Μπαχάμες, ο παράδεισος κατοικείται...(video)

 

Θάλασσα στο χρώμα του τιρκουάζ, παραλίες με λευκή άμμο και φοινικόδεντρα, κοραλλιογενείς ύφαλοι, μικροί καταρράκτες, φυτείες με φρούτα, πυκνή βλάστηση όπου φωλιάζουν σπάνια εξωτικά πουλιά και μια απέραντη ησυχία που διακόπτεται μόνο από τους ήχους της φύσης. Ο παράδεισος, θα σπεύσει να απαντήσει όποιος τρέφει μεταφυσικές προσδοκίες.Aς βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, αποδεικνύοντας πως ο παράδεισος κατοικείται ήδη. Σήμερα, ταξιδεύουμε στις Μπαχάμες, εκεί όπου η πόρτα του παραδείσου είναι ανοιχτή.

Με πάνω από 1400 παραλίες, από τις οποίες κάποιεςσυγκαταλέγονται στις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Καραϊβικής, με ξενοδοχεία που συγκαταλέγονται στα καλύτερα της υφηλίου και μια τεράστια επιλογή εκδρομών και δραστηριοτήτων όπως καταδύσεις (που ενδείκνυνται ακόμα και για αρχάριους) στα πιο ήσυχα νερά του κόσμου, όπου κολυμπάς δίπλα στα ελεύθερα δελφίνια, οι Μπαχάμες δικαίως ανήκουν στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Οι Μπαχάμες βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική, ανάμεσα στη Φλόριντα από τον Βορρά και στην Αϊτή και στην Κούβα από τον Νότο.  Έχουν έκταση 13.939 km² και πληθυσμό 313.312 κατοίκους. Είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με περίπου 700 μεγάλα νησιά (κατοικούνται τα 35) και άλλα μικρότερης έκτασης στον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα.

Το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του συμπλέγματος ονομάζεται Άνδρος και βρίσκεται 190 χλμ. νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Φλόριντα. Βορειοδυτικά του Άντρος βρίσκονται τα νησιά Μπίμινι, ενώ βορειότερα το νησί Γκραντ Μπαχάμα, όπου υπάρχει και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κράτους, το Φρίπορτ. Ανατολικά του, βρίσκεται το νησί Γκρέιτ Αμπάκο, ενώ αρκετά νοτιότερα το νησί Ινάγκουα, δεύτερο σε έκταση στο σύμπλεγμα. Ένα ακόμα νησί με ελληνικό όνομα είναι το Ελευθέρα, ενώ άλλα νησιά που ανήκουν στις Μπαχάμες είναι  το Κατ, το Σαν Σαλβαντόρ, το Άκλινς, το Κρούκντ και το Μαγιαγκουάνα.

Εκδρομή στην Άνδρο
Η Άνδρος  είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα σε 26 άλλα κατοικημένα νησιά στις Μπαχάμες.  Αποτελείται από εκατοντάδες μικρές κοραλλιογενείς νησίδες, κυριότερες όμως είναι η Βόρεια Άνδρος η νότια Άνδρος και στη μέση το Mangrove Cay.  167 χλμ. είναι το μήκος του, 64 το πλάτος του και μόνο 800 οι κάτοικοι. Εδώ υπάρχει ο τρίτος μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο.
Αρχικά το νησί ονομάστηκε από τους Ισπανούς Espiritu Santu. Κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας αναφέρεται σε έγγραφα με το όνομα  Andrews, ένας χάρτης του 1782 χάρτης αναφέρει το νησί ως San Andreas. To σημερινό όνομά του οφείλεται στον  Sir Edmund Άνδρος, που υπήρξε Διοικητής των Δυνάμεων της Αυτής Μεγαλειότητας στο Μπαρμπάντος το 1672 και διαδοχικά κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, της Μασαχουσέτης και της Νέας Αγγλίας. Yπάρχει βέβαια και η θεωρία που υποστηρίζει ότι το νησί πήρε το όνομά του από το ελληνικό νησί της Άνδρου, από Έλληνες σφουγγαράδες,, ωστόσο αυτό είναι απίθανο καθώς οι έλληνες σπογγαλιείες δεν φτάνουν σ’ αυτά τα μέρη μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα

Αν συμπεριληφθούν και τα τρία κύρια νησιά, η  Άνδρος είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Ινδιών, μετά την Κούβα, την Ισπανιόλα, την Τζαμάικα και το Πουέρτο Ρίκο.
Άνδρος είναι γνωστή στις Μπαχάμες με δύο παρατσούκλια, "Ο κοιμισμένος γίγαντας" και "Η μεγάλη αυλή."
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την αλιεία.

Στην Άνδρο γίνονται αρκετές γιορτές κάθε χρόνο, ξεχωρίζουν όμως η ρεγκάτα στο Bluff Morgan,το μουσικό φεστιβάλ Junkanoo, το Φεστιβάλ των Πειρατών και το Crabfest στο Fresh Creek.

Το νησί φημίζεται για το πλούσιο οικοσύστημα που διαθέτει. Χιλιάδες χιλιόμετρα βρόχινου νερού συλλέγονται κάτω από την επιφάνεια του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκαεννέα εκατομμύρια λίτρα νερού αποστέλλονται καθημερινά στα Νασσάου. Περισσότερα από 50 είδη άγριας ορχιδέας υπάρχουν στην Άνδρο. Επίσης, πολλά είδη ψαριών αφθονούν στα νερά της Άνδρου. Οι φάλαινες Pilot ζουν στα ανοικτά των ακτών της Άνδρου. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, δύο μυθικά πλάσματα είναι ενδημικά στην Άνδρο: η  Lusca,  που είναι μισό χταπόδι και μισό καρχαρίας από 23 έως 60 μέτρα μήκος και υποτίθεται ότι καταπίνει ολόκληρη βάρκα και η  Chickcharney, ένα πουλί που μοιάζει με κουκουβάγια  με ένα μέτρα ύψος, για το οποίο λένε πως όποιος τη συναντήσει ανταμείβεται με καλή τύχη.

Φημισμένες είναι στην Άνδρο και οι Μπλέ Τρύπες, σπήλαια, τα οποία προσελκύουν δύτες από όλο τον κόσμο. Τέτοια σπήλαια υπάρχουν 178 στην ξηρά και τουλάχιστον 50 στη θάλασσα. Ο ωκεανογράφος Ζακ Κουστώ πήγε στην Άνδρο το 1970 για να εξερευνήσει την περιοχή, ενώ το National Geographic βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στην περιοχή.

225 είδη πουλιών υπάρχουν στην Άνδρο, κάποια από αυτά  είναι ασυνήθιστα και απειλούμενα, όπως το Bahama Oriole, o Φλώρος, ο λαδί κορμοράνος, πολλά φλαμίνγκο, o γίγαντας κούκος Lizard και ο σπάνιος  Kitrland ο Νανοφυλλοσκόπος.


Η απογείωση της Ελευθέρας
Βρίσκεται οδόντα χιλιόμετρα ανατολικά από το Νασσάου κι έχει 8.000 κατοίκους. Εδώ υπάρχει μια από τις 26 πιο σέξι παραλίες στον κόσμο, σύμφωνα το διάσημο Bing Travel.

Είναι ένα στενόμακρο κομμάτι γης με ουρά γοργόνας, νησί εξωτικό, νησί των αντιθέσεων, όπως έγραψαν οι  Νιου Γιορκ Τάϊμς. 180 χλμ. είναι το μήκος του κι όχι περισσότερο από 1.600 μ. το πλάτος.

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν σκλάβοι που ήρθαν για να εργασθούν από το 1550. Ακολούθησαν οι  Ευρωπαίοι έποικοι που έφθασαν εδώ το 1648 από τις Βερμούδες κι έδωσαν το όνομα Ελευθέρα, πολλοί όμως είναι αυτοί που πιστεύουν με βεβαιότητα ότι το όνομα προήλθε από τον Χριστόφορο Κολόμβο που έφτασε εδώ πριν πάει στις Δυτικές Ινδίες.

Χρυσή περίοδος που απογείωσε το νησί ήταν από το 1950 - 1980, όταν ήρθαν εδώ πολλοί διάσημοι και κροίσοι της εποχής. Με πολυτελή θέρετρα, εύθραστο οικοσύστημα και ακτογραμμή που σε όλο το μήκος της διατρέχεται από κοραλλιογενείς υφάλους, το νησί με το ελληνικό όνομα, κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Από υπανάπτυκτος τόπος απελευθερωμένων σκλάβων μετατράπηκε  σε ανθηρή οικονομία και ατενίζει με ελπίδα το μέλλον. Χάρη στη μια και μόνη πλουτοπαραγωγική του πηγή: τους ανθρώπους της.

 
Νασσάου, η πρωτεύουσα των 700 νησιών
O αποκλεισμός της Kούβας από τις επισκέψιμες για τους Αμερικανούς χώρες, καθώς και η μικρή απόσταση από τις νότιες ακτές των ΗΠΑ, οδήγησαν Αμερικανούς και Ευρωπαίους τουριστικούς επιχειρηματίες να κάνουν εκτεταμένες επενδύσεις στα νησιά. Ονόματα όπως του Χάουαρντ Χιουτζ και του «δικού μας» Αριστοτέλη Ωνάση τα βλέπεις συχνά σε  εστιατόρια ή ξενοδοχεία, που έχουν  φωτογραφίες τους ή μια σημείωση στο βιβλίο επισκεπτών.

Η καρδιά του νησιωτικού κράτους χτυπάει στην πρωτεύουσα Νασάου, Νάσω την λένε οι ντόπιοι, που βρίσκεται σε ένα μετρίου μεγέθους νησί, το Νιου Πρόβιντενς, στο κέντρο περίπου του όλου συμπλέγματος με μέγιστο ύψος 30 μ.πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Περισσότεροι  από το 70% των ανθρώπων που επισκέπτονται τις Μπαχάμες προσγειώνονται στο Νασάου. Τα θέρετρα βρίσκονται στα βόρεια του νησιού, στο κέντρο και  στην Camble beach, μια αμμουδερή παραλία, γεμάτη ξενοδοχεία, περίπου 5 χλμ. δυτικά.

 Εδώ,  κατοικούν σχεδόν οι μισοί από τις 300.000 του συνολικού πληθυσμού των νησιών. Ο πληθυσμός αυτός αποτελείται κατά 85% από Αφροαμερικανούς, πρώην σκλάβους, προερχόμενους κυρίως από τη Δυτική Αφρική, κάτι σύνηθες σε όλα τα νησιωτικά κράτη της περιοχής.
Μάρκετ Στριτ, Τζορτζ Στριτ, Μπέι Στριτ και άλλα ονόματα, που όμως τα περισσότερα θυμίζουν τη στενή σχέση με την πάλαι ποτέ Μεγάλη Βρετανία. Η πόλη είναι έδρα της κυβέρνησης, αλλά και το οικονομικό κέντρο όπου οι Βρετανοί διαχειρίζονται περιουσίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κάναμε μία μικρή στάση στο «Μουσείο Των Πειρατών», για να δούμε μοντέλα σε φυσικό μέγεθος, που αναπαριστούν τη ζωή των πειρατών. Στο φρούριο Φορτ Φινκάστελ, η θέα είναι μαγευτική. Το φρούριο ήταν έργο του 1793, ενώ τα 65 σκαλοπάτια τις περίφημης «Σκάλας» του είχαν λαξευτεί στο βράχο από σκλάβους, λίγο πριν από την κατάργηση της δουλείας στη Βρετανία και τις κτήσεις της.
Εξαιρετική θέα έχεις και από τον Water Tower που έχει ύψος 38 μέτρα. Μπορείτε να ανεβείτε τα 216 σκαλοπάτια η να πάρετε το ασανσέρ.
Το Κρησφύγετο είναι ένα πάρκο όπου έχει την έδρα του ο Οργανισμός Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή φοινικόδεντρων στον κόσμο με κυριότερο έκθεμα ένα σπάνιο φοινικόδεντρο από την Κεϋλάνη, το οποίο ανθίζει μόνο μια φορά. Επιπλέον στον Βοτανικό κήπο βλέπεις 600 είδη τροπικών φυτών, λίμνες με κρίνα, τεχνητά σπήλαια κι ένα συντριβάνι – καταρράκτης, που είναι δώρο της κινέζικης κυβέρνησης.
Ο ζωολογικός κήπος έχει περίπου 50 είδη ζώων, πουλιών και ερπετών, όμως το πιο σπουδαίο αξιοθέατο είναι ένα σμήνος από φλαμίνγκο των Δυτικών Ινδιών, που είναι εκπαιδευμένα να τινάζουν το φτέρωμά τους μόλις ακούν την ηχογραφημένη εντολή.
Το ροζ κυβερνητικό οίκημα στην κορυφή του βουνού Fitzwilliam ανήκει στην κυβέρνηση από το 1799, ενώ η Δημόσια Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα ασυνήθιστα οκταγωνικό κτίριο, που χτίσθηκε τη δεκαετία του 1790 και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή.
Η πιο ζωντανή αγορά της πόλης είναι το Rotter’s Cay σε ένα τεχνητό νησί. Εδώ καταφθάνουν κάθε μέρα οι ψαρόβαρκες και ξεφορτώνουν οστρακοειδή, καβούρια, λαυράκια, σκουμπριά, αστακούς, φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε να τους δείτε να κόβουν τα λαχανικά, να τεμαχίζουν χελώνες κι αν είναι Παρασκευή, ημέρα πληρωμών, πολλοί ξοδεύουν τα χρήματά τους στο ποτό.
Το Νασάου έχει ελληνική παροικία 400 ατόμων, η οποία εκκλησιάζεται στην Ορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού, που χτίστηκε το 1932.

Η επιφάνεια  των νησιών καλύπτεται από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση, ενώ ορισμένα ψηλά δέντρα απαντώνται στα βορειότερα νησιά του συμπλέγματος. Σε ορισμένα νότια νησιά, ευδοκιμεί η τροπική δενδρώδης βλάστηση, ενώ ελάχιστοι είναι οι ταμιευτήρες γλυκού νερού με ένα μοναδικό ποτάμι που υπάρχει στο νησί Άνδρος.

Γύρω στον 7ο αιώνα μ.Χ. πληθυσμοί Ταΐνοι μετακινήθηκαν στα μέχρι τότε ακατοίκητα νησιά του νότου, από τα μεγαλύτερα νησιά της Καραϊβικής, Ισπανιόλα και Κούβα. Οι πληθυσμοί αυτοί έγιναν γνωστοί ως Λουκάγιανς και κατά την άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική το 1492 αριθμούσαν περίπου τις 30.000. Η πρώτη προσέγγιση του Κολόμβου έγινε στο νησί Σαν Σαλβαδόρ, το οποίο οι ιθαγενείς αποκαλούσαν Γκουαναχάνι.

Οι Ισπανοί που ακολούθησαν την αποστολή του Κολόμβου αποδεκάτισαν τους πληθυσμούς των νησιών, παίρνοντας αρκετούς κατοίκους ως σκλάβους, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός αποδεκατίστηκε από ασθένειες και επιδημίες που έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι κατακτητές. Είναι χαρακτηριστικό πως η ιλαρά εξόντωσε περίπου το μισό πληθυσμό των νησιών.

Πάντως, τα νησιά παρέμειναν ακατοίκητα μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα, παρότι είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες εποικισμού τους από ομάδες κατακτητών από την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς και από ιθαγενείς Αμερικάνικους πληθυσμούς. Το 1648 μετανάστευσαν στις Μπαχάμες οι γνωστοί ως Ελεύθεροι Τυχοδιώκτες από τις Βερμούδες. Αυτές οι ομάδες ήταν Βρετανοί Πουριτανοί και ίδρυσαν την πρώτη μόνιμη αποικία στο νησί που ονόμασαν Ελευθέρα (από την ελληνική λέξη ελευθερία). Στη συνέχεια αποίκησαν το σημερινό νησί Νιού Πρόβιντενς το οποίο τότε ονόμασαν Σέιλ, προς τιμή ενός ηγέτη τους.

Το 1670 ο βασιλιάς Κάρολος ο Β' της Αγγλίας παραχώρησε τα νησιά στην κυριότητα των Λόρδων ιδιοκτητών των περιοχών Καρολίνας, οι οποίοι με τη σειρά τους νοίκιασαν τα νησιά από το στέμμα με τα δικαιώματα στο εμπόριο, τη φορολογία, το διορισμό κυβερνητών και τη διοίκησή τους. Αυτή την περίοδο, οι Μπαχάμες έγιναν παράδεισος για τους πειρατές, με συνέπεια, για να αποκαταστήσουν την τάξη, οι Βρετανοί πολέμησαν την πειρατεία και έκαναν τα νησιά αποικία του βρετανικού στέμματος, με κυβερνήτη τον Γούντς Ρότζερς.

Κατά τον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, τα νησιά ήταν στόχος του αμερικάνικου ναυτικού, ενώ η πρωτεύουσα Νασάου στο νησί Νιού Πρόβιντενς καταλήφθηκε από τον Αμερικανικό στρατό. Το 1782, μετά τη βρετανική ήττα στο Γιορκτάουν, ένας Ισπανικός στόλος εμφανίστηκε στις ακτές του Νασάου, το οποίο παραδόθηκε χωρίς αντίσταση. Με τη συνθήκη των Βερσαλιών το 1783, η οποία έβαζε τέλος στην παγκόσμια διαμάχη μεταξύ της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι Ισπανοί επέστρεψαν τις Μπαχάμες στο βρετανικό στέμμα.

Μετά την Αμερικανική Επανάσταση, περίπου 7.300 πιστοί στο στέμμα κάτοικοι των ΗΠΑ και οι σκλάβοι τους, μετανάστευσαν στις Μπαχάμες από τη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και τις Καρολίνες. Αυτοί ίδρυσαν φυτείες σε αρκετά νησιά και απέκτησαν παράλληλα πολιτική δύναμη στην πρωτεύουσα. Από αυτή την περίοδο και έπειτα, το αφροαμερικανικό στοιχείο κυριαρχεί στον πληθυσμό των νησιών.

Οι Βρετανοί κατάργησαν τη δουλεία στα νησιά το 1807, γεγονός που οδήγησε στη μετανάστευση στις Μπαχάμες χιλιάδων αφρικανών που υπηρετούσαν στο βασιλικό ναυτικό. Η δουλεία καταργήθηκε σε όλη τη βρετανική αυτοκρατορία το 1834.
Η σύγχρονη πολιτική ανάπτυξη των νησιών ξεκίνησε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα πρώτα πολιτικά κόμματα ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1950 και η Βρετανία παραχώρησε μερική αυτονομία στα νησιά το 1964. Το 1973 οι Μπαχάμες έγιναν πλήρως ανεξάρτητο κράτος, διατηρώντας όμως τη συμμετοχή στη Βρετανική Κοινοπολιτεία.

Οι υπαίθριες αγορές επιφυλάσσουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και ευκαιρίες για τους επισκέπτες με υπομονή.  Η Bay St. είναι γεμάτη με εμπορικά κέντρα. Το τοπικό ρούμι, τα δερμάτινα, τα έργα τέχνης, τα συλλεκτικά αντικείμενα και οι φθηνές ψάθινες κατασκευές είναι τα είδη που αγοράζουν οι περισσότεροι επισκέπτες. Τα κουβανέζικα πούρα είναι πάμφθηνα, εδώ θα βρείτε τα βραβευμένα με πέντε αστέρια Graycliff,  καθώς και την λιγότερο γνωστή αλλά καλή μάρκα Bahiba. Τα εισαγόμενα είδη είναι αφορολόγητα και οι τιμές τους χαμηλότερες κατά 20% περίπου από την Ευρώπη.

Το κέντρο του Νασάου νεκρώνει τη νύχτα, ακόμα κι όταν το λιμάνι γεμίζει κρουαζιερόπλοια. Η νυχτερινή ζωή έχει δύο όψεις και είναι άξια της φήμης της.
Η μία όψη στεγάζεται στις απέραντες αίθουσες και τους κήπους των ξενοδοχείων του Παραντάιζ Αϊλαντ: υπερπολυτελή εστιατόρια, όπως το «Καφέ Μαρτινίκ» όπου ο Σον Κόνερι και η Κλοντίν Οζέ -ως Τζέιμς Μποντ και Ντόμινο- απολάμβαναν το πολυτελές δείπνο τους με χαβιάρι και σαμπάνια στην ταινία «Επιχείρηση Κεραυνός». Καζίνο, όπου το παιχνίδι συνδυάζεται με θέαμα, στα πρότυπα του Λας Βέγκας, με κάποια από αυτά να παρουσιάζουν επιθεωρήσεις, κωμωδίες, ταχυδακτυλουργικά, μπαλέτα.
Το καζίνο του Atlantis στο Paradise Island, οργανώνει μαθήματα παιγνιδιών κάθε μέρα. Σ αυτά μαθαίνεις σημαντικά σημεία του κώδικα συμπεριφοράς στο καζίνο. Για παράδειγμα, ποτέ δεν ζητάτε χαρτί από τον κρουπιέρη, απλώς χτυπάτε το χέρι σας απαλά στο τραπέζι. Δεν λέτε «όχι», ούτε κουνάτε αρνητικά το κεφάλι σας αν δεν θέλετε φύλλο, αλλά κάνετε νόημα με το χέρι σας.

Η άλλη όψη της νυχτερινής ζωής βρίσκεται στα γραφικά εστιατόρια, με κουζίνες κάθε εθνικότητας και μουσικές «γωνιές» όπου το δυνατό ρούμι και οι ντόπιοι ρυθμοί κυριαρχούν. Πολλά ξενοδοχεία φημίζονται για τον εντυπωσιακό μπουφέ τους, που είναι πλούσιος σε παραδοσιακές, αλλά και δυτικές γεύσεις.
Οι Μπαχάμες επιφυλάσσουν πολλές γαστριμαργικές απολαύσεις κυρίως για τους λάτρεις του φαγητού στη σχάρα, ενώ φρούτα και θαλασσινά (κάποια μέσα σε όστρακο αχιβάδας), αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουζίνας.
Για να απολαύσετε τοπική παραδοσιακή μουσική, πηγαίνετε την Κυριακή απόγευμα στο Same Ole Place στην περιοχή Oakes Field. Σε αυτό το απλό μέρος του Over the Hill συχνάζουν πολλοί φτωχοί ντόπιοι, που θα σας καλωσορίσουν θερμά. Ένας άλλος τρόπος να έρθει ο τουρίστας σε επαφή με τους ντόπιους και να κατανοήσει τη ζωή στις Μπαχάμες είναι να πάρει μέρος στο πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού "People to people”, που δίνει το δικαίωμα στους επισκέπτες να συμμετέχουν σε κάποια τοπική κοινωνική εκδήλωση, ακόμα και να πάνε σε σπίτια ντόπιων. Δεν υπάρχει χρέωση, αλλά καλό είναι να πάτε μαζί σας ένα δωράκι.

Τα δωμάτια των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 30% από το 1977. Παρ’ όλες αυτές τις επιρροές και τους πολυάριθμους από όλον τον κόσμο επισκέπτες, οι ινδιάνικης και αφρικανικής καταγωγής ντόπιοι έχουν διατηρήσει την τυπική καραϊβική φιλοξενία και χαλαρότητα που χαρακτηρίζει τα νησιά των Μπαχάμας.
Ακόμα και υπερπολυτελή ξενοδοχεία όπως τα παγκοσμίου φήμης Atlantis Towers δεν μπόρεσαν να αλλοιώσουν την αυθεντικότητα των ιθαγενών, άλλα ούτε των ίδιων των νησιών. 

Έχοντας σαν βάση τα πιο δημοφιλή νησιά όπως το Paradise Island ή το New Providence μπορεί κανείς με οργανωμένες ή ατομικές εξορμήσεις, να ανακαλύψει και τα υπόλοιπα νησιά των Outer Islands τα οποία έχει αφήσει ανέγγιχτα το πέρασμα του χρόνου.

Δυο λόγια για το Paradise Island: Βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Νασάου και συνδέεται μαζί του με δυο μεγάλες τοξωτές γέφυρες. Αποπνέει εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα, καθότι όλο το νησί είναι ένα θέρετρο που φιλοξενεί τα πιο ακριβά ξενοδοχεία και τα πιο εντυπωσιακά καζίνο. Το νησί έχει μήκος 6,5 χλμ., πλάτος 800 μέτρα και στο New Providence υπέροχες κάτασπρες αμμουδιές, σαν αυτές που έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη «Μπαχάμες».

Το Atlantis Towers έχει ένα σλόγκαν: «Ο ωκεανός περνάει ανάμεσά μας». Κι είναι αλήθεια. Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο ανοιχτό ενυδρείο του κόσμου, όπου ζουν πάνω από 100 είδη τροπικών ψαριών. Κι όχι μόνο. Εδώ θα δεις πισίνες, αθλητικό κέντρο με γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και γκολφ, αλλά και έναν ποταμό, καταρράκτες, έξι λιμνούλες γεμάτες με ζωντανά κοράλλια και πάνω από 14.000 ψάρια. Στον ίδιο χώρο υπάρχει κι ένα πάρκο με αγάλματα του Ηρακλή, του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και του Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Νόμισμα:  Τοπικό νόμισμα είναι το Bahamas $ που έχει την ίδια τιμή με το αμερικανικό δολάριο.

Πότε να πάτε: Το κλίμα στις Μπαχάμες χαρακτηρίζεται υποτροπικό και παρουσιάζει δύο εποχές, καλοκαίρι και χειμώνα. Το καλοκαίρι, που διαρκεί από το Μάιο μέχρι και το Νοέμβριο, κυριαρχούν θερμές και υγρές τροπικές αέριες μάζες που κινούνται βόρεια από την Καραϊβική. Οι θερμοκρασίες στα μέσα της εποχής κυμαίνονται από 21 °C ως 34 °C με σχετική υγρασία από 60 ως και 100%. Τους μήνες του χειμώνα, δηλαδή από το Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο, η θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 °C ως 24 °C.
Το επτάμηνο Νοεμβρίου - Μαΐου είναι η καλύτερη εποχή, ενώ από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο οι τυφώνες -αν και σπάνιοι- καραδοκούν.

- Η οδήγηση είναι κατά το αγγλικό σύστημα και οι πιο πολλοί δρόμοι στο κέντρο είναι μονόδρομοι. Για την εξυπηρέτηση του πολίτη υπάρχουν πολλά μίνι λεωφορεία ιδιωτικών εταιριών.

- Είναι ένας ασφαλής προορισμός, οι κάτοικοι ιδιαίτερα ανεκτικοί, όχι όμως στους ομοφυλόφιλους, αφού στις Μπαχάμες ισχύουν δρακόντειοι νόμοι για τους γκέϊ. Μερικοί μικροκακοποιοί συχνάζουν στη Bay st. και (παρά τις αυστηρές ποινές) προσπαθούν να πουλήσουν ναρκωτικά. Από εδώ περνούν μεγάλες ποσότητες, που διακινούνται στη συνέχεια στη Βόρεια Αμερική.

- Πολλά ξενοδοχεία είναι πολύ ακριβά, αλλά θα βρείτε και μερικές προσφορές. Αρκετά από αυτά είναι χτισμένα σε νεοαποικιακό στιλ, σεβόμενα την αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής.

- Το ταξίδι στις Μπαχάμες μπορεί να συνδυαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα με το Μαϊάμι, την Νέα Υόρκη και το Ορλάντο. Eπίσης,  μπορείτε να φθάσετε μέσω Λονδίνου.

- Τέλος μπορείτε να φθάσετε και με πλοίο, καθώς αρκετές είναι οι ναυτιλιακές εταιρίες που οργανώνουν κρουαζιέρες (συνήθως 7ήμερες), από τη Φλόριντα για το Νασάου.

- Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζονται βίζα αν πρόκειται να μείνουν στις Μπαχάμες λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

- Το ταξίδι αυτό δεν είναι φθηνό και το κόστος ζωής είναι ακριβό, αφού τα πάντα εισάγονται από τις ΗΠΑ, εκτός από τα θαλασσινά.
Κάτι πιο οικονομικό μπορείτε να βρείτε από τα μέσα Απριλίου μέχρι μέσα Δεκεμβρίου, που οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα αεροπορικά εισιτήρια πέφτουν.

- Αν πάτε τα Χριστούγεννα ο κόσμος παρελαύνει στους δρόμους, γιορτάζοντας το Junkanoo, που κάποτε ήταν η κυριότερη γιορτή των σκλάβων, όταν δεν είχαν  το δικαίωμα να οργανώνουν τις δικές τους θρησκευτικές τελετές. Στις σημερινές γιορτές φορούν στολές με μάσκες που ζυγίζουν 90 κιλά, συχνά καλύπτουν όλο το σώμα και αντιπροσωπεύουν το πνεύμα κάποιου συγκεκριμένου ατόμου. Είναι η διασημότερη γιορτή της χώρας και στους δρόμους αντηχούν κουδούνια και σφυρίχτρες.
Στις Μπαχάμες οι γιορτές αυτές είναι αναπόσπαστο τμήμα του τοπικού πολιτισμού και σε αρκετά ξενοδοχεία υπάρχει κι ένα μουσικό συγκρότημα Junkanoo.
Δημόσιες αργίες είναι: Η Πρωτοχρονιά, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα του Πάσχα, η Δευτέρα της Πεντηκοστής, η Ημέρα του Εργάτη πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας 10 Ιουλίου, η Ημέρα της Απελευθέρωσης πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου, η Επέτειος της Ανακάλυψης 12 Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα και η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων.

- Μια άλλη γιορτή είναι το Caribbean Muzik Fest, που διαρκεί μια εβδομάδα, γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Μαίου και περιλαμβάνει συναυλίες μουσικής ρέγκε, soca και Junkanoo στις οποίες εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής της Καραϊβικής.

- Ο τουρίστας στις Μπαχάμες δεν πρόκειται να πλήξει ποτέ γιατί όλο το χρόνο υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως οι τετραήμεροι αγώνες με σπάνια αυτοκίνητα Φεράρι, Τζάγκουαρ κ.λ.π., επιδείξεις μόδας παγκοσμίου φήμης σχεδιαστών, διαγωνισμοί μαγειρικής, πρωτάθλημα ψαρέματος, λεμβοδρομίες, καλλιστεία, αγώνες μηχανοκίνητων σκαφών κ.λ.π.

- Οι Μπαχάμες είναι επτά ώρες πίσω από την Ελλάδα.

- H Kούβα βρίσκεται πολύ κοντά στο Νασάου και μπορείτε να πάτε αεροπορικώς σε μια ώρα.

Σ’ αυτό το ταξίδι θα δεις πολλά. Πάντως, αξίζει να πας έστω και στο Νασάου, την πρωτεύουσα των 700 νησιών, που εκπλήσσει με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και αποικιακή γοητεία του.
Παρακάτω video για τις Μπαχάμες με την κάμερα του enlefkotv.