Βουδαπέστη, μια πόλη τρία ονόματα (video)

 

Πέντε μέρες σ' ένα ποταμόπλοιο είναι η πρώτη μου τέτοιου είδους εμπειρία. Η ξενάγηση στους χώρους του πλοίου «My Story»  δεν ήθελε πολλή ώρα. Σε αντίθεση με τους αχανείς χώρους των κρουαζιερόπλοιων, στα ποταμόπλοια όλα είναι σε μικρή κλίμακα.

Ένας διάδρομος, ο χώρος υποδοχής και λίγα σκαλιά με χωρίζουν από το δεύτερο κατάστρωμα όπου βρίσκεται το σαλόνι και η τραπεζαρία. Απολαμβάνω τον καφέ μου καθισμένος στους άνετους καναπέδες, ενώ το πλοίο ετοιμάζεται να σηκώσει άγκυρα για να αποπλεύσει από τη Βιέννη.


«Παρίσι της Αν. Ευρώπης»

Η είσοδος στη Βουδαπέστη είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Το ποταμόπλοιο περνάει κάτω από γέφυρες, πολύ κοντά στο νησί της Μαργαρίτας και στον ορίζοντα ξεπροβάλλουν κάστρα, παλάτια, εκκλησίες και αγάλματα πάνω σε λόφους.

Η Βουδαπέστη, μητρόπολη 2 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης σε ίση απόσταση από τα Ουράλια και τον Ατλαντικό.  Έγινε μια ενιαία πόλη, που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Buda, της Obuda (Ομπούντα, παλαιά Βούδα) και της Pest (Πέστη).

Μια πόλη τρία ονόματα η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και  έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδρύθηκε ως φρούριο από τους Ρωμαίους. Στα χρόνια που ακολούθησαν κυριεύτηκε από τον Αττίλα και τον 9ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα του κράτους των Μαγυάρων. Η Βουδαπέστη καταστράφηκε το 1241 από τους Τατάρους, αλλά ανοικοδομήθηκε και κατά το 15o αιώνα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Από το 1526 μέχρι το 1686 την κατείχαν οι Τούρκοι, ενώ από το 1944 μέχρι το 1945 που απελευθερώθηκε από το σοβιετικό στρατό, γνώρισε τον γερμανικό ζυγό.

Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένος, αλλά μπορούμε να δούμε εν τάχει την πλατεία των Ηρώων. Η πλατεία, όπως και το μετρό της πόλης, κατασκευάστηκαν το 1896 για τον εορτασμό των χιλίων χρόνων από την άφιξη των Μαγυάρων στα ουγγρικά εδάφη. Στο κέντρο της πλατείας κυριαρχεί το μνημείο της χιλιετίας -μια κολόνα ύψους 34 μέτρων που συγκρατεί το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ- ενώ στο βάθος μια ημικυκλική κατασκευή φιλοξενεί τα αγάλματα των βασιλιάδων της χώρας. Στα αριστερά της πλατείας βρίσκουμε το Μουσείο Καλών Τεχνών, με μια εντυπωσιακή συλλογή έργων που ξεκινάει από την αρχαία Αίγυπτο και φτάνει μέχρι τους γίγαντες της ζωγραφικής (Μονέ, Τουλούζ Λοτρέκ, Ραφαέλ, Πικάσο κ.ά.).

Συνεχίζουμε με επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, τη Λεωφόρο της Δημοκρατίας με την Όπερα, το Κοινοβούλιο, (το μεγαλύτερο της Ευρώπης), ένα μεγαλοπρεπές κτήριο που σχεδίασε ο Imre Steindl και αποπερατώθηκε το 1902. Διαθέτει σχεδόν 700 όμορφα διακοσμημένες αίθουσες. Όμως,  έχετε τη δυνατότητα να δείτε μόνο τρεις. Εδώ φυλάσσονται τα διαμάντια του Στέμματος. Φυγαδευμένα από την Ουγγαρία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα νησιά Fort Knox των ΗΠΑ μέχρι το 1978, βρίσκονται στην Αψιδωτή Αίθουσα.

Επόμενο αξιοθέατο η εκκλησία του Αγίου Ματτία, που επιβλητική δεσπόζει στο βόρειο τμήμα της συνοικίας του Κάστρου. Ξαναχτίστηκε τον 19ο αιώνα πάνω στα ερείπια του αυθεντικού ναού του 13ου αιώνα και εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει πιστά το πνεύμα του Μεσαίωνα. Η εκκλησία πήρε το όνομά της από το βασιλιά Matthias Corvinus (Ματίας ο Δίκαιος), βασιλιάς της Ουγγαρίας από το 1458 μέχρι το 1490. Αυτός ο νέο-γοτθικός ναός 700 ετών, έργο των πιο διάσημων καλλιτεχνών της εποχής, στεγάζει συλλογή και αντικείμενα από βασιλικές στέψεις πού πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς καθώς επίσης και θησαυρούς ιπποτών.

Ακριβώς έξω από το ναό δεσπόζει το άγαλμα του βασιλιά Stephen, του ισχυρού αυτού μονάρχη που επέβαλε τον καθολικισμό στους υπηκόους του και κατόρθωσε επί των ημερών του να κάνει την Ουγγαρία να συμβαδίζει με τον πολιτισμό της Δυτικής Ευρώπης.

Το διώροφο κόκκινο λεωφορείο (εισιτήριο 15 ευρώ) μας περνάει από το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας που έμενε ο Beethoven -όπου φημολογείται ότι έγραψε την εκπληκτική σονάτα "Υπό το Σεληνόφως" και τελειώνει την περιήγηση (με ξενάγηση στα ελληνικά) στο λόφο Γκέλλερτ. Προτείνουμε να επισκεφθείτε το 100 χρόνων περίφημο ξενοδοχείο Gellert με τα ξακουστά λουτρά. Η συγκεκριμένη περιοχή ήταν κάποτε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και μέχρι τη δεκαετία του 30 υποβιβασμένη. Τότε όμως ξεκίνησε να αναπτύσσεται με σχέδια που αφορούσαν στην εξυγίανση αστικών υποβαθμισμένων περιοχών.  Εδώ εκτός από το άγαλμα της Ελευθερίας, απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα της Βούδας και της Πέστης, τη Γέφυρα της Αλυσίδας –είναι η πρώτη γέφυρα που ένωσε τις δύο όχθες του Δούναβη-, το νησάκι Margarita που «αναπαύεται» στους κόλπους του ποταμού και το κτήριο του Κοινοβουλίου. 

Σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τουρίστες αποτελεί ο νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων (Halaszbastya), που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι, γιατί η συντεχνία των ψαράδων ήταν αυτή που είχε αναλάβει τη φύλαξή του στα μεσαιωνικά χρόνια. Ο πύργος περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Mαγυάρων, λαός που κατέφτασε στην περιοχή τον 9ο αιώνα.

Αξίζει να δείτε

 Με το που περάσει κανείς στην Πέστη, καταλαβαίνει αμέσως ότι πρόκειται για το σύγχρονο κομμάτι της Βουδαπέστης, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας. Πολύβουες λεωφόροι, σημαντικά αξιοθέατα, κτήρια-μνημεία αρχιτεκτονικής, δεκάδες μουσεία, πολυτελή spa, εστιατόρια και cafe, συνθέτουν το προφίλ της.

Τι μπορεί να κάνει ο τουρίστας στη Βουδαπέστη;

--Να επισκεφτεί κάποιο από τα εκατοντάδες spa, που την καθιέρωσαν ως ένα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των απανταχού funs των spa. Τα Gellert Baths στη Βούδα και Szechenyi Baths, ακριβώς δίπλα στο ζωολογικό κήπο της Πέστης, είναι από τα καλύτερα.

-- Να παρακολουθήσει μία όπερα στο επιβλητικό Opera House, στη λεωφόρο Andrassy. Με τόσο φθηνές τιμές και εξαιρετικές παραστάσεις είναι αδιανόητο να μην την επισκεφθείτε.

-- Να δει το περίφημο «Σπίτι του Τρόμου» στην περιοχή Oktogon. Κάποτε εδώ στεγαζόταν το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών. Στην είσοδό του, ένα αληθινό σοβιετικό άρμα μάχης και οι φωτογραφίες των θυμάτων της εξέγερσης προκαλούν ρίγος και οργή στον επισκέπτη.

-- Να μπει στη Dohany Utca, τη μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης, χτισμένη το 1859. Μαζί της συστεγάζονται το Εβραϊκό Μουσείο, το Μνημείο των Ηρώων και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος με μορφή μεταλλικού δέντρου.
-- Να επισκεφθεί το καταπράσινο νησάκι Margaret, στη μέση του Δούναβη.

-- Να κάνει μία μίνι κρουαζιέρα στο Δούναβη (συστήνω βραδινή), με κάποιο από τα πλοιάρια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια.

O ναός του κομμουνισμού
Είκοσι λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο της Πέστης βρίσκεται το Πάρκο των Αγαλμάτων. Μια επίσκεψη θα σας πάει το χρόνο πίσω στην εποχή που οι κομμουνιστές διοικούσαν τη μισή Ευρώπη. Τα πιο σπουδαία αξιοθέατα: Ο Καρλ Μαρξ κι ένα βήμα πιο πίσω ο Φρίντριχ Ένγκελς, το Μνημείο Ουγγροσοβιετικής Φιλίας, τα τρία αγάλματα του Λένιν και εδώ στο ναό του κομμουνισμού θα βρείτε ν’  αγοράσετε αναμνηστικά απ’ όλο το σοβιετικό μπλοκ. Πριν φύγετε πιείτε ένα «Molotov Coctail».
Δεκαεννιά μόλις χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, βρίσκεται η γραφική πόλη Szentendre, όπου κυριαρχεί ο ρυθμός μπαρόκ. Στην «πόλη των καλλιτεχνών» -όπως την αποκαλούν- μπορείτε να φτάσετε είτε με ποταμόπλοιο είτε με τρένο.
Έξω από τη Βουδαπέστη μπορείς να δεις τη λίμνη Balaton, η οποία θεωρείται η «θάλασσα» της κεντρικής Ευρώπης. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και είναι ο δημοφιλέστερος τόπος διακοπών των κατοίκων, με ιαματικές πηγές και παραθεριστικά κέντρα θαλάσσιων σπορ.
Aπό τα παραδουνάβια χωριά προτείνω επίσκεψη στο Έστεργκομ, την πρώτη πρωτεύουσα του κράτους, που η αρχιτεκτονική των μνημείων του διατηρεί ολοζώντανη την παράδοση. Εκεί θα δεις τη Βασιλική του Αγ. Στεφάνου (ο μεγαλύτερος ναός της Ουγγαρίας) με τους βασιλικούς τάφους. Δίπλα είναι το Βίσενγκραντ, παλιά έδρα των Ούγγρων Βασιλιάδων. Απέναντι, ακριβώς στην άλλη όχθη του Δούναβη, βλέπεις την πόλη Στούροβο της Σλοβακίας. Πολύ κοντά από εδώ είναι ο Αγ. Ανδρέας, με την μεσαιωνική του ατμόσφαιρα, τη μικρή ορθόδοξη εκκλησία του 18ου αιώνα, το μουσείο της φημισμένης γλύπτριας Κόβακς και τα μεσαιωνικά στενά πλακόστρωτα δρομάκια του.
Για να σας εξομολογηθώ (παρά την εξαιρετική παρέα) έφυγα από την Ουγγαρία λίγο παραπονεμένος. Δεν φταίει κανείς παρά ο περιορισμένος χρόνος που είχα στη διάθεσή μου. Αυτή τη φορά δεν μπόρεσα να δοκιμάσω ούτε μια gulash (είδος σούπας). Για τα περίφημα ουγγαρέζικα πιάτα συστήνω το οικογενειακού στυλ εστιατόριο Ezustponty (οδός XII Nemethvolgy ut 96). Το εστιατόριο αυτό υπάρχει εδώ και 150 χρόνια. Ο χώρος του είναι καλυμμένος με ξύλινες επενδύσεις, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με παλιές φωτογραφίες, πίνακες με ιστιοφόρα και σκηνές από τη ζωή της πόλης και το βράδυ οι μουσικοί παίζουν με βιολί και κιθάρα παραδοσιακά τραγούδια.

Νόστιμα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις στη Βουδαπέστη είναι:

Pοrkοlt (κρέας με κρεμμύδια και καυτερή σάλτσα).Πικάντικο λουκάνικο kolbasz.
Μοσχάρι με πάπρικα (Belszinzelet Modra).
Χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα μανιταριών (Bakonyi Sertesborda).
Συκώτι πάπιας τηγανισμένο στο λίπος του (Libamaj Zsirjaban).

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις την Βουδαπέστη είναι περπατώντας. Η Βουδαπέστη είναι σχετικά ασφαλής πόλη, εάν εξαιρέσουμε τις μικροκλοπές που παρατηρούνται σε πολυσύχναστα καφέ και στο μετρό. Τα περισσότερα αξιοθέατα είναι σχετικά εύκολα και το κέντρο της πόλης έχει πάρα πολλούς πεζόδρομους. Συμφέρει να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία παρέχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Περιλαμβάνουν τρεις γραμμές μετρό ( η κίτρινη γραμμή είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρώπη μετά το Λονδίνο, η κόκκινη συνδέει την Βούδα με την Πέστη), λεωφορεία και τα τραμ. Το μετρό λειτουργεί από τις 5 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, μετά υπάρχουν μόνο λεωφορεία.
Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται στην οδό Szegfu u.3, VI (τηλ.: +361413261, www.greekembassy.hu). Αστυνομία 112, Ασθενοφόρα 104, Οδική Βοήθεια 188. Νόμισμα της Ουγγαρίας είναι το Φιορίνι. Διαφορά ώρας, μία ώρα πίσω από την Ελλάδα. Η τάση του ηλεκτρικού είναι 220V, όπως στην Ελλάδα.

Tips

Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας θα περάσετε καλά αρκεί να έχετε στο νου σας τι πρέπει να αποφύγετε: Τους πορτοφολάδες, τους παράνομους ταξιτζήδες, το σταθμό Keleti τη νύχτα και τις γοητευτικές κλέφτρες που συχνάζουν σε μπαρ και κλαμπ. Αν ξέρετε γερμανικά, κάτι μπορεί να καταφέρετε, αλλιώς η νοηματική είναι και εδώ εξαιρετικά χρήσιμη. Η πλειοψηφία των Ούγγρων δεν γνωρίζει αγγλικά.  Μην πάρετε ταξί από "πιάτσα" ή έξω από ξενοδοχείο. Είναι πανάκριβα και απευθύνονται σε αδαείς τουρίστες.

Σχετικό θέμα: Βουδαπέστη, το "Παρίσι" σε φθηνότερη εκδοχή.

Παρακάτω, δυο βίντεο για την Βουδαπέστη με την κάμερα του enlefkotv.


Το ελληνικό χωριό στην Ουγγαρία

To Μπελογιάννης είναι ένα μικρό χωριό στην Ουγγαρία, 60 χιλιόμετρα από την Βουδαπέστη, που έλκει το όνομά του από τον Νίκο Μπελογιάννη.
Ο Μπελογιάννης ήταν Έλληνας ηγέτης της αντίστασης κατά των Γερμανών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που εκτελέστηκε το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Έμεινε γνωστός ως «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», από ένα φρέσκο κόκκινο γαρύφαλλο που κρατούσε καθημερινά.
Ο Πάμπλο Πικάσο εμπνεύστηκε ένα διάσημο σκίτσο από την εικόνα του ανθρώπου με το γαρύφαλλο.
Λίγες μέρες μετά την εκτέλεση το όνομά του δόθηκε σε ένα χωριό στην Ουγγαρία που στέγαζε Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες.
Το συγκεκριμένο χωριό κατοικήθηκε από Έλληνες μετανάστες το 1950 και σήμερα έχει μόλις 4.000 κατοίκους.

Μετά το 1974 και κυρίως μετά το 1982 αρκετοί κάτοικοι επέστρεψαν στην Ελλάδα, όταν τους επιτράπηκε η επιστροφή. Όμως αρκετοί, ιδίως οι νεότεροι, έμειναν στην Ουγγαρία. Σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων εργάζεται στις κοντινές πόλεις Százhalombatta και Dunaújváros. Πολλοί διατηρούν ακόμα την ελληνική ιθαγένεια.

Το 1996 κτίστηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία. Στην επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του χωριού, το επισκέφτηκε και λειτούργησε στην εκκλησία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι δήλωσαν τις εξής εθνικότητες:
 Έλληνες: 23,4%
 Ούγγροι: 81,4%
 Ρουμάνοι: 0,3%
 Δεν απάντησαν: 15,9%

Το χωριό Μπελογιάννης βρίσκεται στην επαρχία Fejér, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Iváncsa, ο οποίος κείται στη σιδηροδρομική γραμμή Βουδαπέστης - Pusztaszabolcs. Ένας στενός ασφάλτινος δρόμος ενώνει τον σταθμό τρένων Ivansca με το χωριό. Έξω από το Δημαρχείο προβάλλουν οι σημαίες της Ουγγαρίας και της Ελλάδος, ενώ το σήμα του Δήμου υπάρχει γραμμένο τόσο στα Ουγγρικά όσο και στα Ελληνικά.
Εδώ γίνεται και η μεγάλη γιορτή της ίδρυσης του χωριού την 20η Αυγούστου κάθε χρόνο, με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο, που δεν είναι άλλο απ' την Βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται μεταξύ άλλων και μερικά απ’ τα παλαιότερα φύλλα της ιστορικής εφημερίδας των Ελλήνων «Λαϊκός Αγώνας». Επίσης, άλλα σημεία αναφοράς είναι το Ιατρικό κέντρο, το Πολιτιστικό Κέντρο, τα χορευτικά τμήματα, η ποδοσφαιρική Ομάδα ΑΕΚ Μπελογιάννη, καθώς κι ο ελληνορθόδοξος ναός που κτίστηκε το 1996. Μάλιστα, στην επέτειο των 50 ετών απ' την ίδρυση του χωριού, στην εκκλησία λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.