Η Σέριφος με τις 70 ονειρικές παραλίες

 

Οι παραλίες της είναι από τις ομορφότερες στο Αιγαίο. Η Χώρα της το ίδιο. Το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί ελάχιστα. Στο μεγαλύτερο ύψος του νησιού βρίσκεται η Χώρα, με τα λιθόστρωτα σοκάκια της και τους ανεμόμυλους.
 
Χωρίζεται στην Άνω και την Κάτω Χώρα, με την πρώτη να αποτελεί την πιο τουριστική πλευρά. Πλατεία Δημαρχείου, ενετικό κάστρο με το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου και υπέροχη θέα. Στη δεύτερη τα πράγματα είναι πιο ήρεμα.
 
 
Η ιστορία της Σερίφου κρύβεται πίσω από το Μεγάλο Λιβάδι, που άκμασε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν σημειώθηκε άνοδος στην μεταλλευτική βιομηχανία.
 
 
Στην ελληνική μυθολογία, η Σέριφος υπήρξε καταφύγιο του Περσέα και της μητέρας του Δανάης, όταν ο παππούς του και βασιλιάς του Αργους, Ακρίσιος, φοβούμενος την επαλήθευση του χρησμού ότι θα τον σκότωνε ο εγγονός του τους έδιωξε από τον τόπο τους με άσπλαχνο τρόπο. Εδώ αργότερα ο Περσέας σκότωσε τη φοβερή Μέδουσα και πρόσφερε την κεφαλή της σαν γαμήλιο δώρο στον βασιλιά του νησιού Πολυδέκτη.
 
 
Τους Κλασικούς Χρόνους η Σέριφος γνώρισε σημαντική ακμή χάρη στα μεταλλεία της που έδιναν ασήμι, χρυσό και σίδηρο. Κατά τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους υπήρξε τόπος εξορίας, ενώ ο Ενετοί ξανάρχισαν την εκμετάλλευση των ορυχείων φέρνοντας σκλάβους ειδικά για την εξόρυξη των μεταλλευμάτων.
 
 
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας έπεσε σε μεγάλη παρακμή, ενώ από το 1830 μέχρι και το 1960 η εκμετάλλευση των μεταλλείων έπαιξε τον πιο σπουδαίο ρόλο στην οικονομία του νησιού.
 
 
Στη Σέριφο έγινε από τους μεταλλωρύχους τον Αύγουστο του 1916, η πρώτη εργατική εξέγερση στην Ελλάδα, η οποία και κατεστάλη με αγριότητα.
 
 
Με περισσότερες από 70 παραλίες, όλες πανέμορφες και ως επί το πλείστον αμμουδερές με αρμυρίκια είναι ο παράδεισος για κολύμπι. Από τις πιο δημοφιλείς και σχετικά κοντινές παραλίες είναι η Λια, ο Άγιος Σώστης, η Ψιλή Άμμος, ο Πλατύς Γιαλός, η Συκαμιά και το Γάνεμα.
Για ερημίτες ενδείκνυνται παραλίες όπως το Καλό Αμπέλι, το Μαλιάδικο και λίγο πιο δίπλα ο Καλόγερος. Ωραία παραλία διαθέτουν και τα Λιβαδάκια, οικισμός-επίνειο του Λιβαδιού, όπου βρίσκεται και το κάμπινγκ του νησιού.
 
 
Άλλα αξιοθέατα του νησιού είναι ο Λευκός Πύργος ή Ασπρόπυργος, βορειοδυτικά του Κουταλά, και τα ερείπια ενός ακόμα ελληνιστικού πύργου, του Ψαρόπυργου, στη Χερσόνησο του Κύκλωπα.
 
 
Η Γαλανή και η Παναγιά είναι δύο μεσόγεια χωριά στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, των οποίων επίνειο είναι η Συκαμιά, παραθαλάσσιο χωριό με όμορφη παραλία.
 
 
Κοντά στο χωριό Γαλανή βρίσκεται το περίφημο Μοναστήρι των Ταξιαρχών, το πιο σημαντικό μνημείο της Σερίφου.
 
 
Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου η Παναγία είναι η παλαιότερη εκκλησία του νησιού και βρίσκεται στο χωριό Παναγιά. Χτίστηκε γύρω στο 950 και κάποιες από τις εξαιρετικές τοιχογραφίες της σώζονται ακόμα.
 
 
Αξίζει να δείτε το σπήλαιο του Κύκλωπα, στα δυτικά του όρμου Κουταλά. Εχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες με παράξενα σχήματα, ενώ, όπως προέκυψε από τα ευρήματα, το σπήλαιο ήταν τόπος λατρείας κατά την αρχαιότητα.
 
 
Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ρεβιθάδα, μαραθοτηγανίτες, ξερές τηγανιτές ντομάτες, ντόπια τυριά, μέλι και ουζομεζέδες όπως σαλιγκάρια μπουμπουριστά.
 
 
Μόνο 2,5 με 4,5 ώρες ανάλογα με το καράβι που θα πάτε, απέχει η Σέριφος από τον Πειραιά. Όταν φτάσετε θα απολαύσετε 70 υπέροχες παραλίες, καλό ντόπιο κρασί και πολύ καλό φαγητό.