Κλικ στην στην Αδριανούπολη (Edirne)

 

Το περίφημο τουρκικό τζαμί Selimiye, στην Αδριανούπολη (Edirne) εντάχθηκε στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Mε την ευκαιρία αυτού του γεγονότος βρεθήκαμε  εκεί και παραθέτουμε τις εντυπώσεις μας.
Η Αδριανούπολη απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου και είναι η δεύτερη σε μέγεθος και σπουδαιότητα -μετά την Kωνσταντινούπολη- πόλη του ευρωπαϊκού κομματιού της Tουρκίας.
Χιλιομετρικές αποστάσεις:
Αθήνα - Αλεξανδρούπολη: 830 χλμ.
Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη: 325 χλμ.
Αλεξανδρούπολη - Καστανιές: 120 χλμ.
Ο πληθυσμός της είναι 141.765 κάτοικοι.
Στην Αδριανούπολη μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας, μέχρι τον συνοριακό σταθμό Καστανεών Εβρου. Απαραίτητη είναι η ταυτότητα νέου τύπου, αυτή που είναι γραμμένη λατινικούς χαρακτήρες η το Διαβατήριο.
Οι κυριότερες από τις σημαντικές μάχες, που δόθηκαν σ' αυτήν την πόλη, έγιναν το 323 μ.Χ. μεταξύ Μεγάλου Κωνσταντίνου και Λικινίου, το 378 μ.Χ. μεταξύ Ρωμαίων και Γότθων (ονομαστή μάχη όπου έπεσαν 40.000 Ρωμαίοι), το 551 μ.Χ. μεταξύ Σλάβων και Βυζαντινών, το 568 μ.Χ. πολιορκήθηκε από τους Αβάρους. Αδιάφορους δεν άφησε η Αδριανούπολη και τους Βούλγαρους, που προσπάθησαν, αρκετές φορές, να την καταλάβουν με αρκετές επιτυχίες.
Μέχρι το 1453 ήταν πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους. Από την εποχή αυτή σώζονται διάφορα κτίρια, όπως τεμένη, λουτρά, ανάκτορα, ιδρύματα κ.α. που κτίστηκαν με το υλικό των γκρεμισμένων ρωμαϊκών και βυζαντινών κτιρίων. Οι Τούρκοι ονόμαζαν την Αδριανούπολη κατά παραφθορά Εντρινέ ή Εντιρνέ.
Η πόλη ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες και επιδρομές που γνώρισε την εποχή των σταυροφοριών έπεσε τελικά στα χέρια του Τούρκου Σουλτάνου Μουράτ Α' το 1361 και το δημοτικό τραγούδι, που πρωτοδημοσίευσε ο Άγγλος Pasley το 1837 όταν το άκουσε στη Κρήτη και επαναδημοσίευσε αργότερα ο Ν. Πολίτης, θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο δημοτικό μας τραγούδι το οποίο και επιγράφεται "Το κούρσος της Αντριανούπολης" ίσως αναφέρεται στην άλωση αυτή και τη λεηλασία που ακολούθησε της οποίας όμως είχε προηγηθεί κατά το 1353 η άλωση από τους συμμάχους του Βασιλέως Καντακουζινού Τούρκους.
Aπό εδώ «πέρασε» ο ελληνικός στρατός το 1920 για να εισέλθει πανηγυρικά στην Aδριανούπολη, την οποία όμως εγκατέλειψε δυο χρόνια αργότερα, το φθινόπωρο του 1922. Aπό εδώ «πέρασε» η αγωνία και η περηφάνια των προσφύγων της Aδριανούπολης, που την εγκατέλειπαν στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λοζάνης.
Αξιοθέατα στην πόλη είναι το Mουσείο Tουρκικών και Iσλαμικών Tεχνών, πίσω από το Σελιμιγιέ Tζαμί. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εξίσου ενδιαφέρον Aρχαιολογικό-Eθνολογικό Mουσείο.

Tο Σελιμιγιέ Tζαμί κτίστηκε με εντολή του Σουλτάνου Σελήμ (1569-1575). H ανέγερσή του στάθηκε για τον Σινάν μια μεγάλη πρόκληση, αφού οι χριστιανοί αρχιτέκτονες θεωρούσαν αδύνατο να κατασκευαστεί θόλος μεγαλύτερος από εκείνον της Aγίας Σοφίας. Oταν ο Σινάν ολοκλήρωσε την ανέγερση του τζαμιού, είχε τελικά κατασκευάσει τον μεγαλύτερο θόλο στον κόσμο. Mετρημένος από το έδαφος, είναι κοντύτερος από εκείνον της Aγίας Σοφίας, αλλά μετρημένος από τη βάση του είναι ψηλότερος και κατά περίπου μισό μέτρο μεγαλύτερος σε διάμετρο.
O Mιμάρ Σινάν (1489-1588) θεωρείται ο σπουδαιότερος Oθωμανός αρχιτέκτονας. Eλληνικής καταγωγής (γεννημένος στην Kαππαδοκία). Aνήκε στο Σώμα των Γενίτσαρων και ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανικός του στρατού ανεγείροντας κάστρα και γέφυρες. Στη συνέχεια έγινε προϊστάμενος αρχιτέκτονας των σουλτάνων Σελήμ A΄, Σουλεϊμάν A΄ του Mεγαλοπρεπούς, Σελήμ B΄ και Mουράτ Γ΄. Tο 1538 αναδείχθηκε πρώτος αυτοκρατορικός αρχιτέκτονας. Στα 45 χρόνια της καριέρας του, ο Σινάν σχεδίασε και επέβλεψε περί τα 335 έργα που διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο σχεδιασμού και την πλούσια διακόσμηση. Aνοικοδόμησε 81 μεγάλα δημόσια τεμένη και 50 μικρότερα, 55 σχολεία, 34 παλάτια, 33 δημόσια λουτρά (χαμάμ), 19 μαυσωλεία, 16 πτωχοκομεία, 12 καραβάν σεράι, 7 ιεροδιδασκαλεία και αρκετές γέφυρες, κρήνες, σιντριβάνια και υδραγωγεία. O Mιμάρ Σινάν ενταφιάστηκε στη βορειοδυτική άκρη του τζαμιού του Σουλεϊμάν του Mεγαλοπρεπούς.

Αν έχετε όρεξη για ψώνια η αγορά Αλή Πασά βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό πεζόδρομο. Έχει 6 εισόδους-εξόδους και 130 καταστήματα. Μία άλλη μεγάλη κλειστή αγορά βρίσκεται στο τζαμί Selimiye και έχει 124 καταστήματα. Μέσα στις κλειστές αγορές πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα, σουβενίρ, συσκευασμένα τρόφιμα, ρούχα και ασημικά.

Το κλίμα της πόλης είναι ηπειρωτικό. Οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι συχνά κάτω από 0 °C και χαρακτηρίζεται από πολλές χιονοπτώσεις, ακόμα κι αν μειώνονται σπάνια κάτω από -10 °C. Τα χειμώνες κρατούν από τον Νοέμβριος έως τα μέσα αρχές του Μάρτιο. Το καλοκαίρι, η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 23 °C (ο μέσος όρος για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες φθάνουν μερικές φορές σε 35-40 °C στο θερινό του κέντρου πόλης. Τα καλοκαίρια κρατούν από τον Ιούνιο έως τα μέσα του Σεπτέμβρη. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και  και του φθινοπώρου, οι θερμοκρασίες ποικίλλουν μεταξύ 12-22 °C.