Μαδρίτη, δυτικοευρωπαϊκή με μεσογειακή καρδιά

 

Στα δυνατά χαρτιά της ισπανικής πρωτεύουσας οι ρυθμοί της και το εκπληκτικό φαγητό.

 Aκόμη και τα μεσάνυχτα οι κεντρικές πλατείες και οι δρόμοι σφύζουν από ζωή. H πόλη φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της, τα bar με tapas και τα club

Ένα μόνο θα σας πούμε: Όταν οι Ισπανοί λένε «πάμε για tapas», εννοούν μια διαδρομή από το ένα tapas bar στο άλλο για ένα ποτήρι κρασί και τη σπεσιαλιτέ του καθενός, με τα περισσότερα να συγκεντρώνονται στην Plaza de Santa Ana και την περιοχή La Latina. Αυτό μπορεί να κρατήσει ώρες και τα κρασιά –και αντίστοιχα οι μεζέδες– να φτάσουν τα δέκα.

Εμείς σας αναφέρουμε μερικούς δρόμους, πλατείες και περιοχές μόνο, ενώ τα υπόλοιπα αφήνουμε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, μια και ο τρόπος διασκέδασης είναι οπωσδήποτε θέμα προσωπικού γούστου: Plaza de Santa Ana, Plaza de Santa Barbara (Glorieta de Bilbao και Alonso Martνnez), Plaza de Dos de Mayo (Malasaρa), Calle Huerta, Calle de Arenal, Paseo de la Castellana, Paseo de Recoletos, Paseo del Prado και όχι μόνο.

Η ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών θα σας εντυπωσιάσει.  Τα κτίρια της εποχής των Αψβούργων ( γύρω από τις Plaza Mayor και Plaza de la Villa ) μπλέκονται με τα μπαρόκ της εποχής των Βουρβόνων και τις νεοκλασικές γραμμές αυτών του 18ου αιώνα.

Maδρίτη, η πόλη που προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι πιο gurmet από το Παρίσι, πιο λαμπερή από το Μιλάνο, πιο πολύ-πολιτισμική από το Λονδίνο και πιο underground από το Άμστερνταμ.

Είναι η πόλη που ξέρει να τρώει, ξέρει να πίνει και πάνω από όλα ξέρει να ξενυχτά.

Τα τρία μεγάλα μουσεία της Μαδρίτης βρίσκονται όλα σε πολύ κοντινή απόσταση, το λεγόμενο «μίλι του πολιτισμού». Σ’ αυτά ο επισκέπτης θα βρει παραπάνω πίνακες απ’ ό,τι αντέχει να δει κάποιος για μια ζωή.

Θα ξεκινήσετε φυσικά από το γνωστό Prado, ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, θα συνεχίσετε στο Thyssen, που βασίζεται σε μια μεγάλη ιδιωτική συλλογή και βεβαίως θα πρέπει  οπωσδήποτε να περάσετε από το Reina Sofia, για να χορτάσετε Νταλί και Πικάσο ( εδώ βρίσκεται και η Guernica ) και, τέλος, για να ξοδευτείτε στο πλουσιότατο πωλητήριο.

Αν θέλετε να μυηθείτε στις πιο παραδοσιακές πτυχές της ισπανικής κουλτούρας και των latin ήχων, χωρίς ωστόσο να παρασυρθείτε σε τουριστικά φολκλόρ, το real thing είναι το «Corral de la Moreria». Δεν είναι τυχαίο ότι οι «New York Times» συμπεριέλαβαν την παράσταση στα 1.000 πράγματα που αξίζει να κάνει κάποιος πριν πεθάνει.

Μια δυτικοευρωπαϊκή πρωτεύουσα με μεσογειακή καρδιά: αυτή είναι η Μαδρίτη.

Πολυπρόσωπη πόλη, απευθύνεται σε όλα τα γούστα.

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας δεν κραυγάζει την διαφορετικότητά της,  αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει τον κόπο να την επισκεφθείς.

Eδώ, το επίσημο site της πόλης

και παρακάτω video από την Μαδρίτη με την κάμερα του enlefkotv