Σαντορίνη, μαγεία και ρομαντισμός

 

Κάλος και δέος. Υποβλητικό τοπίο, συναρπαστική ιστορία, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Μαγεία και ρομαντισμός. Πώς να μην έχει κάποιος τεράστιες προσδοκίες πριν ακόμα φτάσει στην Σαντορίνη;  

Η Σαντορίνη βρίσκεται μεταξύ της Ίου και της Ανάφης. Αποτελεί σύμπλεγμα των νησιών Θήρα, Θηρασιά, Ασπρονήσι, ηφαίστεια (Παλιά Καμένη και Νέα Καμένη, στην οποία βρίσκεται ο κρατήρας του ηφαιστείου). Συγκαταλέγεται μαζί με τα Μέθανα, τη Νίσυρο και τη Μήλο στα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας.  Στη Θήρα υπάρχουν 13 χωριά και στη Θηρασιά 3.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά, όνομα που προήλθε από παραφθορά της λέξης Θήρα. Η έκτασή της είναι 76 τ.χλμ. και το μήκος των ακτών της 69 χλμ. Η περίμετρος είναι περίπου 36 ν. μίλια. Απέχει 128 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και 63 ν. μίλια από την Κρήτη.

Το όνομα Θήρα το πήρε από τον μυθικό οικιστή Θήρα της Σπάρτης, που εγκαταστάθηκε στο νησί γύρω στον 10ο αιώνα π.Χ. και ίδρυσε την ομώνυμη πόλη στο Μέσα Βουνό. Το όνομα Σαντορίνη το έδωσαν στο σύμπλεγμα των νησιών οι Ενετοί και αναφέρεται από τον Άραβα γεωγράφο Εδρισή, το 1153. Είναι συνεκφορά των λέξεων Santa Irene (Αγία Ειρήνη), που το πήρε ή από την ομώνυμη εκκλησία στον κάμπο της Θηρασιάς, ή από την ομώνυμη παλαιοχριστιανική βασιλική στην Περίσσα, η οποία δεν σώζεται.

Η Θήρα, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι, είναι υπολείμματα του προϊστορικού στρογγυλού νησιού. Περιβάλλουν μια βαθιά λεβητοειδή θαλασσινή λεκάνη, στο κέντρο της οποίας αναδύθηκαν η Παλιά και η Νέα Καμένη. Αυτή η λεκάνη είναι που ονομάζεται Καλδέρα ή Καλντέρα, σύμφωνα με τη διεθνή γεωλογική ορολογία. Εχει διαστάσεις 8Χ5 χλμ. και βάθος που φτάνει τα 370 μ. Η Σαντορίνη είναι το μόνο σύμπλεγμα νησιών στο οποίο οι οικισμοί δεν έχουν κτιστεί στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά στις άκρες των εσωτερικών τοιχωμάτων της Καλντέρας. Είναι, επίσης, ένα από τα ελάχιστα σημεία στον κόσμο όπου διατηρούνται αρχιτεκτονικά σύνολα υπόσκαφων σπιτιών στο ηφαιστειογενές έδαφος. Η Καλντέρα και ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών της Σαντορίνης, έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το κυρίως νησί, η Θήρα, έχει σχήμα ημισέλινου και βρίσκεται στην ανατολικότερη θέση του συμπλέγματος. Η δυτική πλευρά της αποτελείται από τα τοιχώματα της Καλντέρας που διατηρούν ολοζώντανη την εικόνα της γεωλογικής ιστορίας της και αποτυπώνουν τις διαφορετικές φάσεις της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η ζωή πάνω στη Σαντορίνη φαίνεται ότι δεν σταμάτησε ποτέ να κυλά. Το ηφαίστειο απλώς την ακινητοποίησε για λίγο και μετά την άφησε να ακολουθήσει ξανά την πορεία της ως τις μέρες μας. Αυτό το σημείο που σκόρπισε την υπερδύναμή του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, σήμερα έχει σκορπίσει ως εκεί τη φήμη του νησιού. Πουθενά αλλού στη Γη δεν υπάρχει ένα τόσο εντυπωσιακό σκηνικό που να φιλοξενεί μια τόσο ανθρώπινη ζωή. 

Φηρά -Ημεροβίγλι -Οία: Εκπληκτική διαδρομή την οποία αξίζει να κάνετε για να έχετε την πρώτη γνωριμία με το νησί. Η συνολική απόσταση από τα Φηρά ως την Οία είναι 9 χλμ.  Στο μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού θα βαδίζετε κοντά στο χείλος της Καλντέρας. Προκειμένου να προστατευτούν από το επικλινές ασταθές υπέδαφος και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι Σαντορινιοί έσκαψαν μέσα στη γη τα σπίτια τους. Το υπόσκαφο σπίτι είναι ο πιο χαρακτηριστικός τύπος. Οι κάναβες ήταν οι αποθήκες συντήρησης τροφίμων και είναι είτε υπόγειες είτε σκαμμένες στο πιο βαθύ σημείο του εδάφους. Ένας άλλος τύπος είναι τα καστέλια, δηλαδή οι οικισμοί με τα σπίτια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Τέτοια δείγματα υπάρχουν στον Πύργο, στο Εμπορείο κ.ά. 

Ξεκινάτε από τα Φηρά και ακολουθείτε τις πινακίδες για το τελεφερίκ. Περνάτε από μπροστά του και συνεχίζετε προς το Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Νομικός. Σε 20' από το τελεφερίκ θα έχετε φτάσει στον Άγιο Γεράσιμο, ανάμεσα στα Φηρά και το Φηροστεφάνι. Θα μπείτε στον εσωτερικό δρόμο που διασχίζει τον όμορφο οικισμό και στην πορεία σας προς το Ημεροβίγλι θα αντικρίσετε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Όταν φτάσετε στον Άγιο Γεώργιο αξίζει να κάνετε μια στάση για να θαυμάσετε το ηφαίστειο από το προαύλιό του. Πιο κάτω στο δρόμο σας θα βρείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Κατηφόρη, επάνω από τον Σκάρο. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια αριστερά, θα περπατήσετε στη χερσόνησο με τα ελάχιστα ερείπια της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του νησιού και θα χαρείτε τη  μοναδική θέα. Από μονοπάτι θα φτάσετε και στην Παναγία Θεοσκέπαστη, προς τα δυτικά του Σκάρου.

Επιστρέφοντας, συνεχίζετε στο σοκάκι, δίπλα από τον Άγιο Ιωάννη και προχωράτε σε έναν χωματόδρομο στον οποίο υπάρχει σειρά ξενοδοχείων. Το πρώτο μικρό τμήμα ξεκάθαρου μονοπατιού, έξω από το Ημεροβίγλι, θα σας φανεί μαγικό καθώς χαρίζει υποβλητική θέα. Μία από τις παρακάμψεις που αξίζει να κάνετε θα σας φέρει (κοντά στο τέλος της σειράς των ξενοδοχείων) στον Άγιο Αντώνιο. Το κατηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι οδηγεί μετά από μια διαδρομή διάρκειας 5-10΄στο εκκλησάκι.

Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο και ανηφορίζετε αρχικά δεξιά από τον Άγιο Μάρκο για να φτάσετε στο ιδιωτικό εκκλησάκι του Μικρού Προφήτη Ηλία, πάνω από το Ημεροβίγλι (στο σημείο μπορείτε να έρθετε και με αυτοκίνητο). Για πολλούς το ομορφότερο τμήμα του μονοπατιού ξεκινάει από τον Προφήτη Ηλία. Θα σας καθοδηγήσει η πινακίδα που δείχνει προς την Οία, ώστε να κατηφορίσετε μέχρι να συναντήσετε τον αυτοκινητόδρομο στη διασταύρωση για Πορί. Συνεχίστε προσεκτικά για 300 μ. πάνω στον ασφαλτόδρομο και θα ξαναβρείτε το μονοπάτι κοντά στο διάσελο.

Από εδώ και πέρα ανηφορίζετε στο Μαύρο Βουνό που φημίζεται για τους ιριδισμούς του την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Στην κορυφή θα αντικρίσετε το εκκλησάκι του Σταυρού και θα απολαύσετε την πανοραμική εικόνα της Οίας. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε προς τον Προφήτη Ηλία της Οίας (10΄) και θα περάσετε το εργοστάσιο αφαλάτωσης (άλλα 5΄). Από εδώ ακολουθείτε τον ασφαλτόδρομο, ή ένα σύντομο μονοπάτι, για να μπείτε στον οικισμό της Οίας.

Ένα μοναδικό θέαμα για τα μάτια σας μόνο: Οι εικόνες της Σαντορίνης, όταν την αντικρίζετε μέσα από την Καλντέρα, είναι μοναδικές. Θα μείνετε άφωνοι από το δέος που προκαλεί αυτός ο τόπος. Ειδικά το απόγευμα, το φως του ήλιου που δύει προσθέτει περίσσιο χρώμα και θα έχετε την αίσθηση ότι αρμενίζετε στο κέντρο του κρατήρα του ηφαιστείου. Είναι πολλά τα ατού που κάνουν τη Σαντορίνη ιδανική. Ακόμα και όταν συνωστίζονται πάνω στον ίδιο βράχο 5.000 άνθρωποι  για να δουν το ηλιοβασίλεμα, ακόμα και τότε το νησί δεν χάνει την ενέργειά του.  Για να αποφύγετε τον συνωστισμό δείτε το ηλιοβασίλεμα από τον Σκάρο του Ημεροβιγλίου, από τα Κάτω Φηρά ή από το φάρο του Ακρωτηρίου.  

Αμμούδι - Ακρωτήρι:  Ξεκινώντας από το Αμμούδι και αφήνοντας πίσω σας το νησάκι με τον Άγιο Νικόλα τον Περαματάρη, περνάτε από το μικρό αγκυροβόλιο της Αρμένης. Η πρώτη στάση αξίζει να γίνει στους Αγίους Επτά Παίδες. Θα διακρίνετε το λευκό εκκλησάκι που φωλιάζει στον βράχο. Εάν διαθέτετε φουσκωτό ή καΐκι, θα δέσετε στο μικρό τσιμεντένιο μόλο και θα ανακαλύψετε από κοντά το μονόχωρο ναό.  Από εδώ και μέχρι το Ημεροβίγλι υπάρχουν αρκετοί ανοιχτοί όρμοι-παραλίες για μοναχικό μπάνιο (περιοχή του όρμου Μουζακιά). 

Συνεχίζοντας με νότια κατεύθυνση, κάτω από το Ημεροβίγλι μπορείτε να περάσετε ανοιχτά για να θαυμάσετε το εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης, στην "αόρατη" δυτική πλευρά του Σκάρου και να συνεχίσετε για τον Γιαλό των Φηρών. Από εδώ και μέχρι τον Αθηνιό θα δείτε εγκαταστάσεις και σκάλες φόρτωσης τριών από τα παλιά ορυχεία της Σαντορίνης. Όλα εξήγαγαν θηραϊκή γη και ελαφρόπετρα. Τα υλικά αυτά τα χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες. Ανάλογα με το τι ήθελαν να πάρουν, περνούσαν τη θηραϊκή γη και την ελαφρόπετρα από ψιλά ή χοντρά κόσκινα και στη συνέχεια με τους μεταφορικούς ιμάντες και τις καρούτες (χοάνες) τα φόρτωναν στα πλοία.

Μετά τον Αθηνιό (με νότια κατεύθυνση) το βλέμμα σας θα στραφεί στο πάλλευκο (με γαλάζια ρίγα-σειρήτι) τρίκογχο καμπαναριό της Παναγίας της Πλάκας που μοιάζει να ξεκολλάει από την απότομη πλαγιά. Πλησιάζοντας κοντά στα βράχια της υποτυπώδους παραλίας που σχηματίζεται, θα παρατηρήσετε τα θολωτά κτίσματα που είναι εγκαταστάσεις θερμών λουτρών.

Σχεδόν κάτω από το Μεγαλοχώρι , σε μικρή απόσταση από την Πλάκα θα συναντήσετε την παραλία Θέρμη, με το λαξευμένο στον βράχο  εκκλησάκι του Χριστού τα Θέρμη. Από τη θάλασσα η λευκή καμπύλη πρόσοψη του ναού είναι εντυπωσιακή, σαν ζωγραφιστή στο βράχο, ενώ δίπλα του βλέπουμε ακόμα περισσότερα υπόσκαφα σπιτάκια που πλέον δεν κατοικούνται, αφού δεν λειτουργούν τα ιαματικά λουτρά.

Πλησιάζοντας προς το Ακρωτήρι και τον φάρο μπροστά σας ανοίγεται ο όρμος του Μπάλου (ή Πάλου). Δύο εκκλησάκια μετά την παραλία θα σας τραβήξουν την προσοχή. Το πρώτο, ο Αγιος Νικόλαος του Μπάλου, είναι κτισμένο στο επίπεδο της θάλασσας και κρύβεται πίσω από τα βράχια της ακτογραμμής και το άλλο αρκετά πιό ψηλά, είναι υπόσκαφο και αφιερωμένο στην Παναγία του Μπάλου.

Στις νησίδες Παλαιά και Νέα Καμένη:  Εδώ σύμφωνα με τους ερευνητές-γεωλόγους θα συναντήσετε τα νεώτερα ηφαιστειακά πετρώματα της Ελλάδας. Οι πλέον πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις στη χώρα μας, έχουν δημιουργήσει αυτό το εντυπωσιακό σύμπλεγμα των νησίδων της Καλντέρας. Κάνοντας τον περίπλου της Παλαιάς Καμένης θα δείτε τρεις ορμίσκους όπου μπορείτε να προσεγγίσετε και να κάνετε μπάνιο. Τα νερά είναι ζεστά και διόλου διαυγή. Στο δίαυλο ανάμεσα στην Παλαιά Καμένη και τη Νέα Καμένη το χρώμα της θάλασσας γίνεται έντονο πράσινο και κοντά στα βράχια αποκτά μια σπάνια απόχρωση ανάμεσα στο κίτρινο, το πορτοκαλί και το καφέ. Στον Άγιο Νικόλαο της Παλαιάς Καμένης μπορείτε να κάνετε ιαματικά θειούχα λουτρά.

Τρυπητή Θηρασιάς: Η Θηρασιά έχει την ίδια γεωμορφολογία με τη Θήρα, αλλά επειδή δεν έχει ακολουθήσει την ίδια πορεία τουριστικής ανάπτυξης οι εικόνες που προσφέρει είναι πιό δυνατές και εντυπωσιακές, εμφανίζοντας πολύ καθαρά την φυσική γεωλογική τομή της Καλντέρας με ανάγλυφα τα διαδοχικά στρώματα των ηφαιστειακών πετρωμάτων. Το πιο εντυπωσιακό σημείο βρίσκεται στη νότια πλευρά της Θηρασιάς, στο ακρωτήριο Τρυπητή. Οι γεωλόγοι μιλούν για ίσως την ομορφότερη ηφαιστειακή «φλέβα». Πρόκειται για μια κατακόρυφη διείσδυση λάβας, μέσα σε ροές παλαιότερων. Η φλέβα αυτή της Τρυπητής γίνεται ακόμα πιό εντυπωσιακή διότι λόγω της διάβρωσης των γύρω υλικών, προεξέχει προς τα επάνω, δίνοντας την αίσθηση ενός μικρού τείχους.

Το Μαύρο Βουνό: Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, ανάμεσα στο φάρο του Ακρωτηρίου και την παραλία Μέσα Πηγάδια. Φυσικά θα το καταλάβετε από το χρώμα, αλλά και τους εκπληκτικούς  σχηματισμούς της λάβας. Τα πετρώματα χρονολογούνται 100.000 χρόνια πριν και τα ανοίγματα στα βράχια οδηγούν σε υποβρύχιες σπηλιές. Ένας σχηματισμός βράχων στο Μαύρο Βουνό είναι υπεύθυνος για δεκάδες σχόλια και υποθέσεις. Διακρίνεται πάντως ξεκάθαρα το προφίλ ανθρώπινης μορφής που κοιτάει τη θάλασσα. Οι περισσότεροι τον ονομάζουν «Ινδιάνο» λόγω της γαμψής μύτης του. Κάποιοι άλλοι που έζησαν από κοντά τον φημισμένο αρχαιολόγο και επικεφαλής της ανασκαφής του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι, Σπύρο Μαρινάτο (1901-1974), τον ονόμασαν «Μαρινάτο».

Σχεδόν όλες οι παραλίες της νότιας πλευράς έχουν πρόσβαση με αυτοκίνητο. Μία και μοναδική κρύβεται απροσπέλαστη ανάμεσα στο Μαύρο Βουνό και το φάρο στο Ακρωτήρι. Θα την προσεγγίσετε μόνο με φουσκωτό (μεγάλα βάθη, βραχώδης βυθός). Πιο εύκολο να ρίξετε άγκυρα είναι στο Ασπρονήσι. Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη και με τα πλοιάρια που κάνουν εκδρομές. Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές καθώς και εταιρείες που νοικιάζουν σκάφη για να απολαύσετε τη συναρπαστική αυτή εμπειρία και να ανακαλύψτε παραλίες-θησαυρούς

Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά το λιμάνι του Αθηνιού, όπου προσεγγίζουν τα πλοία της γραμμής. Για όσους διαθέτουν σκάφος, το καλύτερο λιμάνι με δική του μαρίνα είναι η Βλυχάδα, στο νότιο άκρο του νησιού.
Τα κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν στον Γιαλό των Φηρών και οι λάντζες αναλαμβάνουν τη μεταφορά των επισκεπτών. Κάτω από την Οία υπάρχει ο όρμος Αμμούδι με μικρό κρηπίδωμα για να προσεγγίσετε άνετα.
Εκεί βρίσκεται επίσης και ο όρμος της Αρμένης, που ενώνεται μέσω μονοπατιού με το Αμμμούδι: στον βόρειο μυχό του μπορείτε να ρίξετε άγκυρα. Μικρά λιμανάκια, καταφύγια για τους ψαράδες, θα συναντήσετε στην βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, στον Βουρβούλο και στο Πορί. Ασφαλές λιμάνι σε όλους σχεδόν τους καιρούς είναι αυτό της Νέας Καμένης στον όρμο Κακάκη, όπου υπάρχει καδένα για πρόσδεση κάτω από το εκκλησάκι (πάντως κανείς δεν δένει εκεί διότι και το χρώμα της θάλασσας είναι διαφορετικό και η μυρωδιά του θειαφιού έντονη).

Ο βυθός της Σαντορίνης προσφέρεται για καταδύσεις που χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες. Εξαιρετική περιοχή για κατάδυση είναι το ακρωτήρι Τρυπητή στη Θηρασιά και ο Ταξιάρχης με το ναυάγιο, στην Παλιά Καμένη. Ο ύφαλος στην περιοχή Αδιάβατη (εντός της Καλντέρας, νότια, κοντά στο Ακρωτήρι) προσφέρεται επίσης για βουτιές.

Αν θέλετε να ανακαλύψετε σπηλιές, πρέπει να καταδυθείτε στα Μέσα Πηγάδια και στον αποκαλούμενο βράχο του Ινδιάνου, ή Μαρινάτου. Άλλες περιοχές που προσφέρονται είναι η Αρμένη κοντά στην Οία (για wall dive), το Αμμούδι και το Ασπρονήσι. 

Μαθήματα γαστρονομίας: Δοκιμάστε το άνυδρο τοματάκι, τη φάβα, την κάπαρη, τη λευκή μελιτζάνα. Στο νησί, οι σεφ πειραματίζονται, παντρεύοντας τις παραδοσιακές συνταγές με τη μεσογειακή κουζίνα και αναδεικνύουν τη Σαντορίνη σε μοναδικό γαστρονομικό προορισμό στο Αιγαίο. Μπορείτε να δοκιμάσετε:                                      
Κοπανιά: κριθαροκουλούρα με σταφίδες
Κουφέτο: Μέλι βρασμένο με καβουρδισμένα αμύγδαλα. Συνήθως το κερνούν στους γάμους ή όταν έχουν εγκαίνια.
Μελιτίνια: Παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα. Φτιάχνεται με μυζήθρα, ζάχαρη και μαστίχα.
Μπακαλιάρος ξελουριστός: Μπακαλιάρος αμαγείρευτος, κομμένος σε μικρά κομμάτια. Τρώγεται συνήθως με ντοματοσαλάτα.
Πουλιά γεμιστά: Ανθοί από κολοκύθια, γεμιστοί με ρύζι.
Σαντορινιά πουτίγκα: γλυκό με σιμιγδάλι και γάλα (η πουτίγκα των φτωχών, γίνεται με ψωμί και γάλα, ενώ των πλουσίων με αυγά και σοκολάτα).
Σκορδομακάρονα: Χονδρά μακαρόνια με σκόρδο και ντομάτα φρέσκια.
Σφουγγάτο: Ομελέτα με πατάτες ή κολοκύθια.
Ψάρια μαρινάτα: Ψάρια (σαφρίδια ή γόπες) τηγανητά, με ξύδι και δενδρολίβανο.
Ψαρόλια ψητά: Ψαράκια μικρά. Τα βάζουν στον ήλιο για αρκετές ημέρες μέχρι να ξεραθούν. Συνήθως τα τρώνε το χειμώνα. Θεωρούνται καλός μεζές για κρασί.
Τοματοκεφτέδες ή ψευτοκεφτέδες: Τηγανητοί χορτοκεφτέδες, με σέσκουλο, δυόσμο, ντομάτα, κολοκύθια και διάφορα άλλα χόρτα, σε κουρκούτι.

Οινικός τουρισμός: Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι από τους σημαντικότερους της Ευρώπης - εδώ ο οινικός τουρισμός βρίσκεται στο φόρτε του, ειδικά από τα μέσα Αυγούστου και μετά, όταν αρχίζει ο τρύγος. Οι οινοποιοί του νησιού είναι πάντα πρόθυμοι να σας μάθουν τα πάντα για τη Μανδηλαριά, το Μαυροτράγανο, το Αϊδάνι, το Αθήρι και φυσικά το Ασύρτικο. Η λέξη βεντέμα είναι ιταλική κι έτσι ονομάζουν τον τρύγο και την εποχή του τρυγητού στο νησί. Οι προετοιμασίες ξεκινούν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Τα σταφύλια μεταφέρονταν στην κάναβα (οινοποιείο) και ανάλογα με το χρώμα τους (άσπρα ή μαύρα), τα ρίχνουν σε χωριστό πατητήρι. Στη συνέχεια πατιούνται και αποθηκεύονται σε βαρέλια.  Το πάτημα των σταφυλιών δεν ήταν εύκολη δουλειά. Όποιος έμπαινε στο πατητήρι έπρεπε να αντέχει τις αναθυμιάσεις του μούστου και να μη ζαλίζεται. Το πάτημα άρχιζε από το βράδυ. Έπλεναν καλά τα πόδια τους και ήταν ελαφρά ντυμένοι. Έδεναν το κεφάλι τους με ένα μαντήλι και στο αυτί τους έβαζαν βασιλικό για να τον μυρίζουν.  Τα λιαστά σταφύλια αφού παραμείνουν στον ήλιο για δέκα μέρες ρίχνονται στο πατητήρι. Από αυτά παράγεται το Vinsanto. Την ημέρα που τελειώνει το πάτημα γίνεται μεγάλη γιορτή. Στις 22 Οκτωβρίου, στη γιορτή  του Αγίου Αβερκίου, ανοίγονται τα βαρέλια και δοκιμάζονται τα κρασιά. Τα βαρέλια σταυρώνονται με κλαδί βασιλικού, αγιασμένο από τον παπά. Ψέλνοντας δοκιμάζουν το καινούριο κρασί. Ακολουθεί γλέντι με τραγούδια και χορούς.

Θρησκευτικός τουρισμός: Αξίζει να δείτε τη μονή του Προφήτη Ηλία, κοντά στο χωριό Πύργος και τη μονή του Αγίου Νικολάου, στο Ημεροβίγλι. Στην Σαντορίνη υπάρχουν τουλάχιστον 600 εκκλησίες και ξωκλήσια, πολλά από αυτά κτισμένα μετά τον σεισμό του 1956. Τα 50 είναι αφιερωμένα στην Παναγία.

Το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Σαντορίνης είναι ο ναός της Παναγίας Επισκοπής στο χωριό Επισκοπή (ή Μέσα) Γωνιά. Πολλές και αξιόλογες εκκλησίες θα δείτε στο Kαστέλι του χωριού Πύργος, στον οικισμό και γύρω από αυτόν. Ενδιαφέροντες είναι και οι ναοί του Μεγαλοχωρίου, των Εισοδίων της Θεοτόκου, των Αγίων Αναργύρων και της Ζωοδόχου Πηγής. Ένα πολύ εντυπωσιακό ξωκκλήσι κτισμένο στον ηφαιστειακό βράχο, σε υπέροχο σημείο, είναι η Παναγία Σέργενα, κοντά στο Βόθωνα. Στον Καρτεράδο θα δείτε την εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα. Μέσα στο Καστέλι του Εμπορείου υψώνεται η παλιά εκκλησία του Ευαγγελισμού (Παναγία Μεσιανή).

Στα Φηρά θα θαυμάσετε την Ορθόδοξη Μητρόπολη, το ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μετόχι της μονής Πάτμου, του Αγίου Μηνά (Κάτω Φηρά) και την Καθολική Μητρόπολη. Στο Ημεροβίγλι ξεχωρίζει η Ανάσταση, ο Άγιος Γεώργιος, η Παναγία Μαλτέζα, ο Αϊ Γιάννης ο Κατηφόρης στο δρόμο προς τον Σκάρο, η Παναγία Θεοσκέπαστη στη δυτική πλευρά του.
Στην Οία βρίσκεται ο ναός της Παναγίας του Ακαθίστου Ύμνου (ή Πλατσανή) και καθ' οδόν προς το Γουλά θα δείτε την εκκλησία των Εισοδίων της Παναγίας, Μετόχι της μονής της Παναγίας Χοζοβιώτισσας Αμοργού και τον Αγιο Νικόλαο.  Στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή της Οίας υπάρχουν πολλές ακόμη μικρές και μεγάλες εκκλησίες – μεταξύ αυτών ο παλιός ναός της Αγίας Ματρόνας στη Φοινικιά και ο Αϊ Λιάς, ο Αϊ Γιάννης ο Θαλασσινός δίπλα στο φάρο, η Κυρά-Παναγιά. Έχουν συνήθως λουλακί τρούλους και περίτεχνα καμπαναριά. Στο εσωτερικό τους υπάρχουν εικόνες, ασημένια τάματα που κρέμονται από τους πολυελαίους, ρωσικά εκκλησιαστικά κειμήλια και περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα ντόπιων μαστόρων.

Πεζοπορώντας θα δείτε μερικά πολύ όμορφα ξωκλήσια. Στο μονοπάτι Φηρών-Ημεροβιγλίου-Οίας θα συναντήσετε τον Αγιο Αντώνιο, τον Προφήτη Ηλία επάνω από το Ημεροβίγλι, το εκκλησάκι του Σταυρού στην κορυφή του Μαύρου Βουνού. Στο μονοπάτι που οδηγεί από την αρχαία Θήρα στην Περίσσα ξεχωρίζει η Παναγία Κατεφιανή.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο στο νησί υπάρχουν γωνιές ήσυχες, γεμάτες μνήμη, όπως ο Φραγκομαχαλάς με τα αρχοντόσπιτα, το Μέγαρο Γκύζη, η Καθολική Μητρόπολη, η Μονή Λαζαριστών, η Μονή των Δομινικανών Καλογριών και των Αδελφών του Ελέους. 

Η Σαντορίνη απογειώνει τις αισθήσεις. Μια έκρηξη γοητείας θα σας χαρίσει στιγμές μυθικές. Η καλντέρα της έχει ποζάρει σε αμέτρητα εξώφυλλα, ενώ τα υπόσκαφά της αποτελούν κατοικίες του ονείρου. Οι παραλίες της έχουν κατακτήσει τις γραμμές εκατομμυρίων κειμένων.  Η ταπεινή φάβα της έγινε βάση για γκουρμέ πιάτα και ο τουρισμός της την ανέδειξε σε ένα από τα πιο ωραία νησιά του κόσμου. Όποιος λοιπόν σέβεται τον… ταξιδιωτικό εαυτό του πρέπει να επισκεφθεί την Σαντορίνη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. 

Στην Σαντορίνη θα φτάσετε με πλοίο από τον Πειραιά, τη Ραφήνα, τη Ρόδο και το Ηράκλειο.  Αεροπορικώς από Αθήνα, από Θεσσαλονίκη και από το Ηράκλειο.