Φετιγιέ, εξερεύνηση στα παράλια της Τουρκίας

 

Aν σας ενοχλεί η έντονη τουριστικοποίηση, ο θόρυβος,  και οι ακρότητες του Μαρμαρά, της Αλικαρνασσού και της Αττάλειας η τουρκική Ριβιέρα έχει το αντίδοτο της και ακούει στο όνομα Φετιγιέ (Fethiye). Δεν είναι άλλη από την αρχαία Τελμεσό, που είναι πιο γνωστή στους Έλληνες ως Μάκρη και χάθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Xτισμένο σε μια μικρή εύφορη πεδιάδα μεταξύ της Καρίας και της Λυκίας, το Φετιγιέ έχει μεγάλη ιστορία. Από τον 5ο αι. αναφέρεται μεταξύ των πόλεων που ανήκαν στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Στην αρχή του 4ου αι. ελεγχόταν από τον βασιλιά της Ξάνθου Αρμπίνα και ανήκε στη Λυκία. Το 334 όμως ο Αντιπατρίδης που διοικούσε την πόλη αναγκάστηκε να δεχτεί την κυριαρχία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πόλη υπήχθη έπειτα στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, στους Πτολεμαίους το 309 π.Χ. και το 197 για λίγα μόνο χρόνια στους Σελευκίδες. Στη  συνέχεια προσαρτήθηκε στο βασίλειο των Ατταλιδών και στην αυτοκρατορία των Ρωμαίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 133 π.Χ. ήταν μια από τις έξη σημαντικότερες πόλεις της Ομοσπονδίας της Λυκίας. Τον 8ο μ.Χ. αιώνα με το όνομα Αναστασιούπολις ανήκε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Η σημερινή ονομασία της δόθηκε τον 20ο αιώνα.

Όσοι φτάνουν με το πλοίο εντυπωσιάζονται από τη μαρίνα του Φετιγιέ, που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της πόλης. Έχει χωρητικότητα ελλιμενισμού 400 σκαφών, μέχρι 60 μέτρα σε μήκος. Από εδώ ένα τοπικό ταξί ή λεωφορειάκι dolmus μπορεί να σας μεταφέρει στην καρδιά του Φετιγιέ για να το εξερευνήσετε.

Το τοπίο είναι εντυπωσιακό καθώς περιλαμβάνει ένα μεγάλο, γραφικό κολπίσκο που έχει φυσική προστασία από μια χερσόνησο, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο. Το κλίμα, η φιλοξενία, οι παραλίες, τα καταστήματα, οι αγορές, τα εστιατόρια με το καλό φαγητό είναι τα άλλα μεγάλα ατού της περιοχής.

Ρομαντικός και οικογενειακός τουριστικός προορισμός διαθέτει παραλίες που είναι διάσημες σε όλον τον κόσμο για τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Εδώ έρχονται χιλιάδες επισκέπτες κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, είτε με πολυτελή γιοτ είτε μέσω του αεροδρομίου του Νταλαμάν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Φετιγιέ είναι τόσο δημοφιλές. Εκτός από τα θέλγητρα που πρoσφέρει απλόχερα η φύση,  είναι μια αρχαία πόλη στην οποία μπορείς να δεις ακόμα ερείπια από τα παλιά χρόνια μεταξύ των οποίων διάσημους τάφους, που είναι λαξευμένοι στις βουνοπλαγιές.

Οι σκαλιστοί αρχαίοι τάφοι, στις πλαγιές του βουνού, κτίστηκαν πριν 2500 χρόνια για να τιμηθούν σεβάσμια πρόσωπα της κοινωνίας. Ο πιο σπουδαίος  και πιο μεγάλος είναι ο τάφος του Αμύντα που βρίσκεται καθώς μπαίνουμε στην πόλη. Χτίστηκε πιθανόν τον 4ο π. Χ. αι., έχει πρόσοψη ελληνικού ναού με δυο ιωνικούς κίονες και δυο στύλους που στηρίζουν το αέτωμα με τα σιγματοειδή κοσμήματα. Στον νεκρικό θάλαμο οδηγούσε μάλλον μια κινητή πλάκα που έκλεινε στην κάτω επιφάνεια του δεξιού θυρόφυλλου. Κατεβαίνοντας από τον τάφο φτάνουμε στη Βυζαντινή ακρόπολη, από την οποία διατηρούνται πύργοι και τμήματα του τείχους. Εδώ υπάρχουν και μερικοί λαξευτοί τάφοι από την εποχή του βασιλείου της Λυκίας. Όταν θα έρθετε εδώ μη παραλείψετε να απολαύσετε από ψηλά την ωραία θέα του κόλπου Φετιγιέ. Είναι ιδανικό σημείο για φωτογραφίες.

Υπάρχουν και άλλα αρχαία μνημεία στην περιοχή, ένα από αυτά είναι και το αμφιθέατρο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι. Αν και χτίστηκε πιθανότατα από την πρώιμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,  πιστεύεται ότι στο ίδιο σημείο υπήρχε ένα θέατρο που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το Μουσείο της πόλης ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει ευρήματα από τη Λυκία, κυρίως συλλογές νομισμάτων και λύχνων, επιτύμβιες στήλες και σαρκοφάγους. Εκτίθενται πολλά κεραμικά από τα οποία πιο ξεχωριστό είναι ένα πολύ ωραίο ελληνιστικό μελανόμορφο αγγείο. Μη παραλείψετε να δείτε κοντά στην είσοδο την περίφημη τρίγλωσση στήλη του Λητώου. Πρόκειται  για μια ασβεστολιθική στήλη ύψους 1,35 μ. στην οποία τα κείμενα χαράχτηκαν στις γλώσσες της Λυκίας, την ελληνική και την αραμαϊκή. Τα τρία κείμενα αναφέρονται στη λατρεία των θεών Καύνιου και Αρκεσίμα. Όσοι παρέβαιναν αυτά τα παραγγέλματα και θα προσέβαλαν αυτούς τους θεούς, όπως και τη Λητώ, τα παιδιά της Αρτέμιδα, Απόλλωνα και τις νύφες, θα επέσυραν την οργή τους.

Κοντινά αξιοθέατα της περιοχής

Τα 12 Νησιά: Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις τις απίθανες ομορφιές του Φετιγιέ είναι να πραγματοποιήσεις μια κρουαζιέρα στα «12 νησιά». Είναι μια διασκεδαστική εμπειρία για όλη την οικογένεια αφού το σκάφος κάνει πολλές στάσεις και υπάρχει περίπτωση στη διαδρομή να δεις δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες. H μίνι κρουαζιέρα σε πάει στο CocecYassıcalar (Flat Island) όπου κάνει μια στάση για βουτιές,  μετά πηγαίνει στο Tersane Island για μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά και μια επίσκεψη στα ερείπια, συνεχίζει στο Akvaryum (Ενυδρείο) για το μεσημεριανό γεύμα,  η επόμενη στάση γίνεται στο Cennet Köü (Paradise Bay), η μεθεπόμενη στο Kleopatra Hamam και  τέλος πάει στο Kızıl Ada (Κόκκινο Νησί) που φημίζεται όχι μόνο για την παραλία αλλά και τα λουτρά στη λάσπη. Στους κολπίσκους που δημιουργούν τα aκατοίκητα νησάκια θα δεις κάθε είδους πανάκριβα πλεούμενα, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι σκαφάτοι και celebrities όλης της Τουρκίας.

Το Ολούντενιζ: Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπαμπαντάγκ και είναι το πιο γραφικό χωριό της περιοχής. Απέχει μόλις 14 χλμ. από το Φετιγιέ και κάποιοι το θεωρούν τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή του. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί το Ολουντενίζ απευθύνεται σε πιο νεαρές ηλικίες και πιο πολύ σε άτομα που αγαπούν τις θαλάσσιες δραστηριότητες - κυρίως το scuba diving και το παραπέντε. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για αλεξίπτωτο πλαγιάς και αν δεν είστε γνώστης του σπορ κανένα πρόβλημα αφού υπάρχει σχολή paragliding.

Στο Ολούντενιζ θα σας μείνει αξέχαστη η Γαλάζια Λίμνη με τα τυρκουάζ νερά. Εδώ το μπλε σου κόβει την ανάσα και σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι κάπου στην Καραϊβική - σωστά η περιοχή είναι προστατευόμενη και έχει τιμηθεί με Γαλάζια Σημαία. Μόλις 50 μέτρα από την παραλία μπορείτε να βρείτε ένα πολύ δημοφιλές ξενοδοχείο, το Jade Residence.  Ένα άλλο ξενοδοχείο 5άστερο είναι το Belcekiz Beach Hotel και βεβαίως υπάρχουν στην περιοχή αρκετά ξενοδοχεία 4 αστέρων και άλλα πιο οικονομικά καταλύματα.

Το νησάκι του Αγ. Νικολάου: Όταν βρεθείτε στο Ολούντενιζ θα είναι παράλειψη να μη πάτε στο νησάκι του Αγίου Νικολάου – Gemile ada στα τουρκικά. Εδώ δεν υπάρχει λιμάνι, ίσως χρειαστεί να βρέξετε τα πόδια σας, αλλά αξίζει τον κόπο. Στο νησί υπήρχε μια βυζαντινή πόλη και στη μεγάλη εκκλησία της για τριάντα χρόνια ήταν επίσκοπος ο Άγιος Νικόλαος, πριν πάει στα Μύρα. Στις μέρες μας εκτός από τα ερείπια δυο εκκλησιών από τις οποίες έμειναν μόνο κάποιες τοιχογραφίες, υπάρχει η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που το ιερό της διατηρείται σχεδόν ολόκληρο, ενώ κάτω από την εκκλησία υπάρχει μια κρύπτη γεμάτη τάφους. Στο ψηλότερο μέρος αυτού του νησιού θα δείτε ερείπια από τείχη, εκκλησάκια και τάφους. Το πιο παράξενο κτίσμα του νησιού του Αγίου Νικολάου είναι ένας μακρύς θολωτός διάδρομος που ξεκινά από την κορυφή του λόφου και καταλήγει βόρεια στην παραλία. Ίσως προστάτευε από τις κακοκαιρίες τους αξιωματούχους όταν πήγαιναν στην εκκλησία.

Το φαράγγι
Saklikent: Επίσης, αξιόλογο στην περιοχή είναι το φαράγγι Saklikent, που είναι δεύτερο μεγαλύτερο και βαθύτερο στην Ευρώπη με μήκος 20 χιλιόμετρα. Απέχει 10 χιλιόμετρα από το Ολούντενιζ, 40 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Φετιγιέ. Τέσσερα χιλιόμετρα του φαραγγιού είναι προσβάσιμα, δίπλα στον ποταμό Ξάνθο, μετά τον Απρίλιο, όταν έχουν λιώσει τα χιόνια από τα βουνά του Ταύρου. Eδώ τα εστιατόρια στο μενού προσφέρουν νόστιμη φρέσκια πέστροφα.  Κάποια ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν  πρόγραμμα με ξεναγήσεις στο φαράγγι Saklikent, συχνά σε συνδυασμό με μια επίσκεψη στο Τλω, που ήταν από τις ισχυρότερες αρχαίες πόλεις και έδρα επισκοπής στη βυζαντινή εποχή. Το φαράγγι είναι ανοιχτό από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων: Η περιοχή προσελκύει αρκετό κόσμο που πηγαίνει να δει την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες (Kelebekler Vadisi στα τουρκικά), στην οποία η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα που θα πάρετε από την παραλία  Belceğiz του Ölüdeniz (απόσταση 4.3 μίλια).
Η κοιλάδα είναι ανοικτή στο κοινό όλο το χρόνο και μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κατασκήνωση, πεζοπορία, rafting, canyoning, κανό και καταδύσεις. Η κοιλάδα με τις Πεταλούδες βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Babadağ (1.975 μέτρα ύψος) και διαθέτει μια πλατιά παραλία με άμμο σε έναν κόλπο στη Τουρκική Ριβιέρα που προεξέχει από την κοιλάδα. Από εδώ ξεκινά ένα στενό φαράγγι που εκτείνεται γύρω στα 4 χλμ. μήκος. Ένα μονοπάτι στην κοιλάδα καταλήγει σε δύο μικρούς καταρράκτες που πέφτουν από ύψος 60μ.
Η κοιλάδα, που είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, πήρε το όνομά της από τον μεγάλο αριθμό των ειδών πεταλούδων που βρέθηκαν εδώ. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει στην κοιλάδα 147 είδη χλωρίδας που ανήκουν σε 54 οικογένειες και 105 είδη πεταλούδας από 15 οικογένειες. Τα είδη πεταλούδας περιλαμβάνουν την τίγρη Jersey (Euplagia quadripunctaria rhodosensis). Πολλές ποικιλίες από πεταλούδες σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων μπορεί να παρατηρηθεί στην κοιλάδα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Το Λεβίσι: Αυτό όμως που συγκινεί και εντυπωσιάζει τον Έλληνα επισκέπτη είναι το χωριό- φάντασμα το Λεβίσι, Κayakoy στα τουρκικά, με τις εκατοντάδες ερειπωμένες κατοικίες που απλώνονται σε μία βουνοπλαγιά και τις δυο ορθόδοξες εκκλησίες που ακόμα στέκουν εκεί. Το Λεβίσι στο 19ο αιώνα είχε μεγάλο ελληνικό πληθυσμό, αλλά το χωριό άδειασε με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Πως θα φτάσεις

Πηγαίνετε στο Καστελόριζο (με την ευκαιρία θα κάνετε τις διακοπές σας στο ακριτικό νησί)  και από εκεί θα περάσετε απέναντι στο Κας και θα βρεθείτε στο Φετιγιέ.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να πάτε στη Ρόδο κι από εκεί με το δελφίνι θα φτάσετε σε 90 λεπτά στο Φετιγιέ. Ένας άλλος τρόπος είναι να πάτε αεροπορικώς μέχρι το αεροδρόμιο Νταλαμάν κι από εκεί να ταξιδέψετε στο Φετιγιέ, που απέχει 50 χιλιόμετρα. Από το Μαρμαρά το Φετιγιέ απέχει 158 χλμ. και από τη Σμύρνη 413 χλμ.