Νίσυρος, εμπειρία υπερβατικού χαρακτήρα

 

Έχει ηφαίστειο και παραλίες με μαύρα βότσαλα. Υπάρχει και χωριό σκαρφαλωμένο στο χείλος του ηφαιστείου. Τη μυστηριακή ομορφιά την απόκτησε πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια όταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις του ηφαιστείου που «γέννησαν» την τωρινή καλντέρα.


Μία εμπειρία υπερβατικού χαρακτήρα αποτελεί η κάθοδος στο γιγαντιαίο κρατήρα όπου θα σας συναρπάσουν η εκρηκτική ομορφιά, τα κίτρινα και λευκά χρώματα, οι τρύπες που κοχλάζουν, ενώ θα νιώθετε τη μυρωδιά από το θειάφι και τους βρυχηθμούς που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Τα τελευταία 130 χρόνια το ηφαίστειο λαγοκοιμάται, αλλά οι επιστήμονες αφουγκράζονται προσεκτικά τον καθημερινό του «βήχα».

Στην κορυφή ηφαιστειακού λόφου διακρίνεται η ακρόπολη της αρχαίας πολιτείας στην τοποθεσία που είναι σήμερα γνωστή σαν Παλιόκαστρο. Πρόκειται για οχυρωματικά έργα της κλασικής περιόδου και η κατάσταση των τειχών θεωρείται από τους ειδικούς εξαιρετικά καλή αναλόγως της παλαιότητάς τους. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του από τους αρχαίους τεχνίτες, ήταν ογκόλιθοι από βασαλτικό ανδεσίτη (βάρους μέχρι 3,5 τόνων), ένα από τα πιο ανθεκτικά πετρώματα.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Λαογραφικό Μουσείο Νισύρου, που βρίσκεται απέναντι από τον ναό της Ποταμίτισσας.
Πριν απ' όλα αξίζει να ανηφορίσεις για το μεσαιωνικό κάστρο των Ιωαννιτών με την όμορφη εκκλησία της Παναγιάς Σπηλιανής -κτίσμα του 1600- που σίγουρα είναι ένα από το πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Δωδεκανήσου. Η ονομασία «Σπηλιανή» οφείλεται στο καθολικό του μοναστηριού που είναι κτισμένο σε κοίλωμα σπηλιάς όπου τον 15ο αιώνα βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, ενώ η πανοραμική θέα προς την πόλη και το ανοικτό πέλαγος μένει αξέχαστη. Η εορτή του Δεκαπενταύγουστου συνοδεύεται από διήμερη κατάνυξη και στο ξακουστό πανηγύρι ξεχωρίζουν το έθιμο της «κούπας» (χορός όπου η κοπέλα που τον σέρνει κρατάει στο χέρι ένα κύπελλο για δωρεές προς τη Μονή) και η ρεβιθάδα στην πλατεία του χωριού. Στην άλλη άκρη του νησιού, στο Αυλάκι, το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα γιορτάζει στις 27 Ιουλίου με μουσική και χορό.

Λίγο ψηλότερα στις απότομες παρυφές του βουνού Προφήτης Ηλίας (υψ. 698), βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας, 4 χλμ. από Μανδράκι. Από εδώ περνά επίσης το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του βουνού, αλλά και στο μοναστήρι του Σταυρού.

Η Νίσυρος δεν διαθέτει πολλές παραλίες. Οι πιο κοντινές στο Μανδράκι είναι η παραλία Χοχλάκοι (κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιανής), η παραλία του Αγίου Σάββα μέσα στον οικισμό και τα Λουτρά που απέχουν περίπου 1,5 χιλιόμετρο. Άλλες παραλίες θα βρείτε στους Πάλους και στις Λυές, κάτω από την Παναγιά Κυρά. Η γνωστή παραλία της Παχιάς Άμμου, απέχει περίπου 10′ από Μανδράκι με αυτοκίνητο. Αξιόλογη και η παραλία στο Αυλάκι, κάτω από το χωριό Νικειά, η οποία έχει μαύρα, ηφαιστειακά βράχια. Φυσικά υπάρχουν αρκετές παραλίες (ή μάλλον μικροί όρμοι) σε όλη την έκταση του νησιού, οπότε αν βρείτε κάποια που σας αρέσει, σταματάτε και βουτάτε.

Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν αρκετές θερμές πηγές. Οι πιο γνωστές είναι στη θέση Λουτρά, της Θερμιανής και στο Αυλάκι. Τα Λουτρά, όπου λειτουργούν τα Δημοτικά Λουτρά Μανδρακίου, απέχουν περίπου 1,5 χλμ από το Μαντράκι. Τα λουτρά Θερμιανής είναι γνωστά από την αρχαιότητα και βρίσκονται στην άκρη της παραλίας στους Πάλους.

Η έκταση του νησιού είναι 41 τ.χλμ. και οι κάτοικοί του μόλις που υπερβαίνουν τους 1.000. Οι περισσότεροι ζουν στο Μανδράκι και στους Πάλους. Το λιμάνι και πρωτεύουσα Μανδράκι θα σας κλέψει αμέσως την καρδιά με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις πολύχρωμες λουλουδιασμένες αυλές, τα cafe-bars στη σειρά δίπλα στη θάλασσα και τα κατάλευκα σπιτάκια. Ο Θεσσαλονικιός τραγουδιστής Νίκος Παπάζογλου έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2011, στα 63 του χρόνια. Το σπίτι του στα Νικειά έμεινε στην οικογένειά του και το κόκκινο φουλάρι στην πόρτα μοιάζει με αναμμένο κερί στη μνήμη του.

Μια πρόταση για κοντινή εκδρομή από την Νίσυρο είναι στο ηφαιστειογενές νησάκι Γυαλί, στο οποίο γίνεται εξόρυξη πετρωμάτων (ελαφρόπετρα, οψιανός και περλίτης). Εδώ βρέθηκαν ίχνη προϊστορικού οικισμού και αρχαίου νεκροταφείου, ενώ στην Επανάσταση του 1821 το νησάκι αποτέλεσε καταφύγιο του Ανδρέα Μιαούλη. Ημερήσιες εκδρομές γίνονται επίσης στα νησάκια Άγιος Αντώνιος, Πυργούσα, Παχιά, Στρογγυλή.

Η Νίσυρος είναι ένα νησί χάρμα οφθαλμών που σας εγγυάται κάτι παραπάνω από αξέχαστες διακοπές. Πως θα πάτε: Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 11 ώρες. Συνδέεται επίσης με συχνότερα δρομολόγια με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα μέσω τοπικής ναυτιλιακής εταιρείας. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάει στην Κω (ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς) και να πάρει τα τουριστικά καραβάκια που έχουν καθημερινά δρομολόγια από Κω – Καρδάμαινα προς Μανδράκι.