Three Sisters, προορισμός ταξιδιωτικής ευδαιμονίας

 

Το Three Sisters, μέρος της οροσειράς Blue Mountains στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας,  αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για διακοπές τόσο για οικογένειες όσο και για τους λάτρεις της φύσης και όσους αναζητούν την περιπέτεια. Το χωριό Katoomba, στο οποίο βρίσκεται η ιδιόμορφη μίνι-οροσειρά, απέχει μόλις 110 χλμ. από την πόλη του Sydney, ενώ η μετάβαση με τρένο ή αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Kείμενο: Νίκη Γκασιώνα
Φωτογραφίες: Χρήστος Καταξενός


Η περιοχή ονομάζεται Blue Mountains, δηλαδή «Γαλάζια Όρη»,
γιατί όταν αυξάνεται η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου saligna, που ευδοκιμεί στην περιοχή, εξατμίζεται και διασκορπίζεται στον αέρα και τότε το ορατό μπλε φάσμα του ηλιακού φωτός διαδίδεται περισσότερο από τα άλλα χρώματα. Το φως που αντανακλάται στο τοπίο, το κάνει να φαίνεται γαλάζιο στο ανθρώπινο μάτι.

Ο εντυπωσιακός βραχώδης σχηματισμός Three Sisters (η Meehni (922 μ.), η Wimlah (918μ.) και η Gunnedoo (906μ.)) είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Ο σχηματισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης του μαλακού αμμόλιθου με την πάροδο του χρόνου από τον άνεμο, τη βροχή και τα ποτάμια. Το θέαμα είναι εκπληκτικό καθώς οι Τρεις Αδελφές αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το φως του ήλιου. Η θέα προς την κοιλάδα Jamison είναι εντυπωσιακή.

Ο μύθος των Τριών Αδελφών
Σύμφωνα με μύθο των Αβορίγινων, ιθαγενών της Αυστραλίας, οι Τρεις Αδελφές ανήκαν στην φυλή Katoomba, η οποία ζούσε στην Κοιλάδα Jamison, και ερωτεύτηκαν τρία αδέρφια από τη γειτονική φυλή Napean. Ωστόσο ο νόμος της φυλής τους απαγόρευαν να παντρευτούν, με αποτέλεσμα οι τρεις άνδρες να «κλέψουν» με τη βία τις κοπέλες. Ακολούθησε μάχη ανάμεσα στις δύο φυλές και η ζωή των κοριτσιών τέθηκε σε κίνδυνο. Τότε ο Μάγος της φυλής τους τις μετέτρεψε σε πέτρες προκειμένου να τις προστατέψει. Για κακή τους τύχη όμως ο Μάγος σκοτώθηκε στη μάχη και κανείς δεν κατάφερε να τις επαναφέρει στην αρχική τους μορφή. Παρ’ όλα αυτά λέγεται πως ο μύθος αυτός δημιουργήθηκε από έναν μη- Αβορίγινα κάτοικο της περιοχής, ο οποίος θέλησε να προσδώσει δραματικό τόνο και επιπλέον ενδιαφέρον στο αξιοθέατο.

Σπάνια φυτά και ζώα ζουν στην περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί "φυσικό εργαστήριο", για τη μελέτη της εξέλιξης του ευκάλυπτου. Αρχαία δάση με είδη παγκόσμιας σημασίας υπάρχουν στην περιοχή. 400 διαφορετικά είδη ζώων ζουν στα άγρια φαράγγια και στα οροπέδια της ευρύτερης περιοχής. Ζώα σπάνια και απειλούμενα, καθώς και σπάνια ερπετά και αμφίβια. Η περιοχή  έχει χαρακτηριστεί ως "Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά". Από το 2000 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Echo Point και Scenic World
Όποιος βρεθεί στο Echo Point θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μια πανοραμική θέα των Three Sisters και της καταπράσινης κοιλάδας που βρίσκεται στη βάση τους, ενώ αποτελεί εναρκτήριο σημείο για περιπάτους κυριολεκτικά μέσα στη φύση, αλλά και για πλήθος δραστηριοτήτων όπως καταρρίχηση, ορειβασία και εξερεύνηση σπηλιών.

Για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις περιπετειώδεις αυτές διαδρομές, το Scenic World προσφέρει δραστηριότητες όπως Skyway, Railway και Cableway.

Περπατήστε πάνω στο γυάλινο δάπεδο του Scenic Skyway καθώς γλιστράτε ανάμεσα στις κορυφές των βράχων πάνω από την Κοιλάδα Jamison κοιτάζοντας τους υπέροχους βράχους Three Sisters και Orphan Rock, καθώς και τους περίφημους Καταρράκτες του Katoomba. «Αιωρούμενο» στα 270 μέτρα και δίνοντας με θέα 360ο προσφέρει μια θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα.

Με 52ο κλίση, το Scenic Railway είναι το πιο απότομο επιβατικό τρένο σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα βαγόνια του έχουν ειδικά σχεδιασμένα καθίσματα, ώστε να επιτρέπουν στους επιβάτες να προσαρμόζουν τις θέσεις τους κατά περίπου 20ο , ενώ η οροφή τους είναι γυάλινη για να τους επιτρέπει να βλέπουν το πυκνό τροπικό δάσος και την ονειρική Κοιλάδα του Jamison.  Το τρένο κατεβαίνει μια διαδρομή 310 μέτρων μέσα σε ένα τούνελ στην άκρη του γκρεμού και μεταφέρει τους επιβάτες του στο τροπικό δάσος, στα μονοπάτια του οποίου μπορεί κανείς να περιηγηθεί καθοδηγούμενος από τις πινακίδες. Το Scenic Railway  λειτουργεί από το 1945 και έχει μεταφέρει περισσότερους από 25 εκατομμύρια επιβάτες.

Τέλος, το Scenic Cableway, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 84 άτομα, ενώ είναι προσβάσιμο και σε αναπηρικό αμαξίδιο, αποτελεί το μεγαλύτερο τελεφερίκ στο Νότιο Ημισφαίριο. Πρόκειται για μια περιφραγμένη καμπίνα που κατεβαίνει μια διαδρομή 545 μέτρων μέσα στην Κοιλάδα Jamison δίνοντας στον τερματισμό του και αυτό τη δυνατότητα για περίπατο μέσα στην κατάφυτο δάσος. Προσφέρει μια μοναδική θέα στους βράχους Three Sisters και Orphan Rock, καθώς και στο Mount Solitary και στους Καταρράκτες του Katoomba.

Κατά την επίσκεψη στο μαγευτικό χωριό Katoomba δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλειφθεί η διαδρομή με το Blue Mountains Explorer Bus. Πρόκειται για ένα τουριστικό διώροφο λεωφορείο που δίνει στους επιβάτες τη δυνατότητα με ένα ημερήσιο εισιτήριο να δουν τις ομορφιές τόσο του Katoomba όσο και του Leura, ενός κοσμοπολίτικου και ταυτόχρονα παραδοσιακού χωριού σε απόσταση αναπνοής από τα Blue Mountains. Ανάμεσα στις 29 στάσεις της διαδρομής του ξεχωρίζουν οι εξής: Katoomba Falls, Scenic World, Echo Point, Honeymoon Lookout, Leura Cascades, NSW Toys and Railway Museum, Leura Village. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα στον επισκέπτη να εξοικειωθεί με το μέρος, να θαυμάσει τις ομορφιές του τόπου, καθώς και να επιλέξει σε ποιες στάσεις θα κατέβει και θα αφιερώσει τον χρόνο του. Στο Blue Mountains Explorer Bus παρέχεται σχολιασμός της ιστορίας και της σημασίας κάθε στάσης ξεχωριστά, αλλά και μια γενική περιγραφή της ιστορίας του μέρους από τους εξαιρετικά ευγενικούς και φιλόξενους οδηγούς.