Σαλπάρουμε για Λήμνο!

 

Αυθεντικό, ακριτικό και πολυδιάστατο νησί αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον ανυποψίαστο περιηγητή.
 
Στο λιμάνι της Μύρινας, πρωτεύουσας του νησιού, το μάτι σου, θέλοντας και μη, πέφτει στο κάστρο της. Ένα κάστρο που χτίστηκε αρχικά από τους Βυζαντινούς, για να επεκταθεί ποικιλοτρόπως από Ενετούς και Τούρκους. Η επίσκεψη θα σας αποζημιώσει γιατί προσφέρει πανοραμική θέα.
 
Η Μύρινα μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια σειρά από μονοήμερες εκδρομές σε όλα τα σημεία του νησιού ( θα χρειαστείτε οπωσδήποτε αυτοκίνητο ). Στο νότιο τμήμα ( κοντά στη Μύρινα ) θα συναντήσετε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες, όπως το Πλατύ, ο Άγιος Παύλος ή η ήρεμη αμμουδερή παραλία του Θάνου.
 
Στην Ηφαιστεία, την πόλη που οι ρίζες της χάνονται στους προϊστορικούς χρόνους και η καταγεγραμμένη ιστορία της τη φέρνει να «ζει» μέχρι περίπου το 1400 μ.Χ., την παράσταση κλέβει το προσεκτικά αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο του 5ου αιώνα π.Χ.
 
Στο Καβείριο (ή ιερό των Καβείρων), μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, εντυπωσιάζεσαι όχι τόσο από τα όποια ευρήματα όσο από την αίσθηση που δημιουργεί ο χώρος (θυμίζουμε ότι εδώ πραγματοποιούνταν γιορτές σχετικές με τη γονιμότητα της γης).
 
Για τους αρχαιολάτρεις υπάρχει και ο ιστορικός Μούδρος, δεύτερος σε μέγεθος οικισμός του νησιού, ενώ λίγο πιο κάτω συναντάς την Πολιόχνη, την προϊστορική πόλη της Λήμνου που θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Η εξερεύνηση της νοτιοανατολικής Λήμνου σε φέρνει τελικά στη Φυσίνη και λίγο μετά στο εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντα, που είναι πολιούχος του νησιού και γιορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου.
 
Στο χωριό Κατάλακκος και λίγο μακρύτερα από την παραλία Γομάτι, θα συναντήσεις μια νότα Σαχάρας στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου. Οι «Παχιές Αμμουδιές», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι must για τους πεζοπόρους. Αποτελούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο αμμόλοφων, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά σπάνιο τοπίο με τη μοναδική έρημο της Ευρώπης. Επίσης, εκεί θα δείτε τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας.
 
 
Επιπλέον: Στην κορυφή ενός βουνού στη Λήμνο βρίσκεται ένα γραφικό ξωκλήσι, μοναδικό στον κόσμο για την αρχιτεκτονική του. Είναι κάτω από μια σπηλιά και δεν έχει στέγη. Tο μετόχι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας βρίσκεται στην περιοχή του Θάνους, 4 μόλις χιλιόμετρα από τη Μύρινα. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα από τα πολλά παλαιά αγιορείτικα μετόχια της Λήμνου. Βρίσκεται μέσα σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στις παρυφές του βουνού και έχει εντυπωσιακή θέα. Το εκκλησάκι εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1300 και εκεί επέλεξαν ερημίτες μοναχοί να ασκητέψουν.
 
Οι Καταρράκτες Κάσπακα αποτελούν ένα εντυπωσιακό τοπίο, με νερά που πέφτουν από ύψος περίπου 15 μέτρων και λιμνούλες όπου βρίσκουν καταφύγιο βατράχια κ.ά., ενώ στα Θέρμα θα βρείτε ιαματικά λουτρά με χλωριονατριούχο κι ελαφρώς θειούχο νερό σε θερμοκρασία 35-45°C.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προϊστορικά ευρήματα από την Πολιόχνη, αρχαϊκά και ρωμαϊκά ευρήματα από το Καβείριο κι ελληνιστικά ευρήματα από την Ηφαιστεία.
 
Μη φύγετε απο το νησί χωρίς να δοκιμάσετε τα τυριά σαλαμούρα και καλαθάκι, τις τοπικές χυλοπίτες (φλωμάρια), μέλι και το φημισμένο ξηρό λευκό κρασί με Ονομασία Προέλευσης.
 
Εν κατακλείδι: Αν είστε λάτρεις της ησυχίας, των παρθένων παραλιών και της αυθεντικότητας η Λήμνος είναι η σωστή επιλογή.
Πως θα πάτε: Στη Λήμνο μπορείτε να μεταβείτε ακτοπλοϊκώς από το Λαύριο - διάρκεια ταξιδιού 12 ώρες. Επίσης, το νησί συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη - διάρκεια ταξιδιού 8 ώρες.
Από την Αθήνα μπορείτε να πάτε και αεροπορικώς με καθημερινές πτήσεις της Aegean/Olympic Air
 
Το ταξίδι στη Λήμνο μπορεί να αποτελέσει αφορμή και για μία επίσκεψη στον Άγιο Ευστράτιο, νησάκι που έγινε γνωστό ως τόπος εξορίας και πλέον αποτελεί προορισμό για χαμηλών τόνων, φυσιολατρικές διακοπές.