού- το οποίο αποτελεί σημαντική πύλη εξαγωγών των ισπανικών προϊόντων προς τις χώρες της Αμερικής. Η γεωγραφία επεφύλαξε για το ασφαλές λιμάνι φυσικό λιμάνι της πανέμορφης ανδαλουσιανής πόλης το ρόλο της σημαντικότερης βάσης του βασιλικού στόλου της χώρας, κατά την περίοδο που αναπτυσσόταν η ισπανική αποικιοκρατία. Επίσης το Κάντιθ υπήρξε το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εισόδου στο ισπανικό έδαφος των λεηλατημένων θησαυρών που υφάρπαξαν από τους ντόπιους αμερικανικούς πληθυσμούς οι κονκισταδόρες και οι πρώτοι έποικοι του Νέου Κόσμου, δραστηριότητα από την οποία προέκυψε η θεαματική οικονομική, πνευματική και καλλιτεχνική ακμή της πόλης κατά το 16ο αιώνα.

Η πανέμορφη παραλία de la Caleta εντός της πόλης φρουρείται στα δεξιά της από το Castillo de Santa Catalina, ενώ στην αντικρινή πλευρά στέκει το Castillo de San Sebastian, προσφέροντας μοναδική θέα.

Το εξαιρετικό Catedral Nueva από λευκό μάρμαρο κυριαρχεί στην κεντρική πλατεία. Ολοκληρώθηκε το 1838 από τα χρήματα που πρόσφεραν οι μεγαλέμποροι της εποχής. 

Την πόλη του Κάντιθ χαρακτηρίζουν –όπως και πολλές άλλες πόλεις της Ανδαλουσίας- οι πολυάριθμες πλατείες: Plaza San Juan de Dios, Plaza Candelaria, Plaza de la Catedral, Plaza San Antonio, Plaza de la Mina, Plaza de Espana, Plaza de las Flores είναι μόνο κάποιες από αυτές. Στην Plaza de Espana κυριαρχεί το πάρκο με το μνημείο που έχει αφιερωθεί στο Σύνταγμα του 1812, έργο του γλύπτη Aniceto Marinas και του αρχιτέκτονα Lopez Otero.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι το μουσείο του Cadiz (Plaza de Mina) με κυριότερα εκθέματα δύο φοινικικούς σαρκοφάγους. Ο πρώτος, για έναν άνδρα, βρέθηκε το 1887, στο χώρο του ναυπηγείου του Cadiz. Η δεύτερη, μια γυναίκα, αποκαλύφθηκε το 1980.

Σε απόσταση 3 λεπτών με τα πόδια από το μπαρόκ Oratorio Santa Cueva, το ιερό σπήλαιο, στο Calle Rosario, θα θαυμάσετε πίνακες του Goya.

Στο Calle Meson, υπάρχουν ενδιαφέροντα ερείπια - ένα άθικτο ρωμαϊκό θέατρο 20.000 ατόμων, ένα από τα μεγαλύτερα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

Κάντε μια βόλτα στο πάρκο απέναντι από το Calle Infanta Leonor, για να δείτε την όμορφη θέα της La Pepa, της ψηλότερης γέφυρας της Ευρώπης. Λειτούργησε το 2015 και συνδέει το Κάντιθ με την ηπειρωτική Ισπανία. Απέχει 674 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη και από το λιμάνι της πόλης φεύγουν πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα Κανάρια Νησιά, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.